Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ

2 Yapılandırıcı dil yaklaşımında dilin öğrenme alanları, dinleme, konuşma, okuma, yazma görsel okuma ve görsel sunu olarak ele alınmaktadır. Bu alanların öğretilmesi için çeşitli teoriler ve modeller geliştirilmiştir. Bunlar arasında “Dil Gelişim Modeli”,”Okuma Gelişim Modeli”,”Yazma Gelişim Modeli” gibi modeller yaygın olarak bilinmektedir.

3 Ayrıca dil becerilerini geliştirmek için “Açıklayıcı Model, Etkileşimsel Model, Teknikleri Öğretme Modeli, Örnekleme Modeli” vb. modeller sıralanabilir. Yapılandırıcı yaklaşımla birlikte dil bilgisi öğretimi de ayrıntılı olarak ele alınmış ve dil bilgisi öğretiminin amaçları ile süreçleri yeniden belirlenmiştir. Bu anlayışa göre dil bilgisi öğretimine gelişimsel ve etkileşimsel olarak yaklaşılmaktadır.

4 Yapılandırmacı öğrenmede temele alınan özellikler aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Bilgiyi araştırma, yorumlama ve analiz etme, 2. Bilgiyi ve düşündürme sürecini geliştirme, 3. Geçmişteki yaşantılarla yeni yaşantıları bütünleştirme.

5 Türkçe öğretiminde öğrencilerin anlama becerilerini geliştirmeye önem verilmektedir. Bu amaçla öğrencilere dinledikleri ya da okudukları metinlerde anlam arama, bunları birleştirme, ön bilgileriyle karşılaştırarak ve bütünleştirerek yeni anlamlar oluşturma çalışmaları yaptırılmalıdır.

6 Anlama becerilerini geliştirmek için sadece kelime, cümle ve paragraflara değil, metnin bütününe yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

7 Türkçe öğretiminde becerileri geliştirme amacıyla öğrencilere alıştırma yerine gerçek yaşamda karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik etkinlik yaptırmak daha etkili olmaktadır. Bu nedenle öğrenme- öğretme sürecinde gerçek yaşamda karşılaşılan sorunları çözmeye ağırlık verilmelidir.

8 Sorunlar, işlenen metinlerden, öğrencilerin günlük yaşamından, sınıf ve okul ortamından seçilebilir. Sorunlara iş birliği içinde çözümler aranmalı, uygun çözüm önerileri belirlenmeli, bunlar paylaşılmalı ve uygulamaya aktarılmalıdır.

9 Yapılandırmacı yaklaşım gereği Türkçe öğretiminde ön bilgileri harekete geçirme, yeni bilgileri anlama ve bilgileri yapılandırma şeklinde bir ol izlenmelidir.


"YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları