Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi"— Sunum transkripti:

1 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi
ÇEVRE MEVZUATI VE ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ SİBEL KAYA ÇEVRE MÜHENDİSİ

2 TÜRK ÇEVRE MEVZUATI 1982 ANAYASASI 56. MADDESİ 1. FIKRASI:
“ÇEVREYİ GELİŞTİRMEK, ÇEVRE SAĞLIĞINI KORUMAK VE ÇEVRE KİRLENMESİNİ ÖNLEMEK DEVLET VE VATANDAŞLARIN ÖDEVİDİR. “ “HERKES, SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA SAHİPTİR. “

3 ÇEVRE KANUNU KİRLETME YASAĞI KİRLETEN ÖDER PRENSİBİ ÇEVRE KORUNMASI
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İŞLETME İZNİ (YENİ TESİSLERE ARITMA TESİSİ ZORUNLULUĞU) DENETİM ZARARLI KİMYASAL MADDELER GÜRÜLTÜ FAALİYET DURDURMA YETKİSİ CEZAİ HÜKÜMLER

4 YÖNETMELİKLER Katı Atıkların Kontrolü – 14.03.1991
Tehlikeli Kimyasallar – Su Ürünleri – Sanayi Kuruluşlarının Enerji Tüketiminde Verimliliğin Arttırılması İçin Alacakları Önlemler Hakkında Yönetmelik – Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılması– Radyasyon Güvenliği – Çevre Denetimi Yönetmeliği – Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama – Çevresel Etki Değerlendirmesi – Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği – Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü – Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü – Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü – Radyoaktif Madde Kullanımından Oluşan Atıklara İlişkin Yönetmelik – Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü –

5 Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği- 26.12.2004
Su Kirliliği Kontrolü – Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği – Tehlikeli Atıkların Kontrolü – Bitkisel Atık Yağların Kontrolü – Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği Toprak Kirliliğinin Kontrolü – Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği – İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik TOPLAM : 25 YÖNETMELİK

6 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 107: Çevre Yönetim Sistemi Yönetim kurulu uygulamaya sokar. Atık su, atık su altyapıları, katı atık, gürültü, hava kalitesi, tehlikeli ve tıbbi atık, zararlı kimyasal mad., yangın savunma sistemi İlgili kuruluşlarla koordinasyon Koşullara bağlı olarak 2 yılda bir veya kapasite artışında gözden geçirme

7 BTSO OSB ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
Eylül 2003’ de Yönetim Kurulu kararı Nisan 2004’ de TS EN ISO Çevre Yönetim Sistemi belgesi Gözden geçirme periyodu: 1 yıl

8 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 108: Atık Su Yönetimi En büyük mülki amirin denetim ve gözetimi altında atık su altyapı tesislerinin inşaatı, bakımı ve işletilmesi sorumluluğu Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne uyum zorunluluğu

9 I. Atık Su Arıtma Tesisi 1. ATIKSU ARITMA TESİSİ
m3/gün kapasiteli 1998 Yılında işletmeye alınmıştır. Fiziksel Arıtma Kimyasal Arıtma Biyolojik Arıtma OSB Sınırlarında faaliyet gösteren tüm firmaların atık suları arıtılmaktadır. 2003 Yılında Deşarj İzni alınmıştır. SKKY Tablo 19 değerleri sağlanmaktadır.

10 II.Atık Su Arıtma Tesisi
Ağustos 2005 te devreye alınmıştır. Kapasite: m3/gün Fiziksel Arıtma Kimyasal Arıtma Biyolojik Arıtma SKKY Tablo 19 değerleri sağlanacaktır.

11 Çamur Susuzlaştırma Tesisi
Arıtma Çamurlarının su miktarının azaltılması 120 ton/gün kapasiteli Kurutmadan önce Kurutmadan sonra

12 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 109: Kanalizasyon Şebekesine Verilmeyecek Atıklar, Artıklar ve Diğer Maddeler Yanma ve patlama tehlikesi olan atıklar (fuel oil, benzin, nafta, motorin, benzol, solvent, asit, baz, v.b) Gaz fazına geçebilen , duman ve koku oluşturan maddeler Kanal sistemini tıkamaya neden olabilecek maddeler (mutfak atıkları, metal ve tahta parçaları v.b) Korozif maddeler, alkaliler, bazlar 1000 mg/l sülfata neden olabilecek atıklar Kanal cidarlarında katı veya viskoz tabaka oluşturabilen maddeler Radyoaktif maddeler Arıtma çamurları veya septik tank çamurları Her türlü katı atıklar Kirletici madde ihtiva etmeyen soğutma suları Ayrıca oluşabilecek zararlardan katılımcı sorumlu tutulmuştur.

13 BTSO OSB’ de Uygulama Kanalizasyon şebekesine verilemeyecek atıklar Elektrik, Su, Doğalgaz Satış ve Atık su Arıtma Sözleşmesi’nde belirtilmektedir. Katılımcılarda ön arıtma olmadığından dolayı sürekli olarak tüm firmalara yazı gönderilerek duruma dikkat çekilmekte ve denetimler yapılarak kontrol sağlanmaktadır.

14 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 110: Atık Su Altyapı Tesisleri Yönetimi Atık Su Altyapı Tesisleri Talimatı hazırlanması Belirlenen kanala deşarj standartlarına bağlı olarak katılımcıların arıtma oranları Üretim artışı, üretim teknolojisinin değişmesi veya proses değişikliklerinde arıtma oranlarının yeniden düzenlenmesi İşletme maliyetlerine katılım oranlarının hesap yöntemi

15 BTSO OSB-KATILIMCI HİZMET SÖZLEŞMESİ
Atık su Arıtma Tesisine Deşarj kriterleri sözleşmede belirtilmiştir. Üretim artışı, üretim teknolojisinin değişmesi veya proses değişikliklerinde arıtma oranlarının yeniden düzenlenmesi durumlarında ön arıtma istenebilmektedir. İşletme maliyetlerine katılım oranlarının hesap yöntemi katılımcıya sözleşme ile bildirilmektedir.

16 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 111: Katılımcıların Atık Su Arıtma Tesisine İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerine Katılımı Katılımcıların arıtma tesisi yatırım maliyetine katılma oranları belirtilmiştir. Bu oran %25 parsel büyüklüğü, %75 atık su arıtma tesisinin teknik özelliği olarak belirlenir. Arıtma tesisinin işletme masraflarında debi ve kirlilik yükü esas alınır. Belediyeler OSB’ lerden atık su bedeli alamaz.

17 BTSO OSB’de Uygulama İşletme maliyetlerinde debi ve kirlilik yükü esas alınmaktadır. 1.Derece Kirli Atık su (22,5 YKr/ton) Atık su Arıtma Tesisine giriş standartlarından yüksek herhangi bir parametre varsa. 2.Derece Kirli Atık su (15 YKr/ton) Bütün parametreler Atık su Arıtma Tesisine giriş standartlarının altında olup, evsel atık su standartlarının üstünde herhangi bir parametre varsa. 3.Derece Kirli Atık su (7,5 YKr/ton) Bütün parametreler evsel atık su standartlarının ve EK 2‘deki Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde yer alan Tablo 19‘daki standartların altında ise. Arıtma tesisleri için katılımcılardan yatırım maliyeti alınmamaktadır

18 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 112: Bağlantı izin belgesi Ön arıtma, kontrol bacası ve kanalizasyon sistemine bağlantısı denetlenir ve yaptırılır. Tesisin kirlilik parametreleri belirlenir. Bağlantı izni almak için en fazla 6 ay süre verilir. Yönetim kurulu bu süreyi arttırabilir veya azaltabilir. Bağlantı izin belgesi almayan katılımcı her türlü yaptırımı kabul etmiş sayılır. OSB gerekli gördüğü takdirde analiz isteyebilir. OSB lerde kanalizasyon sistemi ayrık inşa edilir. Bağlantı izin belgeleri 3 yıl geçerlidir.

19 BTSO OSB Bağlantı İzni Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrık olması sağlanmaktadır. İhbarsız denetimler ile numuneler alınarak kontrol edilmektedir. Kontrol için numuneler akredite bir laboratuarda katılımcıdan herhangi bir ücret alınmadan analiz ettirilmektedir. Debimetre alımı ve montajı ile ilgili her türlü maliyet OSB tarafından karşılanmaktadır. Bağlantı izinleri katılımcılarda ön arıtma olmamasından dolayı arıtma tesisinin verimliliği açısından 1 yıllık verilmektedir.

20 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 113: Katı Atık Yönetimi Katı Atık Kontrolü Talimatı hazırlanmalıdır. Katı Atıkların Kontrolü ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uyulmak zorundadır. Bertarafla ilgili yatırım ve işletme maliyetleri hesap yöntemi bildirilmelidir. Katı atık uzaklaştırma ile ilgili maliyet katılımcı tarafından ödenir.

21 Katı Atıkların Taşınması
Katı atık kontrolü talimatları BTSO OSB ile katılımcı arasındaki sözleşmede belirtilmektedir. Evsel nitelikli katı atıklar BOSB tarafından ücretsiz olarak Büyükşehir Belediyesi depolama sahasına taşınmaktadır. Taşıma ile ilgili yatırımlar da OSB tarafından finanse edilmektedir.

22 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 114: Hava Kalitesi Yönetimi Hava Kalitesinin Korunması talimatı hazırlanmalı veya yoksa Çevre kanununa göre ilgili yönetmelik uygulanmalıdır. Katılımcıların Emisyon İzni almaları sağlanır. Madde 115: Gürültü Kontrolü Gürültü Kontrol Talimatı hazırlanmalı veya yoksa Çevre kanununa göre ilgili yönetmelik uygulanmalıdır.

23 BTSO OSB’ de Uygulama Uyarı ve denetlemelerle katılımcıların Endüstriyel ve Isınma Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliklerine uymaları sağlanmaktadır. İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının verilmesinde Emisyon İzni ve Gürültü raporları istenmektedir.

24 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 116: Tehlikeli ve Tıbbi Atık Yönetimi Katılımcıların Tehlikeli Atıkların Kontrolü ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uymaları sağlanmalıdır. Bu yönetmelikler gereğince atıklar lisanslı araçlarla taşınmalı ve lisanslı tesislerde bertaraf ettirilmelidir. Atık depo sahaları inşa edilmelidir.

25 Tehlikeli ve Tıbbi Atıkların Taşınması
Lisanslı atık taşıma aracı 3 adet Lisanslı araç sürücüsü Tehlikeli atıklar İZAYDAŞ’a, tıbbi atıklar Büyükşehir Belediyesi Depolama Sahasına taşınmaktadır.

26 Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
Madde 117: Zararlı Kimyasal Madde ve Ürünlerinin Yönetimi Katılımcıların yönetmeliğe uymaları sağlanmalıdır. Bu tür maddelerin depolandığı tesislerde koruma önlemleri alınmalıdır. İtfaiye teşkilatı tarafından yangın ve patlamalara karşı tedbir alınmalıdır.

27 BTSO OSB’ de Uygulama İtfaiye grubu tarafından tüm firmaların tehlikeli kimyasal madde envanteri tutulmakta ve Risk bölgelerine ayrılarak kontrol altında tutulmaktadır.

28 İletişim Tel. : Fax : Web :


"Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları