Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
HİJYEN VE SANİTASYON Hijyen nedir? Kişi ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla hastalıklardan ve hastalık etkenlerinden korunmak için uygulanması gereken önlemlerin tümüdür.
2
Hijyen ;sağlık bilimi ,sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik gibi konuları kapsamaktadır.
Gıdaların üretimden-tüketime kadar olan her aşamada hijyen ön planda tutulmalıdır. Gıda sektöründe görev alan kişiler hem kendi hem hizmet sundukları kişilerin sağlığından birinci derecede sorumlu olduklarından dolayı hijyen konusunda bilgili ve titiz davranmak zorundadırlar
3
Hijyenik bir ortamın oluşturulabilmesi için zararlı mikroorganizmaların ve kimyasal maddelerin ortamdan uzaklaştırılması açısından ilk basamak TEMİZLİK işlemidir. Temizleme:Mekanik ve kimyasal yollardan (deterjan kullanımı)birinin veya her ikisinin aynı anda kullanımı ile kirlerin uzaklaştırılması işlemidir.
4
Kir: kir ise ortamda istenmeyen her türlü fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalıntıdır.
Koruyucu :Maddelerin biyolojik açıdan bozulmasını önleyen maddelere denir Sanitasyon :Latince sağlıkla ilgili anlamına gelmektedir.Ortamdaki hastalık yapan m.o ların sayısının emniyetli bir seviyeye düşürülmesi (%99.9 un ölümü)için gerekli koşulların sağlık ve temizlik kurallarına uygun olarak oluşturulması ve sürdürülmesidir.
5
Dekontaminasyon: Kontamine(Yabancı madde etkisi ile kirlenme)olmuş nesnelerden patojen m.o ların uzaklaştırılmasıdır. Not: patojen hastalık oluşturan mikroptur. M.o ların çeşitli etkenlere karşı dirençlerine ‘’rezistans’’ , hassasiyetlerine ise ‘’dispozisyon’’ denir.
6
Ortak bir gıdanın tüketilmesini takiben iki veya daha fazla kişide aynı zamanda ve yerde benzer belirtiler gösteren hastalık tablosu varsa ve yapılan analizler hastalık kaynağı olarak gıdayı işaret ediyorsa bu gıda kaynaklı bir salgındır .
7
GIDALARDA OLASI BULAŞIK KAYNAKLARI
Hava,su, toprak Bitkiler ve bitkisel ürünler Hayvansal ürünler,hayvan yemleri ve hayvan bağırsak sistemi Gıda işleme teknolojisindeki hatalar Gıda muhafaza kapları Gıda üretiminde kullanılan aletler Gıda üretiminde çalışan personel
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.