Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KDV KANUNUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KDV KANUNUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 KDV KANUNUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Samsun, Sakıp ŞEKER Yeminli Mali Müşavir

2 İLGİLİ MEVZUAT 7061 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikler 7103 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikler 7104 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikler 7143 sayılı Kanun 7144 sayılı Kanun 7161 sayılı Kanun 7166 sayılı Kanun 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğleri 26 nolu KDV Genel Uygulama Tebliğ Taslağı

3 Arsa karşılığı inşaat sözleşmesi kanunen trampa sayıldı
KDV Kanununun 2 nci maddesinde yapılan tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle arsa karşılığı inşaat sözleşmeleri trampa olarak kabul edilmiştir. Trampa iki ayrı teslim hükmündedir. Bu kanunun uygulanmasında arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır. Aynı kanun ile KDV Kanununun 27 nci maddesine eklenen 6 ncı fıkra ile, “Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, VUK’un 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınır hükmü eklenmiştir

4 Arsa payı KDV’nin hesabında dikkate alınmayacak
Yapılan bu düzenlemeler ile arsa karşılığı inşaat işlerinde öteden beri yaşanan ihtilaf çözüme kavuşturulmuştur. Arsa sahibine kalacak konut veya işyerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya işyerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacak, ancak müteahhidin maliyet bedelinin hesabında genel idare giderlerinden (genel giderler ve finansman giderleri) pay verilmesi gerekmektedir.

5 %5 veya %10 Kar ilavesi doğru değil
Müteahhidin arsa sahibine bıraktığı işyeri veya konut gerçek anlamda bir satış işlemi olmadığından, (toptan veya perakende satış sayılamayacağından) inşaat maliyetine ayrıca %5 veya %10 kar ilavesi doğru olmamıştır. Bana göre arsa karşılığı inşaat işlerinde katma değer vergisine esas olacak emsal bedelin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen asgari m2 inşaat maliyetinden az olmamak üzere fiili maliyet bedeli olmalı, ayrıca %5 veya %10 kar ilavesi yapılmamalıdır.

6 Aktife Kayıtlı arsanın müteahhide verilmesi
Arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutat ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, konut veya işyeri karşılığı müteahhide yapılan arsa payı teslimi KDV’ye tabidir. İktisadi işletmeye kayıtlı olmayan arsanın müteahhide devri ise KDV’ye tabi tutulmayacaktır. 18 nolu Tebliğde arsanın «gider pusulası» ile belgelendirileceği belirtilmemiş olmakla birlikte, eş zamanlı olarak gider pusulası/fatura düzenlenmelidir. Arsanın devir tutarı ile aktife kayıtlı bedel arasındaki fark arsa satış karı olarak gelir/kurumlar vergisine tabidir. Müteahhide devredilen arsanın sadece müteahhide bırakılan paya isabet eden kısım fatura edilecektir. Sözleşmedeki pay oranı müteahhit %55 arsa sahibi %45 ise ve arsanın kayıtlı bedeli 1 milyon TL ise devredilen arsanın maliyet bedeli TL olacak, kalan TL devralınacak bağımsız bölümlerin maliyet bedellerine ilave edilmelidir.

7 Uygulanacak KDV oranı Arsa sahibi %18 KDV oranı uygulayacak
Müteahhit ise konutlar için %1- 8 veya 18, İşyerleri için %18 KDV oranı uygulayacaktır. Yargıtay’ın kararına göre arsa karşılığı inşaat sözleşmeleri götürü bedelli sözleşme olup, ayrıca belirtilmediyse müteahhidin faturada gösterdiği KDV’ni arsa sahibinden talep edemeyecektir.

8 Arsa karşılığı inşaat sözleşmelerinde damga vergisi istisnası
tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 2017/ 9973 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile arsa karşılığı inşaat sözleşmeleri dahil olmak üzere aşağıdaki işlemler damga vergisinden istisna edilmiştir. -Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri -Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri -Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri -Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri

9 iktisap tarihi konusu Arsa payına karşılık olarak arsa sahibine verilen konut veya işyerinin arsa sahibi tarafından teslimi ilk teslim kapsamında değerlendirilmez. Değer artışı kazancı uygulamasında 5 yılın hesabında müteahhidin fatura tarihi yeni iktisap olarak kabul edilecektir.

10 Bağışlarda KDV İndirimi
7103 Sayılı Kanun ile KDV Kanununun 30/a maddesinde tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, KDV Kanununun 17/2-b ,c ve d bentlerinde belirtilen kısmi istisna kapsamındaki bağışlar ile bazı teslim ve hizmetlerin alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV’nin indirimine imkan sağlanmıştır.

11 Kısmi istisna kapsamındaki bağışlarda indirim
Özel okullarca verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri Öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz yurt hizmetleri Kanunların gösterdiği gerek üzerine kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz olarak yapılan her türlü mal ve hizmet teslimi Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara gıda, temizlik, giyecek ve yakacak teslimi Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına (17/1 ‘de sayılan kuruluşlar) bedelsiz teslim ve hizmetler Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere verilen mimarlık hizmetleri

12 Bağışlarda KDV istisnası ve iadesi
7103 sayılı Kanun ile KDV Kanununun 13 maddesine (k) bendi olarak eklenen ve tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren hüküm ile Genel ve Özel Bütçeli Kamu İdarelerine, İl Özel İdarelerine, Belediyelere ve Köylere yapılan ; okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzur evi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethane bağışları ile din eğitimi veren tesisler, gençlik merkezleri, gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiş olup, bunların iktisabı nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirimine ve iadesine imkan sağlanmıştır.

13 İstisnadan faydalanma koşulları
İstisnadan faydalanılabilmesi için ilgili idare ve kuruluşlarla bağış protokolü imzalanması şarttır. Söz konusu protokolde, bağışlanmak üzere inşa edilecek tesisin maliyeti, teknik özellikleri (açık ve kapalı alan, derslik sayısı, yatak sayısı vb.), inşa edileceği alan gibi bilgilere yer verilir. Söz konusu tesislerin tadil, bakım ve onarım işlemlerine yönelik teslim ve hizmetler istisna kapsamına girmez. İstisna kapsamındaki tesisin inşaatı ile birlikte bağışlanması öngörülen makine, teçhizat ve tefrişatın bağışta bulunacaklara teslimi, söz konusu makine, teçhizat ve tefrişatın tesisin kullanım amacına uygun olması, mutat olması ve bağış protokolünde açıkça belirtilmiş olması kaydıyla istisna kapsamında değerlendirilir.

14 İstisnadan faydalanılması «istisna belgesi» alımına bağlı
İstisna hükmünün yürürlüğe girdiği 1/6/2018 tarihinden önce başlayan istisna kapsamındaki projelere ilişkin, 1/6/2018 tarihinden sonra yapılan mal ve hizmet alımları istisna kapsamında olup, bu kapsamda istisnadan faydalanılabilmesi için istisna belgesi alınması ve yukarıda yer verilen usul ve esaslar çerçevesinde hareket edilmesi gerekir. İstisna kapsamında teslimde bulunan veya hizmet ifa eden mükelleflerin mal ve hizmet alımları genel hükümlere göre KDV'ye tabidir.

15 KDV’nin iadesi İstisna kapsamındaki mal ve hizmetlerin KDV ödenerek satın alınması da mümkün olup bu şekilde yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödenen KDV, bağış yapacaklara iade edilir. Bağış yapacakların KDV mükellefiyeti bulunması halinde, bu işlemler dolayısıyla yüklenilen vergiler indirim konusu yapılır, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabilir. KDV mükellefiyeti bulunmaması halinde ise proje kapsamındaki mal ve hizmetler nedeniyle ödenen KDV, bağışlanan tesisin bulunduğu yer vergi dairesince iade edilir.

16 Başvuru belgeleri Bağışta bulunacaklar, ilgili idare ve kuruluş tarafından onaylanmış listeyi elektronik ortamda sisteme girdikten sonra ilgili idare veya kuruluşla imzalanmış; bağış protokolü, inşaat ruhsatı ile birlikte, (Üniversiteler hariç) Vergi dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa istisna belgesi almak için başvuruda bulunulacaktır. - Değişiklikler için istisna belgesinin revize edilmesi gerekir. - Proje bedelinin binde 5’i kadarı tek satırda yazılabilir %10’u aşmamak üzere - 6’şar aylık bildirimde bulunulması gerekmektedir.

17 KDV Ödeyerek Mal ve Hizmet Alan Bağışçıların Beyanı
Bağış yapacakların KDV mükellefiyeti bulunması halinde, bu işlemler dolayısıyla yüklenilen vergiler indirim konusu yapılır, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabilir KDV ödeyerek proje kapsamında mal ve hizmet alan ancak KDV mükellefiyeti bulunmayanların iade talebi, aylık dönemler itibarıyla bağışlanacak tesisin bulunduğu yer vergi dairesince iade edilir. Bağış yapacaklara istisna kapsamında satış yapanlar beyannamelerinde istisnayı gösterir ve indirim konusu yapamadığı tutarın iadesini talep edebilir. Bağışlarla ilgili iadenin TL’yi aşması halinde YMM raporu veya vergi inceleme raporu gerekir.

18 İade talebinin beyanı İstisna kapsamındaki mal ve hizmetlerin KDV ödenerek satın alınması halinde, ödenen KDV bağış yapacaklara ilgilinin vergi dairesince iade edilecektir. -Bağışçının KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde, ödenen KDV bağışlanan tesisin bulunduğu yer vergi dairesince iade edilir. Bağış yapacaklara istisna kapsamında satış yapanlar tam istisna kapsamında 333 nolu kodu kullanarak KDV beyan edecektir. Bağış yapanlara yapılacak iade ise kendi beyannamelerinde 444 nolu kod kullanılacaktır. Bağışçının KDV mükellefiyeti bulunmaması halinde İade aylık olarak yapılacaktır.

19 İadenin yapılmasında YMM raporu
Bağış işlemlerinden kaynaklanan mahsuben iade talepleri gerekli belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

20 Zayi olan sabit kıymetlere ait KDV’nin indirimi
Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep ilan ettiği yangın sonucunda zayi olan mallar dışındaki zayilerde indirim konusu edilen KDV düzeltilmektedir. Doğal afetler ve yangın dışındaki olaylarda zayi olan amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait KDV’nin düzeltilip düzeltilmeyeceği tartışma konusuydu tarihinden geçerli olmak üzere yapılan düzenleme ile faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV’nin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirim konusu edilebilecektir. Örneğin, faydalı ömrü 10 yıl olan bir makinenin 7. Yılında zayi olması halinde söz konusu makineye ait KDV’nin sadece %30’u düzeltilecektir.

21 Transfer fiyatlandırması kapsamında ödenen KDV’nin indirimi
KDV Kanununun 30/a maddesine göre, kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderlere ait KDV’nin indirimi mümkün olmamakla birlikte, tarihinden geçerli olmak üzere transfer fiyatlandırması kapsamındaki; İthalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen KDV Yurt içindeki işletmelerde mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükellefler tarafından ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen KDV İndirim konusu edilebilecektir. Ödemeden maksat fiilen ödemedir.

22 Devreden KDV konusu Devreden KDV’nin nedenleri: 1- İstisna işlemleri
2- İndirimli orana tabi işlemler 3- Yatırım malı alımları 4- Stoklar 5- Ticari zararlar Devreden KDV’nin iadesinde izlenmesi gereken yöntem ne olmalıdır?

23 İhracat işlemlerinde yüklenilen KDV hesabı yapılmayabilecek
tarihinden geçerli olmak üzere; (Md:32) Maliye Bakanlığı imalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen KDV yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya yetkili olacak. İstisnadan kaynaklanan iade işlemleri ve indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iade tutarının tahsil edilmesi gereken KDV tutarı olarak dikkate alınması halinde devreden KDV sorunu büyük ölçüde sona erecektir. Konuyla ilgili olarak henüz Tebliğ yayımlanmamıştır

24 32. Madde kapsamındaki iade işlemlerinde iade talep süresi kısaldı
KDV Kanunun 32. maddesinde tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, İadesi gereken KDV’nin işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi halinde iade talep edilebilecektir. Talep süresi 5 yıllık tarh zaman aşımı yerine 2 yıla indirilmektedir. 2018 ve önceki yıllara ait KDV’nin iadesinde talep süresi ? KDV Kanununun 28. Maddesi kapsamında indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacaklarının ise yılı içinde nakden veya mahsuben iade edilemeyen kısmının izleyen yılın Kasım ayına kadar talep edilmesi gerekir.

25 KDV İade talep süreleri
Tam istisnadan kaynaklanan iadelerde: İade talebinin İade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen 2. takvim yılı sonuna kadar yapılması (beyannamede gösterilmesi) ve dilekçe ve diğer belgelerin tamamlanması . 6 ay içinde YMM raporunun ibrazı Kısmi tevkifattan doğan iadelerde: Tam istisnalarda olduğu gibi 2. takvim yılı sonuna kadar talep ve belgelerin tamamlanmış olması İndirimli orandan kaynaklanan iadelerde : İzleyen yılın Kasım ayı beyannamesinde talep ve yılın sonuna kadar dilekçe ve diğer belgelerin ibrazı gerekir. YMM raporu 6 ay içinde ibraz edilmeli.

26 Adi Ortaklıkların Sermaye Şirketine Dönüşüm İşlemi KDV’den İstisna
KDV Kanununun 17/4-c maddesinde yapılan değişiklikle tarihinden geçerli olmak üzere, GVK’nın 81. maddesinde belirtilen şartlar ile adi ortaklıkların sermaye şirketlerine dönüşümü KDV’den istisna edilmiştir. Böyle bir istisnaya gerek var mıydı? GVK 81/2. maddede «»ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinden» söz edilmektedir. KDV Kanununun 17/4-c maddesindeki « GVK’nın 81. maddesinde belirtilen işlemler» ifadesi zaten adi ortaklıkları da kapsamaktaydı.

27 KDV Ödemeksizin İktisap Edilen 2
KDV Ödemeksizin İktisap Edilen 2. El Taşıtlar İle Taşınmazlarda Alış Bedeli KDV Matrahından Düşülecek tarihinden geçerli olmak üzere, İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır. Taşınmaz ticareti veya ikinci el araç ticareti yapmak ne demek? Özel matrah şekli uygulaması. Aynı fatura üzerinde iki ayrı bedel gösterimi söz konusu. KDV’li tutar- KDV’siz tutar

28 Özel matrah uygulaması için yetki belgesi alınması gerekir
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler. Taşınmaz ticareti ile iştigal edenler, 5/6/2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkârlardır. Münhasıran taşınmaz ticareti yapanlara yetki belgesi verilmektedir. Taşınmaz ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ( ) ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler (19 Nolu KDV Gn. Teb) Yetki belgesi alma süresi 2. elde 1 yıl, taşınmaz ticaretinde 18 aydır. 2. El Mot. Taşı Tic. Hk. Yönetmelik tarihinde yayımlanmış olup 6 ay sonra yürürlüğe girmiştir. Süre tarihinde sona erecek

29 İkinci el binek otomobilinde KDV indirimi
21 Mart 2019 tarihli 845 nolu Cumhurbaşkanı kararına göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerce %18 vergi oranı ile satın alınan araçların tesliminde bu araçların alımında uygulanan KDV oranı uygulanacağı belirtilmiştir. Buna göre ticari amaçla satın alınan binek otomobillerinin KDV’si indirilebilecektir.

30 Kitap ve süreli yayınlarda KDV istisnası
KDV Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (n) bendine göre, basılı kitap ve süreli yayınların teslimi 22/2/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisna edilmiştir. Süreli yayın ifadesinden, belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile basılı haber ajansları yayınlarının anlaşılması gerekmektedir. Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, hikaye ve romanlar (foto roman, çizgi roman dahil), yemek kitapları, soru ve bilgi bankası kitapları, mevzuat seti kitapları istisna kapsamındadır. Mevzuat setlerinin güncellenmesi amacıyla gönderilen föyler, ciltli takvim, kartela, ezber kartları, kataloglar, broşürler gibi yayınlar kitap kapsamında değerlendirilemeyecektir. Elektronik kitap (e-kitap) ile süreli yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap ve süreli yayın okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde istisna uygulanmayacaktır. Program şeklindeki mevzuat bilgi bankası, soru bankası, online test ve benzerleri ile CD veya flash bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan görüntülü eğitim setleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyecektir.

31 KDV indirimi izleyen yılda da yapılabilecek
tarihinden geçerli olmak üzere , indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir. Örneğin 2018 yılına ait bir belgenin 2018 yılına ait deftere kaydının unutulması halinde söz konusu belgenin 2019 yılına ait deftere kaydedilmesi halinde belge üzerinde gösterilen KDV’nin indirim hakkı kullanılabilecektir. Ancak, söz konusu belgeye ilişkin gider dönemsellik ilkesi gereği 2019 yılında gider kaydedilemeyecektir. Geç kayıt nedeniyle usulsüzlük cezası söz konusu olabilir

32 Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin KDV İndirim Konusu Edilebilecek
tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ; Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır. tarihinden önce ayrılan karşılıklara ait KDV bu haktan faydalanabilir mi? Alacak dan sonra değersiz hale gelirse mümkün. 2019 yılında değersiz hale gelen alacağa ait KDV’nin indirim konusu yapılması halinde KDV kadar tutarın gelir yazılması gerekir. Borçlu mükellefe ait bilgilerin beyanname ekindeki formda gösterilmesi gerekir.

33 Değersiz hale gelen alacağın KDV’si düzeltilecek
Örneğin, 2018 yılında şüpheli hale gelen KDV dahil 100 TL alacak, karşılık ayırmak suretiyle zarar yazılmıştır yılında söz konusu alacağın tahsil edilemeyeceği anlaşılmış ve alacak “değersiz alacak” niteliği kazandığından karşılık hesabı kapatılmıştır. Bu durumda 100 TL içindeki 15,25 TL KDV indirim konusu edilebilecektir. Bu takdirde daha önce zarar kaydedilen 15,25 TL KDV gelir olarak düzeltilecektir. KDV Kanunun 30 uncu maddesine eklenen ( e) fıkrasına göre alıcı tarafından VUK’un 322. Maddesi uyarınca ödenmeyen KDV indirim hesabından çıkartılarak düzeltilecektir.

34 İndirilemeyen KDV’nin Gider Olarak Kaydına İmkan Sağlanacaktır
tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanlığına “süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetki” verilmiştir. (Md:36) Bu konuyla ilgili bir tebliğ veya karar yayımlanmamıştır

35 Uyumlu Mükellefler İçin Farklı KDV İade Yöntemleri Uygulanabilecek
tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, Maliye Bakanlığı; “mükellefiyet süresi, çalışan sayısı, aktif ve özsermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, vergisel ödevlerin zamanında yerine getirilip getirilmediği, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı gibi kriterleri esas alarak mükelleflerin vergisel uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farklı iade yöntemleri tespit etmeye, iade alacağının mahsup edileceği vergi borçları ile iadeye ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili” kılınmıştır. (Md.36) KDV iade alacağının %50’sinin 10 gün içinde ödeneceğine ilişkin 24 nolu tebliğ bu konuyla ilgilidir.

36 Hasılat Esaslı Vergilendirme
tarihinden geçerli olmak üzere “hasılat esaslı vergilendirme” ye geçilmek üzere kanunda değişiklik yapıldı. 718 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile tarihinden geçerli olmak üzere, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde başlatılmış olup, hasılatın %1,5’i KDV olarak ödenecektir. Kanun hükmüne göre, ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden, CB tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alanların talep etmesi halinde, KDV dahil bedel üzerinden genel KDV oranını geçmemek üzere CB’lığınca belirlenen oran uygulanmak suretiyle hesapladıkları KDV’ni indirilecek KDV ile ilişkilendirmeksizin izleyen ayın 24. gününe kadar beyan ederek 26 ncı gününe kadar ödeyeceklerdir.

37 Hasılat Esaslı Vergilendirme-2
CB’lığı bilanço usulüne göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden sektör ve meslek grupları itibarıyla belirleyeceği yıllık iş hacimlerine göre hasılat esası kapsamına almaya yetki verilmiştir. 718 sayılı Karar ile bilanço usulüne göre defter tutanlar da bu usulden yararlanabilecektir. Hasılat esaslı vergilendirme usulüne tabi olan mükelleflerin mal teslimi ve hizmet ifalarında alıcılar tarafından KDV tevkifatı yapılmayacaktır. Ancak bu mükelleflerin tam ve kısmi tevkifata tabi mal ve hizmet alımlarında KDV tevkifatı uygulayacaklardır. Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için toplu taşıma hizmetine ilişkin bedellerin tamamının elektronik ücret toplama sistemi aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir. -4 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir. -Kapsama girenler vergi dairesine dilekçe verecek -24 ay bu usulden vazgeçemeyecek -Devreden KDV gider yazılacak

38 Hasılat esası vergilendirme-3
Örnek Teslim ve Hizmet Tutarı (Hasılat) Giderler Hesaplanan KDV İndirilecek KDV Ödenecek KDV Kar/Zarar Durumu ( ) Geçici Vergi (%15) Ödenecek Vergiler Toplamı

39 KDV oranının %15 olduğunu kabul edelim.
Hasılat Esaslı Vergilendirme-4 KDV oranının %15 olduğunu kabul edelim. Teslim ve Hizmet Tutarı (Hasılat) = Giderler ( )= Ödenecek KDV ( *% İndirilecek KDV Kar/Zarar Durumu ( ) Geçici Vergi (%15) Ödenecek Vergiler Toplamı

40 İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutanlarda KDV’nin Ödeme Süresi Uzatılabilecek
KDV Kanununun 46/5 nci maddesinde tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, “ Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatmaya, işlemin mahiyetini göz önünde tutarak Katma Değer Vergisinin işlemden önce ödenmiş olması şartını koymaya yetkili” kılınmıştır.

41 İmalat Sanayi İle Ar- Ge, Yenilik ve Tasarım Faaliyetlerinde Kullanılmak Üzere Yapılan Makine ve Teçhizat Teslimleri KDV’den İstisna Edilmiştir tarihinden itibaren, KDV Kanununa eklenen Geçici 39 uncu madde ile tarihine kadar geçerli olmak üzere , Sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile Araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31/12/2019 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna tutulmuştur. İstisnadan faydalanabilmek için istisna belgesi alınması gerekmektedir. (Bk. 18 nolu KDV Gen. Uyg. Tebliği)

42 İmalat sanayine yönelik teşvik belgeli yatırımlarda inşaat işleri KDV’si iade edilecek
KDV Kanununun Geçici 37. Maddesinde,” imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında inşaat işleri nedeniyle ; Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin yüklenilen ve 2017 ve 2018 yıllarının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde, 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin yüklenilen ve  2017 ve 2018 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde, talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunacaktır. 6661 Sayılı Kanun ile süre 2019 yılına kadar uzatılmıştır

43 Teşvik belgeli büyük yatırımlarda KDV iadesi
KDV Kanunun Geçici 30. Maddeye göre, asgari 500 milyon TL sabit yatırım tutarı öngörülen yatırımlarda inşaat işleri için yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV 2012 yılından itibaren 2023 yılı sonuna kadar izleyen yıl içerisinde talep edilmesi halinde iade edilebilecektir. 500 milyon TL’lik yatırımın 50 milyon TL’ye indirimi ve iki katına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkili Büyük yatırımlarla ilgili iade çok sınırlı olup, imalat sanayi ayrımı yoktur.

44 Sorumlu sıfatıyla beyanı gereken KDV’nin satıcı tarafından beyan edilmiş olması hali
Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının satıcı tarafından beyan edilmiş ve Hazineye ödenmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmayacaktır. Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken satıcı tarafından beyan edilen ve Hazineye ödenen bu verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar hesaplanan gecikme faizi alıcıdan aranacaktır. Söz konusu vergi satıcı tarafından beyan edilmiş olmakla birlikte, tahakkuk eden verginin ödenmemesi veya ödenecek KDV çıkmaması nedenleriyle Hazineye ödenmeyen vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar alıcıdan aranacaktır. (21 nolu KDV Gen. Uyg. Tebliği)

45 Yabancılara Verilen Sağlık Hizmetlerinde İstisna
KDV Kanununun 13. maddesinin (l) bendine göre, Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen; koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri 1/6/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisna edilmiştir. Saç ekimi, cilt bakımı, kırışıklık tedavisi, dolgu maddeleri uygulamaları gibi estetik amacıyla yapılan hizmetler bu istisna kapsamında değerlendirilmez. Koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile birlikte verilebilen konaklama, ulaşım, yemek gibi teslim ve hizmetler istisna kapsamına girmez.

46 Yabancılara verilen sağlık hizmetinde KDV istisnası
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve 193 sayılı Kanuna göre Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler bu istisnadan faydalanabilir. İade uygulaması bağışlarda olduğu gibidir.

47 Kur Farklarında KDV Kur farklarının KDV’ne tabi tutulmaması gerekmektedir. Ancak Tebliğde; Kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesinin mümkün olduğu, Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilecektir. Dn. VDD Kurulunun Tarih ve E:2017/548; K:2017/606 sayılı Kararı ile KDV Gn. Uyg. Tebliğinin 5.3. Kur Farkları başlıklı bölümü ile bölümü iptal edilmiştir. 7161 Sayılı kanun ile kur farkının matraha dahil edilmiştir. “İade talep dilekçesinin verildiği tarihten sonra imalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farklarına ilişkin olarak iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmaz (25 nolu tebliğ

48 Kur farkında KDV dahil tutar
Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkları KDV matrahına dahildir. Matraha dahil olacak kur farklarının hesabında, mal ve hizmet bedeline isabet eden kur farkları dikkate alınır, hesaplanan KDV’ye ilişkin ortaya çıkan kur farkları matraha dahil edilmez. Örnek: (A) Ltd. Şti., (B) A.Ş.’ye mal tesliminde bulunmuş, bu teslime ilişkin Dolar üzerinden 180 Dolar KDV hesaplamıştır. Teslim tarihinde döviz kuru 4 TL iken 6 ay sonra yapılan ödeme sırasında döviz kuru 4,40 TL olmuştur. Buna göre hesaplanan kur farkı (1.180*0,40)= 472 TL. Bu tutara göre hesaplanması gereken KDV matrahı (472/1,18)= 400 TL, vergi ise (400*%18)= 72 TL’dir.

49 Konfeksiyon Kırpıntıları KDV’den İstisna Edilmiştir
Öteden beri metal, plastik, kâğıt, cam hurda ve atıkları KDV’den istisnadır. Yapılan değişiklik ile konfeksiyon kırpıntılarının teslimi de KDV’den istisna edilmiştir.

50 Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Sitelerinin İnşasına İlişkin İstisna
KDV Kanununun 13. maddesine eklenen (j) bendine göre, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin; su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, yenilenebilir ve diğer enerji haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları 1/4/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisna edilmiştir. İstisnadan faydalanmak için vergi dairesinden istisna belgesi alınması gerekir

51 KDV İade işlemleri OSB ve küçük sanayi sitesine istisna kapsamında yapılan teslimlerden kaynaklanan mahsuben iade talepleri gerekli belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

52 Yurt dışından alınan roming anlaşmaları
1/1/2018 tarihinden itibaren yurt dışında mobil telefon kullanımlarına ilişkin olarak yurt dışındaki GSM operatörleri tarafından Türkiye’de yerleşik GSM operatörüne verilen roaming hizmetleri KDV’den istisna olup, bu hizmetler nedeniyle Türkiye’de yerleşik GSM operatörü sorumlu sıfatıyla KDV beyanında bulunmayacaktır. Ayrıca, bu hizmetlerin GSM operatörleri tarafından müşterilerine yansıtılması da KDV’den istisna olduğundan, GSM operatörleri tarafından müşterilerine düzenlenecek faturalarda yurt dışındaki kullanımlara ilişkin yansıtılan roaming bedelleri KDV matrahına dahil edilmeyecektir.

53 Elektronik Hizmet Sunucularının KDV Mükellefiyeti
KDV Kanunun 9 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasında yapılan değişiklik ile; Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Buna göre Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda sunulan hizmetler KDV’ye tabi olup, bu hizmetlere ilişkin KDV 3 Nolu KDV beyannamesi ile elektronik ortamda beyan edilecektir. Elektronik ortamda sunulan hizmetlerin bir işyeri oluşturacak şekilde verilmesi durumunda (Türkiye’de bir işyerinin oluşup oluşmadığı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenir.), bu hizmetlere ilişkin verginin genel esaslar çerçevesinde (1 No.lu KDV beyannamesi ile) beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti bulunanların defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Mükellefiyet işlemleri Büyük Mükellefler VD. tarafından yürütülmektedir.

54 Bankalara, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerine Borçlu Olanların ve Kefillerinin Borçlarına Karşılık Yapılan Teslimlerde KDV İstisnası Bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine olan borca karşılık, banka, finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılacak devir ve teslimler ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketleri tarafından devir ve tesliminde uygulanır. Finansal kiralama ve finansman şirketlerinin 1/1/2018 tarihinden önce, borçlarına karşılık borçlu ve kefillerden aldıkları taşınmaz ve iştirak hisselerinin 1/1/2018 tarihinden sonraki devir ve teslimleri de istisna kapsamındadır. İstisna uygulanabilmesi için, devir ve teslime konu taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankaya, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanlara veya bu borca kefil olanlara ait olması gerekir. Söz konusu istisna uygulamasında, borçlu olanlar, kefiller ile finansal kiralama ve finansman şirketlerinin, taşınmaz ve iştirak hisselerini ticaretini yapmak amacıyla aktiflerinde bulundurup bulundurmadıkları dikkate alınmaz. Örneğin, (F) Bankasının borçlusuna ait gayrimenkulün borcuna karşılık İcra Müdürlüğü tarafından bankaya satışı, KDV Kanunun (17/4-r) maddesi kapsamında KDV’den istisnadır.

55 Kantin Kira İşlemleri KDV’den İstisna
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri KDV’den istisna edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğine göre kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri KDV’den istisnadır.

56 İndirimli Orana Tabi İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra Yapılan Alımlar ve İskontolarda KDV
İndirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, işlem ile ilgili olarak garanti, reklam, royalty, know-how, isim hakkı, ciro primi gibi harcamalar üzerinden KDV ödenebilmektedir. İndirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, satıcı tarafından yapılan iskontolar nedeniyle, alıcılar tarafından iskontoya dair düzenlenen faturada KDV hesaplanması gerekmektedir. Bu kapsamda, indirimli orana tabi işlemin gerçekleşmesinden sonra, işlemle ilgili olarak yapılan garanti, reklam, royalty, know-how, isim hakkı, ciro primi gibi harcamalar ve iskontolar nedeniyle satıcılar tarafından yüklenilen KDV’nin, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınması uygun görülmüştür.

57 KDV Oranlarında Geçici İndirim Yapıldı
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına 2018/11674 sayılı ve 2018/11750 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen geçici 3.maddede yer alan konutlar ile işyerlerinin (bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanlar %8 olarak uygulanmakta olan) vergi oranı önce 535 nolu CBK ile tarihine kadar uzatılmıştır Nolu CBK ile bu süre ’a uzatılmıştır. Mobilya teslimlerinde KDV oranı tarihine kadar %18 yerine %8 olarak uygulanacaktır. tarihine kadar geçerli olmak üzere GTİP numarası kapsamına giren yarı römork çekici ile 87.02, 87.04, olan ticari nitelikteki taşıtların (ikinci el dahil minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, vinçli taşıtlar, beton mikseri v.b.) katma değer vergisi oranı %1 olarak belirlenmiştir. Binek otomobili teslimlerinde KDV indirimi yapılmamıştır. KDV oranı indirilen konut ve işyeri dışındaki mallara ait yüklenilen KDV’leri, indirimli orana tabi mal teslimleri kapsamında iade edilmeyecektir. Ancak 535 sayılı CBK ile 287 sayılı CBK’nda yapılan değişiklikle tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş yeni araçların KDV’si iade edilebilecektir. Mobilya tesliminde KDV iadesi yok. Tescil edilmiş araçlarda KDV iadesi yok.

58 Konut teslimlerinde yılı içinde KDV iadesi
2018/11674 ve 2018/11750 sayılı BKK ile %18 oranındaki konut teslimleri tarihinden itibaren, işyeri teslimleri tarihinden itibaren KDV’si %8’e indirilmiştir. İndirim tarihine kadar uzatıldı. 10 nolu KDV Genel Uygulama Tebliği ile KDV Kanununun 29/2 maddesi uyarınca konut teslimlerinde yılı içinde KDV iadesine imkan sağlanmıştır. Bu haktan KDV’si geçici olarak indirilen işyerleri yararlandırılmamaktadır.

59 ÖTV oranlarında geçici indirim yapıldı
Motosiklet ve bazı binek otomobillerindeki ÖTV oranları tarihine kadar geçerli olmak üzere 15 puan indirilmiştir. ÖTV oranındaki indirim dolaylı olarak KDV tutarını etkilemektedir. Beyaz eşya olarak tabir edilen buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık yıkama makinesi, elektrik süpürgesi, klima cihazları, su ısıtıcılarındaki ÖTV oranları tarihine kadar sıfıra indirilmiştir. Süreler en son 843 sayılı CBK ile uzatıldı.

60 Tapu harcı oranlarındaki indirim devam edecek
Kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil konut ve işyerinin satışında binde 20 olan tapu harcı oranı tarihine kadar binde 15 olarak uygulanacaktır.

61 Ekonomik Tedbirler Kapsamında Yapılan Diğer Değişiklikler
1- İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesini ve Bankalara Satılmasını Zorunlu Kılan Tebliğ Yayımlandı ) 2- Dövizle sözleşme yasağı getirildi. 3- Ortakların işletmelere döviz cinsinden borçlanması veya dövizle borç vermesi yasaklandı 4-Kamu Alacaklarına Uygulanan Gecikme Zammı  Oranı Aylık Yüzde 2’ye Çıkarıldı. ( ) 5-Tecil Faiz Oranı Yıllık %22’ye Çıkarıldı. ( ) 6-Mevduat faizlerinde gelir /kurumlar vergisi tevkifatı değişti. Uzun vadelerdeki oranlar düşürüldü. Kısa vadeli döviz tevdiatlardaki oran yükseltildi sayılı Af kanunu yayımlandı. sayılı kanun ile Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 31 inci madde uyarınca, bilanço esasına göre defter tutan tam mükellef gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerinde yer alan taşınmazlarının değerlerinin Yİ-ÜFE oranı dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlenmesi ve hesaplanan değer artış fonu üzerinden %5 oranında vergi ödenmesi halinde artırılan tutarın maliyet bedeli olarak kabul edileceğine ilişkin düzenleme yapıldı. 9- Swap işlemlerinde kontrol

62 SON Saygı ve sevgilerimle…


"KDV KANUNUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları