Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş."— Sunum transkripti:

1 PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş tekniğidir. PARMAK PAS TEKNİĞİ Ayaklar için iki pozisyon vardır. Bir ayağın ileride olması. Diğeri ayakların yan yana olması. Birinci pozisyon, kısa yürüyüş adımına benzer. Ayaklar omuz genişliği kadar açık ve arkada ki ayağın topuğu kalkıktır. Ayakların yan yana olduğu pozisyonda, iki ayakta hedefe 90 derece açı yapacak kadar bükülür. Ayaklar birbirine yakın ve yere düzgün basarak durur. Ayak uçları hedefe dönüktür. Tek ayağın önde olması genelde daha çok kullanılır. Ağırlığın büyük bir kısmı ön ayakta olur. Dizlerini hafifçe büker ve sonra topu yukarı doğru iterken bacaklarını doğrultur. Ayakların yan yana olması pozisyonu ise ayrı bir güç verir. Ağırlık iki ayağa dağılmıştır. Sırt düz ve diktir. Baş yukarıya doğru kalkık ve topu izler pozisyondadır. Kollar pas atışında elleri iter. Dirsekler tamamen geniş ve hazırdır.

2 1. TOPUN KATETTİĞİ MESAFEYE GÖRE -Uzun pas -Yakın pas 2. TOPUN HAVADA ÇİZDİĞİ YÖRÜNGEYE GÖRE - Yüksek pas - Orta yüksek pas - Alçak pas - Kısa pas 3. TOPUN GÖNDERİLDİĞİ İSTİKAMETE GÖRE - Öne pas - Geriye pas - Yana pas 4. YAPILIŞ ŞEKİLLERİNE GÖRE - Durarak - Hareket halinde pas - Hareketten sonra pas - Sıçrayarak

3 Uzun Pas: Bu paslar 4,5 metrelik bir mesafeden başlıyarak daha uzun mesafelere yapılan paslardır.Kesin bir uzaklık vermek olanak dışıdır.En uzun mesafe sporcunun kapasitesiyle doğru orantılıdır.Bir sporcu en uzak 10 metreden pas yaparken,bir başkası 15 metre mesafeden pas yapabilir.Uzun pas olarak saha dışından veya saha gerisinden topun fileye yaklaştırılması,file boyunca uzatılan toplar ve rakip sahanın dip çizgisi tarafına atılan toplar uzun pas kavramı içinde tanımlanır. Yakın Pas: Sıfır metre ile 4,5 metre arasında yapılan paslardır.Oyuncu bulunduğu yere veya 4,5 metrelik bir mesafeye pas yapar.Bu yakın paslar oyun içinde sürekli kullanılır.Voleybola yeni başlayanlar için başlangıçta yakın pas çalışmaları uygulanır. Zamanla bu mesafe artırılarak uzun pasları da kolaylıkla yapabilmesi için çalışmalara geçilir. Havada Çizdiği Yörüngeye Göre: Yüksek Pas: Pasör,smaçör,savunma dublajı,blok ve hücum dublajına rahat hareket etme zamanı sağlayan bir pas çeşitidir.Oyuncuların yerlerini almaları için diğer paslara oranla daha geniş zaman aralığı vardır.Hücum oyuncusunun daha isabetli ve kontrollü smaç yapması olanağını sağlar.Bu pas çeşidi oyunlarda bir taktik olarak kullanılabilir.Örneğin; bu şekilde oyun yavaşlatılarak rakibin oyundaki hızları kesilir veya takım yaşlı ve kondisyonu yetersiz elemanlardan kurulu ise yüksek paslarla takımın daha rahat oynaması va daha geç yorulmasına olanak tanınabilir. Orta Yükseklikte Pas: Normal olarak kabul edilen bir pas çeşitidir.Çember pas olarak da adlandırılmaktadır.Bu paslarla oyunun hızı,yüksek pasa oranla daha süratlidir. Alçak Pas: File boyunca uzatılan,rakibin blok tutma olanağı az olan bir pas çeşitidir.Topun yüksekliği fileden bir metre civarındadır. Yukarıda saydığımız paslardan daha hızlıdır. Kurşun Pas: Bu pas havada herhangi bir yörünge çizmez.Pasör tarafından en hızlı ve düz bir yolla hücum oyuncusuna aktarılır.En hızlı pas çeşitidir.Bu pasları kullanmak için önceden harekete geçilmelidir ve blok tutulması zordur. Kısa Pas: Pasör 0-1 metre civarında, filenin 80-100 cm. üzerine kaldırdığı pas çeşitidir.Burada smaçörün çabukluğu ve kaldırılan pasın zamanı önemlidir.En az kurşun pas kadar rakip takım için tehlikelidir.

4 Gönderildiği Yöne Göre: Öne Pas: Voleybolda sahanın her yerinde ve yönünde uygulanan bir pas çeşitidir.Oyuncu,cephesinin dönük olduğu yöne doğru pası atar. Geriye Pas: Oyuncunun, cephesinin aksi yönüne,başın üzerinden topu parmakları,bilekleri ve belinin yardımıyla gönderdiği pastır. Topun hızı daha önce belirlenen şartlarda alınır.Geriye gönderilirken bacakların,kolların,dirseklerin,bileklerin,parmakların ve belin yardımıyla vücudun geriye doğru esnetilmesi ile topu geride istenilen yöndeki noktaya gönderilmesini sağlar. Yana Pas: Oyun sırasında çok az uygulanan bu pas şekli,bloku aldatmak veya önceden pozisyon alınmadan fileye çok yakın gelen topların oyuncunun fileye temas etmemesini temin amacıyla uygulanır.Yan pasla bloku tereddüte düşürme,smaçörün file üstüne açılan tek pası, yanındaki oyuncuya sıçrayarak pas vermesi veya sahanın ortasından herhangi bir oyuncunun ikinci pas şeklinde top atması ile gerçekleştirilir. Vücudun Konumuna Göre: Normal Halde Pas: Pas yapılırken vücudun zeminle teması kesilmemektedir yani her iki ayakta zeminle temas halindedir.Bunun için daha topa vuruş yapılmadan topun geleceği noktaya deplase olup vuruş için vücudun tüm hazırlıkları tamamlanır ve bundan sonra vuruş yapılır. Hareket Halinde Pas: Hareket halinde pas yapılırken vücudun zeminle teması kesilmez,yalnızca vuruş yapılırken vücut yukarıda anlatılan şartlara uygun bir top bekleme pozisyonunda değildir.Yani hareket devam ediyordur.Bu bir yürüme,koşma,düşme ya da buna benzer bir işlem yapmaya devam ediyor anlamına gelmelidir.Saha içinde yukarıdaki hareketler devam ederken oyuncunun pas kaldırmasıdır.Uygulaması zor olan paslardan birisidir ve faülsüz yapılabilmesi için çok çalışılması gerekir. Sıçrayarak Pas: Normal pozisyonlarda alınamayacak yükseklikteki topların değerlendirilmesi için uygulanan bir pas olarak görünse de günümüz modern voleybolunda hücum gücü artan pasörün file önünde en azından bir blok oyuncusunu yerinde tutmak ve geriden bekleme aldatmalarını da kullanarak rakip bloğu yanıltmak için kullanılan bir pastır.Burada en önemli unsur havada topla buluşma zamanıdır.Oyuncu vuruşunu yalnızca bileklerin ve parmakların yardımıyla yaptığı ve havada olduğu için uygulanması zordur.Bu pas çeşidi öne pas veya geriye pas olarak yapılabilir.

5 MANŞET PAS Ayaklar omuz genişliğinde açık, bir ayak önde, bacaklar dizlerden bükülü, sırt düz, kollar dışa doğru açık ve dirsekler kilitlenmiştir. Ayaklar üzerinde öne, geriye veya yanlara kayma adımı ile gidilir. Topu her pozisyonda alabilmek için bir ayak diğerinden biraz önde olmalıdır. Vuruş anında avucun içinde ve parmaklar birbirleriyle kenetlenmiş olmalıdır. Vuruş: Vuruş noktası bilekten 9 cm. kadar yukarıda ve ön kol kasları ile yapılır. Topun yuvarlağı kollarının arasına gelmelidir. Vuruş sonrası kollar topu takip etmelidir. Manşet Çeşitleri: A-Topun yörüngesine Göre; a- Yüksek manşet, b- Kurşun manşet, c- Yatık manşet Yüksek manşete göre topun pasöre gitme süresi, yatık ve kurşun manşetle daha kısadır. Yatık ve kurşun manşet oyunu süratlendirmek için kullanılır. Topun gideceği yön, vuruş şekline göre belirlenir. B- Oyuncunun vücut pozisyonuna göre; 1-Alçak pozisyon, 2-Yüksek pozisyon, 3-Normal pozisyon, 4-Yana Manşet. a- Sağ tarafa manşet, b- Sol tarafa manşet,

6 Manşet pas

7 Parmak pas

8


"PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları