Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE 14 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE 14 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE 14 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
ÖZEL EĞİTİM ÜNİTE 14 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER

2 TANIM Çoklu yetersizlik, birden fazla yetersizlik durumunun bireyde birlikte görülmesidir. Ağır ve çok engelliler, genellikle engelliler içerisindeki oranları önemli derecede düşük olan, zihinsel fonksiyonlarda bağlantılı çevrenin günlük isteklerine uyum sağlamada geriliği olanlar olarak tanımlanmaktadır. Orelove ve Sobsey (1996) ise “Geniş anlamda ve kapsamlı zeka geriliği bulunmakla birlikte bir veya daha fazla alanda ağır motor veya duygusal bozukluk ve/veya özel tıbbi tedavi gerektiren bireylerdir” olarak tanımlamışlardır.

3 YAYGINLIK Çoklu yetersizliği olan öğrencilerin sayıları diğer grupların sayılarına göre en azdır. Bu gruptaki çocukların okul çağı çocukların nüfusuna oranı %1’dir.

4 ÇOKLU YETERSİZLİĞİN NEDENLERİ
DOĞUM ÖNCESİ Genetik anormallikler Enfeksiyonlar Uyuşturucu madde Beslenme düzensizlikleri Anneye yönelik fiziksel travmalar DOĞUM ANI Bebeğin oksijensiz kalması Kordon dolanması, kopması Beyin zedelenmesi Frengi gibi enfeksiyonel rahatsızlıklar DOĞUM SONRASI Menenjit gibi enfeksiyonlar Travmatik beyin zedelenmesi Kurşun zehirlenmesi Yanlış ilaç kullanımı Çevreden gelen maddelerden zehirlenme

5 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Bilişsel Özellikler
IQ puanları genellikle arasında seyreder. Yeni kavramları öğrenmede uzun bir zamana gereksinim duyarlar. Soyut kavramları öğrenmede güçlük çekerler. Kavramları genişletmede zorlanırlar. Bu öğrenciler becerileri küçük adımlara bölerek öğretmek, doğru tepkilerini hemen ödüllendirmek, öğrendiklerini farklı ortam ve durumlarda kullanabilmeleri için fırsatlar sağlamak gerekir.

6 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Akademik Özellikleri
Akademik becerilerdeki yetersizlikleri doğrudan çok engellilikle ilgili olmayabilir. Bu nedenle onların uyum ve yaşam becerilerine odaklanmakta fayda vardır. Bazı öğrenciler para sayma, marketten aradıkları nesneleri bulma, yol işaretlerini okuma gibi fonksiyonel akademik becerileri geliştirirler.

7 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ İletişim Becerileri
Bazı öğrenciler harfleri öğrenebilir. Öncelikle kendi ismindeki harfleri öğrenebilirler. Kelimeleri, resimleri tanıyabilirler. Çok basitleşmiş metinleri anlayabilirler. Ancak çoğu iletişimle ilgili becerileri kazanamayabilir. Yine de bu grupta genelleme yapmak mümkün değildir. Bireysel özelliklere uygun programlarla gelişim gösterebilirler.

8 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sözel Dil Gelişimi
Konuşmayı iletişim için kullanmak bu grup için çok zor olabilir. Konuşmalarının anlaşılması çok güç olabilir. Alıcı dil becerilerini öğrenmede oldukça zorlanırlar. Ancak bazıları çok anlamlı ve açık bir şekilde heceyi söyleyebilirler. Bu heceleri aile bireyleri anlayıp, onlarla iletişime rahatlıkla geçebilirler.

9 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Matematik
Farklı düzeylerde bazı matematik becerilerini öğrenebilirler. Eşleşme, sınıflama, hesap makinesinde sayıları tanıma gibi beceriler kazandırılabilir. Ancak bazıları sayıları dahi öğrenemeyebilir. Çeşitli bir grup olduğundan bu konuda da genelleme yapılamaz.

10 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sosyal Duygusal Özellikleri
İletişimdeki sınırlılıklar, dil gelişiminde gecikme gibi nedenlerle sosyal becerileri kazanmada akranlarına göre geride kalırlar. Arkadaşlık kurma, başkalarıyla etkileşime geçmede güçlük çekerler. Bu durumda içe kapanma, travma, depresyon gibi duygusal bozukluklara yol açabilir.

11 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Davranışsal Özellikleri
İletişimdeki sınırlılıklar, davranış problemlerine yol açabilir. Uygun olmayan davranışlar sergileme, ellerini, başını sallama gibi yineleyen davranışlar sergileme gibi durumlar doğabilir. Davranışlar iyi gözlenirse uzmanlar bu davranışların nedenlerini bularak, çözüm önerileri üretebilirler.

12 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Yıkıcı Davranışlar
İnsanlara ve eşyalara karşı yıkıcı davranışlar sergileyebilirler. Tekme atma, kitap yırtma, saç yolma, eşya kırma gibi. Konuşamadığından ve beklentilerini anlatamadığından bu tip tepkiler gösterebilirler. Öncelikle davranışın nedenini anlamak gerekir.

13 Ne öğretilecek? İşlevsellik: öğretilmesi planlanan becerinin bireyin günlük yaşamında kullanılma ve kullanıldığında da bireyi bağımsızlaştırma olasılığıdır. Örneğin çoğu birey için tuvalet kullanma becerisi okuma becerisine kıyasla işlevsel olabilir. Bir birey ya da ortam için işlevsel olan bir beceri bir başka birey ya da ortam için işlevsel olmayabilir. Öz Karar ve Tercihler: Bir bireyin kendisi ile ilgili karar verme ve tercih yapma hakkı vardır. Çoklu yetersizliği olan bireylere her fırsatta kendileri ile ilgili karar verme ve tercih yapma hakkı tanınmalı ve bu beceriler öğretilmeli. Bu aynı zamanda davranış sorunlarını da azaltır ve öğretimin etkililiğini ve verimliliğini arttırır.

14 Ne öğretilecek? İletişim becerileri: Bazıları geleneksel iletişim biçimi olan konuşma kazandırılabilirken bazılarına alternatif iletişim becerileri (jestlere dayalı iletişim, işaret diliyle iletişim ve görsel sembollerle iletişim) öğretilir. Alternatif iletişim: Ek araçlı ve ek araçsız iletişim biçimleri olmak üzere 2 biçimdedir. Özbakım becerileri: Beslenme, giyinme, soyunma, yıkanma, tuvalet, kişisel bakım ve temizliğin sağlanması ve devamı için gerekli becerileri kapsar. Bu becerilerin öğrenilmesi sağlıklı yaşam sürdürmeye, bağımsız yaşayabilmeyi sağlama ya da kolaylaştırmaya ve yaşam kalitesini arttırmaya önemli katkısı vardır. Ayrıca bu bireylerin işe yerleşme, bir ev ya da kuruma yatılı olarak yerleşmeleri durumunda ön koşul özellikler olarak değerlendirilmektedir.

15 Ne öğretilecek? Günlük yaşam becerileri: Kişisel bakım becerileri, ev içi beceriler, kişisel yönetim becerileri ve yiyecek hazırlama becerileri olarak 4 grupta toplanabilir. Bu beceriler özellikler ergenlik ve yetişkinliğe adım atma dönemlerinde çok önemli rol oynar. Bu beceriler bu bireylere sistematik olarak öğretilmelidir. Öğretim sunulmasına rağmen bu becerileri kazanamayan bireyler de olabilir. Bu durumda destek sistemleri (örn. Yardım talep etmeyi öğretme) devreye sokulmalıdır. Serbest zaman becerileri: bu beceriler sistematik olarak öğretilmelidir. Bu beceriler bireylerin uygun davranışlarını arttırıcı ve uygun olmayan davranışlarını azaltıcı rol de oynar. Yaşam kalitesini arttırır ve aile üyeleri ile ve arkadaşlarla olumlu etkileşim kurma olasılığını da arttırır.


"ÜNİTE 14 ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları