Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hastane Bilgi Sistemi Hastane bilgi sistemi hastanenin idari ve tıbbi bilgilerinin yönetimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hastane Bilgi Sistemi Hastane bilgi sistemi hastanenin idari ve tıbbi bilgilerinin yönetimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek."— Sunum transkripti:

1 Hastane Bilgi Sistemi Hastane bilgi sistemi hastanenin idari ve tıbbi bilgilerinin yönetimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için düzenlenmiş bir bilgi sistemi olarak tanımlanabilir. İdari ve tıbbi bilgileri iç içe bir şekilde, bir arada tutabilen sistemlere bütünleşik hastane bilgi sistemleri denir

2 HBS Tarihsel Gelişimi Hastane bilgi sistemleri öncelikle faturalama, maliyetleri ve ödemeleri kontrol etme gibi idari amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Hekimler istemlerini geleneksel olarak elle yazmışlar ve sekreterler tarafından sisteme girilmiştir

3 HBS Tarihsel Gelişimi 1960’li yıllarda Massachusetts General Hospital'de Octo Barnett tarafından geliştirilen COSTAR 1960’ların sonunda IBM Tıbbi Bilgi Sistemleri Programı Lockheed Aircraft tarafından tasarlanan Technicon Data System (TDS)

4 HBS Tarihsel Gelişimi 1970’lerde finansal bilgi sistemleri temelli bir çok hastane bilgi sistemine klinik laboratuvar sistemleri gibi bölüme özgü uygulamalar eklenmiştir

5 HBS Tarihsel Gelişimi 1980’lerde sağlık kurumlarındaki uygulamaları destekleyebilecek iletişim teknolojileri gelişti. Farklı uygulamaları birlikte yapabilen bilgisayar ağlarıyla önemli kazanımlar elde edildi.

6 HBS Tarihsel Gelişimi Hastane bölümleri arasında otomatik olarak veriler paylaşılabilmekteydi. Hasta istemleri diyet, ev idaresi, laboratuvar, radyoloji vb. birimlere elektronik olarak iletilebiliyor; hekim istemleri hemşire istasyonundan doğrudan laboratuvar, eczane, radyoloji vb. birimlere yapılabilmekteydi.

7 HBS Tarihsel Gelişimi 1980'lerden 1990’lara doğru hastane bilgi sistemlerinde idari uygulamalardan hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları tarafından kullanılan klinik bilgi sistemlerine doğru bir gelişim söz konusudur.


"Hastane Bilgi Sistemi Hastane bilgi sistemi hastanenin idari ve tıbbi bilgilerinin yönetimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları