Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İslamiyetten Önceki Arap Devletleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İslamiyetten Önceki Arap Devletleri"— Sunum transkripti:

1 İslamiyetten Önceki Arap Devletleri

2 Necd Bölgesinde İkamet Eden Kabileler Necd'in yüksek bölgeleri de birçok kabileyi barındırmaktadır. Bu kabilelerden bazıları Badiyetu'ş- Şam kabileleri, bir kısmı ise Hicaz kabilelerinin kollandandır. Anz Kabilesine mensup olanlardan Necd'in kuzey bölgelerinde [bedevi olarak] dolaşanlar bu meyanda zikrolunabilirler. Hicaz'daki Harb Kabilesinin kollarından olan ez-Zuvebî, el-Ferm, Benû Salim ve Benû Nahîd kabileleri de, Medine ile Kusaym beldeleri arasındaki bölgelerde ikamet ederler. Nüfuslarının on dört bin kadar olduğu tahmin edilmektedir.

3 Necd'in en önemli kabileleri Ucmân, Kahtân ve Devasir Kabileleridir
Necd'in en önemli kabileleri Ucmân, Kahtân ve Devasir Kabileleridir. Altı bin kadar cesur ve savaşçı bireyden oluşan Ucmân kabilesi, Riyâd ile Remle beldeleri arasındaki bölgede dolaşırlar. Necd'in en büyük kabilesi Kahtân'dır. Otuz bin kişiden oluşan bu kabile, iki kola ayrılmaktadır. Bir kısmı Riyâd'dan Zenbe'ye kadar uzanan bölgede diğer bir kısmı ise Havta civarında ikamet ederler. Devâsir Kabilesi, Riyâd beldesinin güneyinde, Vâdiu'd-Devâsir denilen bölgede ikamet etmektedir. Nüfusları on beş bin kadar tahmin etmektedir.

4 Güney Arabistan'daki KabilelerGüney Arabistan, Kuzeye oranla tarıma elverişli olduğu gibi sahil bölgesi de ticarete oldukça uygun olduğundan bu bölge sakinleri çoğunlukla hadaridir. Göçebe kabileler iç bölgelerde meskûn olup Kuzey Arabistan'a oranla sayı ve nüfusça daha azdırlar. Kunfude yakınlarındaki Vadiu'l-Kenûne'de, toplam nüfusları altı bin kadar tahmin edilen Bây'ar, Benî Zeyd, Benî Harb, Benî Abes, Benî Suheyb kabileleri dolaşırlar. Bu vadiye bitişik olan Vadiu Veybe'de ise, nüfusları ancak üç dört yüz kişiden oluşan Benî Becir ve Benî er-Rûha kabileleri ikamet ederler. Vadiu Veybe'nin güneyinde bulunan Vadiu'l-H

5 Cîzân ile Luhayye kasabaları arasında hırsızlık ve çapulculuklageçinen Benî Mervân ve Harad kabileleri ikamet etmektedir ve top-lam nüfusları bin beş yüz kadardır. Luhayye civarında, bunlardanbaşka; Benî Kusayr, Benî Câmi', Benî Şeybe, Benî Şayi' kabilelerioturdukları gibi, Luhayye'nin doğusunda da Benî Zebn, Benî Racih,Benî Tahir, Benî Heycân ve el-Firânite adlarındaki küçük kabilelerikamet ederler. Bunlardan öncekilerin toplan nüfusları yaklaşık olarak bin, el-Vâizât Vadisi'nde ikamet etmekte olan diğer kabilelerintoplam nüfusları da yedi bin civarındadır.

6 Yemen dağlarında nüfusları yirmi bin kadar tahmin edilen Rifâa,Abîdât, Benî Kebîr, Bîşe, Hecâhece, Abâdile ve Uklub kabileleri ika-met etmektedirler. Bunlardan Bîşe kabilesi, Asîrlilerle sınırdaş ol- duklarından aralarında birçok kanlı mücadele meydana gelmekte-dir. Cebelu Asîr ile Taif arasındaki geniş bölgede on kadar kabileikamet etmekte ise de bunların çoğunluğu hadari olup tarımla uğraşmaktadırlar.

7 Asîr kabilelerinin en önemlileri Benû Rabia, Benû Erkam, Mu-kayyed ve Kahtan kabileleridir. Cebelu Asîr'in doğusundaki Necrân Vadisi'nde otuz bin nüfuslu Yâm Kabilesi ikamet eder. Cebelu Rabtile Hadramevt arasında da Alu Murre, el-Kereb, es-Say'ar, kabileleri, Cebelu Rabt'ın güney taraflarında da Behim ve Erhab kabileleri ikamet etmektedirler.

8 San'a ile Çuha arasındaki topraklarda ikamet eden Benî Matarile el- Berviyye kabileleri tarımla geçinirler. Bunlardan Benî Matar'ınon bin, diğerlerinin de dört bin kadar oldukları tahmin edilmektedir. San'a'nm doğu tarafında ise Benî Şeddâd, Benî Felah, Benî Kay-su'l-A'mâs, Havlan, Benî Cebr, Benî Abes ve Zabyân kabileleri ikamet etmektedir.


"İslamiyetten Önceki Arap Devletleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları