Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ebeveynlik Dönemi Lesson 8 for May 25, 2019.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ebeveynlik Dönemi Lesson 8 for May 25, 2019."— Sunum transkripti:

1 Ebeveynlik Dönemi Lesson 8 for May 25, 2019

2 Adem ve Havva'yı yarattıktan hemen sonra, Tanrı onların ebeveyn olmalarını teşvik etti: “Yeryüzünü doldurun ve denetiminize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara egemen olun.” (Yaratılış 1:28). Bir bebek genellikle şefkatli bir baba ve şefkatli bir anne tarafından büyütülür. Ancak, bazı durumlarda bu mümkün değildir. Sorumlu ebeveynlik, çocuklarınızı eğitmeyi içerir, böylece sonunda Cennetin vatandaşı olabilirler. ÖZEL DURUMLAR Çocuk sahibi olamamak Yalnız babalar ve anneler ÇOCUKLARI EĞİTMEK Eğitim ilkeleri Eğitimin hedefi Hedefe ulaşılmadığında

3 ÇOCUK SAHİBİ OLAMAMAK “İshak karısı için RAB'be yakardı, çünkü karısı kısırdı. RAB İshak'ın yakarışını yanıtladı, Rebeka hamile kaldı.(Yaratılış 25:21) KUTSAL KİTAP’ta çocuk sahibi olmak isteyen ama olamayan kadınlar ile ilgili birkaç hikaye var; örnek olarak: Rebeka, Rahel ve Hanna. Tanrı dualarını duydu(Yar.30:1; 1S.1:27). Abraham ve Sarah ile Zekeriya ve Elizabeth çocuk sahibi olmaktan vazgeçen çiftlerin örnekleridir. Ancak, Tanrı onlara çocuk armağanı verdi (Yar. 21:2; Luk. 1:13). Her zaman istediğiniz gibi cevap vermemesine rağmen, Tanrı dualarınızı duyar. Bazı çiftler çocuk sahibi olamayacağına karar verir. Bazı çiftler ise çocukları evlat edinmeyi ve onlara daha iyi bir gelecek sunmayı tercih eder. Ebeveyn olmak isteyen ama olamayanların acısına karşı duyarlı olmalıyız

4 YALNIZ BABALAR VE ANNELER
“Bütün kaygılarınızı O'na yükleyin, çünkü O sizi kayırır.(1 Petrus 5:7) Kutsal Kitap’ta boşanmış (Yaratılış 21:14), bekar (Yaratılış 38:24) ve dul (2 Kral.4: 1) annelerin birkaç örneği var.. Günümüzde de aynı koşullar ile bazı babalar ve anneler çocuklarını eşleri olmadan büyütmek zorunda kalmaktadır. Bu durum, çocukların yetiştirilmesini zorlaştırır. Bekar ebeveynler özellikle Tanrı'ya güvenmelidirler. “Seni terk etmeyeceğim, seni yüzüstü bırakmayacağım.” (Yeşu 1:5) Biz kiliseyiz ,bundan dolayı bu durumdaki kardeşlerimize destek olmalı ve yardım etmeliyiz (Yakup 1:27

5 EĞITIM ILKELERI “Bugün size verdiğim bu buyrukları aklınızda tutun. 7. Onları çocuklarınıza belletin. Evinizde otururken, yolda yürürken, yatarken, kalkarken onlardan söz edin.” (Yasanın Tekrarı 6:6-7) Her çocuk farklıdır: doğum sırası, karakter, cinsiyet vb. Bu nedenle, her ebeveyn, çocuklarını eğitmek için Tanrı'nın bilgeliğine ihtiyaç duyar. Eğitim ilkeleri Yasanın Tekrarında 6: 4-9'da sıralanmıştır. Bu ilkelere uymak, sorumlu yetişkinlerin ve Tanrı'nın Krallığı’nın vatandaşlarını yetiştirmenin anahtarıdır. Ebeveynler yapmalı: Tanrı’yı Kabul etmek (v. 4) Rabbi bütün yüreğimizle sevmek(v. 5) Onun sözünü aklımızda tutmak (v. 6) Çocuklarımızla Onunla paylaşalım (v. 7)

6 Bu ilkeleri nasıl uygulayabilirsiniz? Aşağıdakileri yaparak:
EĞITIM ILKELERI “Bugün size verdiğim bu buyrukları aklınızda tutun. 7. Onları çocuklarınıza belletin. Evinizde otururken, yolda yürürken, yatarken, kalkarken onlardan söz edin.” (Yasanın Tekrarı 6:6-7) Bu ilkeleri nasıl uygulayabilirsiniz? Aşağıdakileri yaparak: Etkilemek / Konuşmak(v. 7) Resmi talimat: İncil'i belirli zamanlarda incelemek (örneğin, aile ibadeti) Yaygın eğitim: Günlük yaşamdan dersler çıkarmak Bağlama / Yazma (v. 8-9) Gerçeği eylemlerinize (el) ve düşüncelerinize (alın) bağlamak Gerçek, hem halk (kentlerinizin kapılarına) hem de özel (evlerinizin kapı sövelerine) yaşamınızda görünür olmalıdır.

7 EĞITIMIN HEDEFI iyilikle Disiplin (Koloseliler 3:21)
“Doğru ve adil olanı yaparak yolumda yürümeyi oğullarına ve soyuna buyursun diye İbrahim'i seçtim.” (Yaratılış 18:19a) Hristiyan ebeveynlerin amacı, çocuklarını Tanrı'nın gerçek oğulları ve kızları olarak, Tanrı'nın onlara sevgisini etkileyerek, sonsuzluğu birlikte paylaşabilmeleri için olsunlar. Tanrı Sözü, çocuğunuzu bu amaca ulaşmak için nasıl eğiteceğinizi açıklar: iyilikle Disiplin (Koloseliler 3:21) Tanrı'nın Yasası'nı Öğretim(Mezmurlar 78:5) Örnek olmak (Yaratılış 18:19) Evinizi doğru yönetme(1 Timoteus 3:12) Düzeltme (Süleyman'ın Özdeyişleri 29:17)

8 EĞITIMIN HEDEFI Isaac (Yaratılış 25:28) Eli (1 Samuel 3:13)
Kutsal Kitap, çocuklarını inançlı bir şekilde büyüten ebeveynlere ; çocuklarının eğitimini zorlaştıran, favorilik, düzeltme eksikliği içeren, ve açık günahlar sergileyen ebeveynler ile ilgili örnekler sunmaktadır. Aşağıdaki örneklerden öğrenelim. Isaac (Yaratılış 25:28) Eli (1 Samuel 3:13) Samuel (1 Samuel 8:3) Davut (1 Krallar 1:6) Manaşşe (2 Krallar 21:6) Hanok (Yaratılış 5:21-27) EYÜP (Eyüp 1:5) YEŞAYA (Yeşaya 8:18) Mordekay (Ester 2:7) Lois (2 Timoteus 1:5)

9 HEDEFE ULAŞILMADIĞINDA
“Çocuğu tutması gereken yola göre yetiştir, Yaşlandığında o yoldan ayrılmaz.” (Süleyman'ın Özdeyişleri 22:6) Bir çocuk inancını bırakıp ebeveynlerinin onlara öğrettiği ilkeleri reddettiğinde, kim suçlanacak? Babaları; çocuklarını düzgün şekilde yetiştirmemekle suçlamak kolaydır. Ancak, ebeveynleri her şeyi doğru yapmış olsa dahi çocukları yanlış kararlar verebilir. Çocukların kendi zihinleri vardır ve davranışlarından dolayı Tanrı'ya karşı sorumludurlar. İyi bir ebeveyn olmak bizim tercihimizdir; çocuklarımızın nasıl olacakları onların. Bir çocuk isyan ettiğinde, ebeveynleri birlik olmalı ve net kurallar koymalıdır. Ateşli bir duaya, sevgiye ve sabra ihtiyacımız var. Çocuklarınız Tanrı'dan uzaklaşırken, onların yanında olun. Tanrı'nın onları nasıl sevdiğini hatırlayın.


"Ebeveynlik Dönemi Lesson 8 for May 25, 2019." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları