Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sigortanın tanımı Sigortacının alacağı bir prim karşılığında bir kimsenin para ile ölçülebilir, yasa ile korumaya değer bir menfaatine zarar veren bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sigortanın tanımı Sigortacının alacağı bir prim karşılığında bir kimsenin para ile ölçülebilir, yasa ile korumaya değer bir menfaatine zarar veren bir."— Sunum transkripti:

1

2 Sigortanın tanımı Sigortacının alacağı bir prim karşılığında bir kimsenin para ile ölçülebilir, yasa ile korumaya değer bir menfaatine zarar veren bir olayın meydana gelmesi halinde bu zararı karşılayacak miktarda sigortacının tazminat vermesini öngören iki taraflı bir sözleşmeye sigorta denilmektedir.sigorta Poliçe: Sigorta sözleşmesinin koşullarını içeren ve ispatlayan belge türüdür. Poliçe üzerinde sigorta şirketine ait unvan, adres, sigortalının adı, riskle ilgili bilgiler, prim, sigortanın başlama tarihi ile bitiş tarihleri, sigorta koşulları ve benzeri yer alır.Sigorta Sigorta nedir? : Ani ve beklenmedik risklere karşı, önceden ödenen prim karşılığında olası riskin sigorta şirketine transferini kapsayan iki tarafl ı sözleşmeye sigorta denir. Türkiye’de sigortacılık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte ve denetlenmektedir.

3 Hayat Sigortası : Sigortalıya, ihtiyarlığında sıkıntıya düşmeden hayatı sürdürme imkânını sağlamak, ölümü halinde ise bakmakla yükümlü olduğu geride kalan aile fertlerine aynı imkânı vermek hayat sigortasının belli başlı var oluş nedendir. a. Ölüm Hali Hayat Sigortası:. b. Yaşama Hali Hayat Sigortası: c. Karma Hayat Sigortası: d. Grup Hayat Sigortası: e. Sağlık Sigortası:

4 Hayat Sigortası : Sigortalıya, ihtiyarlığında sıkıntıya düşmeden hayatı sürdürme imkânını sağlamak, ölümü halinde ise bakmakla yükümlü olduğu geride kalan aile fertlerine aynı imkânı vermek hayat sigortasının belli başlı var oluş nedendir. a. Ölüm Hali Hayat Sigortası: Sigortacının tazminat ödeme yükümlülüğünün, ancak sigortalının ölümü ile meydana geldiği hayat sigortası türüdür. b. Yaşama Hali Hayat Sigortası: Bu sigorta şeklinde söz konusu olan sigortalının önceden saptanan bir süre sonunda hayatta kalmasıdır. Kişinin bu süreden önce ölümü durumunda ödemiş olduğu ücretler sigortacıya kalır.

5 c. Karma Hayat Sigortası: Hayatta kalma ve ölüm durumunu belirli oranlarda karma olarak kapsayan sigorta çeşididir. Sigortalı önceden belirlenmiş bir süre içinde sigortalı olup, bu süreden önce ölümü halinde belirlemiş olduğu varislerine temin eden sigortalı miktar ödenir. Süre sonunda hayatta kaldığı takdirde ise sigortalı miktarı kendisi alır. d. Grup Hayat Sigortası: Hayat sigortasının bu çeşidi ile bir grup insanın sadece bir sigorta poliçesi ile sigortalanması mümkün olmaktadır. Sigorta edilenler belirli bir endüstride çalışanlar, bir sendikanın üyeleri gibi gruP e. Sağlık Sigortası: Ayrı olarak yada hayat sigortalarına eklenmek suretiyle yapılabilen sigorta çeşididir. Kazadan ileri gelmeyen bütün hastalıkların tedavisi için yapılan masrafların ödenmesidir.

6 Hayat Dışı (Elementer) Sigortalar : Hayat dışı sigortalar hayat branşı dışında, sigortalının varlığında çeşitli risklerin sebep olacağı hasarlar ile meydana gelecek kayıpları sigorta teminatı altına almaktır. a. Yangın Sigortası: b. Kaza Sigortası: c. Nakliyat Sigortası: d. Mühendislik Sigortası: e. Tarım Sigortası: f. Diğer Sigortalar:

7 Hayat Dışı (Elementer) Sigortalar : a. Yangın Sigortası: Yangın sigortalan yangın neticesinde meydana gelen her çeşit hasarı karşılar. Ev, depo, fabrika gibi gayrimenkuller ile ev eşyası, demirbaş, ticari mallar teminat altına alınır. b. Kaza Sigortası: Sigortalının iradesi dışında kendisine veya mallarına gelecek zara ve ziyanın temini kaza sigortaları aracılığıyla yapılabilir. Kaza sigorta kişi ve mal sigorta olarak ikiye ayrılır. c. Nakliyat Sigortası: Çeşitli yollarla taşınmakta olan malların sevk edilmeleri sırasında meydana gelebilecek hasarlar ile deniz araçları için söz konusu olabilecek zarar ve ziyanı temin eden sigorta türüdür.

8 d. Mühendislik Sigortası: Makine kırılması, inşaat, montaj ve elektronik cihaz sigortalan “mühendislik sigortası” kapsamında olup, her biri ayrı yapılabildiği gibi tek bir poliçe kapsamında da temin edilebilir. e. Tarım Sigortası: Tarım sigortası, dolu ve hayvan hayat sigortası olmak üzere ikiye ayrılır. Dolu sigortası dolu tanelerinin vurması ile toprak ürünlerinde meydana gelebilecek hasarları sigorta teminatı altına alan bir sigorta çeşididir. Hayvan hayat sigortası, genellikle tarımda kullanılan hayvanlar, meslek hayvanları ve spor hayvanları için söz konusu olacak riskleri sigorta teminatı altına alır. f. Diğer Sigortalar: Yukarıda temel olarak sayılan sigorta branşlarının dışında yer alan sorumluluk, hukuki koruma, meslek, işletme faaliyetlerinin kesilmesi, kredi, uzay sigortası gibi türlerde vardır

9 SİGORTACILIĞIN TEMEL PRENSİPLERİ Sigorta Edilebilir Menfaat (Risk) Mutlak İyi Niyet Prensibi Yakın Neden Prensibi Halefiyet (rucü) Prensibi Tazminat Prensibi Hasara Katılım Prensibi

10 SİGORTACILIĞIN TEMEL PRENSİPLERİ Sigorta Edilebilir Menfaat (Risk) Sigortalının sigorta konusu mal ya da yaşamının zarara uğraması veya bir sorumluluğun gerçekleşmesinden ötürü yasal bir mali kaybı var ise, Sigorta Edilebilir Menfaatten söz edilebilir. Hasara neden olması tamamen tesadüflere ve sigortalının kontrolü dışındaki olaylara bağlı, ekonomik, sosyal ve siyasal sonuçları bakımından geniş kitleleri etkilemeyen riskler, sigorta edilebilir niteliktedir.

11 Mutlak İyi Niyet Bir sigorta sözleşmesinin tarafları, sigortacı ile sigortalıdır. Sigorta sözleşmesinin oluşturulması aşamasında her iki taraf için de söz konusu olan ortak nokta, tamamen karşı tarafın vermiş olduğu bilgiye güvenmek durumunda olmalarıdır. Taraflardan birinin iyi niyetli olmaması nedeniyle karşı tarafa gerçek olmayan bilgi vermesi, karşı tarafı yanıltmak ve istemediği bir sözleşmeye girmesini sağlamak, iyi niyet prensibinin ihlali, karşı tarafa sözleşmenin feshi hakkını vermektedir.

12 Tazminat Risk gerçekleşip hasar oluştuğunda hasarın telafi sine yönelik ödemeler sigortanın tazminat prensibi çerçevesinde sayılır. Hasara Katılım Sigorta konusunun birden çok sigortacıya sigorta ettirilmiş olması halinde zararın, bu sigortacılar tarafından ortaklaşa karşılanması ile hasar oluştuğunda hasarın poliçede belirlenen miktarda ve oranda sigortalı tarafından karşılanması hasara katılımdır.

13 Yakın Sebep Bir hasarın meydana gelmesine neden olan en etkili ve bilinen sebeptir. En önemli özelliği, hasarın oluşumuna etkili olması veya katkıda bulunmasının neticesinde tek başına belirleyici olmasıdır. Örnek vermek gerekirse; itfaiyenin yangını söndürmek ve komşu binaların yanmasını önlemek amacıyla sıktığı su, evdeki yanmış eşya ve komşu binalarda da zarara neden olur. Zarar verenlerin birden fazla olması durumunda: Halefiyet (rucü) prensibi Bir motorlu aracın karıştığı bir kazada, bir üçüncü kişinin uğradığı zarardan dolayı, birden fazla kişi tazminatla yükümlü bulunuyorsa, bunlar müteselsil (zincirleme) olarak sorumlu olur. Bu durumda kusurları oranında zarara katlanırlar.

14 BAŞLICA SİGORTA TÜRLERİ (ZORUNLU OLMAYANLAR) Aşağıda belirtilen sigorta türlerinin yaptırılması isteğe bağlıdır. Can Sigortaları (Hayat Sigortası), Kasko vb. Otomobil Sigortalan, Ferdî Kaza Sigortası, Sağlık Sigortası, Mal Sigortaları, Yangın Sigortası, Nakliyat Sigortası (Emtia Nakliyat Sigortası)

15 Türkiye’de ulaştırma sektörüne başlıca zorunlu sigortalar) 1-Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası 2-Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası 3-Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası 4-Yeşil Kart Sigortasıyla ilgili Motorlu Taşıt Bürosu ödemeleri 5-Tüpgaz zorunlu sigortası 6-Tehlikeli maddeler zorunlu sigortası

16 1)Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası: Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası, “taşıtın kalkış noktasından varış noktasına kadar geçecek süre içinde, mola ve duraklamalar dahil, meydana gelecek bir kaza sonucu yolcunun ölümü, yaralanması ya da eşyanın zarara uğramasından dolayı” uğrayacağı zararları poliçedeki miktarla sınırlı olarak güvence altına almaktadır.

17 2) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası: Yurtiçi ve yurtdışı (uluslararası) yolcu taşımacılığı kapsamında seyahat eden yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını, taşımacılık hizmetinin başlangıcından bitimine kadar geçen seyahat süresi içinde, duraklamalar da dahil olmak üzere, maruz kalacakları her türlü kazaların neticelerine karşı aşağıdaki şartlar çerçevesinde teminat altına alır. Poliçede kayıtlı taşımacının, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa istinaden verilen taşımacı yetki belgesine sahip olması; yolcu taşımacılığının zorunlu haller hariç, bu kanun hükümleri çerçevesinde yapılması ve taşımanın yapıldığı aracın poliçede kayıtlı olması zorunludur.

18 3) Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafi ğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her yıl yenilenmek zorundadır. Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafi ğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Önemli Not: Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.trafik sigortası

19 4) Yeşil Kart Sigortası (Uluslararası Taşıt Mali Mesuliyet Sigortası): Yeşil Kart Sigortası, Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortasının yurtdışında geçerli olan şeklidir. Bu sigortanın tanzimi ile her ülke sınırında, o ülkenin mecburi trafik sigortasını yaptırma zorunluluğu ortadan kalkmış olur. 5) Tüpgaz zorunlu sigortası: Likit petrol gazı firmalarının kendi markaları altında doldurdukları veya doldurttukları ve yetkili bayileri aracılığıyla ya da doğrudan pazarladıkları tüplerin kullanılmak üzere bulunduruldukları yerlerde infi lak etmesi veya gaz kaçırması sonucu (kusurları olsun veya olmasın) başkalarına vereceği bedeni ve maddi zararlara karşı, firmanın sorumluluğunu teminat altına alır.

20 6) Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası: Sigortacı; yanıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeleri üreten, depolayan, nakleden veya satanların, bu mesleki faaliyetleri nedeniyle, bu maddelerin doğrudan doğruya neden olduğu olaylar sonucu,’ kusurları olsun veya olmasın üçüncü kişilere verdikleri bedeni ve maddî zarar sorumluluklarını belirli limitlere kadar temin eder. YAPTIRILMASI ZORUNLUDUR

21 Trafik Sigortası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Trafik Sigortası Nedir? Trafik sigortası karayoluna çıkan her aracın yaptırması kanuni bir zorunluluk olan bir sigorta türüdür. Bu sigortanın resmi makamlarca kullanılan esas adı "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası" dır. Bu sigorta: üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde bu Genel Şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür. Bu sigortanın geçerli olduğu coğrafi sınır ise ülke sınırları içerisidir. Yani trafik sigortası ülke sınırları dışında bir geçerliliği bulunmamaktadır.zorunluluk olan bir sigorta

22 Trafik poliçemden arabamdaki hasarları karşılayabilir miyim? Trafik poliçesi bir kaza nedeniyle sadece kazaya karışan diğer araç ve kişilere verdiğimiz bedeni ve maddi zararları karşılar. Aracımızda olan hasarları karşılayan sigorta Kasko’dur. Trafik sigortası kaza sonucunda ki tedavi masraflarımı karşılar mı? Trafik Sigortası Karşı tarafa verdiğiniz bedeni ve maddi zararları kapsar. Mali sorumluluk sigortası bulunmadan karayoluna çıkan araçlar: Bu şekilde trafiğe çıkan araçlar trafikten men edilir. Sorumluluk sigortasına ilişkin sigorta genel şartları nerede onaylanır: Hazine Müsteşarlığınca onaylanır. Hasar tazminatı nedir? Sigorta sözleşmelerinde sözleşmeye konu risk oluştuğunda meydana gelen hasarı onarmak üzere ödenen tazminata hasar tazminatı denir.

23 Trafik sigortası hasarı halinde hangi belgeler gereklidir? Poliçe Fotokopisi, Kaza tutanağı, Alkol Raporları, İfade tutanakları, Ehliyet ve Ruhsat fotokopileri Trafik kazasında zarar gören bir kişi kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren talebini bildirmek zorundadır? İKİ ( 2 ) yıl içinde talebini bildirmek zorundadır. Trafik sigortası tazminatını ne zaman ödenir? Gerekli belgeleri sigortacınıza iletildiğiniz tarihten itibaren hak sahibine SEKİZ ( 8 ) iş günü içerisinde ödenir.

24 Sigortasız Araç Kullanmanın Cezası 2019 yılı için trafik sigortası yaptırmamanın cezası T.C. Maliye Bakanlığı’nın belirlediği yeniden değerleme oranları ile birlikte zamlanarak 108,00 TL oldu. Kesilen cezanın 15 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri ise %25 indirimden yararlanarak 81 TL ödeyecekler. Ancak sadece ceza ödeyerek bu işten kurtulunamaz. Sigortası Olmayan Araç Trafikten Men Edilir Sigortanın Başlangıç ve Bitiş Süreleri Sigorta, poliçede başlangıç ve bitiş tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi bir durum kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğlen saat 12.00'da başlar ve yine öğlen saat 12.00'da son bulur.


"Sigortanın tanımı Sigortacının alacağı bir prim karşılığında bir kimsenin para ile ölçülebilir, yasa ile korumaya değer bir menfaatine zarar veren bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları