Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROBİYOLOJİK ÖRNEKLERİN ALIMI VE LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ UZM. MEHMET AKSAKAL MIKROBIYOLOJI VE KLINIK MIKROBIYOLOJI UZMANı, ŞUBAT 2019 HATAY DEVLET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROBİYOLOJİK ÖRNEKLERİN ALIMI VE LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ UZM. MEHMET AKSAKAL MIKROBIYOLOJI VE KLINIK MIKROBIYOLOJI UZMANı, ŞUBAT 2019 HATAY DEVLET."— Sunum transkripti:

1 MİKROBİYOLOJİK ÖRNEKLERİN ALIMI VE LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ UZM. MEHMET AKSAKAL MIKROBIYOLOJI VE KLINIK MIKROBIYOLOJI UZMANı, ŞUBAT 2019 HATAY DEVLET HASTANESI

2 SUNU PLANI  Giriş  Örnek Alırken Güvenlik Önlemleri  Örnek Alırken Genel Kurallar  Transport ve Saklama Koşulları  Çeşitli Örnekler İle İlgili Alım Kuralları  Sonuç-Soru&Cevap-

3 GİRİŞ Bir Hastalığa Tanı Koyma, Tanıyı Doğrulama, Hastalığın Ve Tedavinin Takibi Sırasında Klinisyenler Laboratuvar Analizlerinden NET VE KESİN Sonuçlar Beklerler.

4 PEKİ LABORATUVAR “NET VE KESİN” SONUÇLAR İÇİN İLK ADIMDA NELERE İHTİYAÇ DUYAR? Doğru Örnek Alımı & Transferi… Aksi Halde!  Yanlış Tanı – Yanlış Tedavi Kaçınılmaz.  Mortalite, Morbodite, Maliyet Artışı, Gereksiz Antibiyotik Kullanımı! ve Antibiyotik Direncinde Artış..

5 ÖRNEK ALINIRKEN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ  Mutlaka önlük giyilmeli, eldiven takılmalı, gerekti ğ inde maske ve/veya gözlük ile yüz ve mukozalar korunmalıdır.  Kullanılan kaplar güvenli olmalı, sıvıları sızdırmamalıdır. *  Damlatan veya a ğ zı açık kaplarda örnek gönderilmemelidir.!!!*

6 ÖRNEK ALIRKEN GENEL KURALLAR-1  Steril şartlarda,  En yo ğ un oldu ğ u anatomik bölgeden,  Normal flora ile kontamine olmamalı,  Uygun teknikler ve malzemeler kullanılarak,  Örnek miktarı yeterli olmalıdır!*

7 ÖRNEK ALIRKEN GENEL KURALLAR-2  Yara enfeksiyonlarında örnekler… Doku, İğne biyopsisi, Aspirat örneği. Sürüntü örnekleri - Önerilmez!

8 ÖRNEK ALIRKEN GENEL KURALLAR-3  Barkot doğru yerde ve düzgün şekilde yapıştırılmalı*  Kültür örnekleri antibiyotik tedavisinden önce alınmalı,  İdrar ve balgam sabah alınmalı.  ARB (yayma) ve barsak parazitleri aranacaksa örnek mutlaka üç gün üst üste alınmalı,

9 LABORATUVARA ULAŞTIRMA VE SAKLAMA KOŞULLARI-1 1-Tüm örnekler en kısa zamanda (<1 saat) laboratuvara ulaştırılmalıdır. İşlemlenmesi gecikecek olan bir çok örneğin (kan ve BOS gibi steril vücut sıvıları hariç) buzdolabında saklanması gereklidir. 2- BOS, kan kültürleri, genital sistem, göz ve iç kulak örnekleri oda derecesinde (25 °C). Asla buzdolabına konulmamalıdır!

10 LABORATUVARA ULAŞTIRMA VE SAKLAMA KOŞULLARI-2 3- Taşınma süreleri genel olarak, örnek miktarı ile ilişkilidir. Az ise, 15-30 dk. içinde lab.a ulaştırılmalıdır. 4- Genel bir kural olarak bakteriyolojik inceleme için gönderilen örnekler, 24 saatten uzun süre saklanmaz!

11 TABLO-1: OCAK 2019 KÜLTÜR SAYILARI

12 İ DRAR KÜLTÜRÜ  Orta akım idrarı,  Sabah ilk idrar veya mesanede en az 3 saat beklemiş,  Hastaya göre nasıl alınması gerektiği açıkça anlatılmalı,  Üretra ağzı sabunla yıkanır, durulanır.  Sünnetli erkeklerde herhangi bir işlem gerekmez!  En az 1 cc. steril kap.

13 Bebek/plastik torba ile  Bebekte penis/vulva çevresi iyice temizlenir.  Steril idrar toplama torbaları yapıştırılarak sık sık izlenir (30 dk içinde idrar toplanamazsa yeni torba takılır).  Örnek bekletilmeden laboratuvara gönderilir.

14 Kateterden İdrar Kültürü Temiz Aralıklı Kateterizasyan  Steril koşullarda kateter mesaneye itilir,  İlk 10-15 cc dışarı atılır, sonraki idrar alınır,  Steril kaba boşaltılır.

15 Kalıcı Kateterizasyon  % 70’lik alkolle silinir.  Kateter klempelenir  İdrarın dolması beklenir,  Enjektörle en az 4 cc alınır.  Steril kaba boşaltılır.

16 Örneklerin Lab. Gönderilmesi  En geç 1 saate laboratuvar ulaştırılmalı,  Bu mümkün değilse, 24 saate kadar buzdolabında,

17 SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİ 1. Boğaz Örnekleri  Steril eküvyon sadece tonsillerin, post. farinks ileri geri hareket ettirilir.  Hızlı test ve kültür isteniyorsa iki eküvyon,  Transport < 2 saatte, nemli veya kuru ekivyonla.  Saklama < 24 saat oda ısısında.  Akut epiglotiten almak kontendikedir.

18 2. Burun  Steril SF ile ıslatılmış eküvyon ile burun deliklerine 2 cm girilir.  Eküvyon nazal mukozaya mutlaka değmeli!  Transport < 2 saatte, nemli veya kuru eküvyonla,  Saklama koşulları < 24 saat oda ısısında.  MRSA taşıyıcılığı dışında (bazı istisnalar hariç) anlamlı değildir.

19 3. Balgam  Önceden 3 saat ağızdan gıda almamalı, diş protezini çıkarmalı,  Macun kullanmadan tüm ağız fırçalanır,  Ağız su ile çalkalanır (steril su veya SF),  Kabın içine post nazal akıntı ve tükrük olmaması için hasta bilgilendirilir!***

20 3.Balgam  Derin bir öksürükten sonra,  Spontan çıkaramayan hastalardan indüklenmiş balgam, 25 cc % 3-10 NaCI.  İndüklenmiş balgam olduğu mutlaka lab. Bilgilendirilmelidir.  En az 10 ml olmalı…1 Saat içinde, 24 saat buzdolabında…

21 Gaita-1  Kap temiz, plastik ve sızdırmaz olmalı!*  Kültür için en az 2 gr, 5 ml,  Parazitolojik inceleme 20-40 gr -15-25 ml,  İdrar ve su karışmamış olmalı.!*

22 Gaita-2  Parazit etkenler en az 24 saat arayla 3 kez!  Bağırsak florasını etkileyen kolonoskopi, antiasit, baryumr-bizmut gibi verilmeden önce,  Tuvalet kağıdındaki ba tuzları inhibitör!

23 Gaita-alınma zamanı & transport & saklama  Hastalığın ilk günlerinde,  Shigella, protoozonlar için 30 dk.,  Diğer etkenler için < 1 saat, oda ısısında,  1-24 saat, buzdolabında, (+4 °C’de) (Cary –Blair, Ames besiyeri).

24 Rektal Sürüntü  Yalnızca yenidoğan! bebeklerde gaita yerine geçebilir. Erişkinlerde önerilmez.  Sadece dışkı veremeyen yetişkinler, epidemiyolojik çalışmalarda. Shigella spp. kültürü için.  Ekivyon ile alınan dışkı örneklerinde geniş çaplı parazitolojik inceleme yapılmaz!

25 Anal/Selofan Bant  Birinci Tercih: Sabah kalkar kalkmaz, duşa veya wc.ye gitmeden,  Perianal bölgenin en az 3-4 farklı alanına yapıştırılarak çekilmeli,  Temiz lama düzgün şekilde yapıştırılır.  İkinci Tercih: Suyla nemlendirilmiş eküvyonla yumurtalar toplanabilir. Ancak anüs içine asla ilerletilmemeli.

26 Abse/Yara Örnekleri-1  Tercih edilen örnekler; dokular veya aspirasyon. Ancak bunu almak her zaman mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla laboratuvara en sık sürüntü örnekleri gelmektedir.  Açık veya yüzeyel yaralarda, yara yüzeyi steril serum fizyolojikle temizlendikten ve gerekirse debridman yapıldıktan sonra örnek steril eküvyonla yara ile sa ğ lam doku kenarından alınmalıdır.  Kapalı ve derin yaralarda, yüzey dezenfeksiyonu yapıldıktan sonra lezyon tabanından aspirasyon yapılmalı ve alınan örnek lab.a gönderilmelidir.

27 Abse/Yara Örnekleri-2  Çift örnek alınması (1 ml) tercih edilmelidir.  Örneklerin mümkün olan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılması,  Aspirasyon ve doku örneklerinin minimum 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması idealdir.  Örneklerin işleme alınmasında gecikme olacaksa örnekler oda sıcaklı ğ ında bekletilir < 2 saat, buzdolabına konulmaz!

28 STER İ L VÜCUT SIVILARI ÖRNEKLER İ -1 Örnek AdıTaşıma KabıÖrnek MiktarıTaşıma Süresi/Isısı Saklama Süresi/Isısı BOSSteril tüp 2. Tüp 3. Hücre sayımı Konvansyonel bakteriler ≥ 1 ml CBC ≥ 2 Tbc ≥ 5, Mantar ≥2 ≤15 dk. –Oda ısısı≤24 Saat, Oda ısısı Eklem SıvısıSteril tüp≥ 2 ml, kan kültürü şişesi içinde 2-10 ml≤15 dk. –Oda ısısı≤1 Saat, Oda ısısı Perikard SıvısıSteril tüp1-5 ml≤15 dk. –Oda ısısı≤24 Saat, Oda ısısı Plevral sıvıSteril tüp5-10 ml≤15 dk. –Oda ısısı≤24 Saat, Oda ısısı Periton sıvısıSteril kap10-20 Aerop kan kült şişesi ve konvasyonel bakterileri için ≤15 dk. –Oda ısısı≤24 Saat, Oda ısısı

29 STER İ L VÜCUT SIVILARI ÖRNEKLER İ -2 BOS Asla Buzdolabında Konulmamalı (viral çalışma hariç), Miktar Fazla Olması Etkeni Yakalama Şansını Artırır. Asla Antikoagülanlı (EDTA, Sitrat) Tüpe Alınmazlar. En İ dealleri Hasta Başında Ekim ya da Alınır Alınmaz Lab.a Elden Teslim Edilmeleri. Periton Diyaliz İ lk Bulanık Sıvı Alınmalı. Periton Sıvısı İ çin Klinik Olarak Kullanılan Çeşitli Drenaj Tüpleri ve Uçları Kültür İ çin Uygun De ğ ildir ve İ şleme Alınmaz. Bu Aletlerden Alınan Sıvılar Kültür İ çin Gönderilmelidir.

30 Kan Kültürü Sepsislerin belirlenmesinde Altın Standart Preanalitik süreç! kritik rol oynar.

31 Set Kavramı İ fadesi Nedir?  Tek bir damar girişimiyle (flebotomiden) alınan kanın da ğ ıtıldı ğ ı kültür şişe(leri)nin tümü kast edilmektedir.  Bir set, ideal olarak bir aerobik ve bir anaerobik şişeden (tercihen) oluşmalıdır (çocuk hastalar hariç).

32 Tablo-1 Klinik durumlara göre alınması önerilen kan kültürü seti sayısı Klinik durumKan kültürü seti sayısı Öneriler Primer Septisemi2 set İ ki set farklı damardan peşpeşe alınır Menenjit, osteomiyelit, artrit, pnömoni, abdominal sepsis ve di ğ er bakteriyemi olasılı ğ ı düşük/orta düzeyde olan di ğ er klinik durumlar 2 - 3 setÜç set farklı damarlardan peşpeşe alınır. Veya İ ki set farklı damarlardan peşpeşe alınır, 4-6 saat sonra üçüncü set alınır Protez kapak endokarditi, kalp pili veya greft gibi enfekte endovasküler cihazlara ba ğ lı enfeksiyonlar 4 set24 saat içinde. İ ki veya üç set farklı damarlardan peşpeşe alınır, 24 saat sonra üreme yoksa bir set veya farklı damarlardan peşpeşe iki set daha alınır

33 Tablo-1 Klinik durumlara göre alınması önerilen kan kültürü seti sayısı Sebebi bilinmeyen ateş4 set24 saat içinde dört set kan kültürü alınır: 2 veya 3 set farklı damarlardan peşpeşe alınır, 24 saat sonra üreme yoksa 1 set veya farklı damarlardan peşpeşe 2 set daha alınır Enfektif endokardit5-6 set * İ lk 24 saat içinde farklı zamanlarda, * hastanın durumu a ğ ır ise bir saat içinde farklı venlerden 3 ayrı set alınır. * 48 saat sonra üreme yoksa aynı şekilde iki veya üç set daha alınır.

34 Tablo-2 İ deal kan miktarı (her bir şişe) Yeni do ğ an1 ml Çocuk (kilo 12,7)3 ml Çocuk (kilo 12,8-36,3)10 ml Yetişkin10-15 ml  Alınan kan hacmi etken mikroorganizmanın saptanmasını etkileyen en önemli faktördür.  Alınan kan hacmi arttıkça, etkenin izole edilme olasılı ğ ı artar, kontaminasyon sıklı ğ ı azalır ve kültürün pozitifleşme süresi kısalır.

35 Kan Kültürünü Ne Zaman Almalıyım? Ateş çıkmasından önceki 30-60 dakikalık. Öngörülmezse! Ateş yükselmeye başladıktan sonra en kısa sürede…

36 Kan Kültürü Almadan Önce Unutmayınız!-1  Sadece klinik gereksinim oldu ğ unda alınmalıdır.  Sürveyans amaçlı kan kültürü alınmamalıdır!  Kan kültürleri, antibiyotik verilmeden önce alınmalıdır!  Mümkün de ğ ilse; bir sonraki dozdan hemen öncedir.

37 Kan Kültürü Almadan Önce Unutmayınız!-2  Kişisel koruyucu önlemler alınmalıdır.  İ şlem süresince asepsi/antisepsi kurallarına uyulmalıdır.  Özel bir gereklilik olmadı ğ ı sürece, kan alımı venöz damardan yapılmalıdır.

38 Kan Kültürü Almadan Önce Unutmayınız!-3  Kateter ve kanüllerden alınmamalıdır! (K İ KDE hariç).  K İ KDE düşünülüyorsa, kateterden alınan kültürler mutlaka periferik bir venden alınan kan kültürü ile eşleştirilmelidir.  Kateterden kan alınırken ilk gelen kanı atmak veya öncesinde steril serum fizyolojik ile kateteri yıkamak gerekmez.

39 Kan Kültürü Almadan Önce Unutmayınız! - 4  Önce kan kültürü şişelerine ideal hacimde inoküle edilmelidir.  Kan kültürü şişeleri oda sıcaklı ğ ında saklanmalı ve taşınmalıdır. Örnek alınmadan önce veya sonra kan kültürü şişeleri asla buzdolabına konmamalıdır.!

40 Kan Kültürü Alımına Hazırlık İ şlem tepsisi hazırlanması önerilir. Bu tepsi periyodik olarak yüzey dezenfektanı ile temizlenmelidir.

41 Kan Kültürü Örne ğ inin Alınması-1 1. Hastanın kimli ğ ini do ğ rulayın. 2. İ şlem hakkında hasta veya yakınını bilgilendirin. 3. Kan kültürü şişelerini kontrol edin: Son kullanım tarihi Fiziksel hasar (çatlak, kırık, eksik kapak, vb.) Şişe içeri ğ i (bulanıklık, eksik hacim, vb.) 4. Kan kültürü şişelerini hazırlayın.

42 Kan Kültürü Örne ğ inin Alınması-2 5. Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın/el antisepsisi sa ğ layın. 6. Tek kullanımlık steril olmayan eldiven giyin. 7. Turnikeyi ba ğ layın. Kan alınacak damarı belirleyin. Turnikeyi gevşetin. 8. Kan alınacak bölgenin cilt antisepsisini sa ğ layın:

43 Kan Kültürü Örne ğ inin Alınması-3 Erişkinlerde 1.Seçilen bölgeyi %70 izopropil alkollü steril gazlı bez ile kuvvetlice ileri geri sürterek en az 30 saniye boyunca silin. 2.30 saniye kurumasını bekleyin. 3. %1-2 iyod tentürü veya %10 povidon iyodin veya %2 klorheksidin glukonatlı steril gazlı bez ile merkez den dışa do ğ ru konsantrik halkalar çizerek cildi silin. 4. İ yot tentürü ve povidon iyodin için 1-2 dakika; klorheksidin glukonat için 30 saniye etki etmesini bekleyin.

44 Kan Kültürü Örne ğ inin Alınması-4 Yenido ğ an ve Çocuklarda Seçilen bölgeyi % 70 izopropil alkollü steril gazlı bez ile kuvvetlice ileri geri sürterek en az 30 saniye boyunca silin. 30 saniye kurumasını bekleyin! Tekrar %70 izopropil alkol ile merkezden dışa do ğ ru konsantrik halkalar çizerek cildi silin. 30 saniye kurumasını bekleyin!

45 Kan Alındıktan Sonra 1. Kanın pıhtılaşmasını engellemek için şişeleri birkaç kere nazikçe ters-yüz edin. 2. İ yotlu antiseptik kullandıysanız, hastanın cildini %70 alkolle silerek antisepti ğ i uzaklaştırın.

46 Kan Kültürlerinin Transportu Nasıl Olmalı? En geç iki saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Taşıma süresince kan kültürü şişeleri oda sıcaklı ğ ında tutulmalıdır. Asla elle taşınmamalı, mutlaka taşıma kabına konmalıdır! Pnömotik sistem üretici firma kurallarına uyulmalıdır.

47 Tablo 3. Preanalitik Süreçte Kontaminasyonu Arttıran Hatalar Yetersiz cilt antisepsisi1. Antiseptik temas süresinin yetersizli ğ i, 2.Antiseptik uygulandıktan sonra kan alınacak bölgeye dokunulması Kültür şişesinin do ğ ru hazırlanmaması Plastik kapa ğ ın dezenfekte edilmemesi Enjektör i ğ nesinin de ğ iştirilmesi İ şlem sayısının artmasına ba ğ lı kontaminasyon Damar içi kateterlerden kan alınması Kolonizan mikroorganizmaların inokülasyonu

48 SONUÇ Mikrobiyolojik inceleme sonuçlarının klinik anlam taşıması ve zamanında elde edilebilmesi için örnek alınması, lab.a transportu ve gerekti ğ inde uygun koşullarda saklanması ile ilgili kurallara uyulması son derece önemlidir.

49 TEŞEKKÜRLER::::


"MİKROBİYOLOJİK ÖRNEKLERİN ALIMI VE LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ UZM. MEHMET AKSAKAL MIKROBIYOLOJI VE KLINIK MIKROBIYOLOJI UZMANı, ŞUBAT 2019 HATAY DEVLET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları