Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE KOÇLUK UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE KOÇLUK UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1

2 EĞİTİMDE KOÇLUK UYGULAMALARI

3 SÖYLEDİĞİN HER ŞEY BAŞINA BEN KOYDUĞUNDA SANA GERİ DÖNECEKTİR.

4 Koçluk ne değildir ? Terapi değildir Danışmanlık değildir
Mentorluk değildir Eğitim değildir Felsefe değildir

5 Peki Nedir? Kişilerin ve kurumların, olmak istedikleri konumla bulundukları konum arasındaki mesafeyi, geleceğe odaklanarak ve eyleme geçerek kapatmasının sistemidir.

6 Koçluk performans geliştirmede ve her türlü öğretinin kazandırılmasında en en hızlı ve en kesin sonuç alınabilen yöntemdir. Koçluk çift taraflı öğrenmedir. Koçluk öğrencilere/insanlara/kurumlara yardım etme isteğidir. Akıllı ve güçlü sorularla bireyin potansiyelini ortaya çıkarma sürecidir.

7 KOÇLUK NASIL İŞLER Koçlukta “Neden” yerine “Nasıl” sorusuna yanıt aranır. Hedef belirlenir, stratejiler oluşturulur, eylemlerle devam eder.

8 NASİHATLER VE ÖNERİLER İŞE YARASAYDI, HEPİMİZ MÜKEMMEL İNSANLAR OLURDUK.

9 Sen ne istiyorsun? (Temel soru budur.)
KOÇLUĞUN BEŞ PRENSİBİ - Öze yönlendirmek - Pozitif geri bildirim vermek - Çözüm odaklı - Odaklanmak - Uyum sağlamak, yapı oluşturmak

10 İnsanlar yapmak istedikleriyle ilgili bir potansiyele sahiptir
İnsanlar yapmak istedikleriyle ilgili bir potansiyele sahiptir. Koç bunu kabul eder ve bu yönde çalışır. Güçlü sorularla insanları özüne yönlendiriyoruz. En iyi öğrenme insanların kendi cevaplarıyla yapılan öğrenmedir. Cevabı biz bilsek bile ona cevabı söylemeyip kendisinin bulmasını sağlıyoruz.

11 Neden ben? YERİNE Nasıl? Örnek: Allah’ım neden ben? Çözümsüzlük dolayısıyla enerji kaybı, stres.. Oysa; Bu durumdan kurtulabilmek için nasıl bir yol izleyebilirim?

12 Güçlü Sorular İleri götüren Yargılamayan Çözüm odaklı Açık uçlu
OLMALIDIR

13 Doğru soruların neler olduğunu bulabilmek hemen hemen sorunu çözmek demektir.
Bir soruna nasıl yaklaşacağımızı bilemediğimiz zaman ilk yapmamız gereken, cevaplarını bilebileceğimiz bazı basit sorular bularak ilerlemeye çalışmaktır. Çünkü, soruların yanıtları kendi içlerinde saklıdır. Sorular sorarak onları ortaya çıkarabiliriz. Hattâ diyebiliriz ki: sorular yanıtlardır!

14 GERÇEK Karşımızdakinin gerçeği Bizim gerçeğimiz
Asıl gerçek (2+2=4) gerçeği

15 3 D Düşünce Duygu Davranış

16 Varmak istediğimiz yer
. . . . .

17 Süreç Nasıl İşler? Hedef Stratejiler Eylemler

18 HEDEF NASIL OLUŞTURULUR?
Hayaller hedefe dönüşmeden her zaman hayal olarak kalacaktır. Net Gerçekleştirilebilir Ölçülebilir Zamanla ayarlı Vizyona uygun

19 Eğitim kuramları bilgisi
Yönetici Yaşam Koçu Gözlemci Entelektüel bilgisi İmajı MÜFETTİŞ Otoritesi Eğitim kuramları bilgisi Bilgilendirici Model Öğretim metotları kavramı Öğretmenlerle empatisi Hata ve yanlışlara karşı tutumu Ölçmeci mi? Öğretici mi? Rehber Arkadaş Yardımcı

20 KOÇLAR DİNLER Dinlemenin 7 Yolu... Sessizlik Duymak Geri Yansıtmak
Sezgi Fark Etmek, Tanımlamak / netleştirmek Açıklamak Teşvik Etmek

21 Açtım ağzımı yumdum gözümü yerine,
Açtım gözümü, yumdum ağzımı.

22 ÖĞRETMEN İLE BAĞ KURMAK
İletişime geçmeden önce kafanızdaki her tür konuşmayı susturun. Konuşurken, ona ve sadece ona dikkatinizi verin. Dinlerken, zihninizi sakin tutmaya devam edin. Konuşma sırasında öne atılmayın. Her sözü söylendiği gibi özümseyin ve sadece o kişi konuşmasını bitirdiğinde yanıt verin. Öncelikle, yetenekleri, harika yanları, güçlü yanları ve diğer olumlu nitelikleri algılamak üzerinde odaklanın. Olumsuz ya da yanlış olarak algılayacağınız şeyler üzerinde odaklanmayın. Olumlu olana yanıt verin.

23 Koçluk Becerisi: Güçlü Sorular
İnsanlara, doğrularını bulmalarında, olaylara farklı bir açıdan bakmalarına ve tepki göstermek yerine düşünmelerine yardım etmek Duyduğunuz en önemli unsurları teşhis etmek Bunları sorulara, gözlemlere ve ricalara dönüştürmek Etkili, az ve öz bir dil kullanmak Güçlü soru; İleri götüren Yargılamadan Çözüm odaklı Açık uçlu

24 Nasıl soruları  Nasıl düşündünüz/hissettiniz/davrandınız? Nasıl düşünecek/hissedecek/davranacaksınız? Nasıl oldu? / Nasıl olacak Nasıl tepki gösterdiniz? / göstereceksiniz? Geçmişte nasıl başardınız? Size nasıl davranılmasını isterdiniz?

25 Ne soruları   Ne oldu? / Olacak? Bunun ile ilgili ne düşündünüz? / ne yapacaksınız? Böyle düşünmenize neden olan şey nedir? Bu sizin için ne anlama geliyor? Bir dahaki sefere neyi farklı yaparsınız? Bunun arkasında ne var? Bununla ilgili önemli olan şey nedir? Bundan ne öğrendiniz? Bunu seçmenizin nedeni nedir? Bir dahaki sefere ne yapacaksınız?

26 Ne zaman soruları    Ne zaman başladı? Ne zaman … yapmanız gerekiyor? İlk olarak ne zaman meydana geldi? Ne zaman fark ettiniz? Ne zaman karar verdiniz? Bu ne zaman olacak?

27 Netlik soruları … derken ne demek istediniz?
… sizin için ne anlama geliyor? Sizi doğru anladım mı? Bu size doğru geliyor mu?

28 Ayrıntı soruları Bu konuda daha ayrıntılı konuşmak ister misiniz?
Bu konuyu biraz daha açar mısınız? Buna eklemek istediğiniz bir şey var mı? Bu konuda başka söyleyebileceğiniz bir şey var mı?

29 Meydan okuyan sorular Bunun için kanıtınız nedir?
Böyle düşünmenizin nedeni nedir? Bu başka bir şekilde görülebilir mi? / Buna başka bir açıdan bakılabilir mi? Bu mantıklı mı? Bu yardımcı mı? Bu bir yorum mu, yoksa bir gerçek mi?

30 Güçlü Zayıf Fırsatlar Tehditler Neleri iyi yaparsınız?
Siz ve başkaları güçlü yönleriniz olarak neleri görür? Zayıf Neleri kötü yaparsınız, neleri iyileştirmelisiniz? Başkaları zayıf yanlarınız olarak neleri görür? Fırsatlar Önünde duran fırsatlar nelerdir? Çevrede ne gibi gelişmelerden faydalanabilirsin? Tehditler Ne gibi engellerle karşılaşmaktasınız? Sizden daha iyi olanlar var mı?

31 SWOHP analizi SWOT’ un kişiselleştirilmiş halidir
Güçlü Yönler(Strengths):İyi yapılanlar? Zayıf Yönler(Weakness):Geliştirilmesi gerekenler? Sıra(Order): İzlenmesi gereken yollar? Nasıl(How):Olumsuz özelliklerin nasıl olumluya dönüştürülebileceği Korunma(Protection): Olumluya dönüştürdükten sonra olumlu özellikleri koruma yolları

32 GROW MODEL Goal Ne istiyorsunuz? Reality Şu anda neler oluyor? Options Ne yapabilirsin? Will Ne yapacaksın?

33 Etkili Sorular Neyi başarmayı istersin? Şimdi ne oluyor?
Üzerindeki etkisi ne? 1 den 10 kadar ne kadar önemli? Seni durduran ne? Sana ne yardım eder? Nasıl olmasını istersin? Ne gibi olur? Ne yapabilirsin? (…ve başka?) Ne yapacaksın? Nasıl ve ne zaman?


"EĞİTİMDE KOÇLUK UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları