Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kadir Has Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kadir Has Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 Kadir Has Üniversitesi
ARDEB Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 28/05/2018 Kadir Has Üniversitesi İstanbul, Türkiye

2 ARDEB 1001 1001 Programının amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeler desteklemektir. Detaylı bilgi için:

3 Araştırma Destek Grupları
Gruplar, TÜBİTAK uzmanlarından oluşmaktadır. Tüm bilimsel alanlarda destek verilmektedir. 3

4 ARDEB Tarafından Yürütülen 8 Destek Programı Bulunmaktadır.
Ç D S Çağrılı Başvuru Alınan Programlar Dönemli Başvuru Alınan Programlar Sürekli Başvuruya Açık Programlar

5 Araştırma Destek Programları (8 Adet)
Kod Başlık Başvuru Sistemi Süre Üst Sınırı (ay) Bütçe Üst Sınırı BaşlangıçTarihi Önemli Özellikler 1000 Üniversitelerin Ar-Ge Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Destek Programı Çağrılı 36 Çağrıda belirtilir. 2014 Üniversitelerdeki proje potansiyelinin nitelik ve nicelik yönünden geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Dönemli (Mart-Eylül) TL 1965 İlk yürürlüğe giren ARDEB programıdır. 1002 Hızlı Destek Programı Sürekli Açık 12 TL 1994 Kısa süreli ve küçük bütçeli projeler için uygundur. Doktora öğrencileri başvurabilir. 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı TL 2012 BTYK tarafından belirlenen Öncelikli Alanlardaki projeler içindir. 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı 18 TL 2013 Patent ihlali yapmamak kaydıyla, ulusal çaptaki özgünlüklere de destek verilmektedir. 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı 48 Çağrıda belirtilir 2005 Kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçları için çağrıya çıkılmaktadır. 3001 Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 24 TL Daha önce ARDEB’de yürütücü desteği almamış kişiler başvurabilir. 3501 Kariyer Geliştirme Programı TL 2004 Doktorayı aldıktan sonra 7 yıl içerisinde başvurmak ve farklı bir kuruluşta çalışmak gerekmektedir.

6 1001, 1005 ve 1505 Arasındaki Farklar

7 Proje Teşvik İkramiyesi Başvuru Dönem ve Tarihleri
Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Üniversite Doktora Derecesi Özel/Kamu Kuruluşları Lisans Eğitimi Kimler Başvurabilir Destek Özellikleri Destek Süresi 36 aya kadar Destek Miktarı TL’ye kadar (Burs dahil, PTİ, Kurum hissesi, yurt dışı araştırmacı giderleri, öneren/ destekleyen kuruluş katkısı hariç) Sabbatical İzinler için en az 3 ay en çok 12 ay maksimum dolar Normal Destek: En az 1 hafta en çok 12 ay maksimum dolar 1.500 TL/ay Proje Teşvik İkramiyesi Başvuru Dönem ve Tarihleri Başvuru Dönemleri Yılda 2 kere Dönem Son Tarihleri Mart 2018 Eylül 2018 4 ay Değerlendirme Süresi Detaylı bilgi için:

8 ARDEB Değerlendirme Kriterleri
20 Puan min 14 20 Puan min 14 20 Puan min 14 20 Puan min 14 20 Puan min 14 25 Puan min 17,5 * 1001, 3501, 1003, 1005 ve 1007 projeleri panellerde, 1002 ve 3001 projeleri dış danışman görüşü (3 kişi) alınarak değerlendirilmektedir.

9 Puanlama Seviyeleri

10 Özgün Değer Proje önerisi ne ölçüde mevcut bilim/ teknolojideki eksiklikleri ve/veya problem(ler)i ortaya koymakta; bu eksikliklerin giderilmesi veya problemlerin çözümüne yönelik özgün ve yaratıcı/ yenilikçi öneriler sunmakta ve/veya ilgili bilim/ teknoloji alan(lar)ına metodolojik/ kavramsal/ kuramsal olarak özgün katkılarda bulunmaktadır? Projenin özgünlüğünü oluşturan hususlar net açıklanmalıdır. Hipotezler araştırma konusunu incelemek için çok iyi düşünülmüş ve alternatifler göz önüne alınmış olmalıdır. Projenin bilimsel ve teknolojik liyakati çok iyi vurgulanmalıdır. Özgün Değer kriteri (5 üzerinden min 3 puan) sağlandı ise, genel puanlamada 20 üzerinden min 14 puan almak, projenin fonlanması için yeterlidir. Eski TÜBİTAK Projeleri taranabilir. TÜBİTAK Destekli Projeler Veritabanı  «TR Dizin Tarama» 1001 Projesinin En Önemli Kısmı; Özgün Değeri 10

11 Yöntem Projede uygulanacak yöntem(ler) ve araştırma teknikleri ilgili literatüre atıf yapılarak ne ölçüde belirgin ve doğru olarak açıklanmış ve öngörülen amaçlara ve hedeflere ulaşmaya ne kadar uygundur?

12 Proje Yönetimi, Ekip ve Araştırma Olanakları
Önerilen proje konusu ile ilgili ön/önceki çalışmalar ve sonuçlanmış veya yürürlükte olan benzer projeler ekibin bu projeyi gerçekleştirebileceğine ilişkin ne ölçüde kanıtlar/veriler ortaya koymaktadır? Projede öngörülen iş‐zaman planlaması, iş paketleri, her bir iş paketinin önem derecesi ve başarı ölçütleri ne düzeyde uygulanabilir, ölçülebilir ve izlenebilirdir? Proje ekibinin (birden fazla disiplinin yer aldığı projelerde ekiplerin) işbirliği ve koordinasyonu iş paketleri dikkate alınarak ne kadar gerçekçi ve uygulanabilir şekilde planlanmıştır? Projenin başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek riskler ve bu risklerle karşılaşıldığında alınması öngörülen tedbirler (B Planı) ne ölçüde gerçekçi ve uygulanabilirdir? Proje ekibi, projenin kapsadığı faaliyet ve disiplin(ler) dikkate alındığında nitelik ve nicelik yönünden ne ölçüde yeterli ve uygundur; iş ve görev dağılımı, kişilerin yetkinlikleri ve iş paketleri dikkate alınarak ne ölçüde doğru planlanmıştır? Proje ekibinde yer alan yurt dışı araştırmacı (varsa), ülkemizdeki araştırmacıların yetkinliğinin yetersiz kaldığı konularda proje çalışmalarına katkı sağlayacak nitelikte midir? Yurt dışı araştırmacının yurt içindeki çalışma programının süresi ve sıklığı gerçekçi midir? Projenin yürütüleceği kuruluş(lar) projenin yürütülmesi için gerekli altyapı ve ekipmana (laboratuvar, araç, makine‐teçhizat vb.) ne ölçüde sahiptir?

13 Yaygın Etki Proje başarıyla gerçekleştirildiği takdirde projeden nitelikli akademik yayın, patent/ tescil, faydalı model, lisans, yeni şirket kurulması, araştırmacı yetiştirilmesi, yeni proje üretilmesi, farklı bilim/teknoloji alanlarında kullanılabilme vb. gibi çıktı ve sonuçların elde edilebilme potansiyeli ne düzeydedir? Proje çıktı ve sonuçlarının toplumsal sorunları çözme, ticarileştirilme, ilgili alanda ülkenin yurt dışına bağımlılığı azaltma ve/veya rekabet gücünü arttırma potansiyeli ne düzeydedir? Proje çıktı ve sonuçlarının, potansiyel kullanıcılara ulaştırılması ve yayılımına ilişkin sunulan plan ne düzeyde yeterli ve gerçekçidir?

14 1001 Proje Değerlendirme Süreci Nasıl İşliyor?
Panel Süreci Çevrimiçi Başvuru ARDEB Ön İnceleme (Biçimsel) Araştırma Grubu (Biçimsel+Bilimsel) Biçimsel Eksiklik (imza, belge vs.) Etik/Yasal izin Yetersiz içerik vs. Ret Kabul Grup İade ARDEB İade 1001 Değerlendirme Süreci 4 ay PANELDE DEĞERLENDİRME 5 panelist, TÜBİTAK Yöneticisi, Moderatör 1 seferde 4 proje değerlendirilmektedir.

15 En Sık Karşılaşılan 5 İade Gerekçesi*
İADE GEREKÇELERİ ORAN 1 Etik Kurul / Yasal İzin / Özel İzin Belgesinin, Gerekli Olduğu Beyan Edildiği Halde Başvuruya Eklenmemiş Olması / Gerekli Olduğunun İlgili Grup Tarafından Tespit Edilmesi / İstenilen Kriterlere Uygun Olmaması % 30,9 2 Projenin Bilimsel İçeriğinin / Madde İçeriklerinin Yetersiz Bulunması % 15,9 3 Projenin Araştırma Projesi Kriterlerine Uygun Olmaması % 10,1 4 Değişiklik Bildirim Formunun, Panel Raporunda İstenilen Değişiklik ve Düzeltmeleri İçermemesi / Yetersiz Bulunması % 9,9 5 Benzer İçerikli Bir Projenin Yürürlükte ya da Sonuçlanmış Olması / Başka Bir Kuruluşa Sunulmuş Olması % 9,6 *1001, 1005 ve 3501 Programları 15

16 1001 Önemli Hususlar Basılı kopya olarak gönderilmesi gereken Proje Kapak Sayfası, Kabul ve Taahhüt Beyanları Sayfaları ile Hak Sahipliği Beyan Formunun, elektronik başvuru esnasında girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan "Elektronik Başvuru Çıktısı" olması, Kabul ve Taahhüt Beyanları Sayfalarında; proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman, bursiyer, kuruluş yetkilisi imzalarının tam ve orijinal olması ayrıca, imzaların istenilen kişiye ait olması, kime ait olduğunun belli olması ve mavi renkli kalemle atılması, Elektronik başvuru esnasında girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan ve basılı kopya olarak gönderilmesi gereken Hak Sahipliği Beyan Formunun tüm proje ekibi tarafından imzalanması, imzaların orjinal olması ve mavi renkli kalemle atılması (Söz konusu form, proje ekibinin sadece proje yürütücüsünden oluşması durumunda dahi imzalanacaktır), Aynı/benzer proje önerisi ile daha önce TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve panel değerlendirmesi sonucunda projenin desteklenmesi uygun bulunmadı ise; elektronik başvuru sistemine girilmesi gereken bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan “Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu”nun, eksik olmaması ve panel raporunda belirtilen değişiklikleri/düzeltmeleri içermesi, Aynı proje önerisi ile daha önce 1005 programı kapsamında TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve değerlendirme sonucunda iki kez özgün değer kriterinden yetersiz puan alındı ise aynı proje önerisi ile 3. kez başvuruda bulunulmaması, Projenin Etik Kurul Onay Belgesi ve Yasal/Özel İzin Belgesi gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesi, Proje ekibinde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması durumunda, yabancı uyruklulara PTİ ödenebileceğine dair onay belgesinin eklenmesi, Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde, TÜBİTAK Başkanı onay yazısının başvuruya eklenmiş olması. Devamı için:

17 Proje Ekibi Proje Yürütücüsü ve Araştırmacı (yurt dışı araştırmacı hariç) Proje ekibinde yer alacak proje yürütücüsü, araştırmacıların veya danışmanların; üniversite personeli ise doktoralı olmaları, kamu/özel kuruluşlarda çalışıyorlar ise en az dört yıllık ünv. lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir; ayrıca, T.C. sınırları içerisinde ikamet etmelidirler. Proje yürütücüsü, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olmak zorundadır. Proje yürütücüsü zamanının en az %40’ını projeye ayırmak zorundadır. Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar. Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir. Emekli Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, PTİ almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir. Danışman: Projenin özel uzmanlık gerektiren tali konularından birinde bilgisinden yararlanılan araştırmacı veya uzman. Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır. Proje Yürütücüsü, Araştırmacı, Yurt Dışı Araştırmacı, Bursiyer ve Danışman olma kriterlerine lütfen bakınız.

18 Proje Ekibi Yurt dışı Araştırmacılar
Desteklenen projelerde, her ziyarette yol dahil 30 gün veya daha uzun sürelerle projede görev almak şartıyla, yurtdışında ikamet eden yabancı/TC uyruklu araştırmacılar, yasal yükümlülükleri projenin yürütüldüğü kuruluşa ait olmak üzere araştırmacı olarak görev alabilirler. Projede görev alacak yurtdışı araştırmacının, ülkemizdeki araştırmacıların yetkinliğinin sınırlı kaldığı projenin bir bölümünü proje ekibiyle ülkemiz kurumlarında yürütecek ve yönlendirecek nitelikte olması gerekmektedir. Söz konusu araştırmacıların geliş-gidiş seyahat masrafları ve projede görev aldıkları döneme ait, yurtdışında aldıkları tam zamanlı aylık brüt ücretlerinin %50’si kadarı projeden hizmet alımı olarak karşılanır. Araştırmacının kendi ülkesinde almakta olduğu aylık ücretin %50’sinin, BİDEB tarafından yürütülen ”Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı” kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücretin altında olması durumunda, Konuk Bilim İnsanı Destekleme programı kapsamında sağlanan en yüksek aylık ücret esas alınır. Bu şekilde gelecek olan araştırmacılar TÜBİTAK tarafından desteklenen birden fazla projede görev alabilir; ancak, bir projeden ücret alabilirler. Bir projede görev alacak yurtdışı araştırmacının sayısı bir kişi ile sınırlıdır. Söz konusu araştırmacılara yapılacak ödemeler, programın destek limitinin dışında tutulur.

19 Proje Ekibi Bursiyer Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler. BİDEB’den tam burs alan Lisansüstü ve Doktora Sonrası Bursiyerler için projeden de ek burs ödemesi yapılabilir. BİDEB bursu ve projeden yapılacak ek burs ödemesinin toplamı, belirlenen aylık burs limitlerini aşamaz. BİDEB’den kısmi burs alanlara projeden ayrıca burs ödemesi yapılmaz. TÜBİTAK’ın desteklediği herhangi bir projeden burs alanlar ise, ikinci bir projede bursiyer olarak görev alamazlar. Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar: Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama, Türkiye’de kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında 3. sınıf ve üzeri öğrencisi olmak, Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20 lik dilime girilmiş olması. ​(Öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir. Bir projede aynı anda en fazla 2 lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.) Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerinde aranan koşullar: Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama, Doçent ve üstü akademik unvana sahip olmama, Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 7 yıldan fazla olmaması. Yabancı Uyruklu Yüksek Lisans/Doktora bursiyerlerinde aranan koşullar: Yüksek lisans bursiyerlerinin 30 yaşın altında olması (**), Doktora bursiyerlerinin 35 yaşın altında olması (**). (**) Başvuru yılının ilk günü itibariyle, belirtilen yaşların doldurulmamış olması.

20 1001 Proje Örnekleri UYARI: Aşağıdaki Proje örnekleri; bütünlük arz eden ideal bir proje anlamına gelmemekle birlikte, araştırmacılara proje yazımında yardımcı olmak ve fikir vermek amacı ile daha önce TÜBİTAK’a sunulan çeşitli projelerin Özet/Abstract, Amaç ve Hedefler, Konu, Kapsam ve Literatür Özeti, Özgün Değer, Yöntem, Proje Yönetimi, Ekip ve Araştırma Olanakları ile Yaygın Etki bölümlerinden alıntılar yapılarak oluşturulmuştur. Proje Önerisi Örnekleri: Kimya ve Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG) Matematik ve Fizik Araştırma Destek Grubu (MFAG) Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu (SBAG) Elektrik, Elektronik ve Enformatik Araştırma Destek Grubu (EEEAG) Mühendislik Araştırma Destek Grubu (MAG) Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubu (ÇAYDAG) Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Proje Önerisinin Ekleri için Örnekler: EK1 - Kaynaklar EK2 - Bütçe ve Gerekçesi Yukarıdaki örnek proje konuları bilgi amaçlı verilmiştir, konular bu örneklerle sınırlı değildir. Bu program kapsamına giren tüm proje konularıyla başvuruda bulunulabilir.

21 Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?
Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Hastane Yöneticisi, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak görev alamaz. TÜBİTAK’ta görevli olan Grup Yürütme Komitesi ve Danışma Kurulu üyeleri ise; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, proje yürütücüsü veya danışman olarak görev alamaz, ancak en fazla 2 (***) projede araştırmacı olarak görev alabilirler. (***) Uluslararası projeler ve 1000 projeleri belirtilen kotaya dahil değildir.

22 Projede Görev Alma Limitleri

23 Projede Görev Alma Limitleri
Proje yürütücüsü olmaya engel idari görevi olmayan bir bilim insanı; aynı anda en fazla, TÜBİTAK destekli üç projede yürütücü veya altı projede araştırmacı, bir projede yürütücü dört projede araştırmacı, iki projede yürütücü iki projede araştırmacı olarak görev alabilir (****). Bir kişi, ARDEB tarafından yürütülmekte olan tüm programlar kapsamında aynı anda en fazla 6 projede "Danışman" olarak görev alabilir. Ancak, 1001 programı kapsamında aynı anda en fazla; İki projede yürütücü veya Dört projede araştırmacı veya Bir projede yürütücü, iki projede araştırmacı olarak görev alınabilir. (+1 Yürütücülük Hakkı H2020 eşik değeri geçen) (****) Sonuç raporu henüz kabul edilmemiş ya da öneri olarak sunulmuş (henüz sonucu belli olmamış) projelerdeki görevler de limitler içerisinde işlem görmektedir.

24 Başvuru Formları Başvuru Formu (Elektronik başvuru sistemine yüklenmeli) Başvuru Formu EK-1 Kaynaklar (Elektronik başvuru sistemine yüklenmeli) Başvuru Formu EK-2 Bütçe ve Gerekçesi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmeli) Elektronik Başvuru Çıktısı (Sistem otomatik oluşturur) Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu (Tekrar sunulan proje önerileri için) Yurt Dışı Araştırmacı Bilgi Formu (Yurtdışı araştırmacı varsa) Türkiye’de İkamet Eden Yabancı Uyruklulara PTİ Ödenebileceğine Dair Onay Belgesi (Proje ekibinde yabancı uyruklu varsa) Feragat Formu (Eğer gerekli ise) Etik Kurul Onay Belgesi (Eğer gerekli ise) Yasal/Özel İzin Belgesi (Eğer gerekli ise) Destek Mektupları (Eğer gerekli ise) TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Eğer gerekli ise) NOT: Projenin değerlendirmeye alınabilmesi için Başvuru Formu; Arial 9 yazı tipinde hazırlanmalı, EK-1 ve EK-2 hariç 20 sayfayı geçmemelidir. Ayrıca, sisteme yüklenecek her bir dosyanın büyüklüğünün 20 MB’ı geçmemesi gerekmektedir.

25 Başvuru Formu İçeriği Proje Özeti (TR ve EN) Amaç ve Hedefler
Konu, Kapsam ve Literatür Özeti Özgün Değer Yöntem Proje Yönetimi, Ekip ve Araştırma Olanakları Proje Yönetimi Yönetim Düzeni (İş Paketleri (İP), Görev Dağılımı ve Süreleri) (İş-Zaman Çizelgesi) Başarı Ölçütleri ve Risk Yönetimi Proje Ekibi Proje Yürütücüsünün Diğer Projeleri ve Güncel Yayınları Proje Ekibinin Önerilen Proje Konusu ile İlgili Projeleri Araştırma Olanakları Yaygın Etki Projeden Beklenen Yaygın Etki Proje Çıktılarının Paylaşımı ve Yayılımı EK-1 KAYNAKLAR EK-2 BÜTÇE VE GEREKÇESİ

26 Etik Kurul Onay Belgesi
TÜBİTAK’a sunulan proje önerileri, insandan anket, mülakat, odak grup çalışması, deney vb. yollarla veri toplanmasını ve/veya insan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılmasını öngörüyor ise başvuru öncesinde ilgili kurumun insan araştırmaları amaçlı kurulmuş etik kurullarından ya da Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'ndan (HADYEK) Etik Kurul Onay Belgesi alınması gerekmektedir.

27 Yasal/Özel İzin Belgesi
TÜBİTAK’a sunulan proje önerileri, Kamu/özel kurum ve kuruluşlarından kamuya açık olmayan bilgi, belge vb. verilerin toplanmasını, Bu kurum/kuruluşlarda proje çalışmalarının bir kısmının (anket, mülakat, odak grup çalışması, deney, uygulama vb.) yürütülmesini, İlgili mevzuatın (yasa/yönetmelik/esas) yetkili kurum ve kuruluşların iznine bağladığı maden, bitki, hayvan, mikroorganizma vb. örneklerinin toplanmasını, İlgili mevzuatın tarihi eserler, arkeolojik alanlar, askeri bölgeler vb. alanlar veya korunma altına alınmış yer altı, yer üstü ve su altı alanlarında yürütülecek araştırma/çalışmaları yetkili kurum ve kuruluşların iznine bağladığı faaliyetleri içeriyor ise başvuru öncesinde ilgili kurum/kuruluş(lar)dan gerekli Yasal/Özel İzin Belgesinin alınması zorunlu olup, belge/belgelerin son başvuru tarihine kadar ARDEB’e iletilmesi gerekmektedir. Yasal/Özel İzin Belgesinin aşağıda belirtilen nitelikleri taşıması gerekmektedir: Proje yürütücüsünün adına olmalı, Belgede yer alan proje başlığı ile proje önerisinde belirtilen proje başlığı aynı olmalı, Belgenin (varsa ekleriyle birlikte) aslı veya aslı gibidir onaylı kopyası olmalı, Ön koşulsuz olmalı, Kurul onayı gerektiren belgeler, ilgili kurul üye sayısının salt çoğunluğunu ve üyelerin imzalarını içermeli, İzin tarihi (sadece verildiği yıl için ve/veya belirli süreyle geçerli olanlar hariç) proje son başvuru tarihi itibarıyla 2 (iki) yılı aşmamış olmalıdır. Saha çalışması içeren proje önerilerinde izin belgesinin gerekliliğinin belirlenebilmesi için çalışma yapılacak veya veri toplanacak yer/kurum bilgileri ayrıntılı ve net olarak belirtilmelidir. Kamu kurumu ise Yasal, özel sektör kuruluş ise Özel İzin Belgesi alınmalıdır.

28 Tekrar Sunulan Projeler İçin Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu Unutulmamalı..
2013 Eylül Döneminden itibaren çevrimiçi başvuru sistemi üzerinden doldurulmaktadır. Kişiler önceki projelerini sistemden görerek seçebilmektedir. Şekilsel yönden eksikliği nedeni ile iade edilen projeler (eksik belge vb. sebeplerle panele girmemiş projeler) için "Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu"nda projenin bir önceki başvuruda iade edilme sebebini yazmanız yeterlidir. Eğer Panel’den red alındıysa, Panel tarafından önerilen değişikliklerin neler olduğunun belirtilmesi ve gerçekleştirilen değişikliklerin formda sayfa ve satır belirtilerek yazılması beklenmektedir. “Talep edilen değişiklikler yapılmıştır” şeklinde kısa ifadeler uygun değildir. 28

29 1001 Bütçe Süre Bütçe Max 360.000 TL Max 36 Ay
* Bilimsel toplantı/çalıştay düzenleme Max TL destek * Saha çalışması dışındaki yurt içi/dışı seyahat Max TL Proje Yürütücüsü PTİ 1500 TL/Ay Proje destek üst limiti (Burs dahil, PTİ, Kurum hissesi ve yurtdışı araştırmacı giderleri hariç) TL’dir. PTİ, Kurum Hissesi ve Yurt dışı araştırmacıların masrafları, öneren/ destekleyen kuruluş katkısı bütçeye dahil olmayıp, ayrıca TÜBİTAK tarafından hesaplanarak proje bütçesine ilave edilecektir. Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir. Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.

30 1001 Bütçe Kurum Hissesi Ünv’ler için %10-%50 (performansa göre)
TÜBİTAK’tan Talep Edilen Bütçe Tablosunda mal ve hizmetlerin bedelleri KDV dahil olarak yazılmalıdır. PROJE ÖNERİSİ GENEL BÜTÇE ÖZETİ Bütçe hakkında detay bilgi için «1001 Başvuru Formu-EK2: Bütçe ve Gerekçesi» ni inceleyiniz.

31 1001 Bütçe Makine-Teçhizat Sarf Malzeme Hizmet Alımı
TÜBİTAK'tan talep edilen desteğin her bir kalemi için ayrıntılı gerekçe verilmeli, istenen makine-teçhizatla ilgili teknik şartname ve proforma fatura ya da teklif mektubu, hizmet alımı ile ilgili proforma fatura ya da teklif mektubu eklenmelidir. Sarf malzemeleri için proforma faturaya gerek olmayıp sadece projede gerekliliğinin değerlendirilmesine imkân veren ayrıntıda liste verilmelidir.

32 1001 Bütçe Proje Sonunda Bilimsel Etkinlik Düzenleme

33 1001 Bütçe Saha Çalışması Planı (Satır sayısı gerektiği
kadar arttırılabilir) Yurt içi Saha Çalışması Seyahat Giderleri (*) (03.3) * Saha çalışması planındaki verilerle uyumlu olacak şekilde doldurulmalı ve bütçelendirilmelidir.

34 1001 Bütçe Diğer Yurt içi/ Yurt dışı Seyahat Personel !!!

35 1001 Bütçe Bursiyer Projede çalışan bursiyerlere ödenen burslar arttırıldı! Artık bütçenizde toplam burs kalemi için bir üst sınır bulunmuyor gibi görünse de, harcama kalemlerinin birbiri ile dengeli olmasına bakılmaktadır.

36 Proje Gelişme Raporları
1001 Projelerinde eğer 36 Aylık Proje ise, 3 Gelişme Raporu ve Sonuç Raporu istenmektedir.

37 Detaylı bilgi için lütfen tüm yönergeleri okuyunuz:
ÖNEMLİ ! ARDEB 1001 Başvuru Dosyasını Hazırlamadan Önce Lütfen Aşağıdaki Dokümanları İnceleyiniz.. TÜBİTAK ARDEB Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama TÜBİTAK ARDEB Projesi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler TÜBİTAK ARDEB Sıkça Sorulan Sorular Detaylı bilgi için lütfen tüm yönergeleri okuyunuz:

38 Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS)’ne MUTLAKA Kayıt Olmalısınız.
Kişisel Bilgiler İletişim Bilgileri İş/Proje Deneyimi Faaliyet Alanları Yayın Bilgileri Eğitim Bilgileri Proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman ve bursiyerlerin  TÜBİTAK - Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) Veri Tabanına kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması, gereklidir.

39 1001 Başvuru Aşaması 2 Temel Adımdan Oluşmaktadır:
Çevrimiçi Proje Başvuru Sistemi (PBS)’nden başvuru yapılması ( 2. Basılı gönderilmesi gereken evrakların gönderilmesi (Elektronik Başvuru Çıktısı) (Son başvuru tarihini takiben 1 hafta içerisinde)

40 TEŞEKKÜRLER.. Kadir Has Üniversitesi Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü
Ar-Ge Kaynakları Ofisi Tel: /1260


"Kadir Has Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları