Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Organik sertifikasyon neden gerekli?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Organik sertifikasyon neden gerekli?"— Sunum transkripti:

1 Organik sertifikasyon neden gerekli?
Güven inşa etmek Tüketici sağlıklı ve çevre dostu ürünler istiyor ve bunlar için daha yüksek ücretler ödemeye istekli Güven Çiftçi ürünlerini tanımlanmış organik standartlara göre üretiyor ve daha yüksek fiyatla satabiliyor.

2 Küçük çiftçi topluluğu sertifikasyonu ilkeleri
Bir merkez, tüm küçük çiftçilerin organik standartlara uyumunu temin eder. Topluluğun bir İç Kontrol Sistemi (İKS) vardır. Tüm topluluk için tek sertifikasyon

3 İKS Tanımı IFOAM Tanımı: İç Kontrol Sistemi (İKS), dış sertifikasyon kuruluşunun, bir topluluğun bireylerinin yıllık denetimini sertifikalı operatörün sistemi içerisinde belirlenmiş bir organ/ünite’ye bırakmasına imkan veren yazılı bir kalite güvence sistemidir.

4 Küçük çiftçi topluluğu sertifikasyonu
İÇ KONTROL SİSTEMİ (İKS) Sertifikalayan Kuruluş(belgeleyici)

5 İç Kontrol Sistemi (iks)
Çifçilerin organik standarda uymaları için bağlayıcı taahhüt İç denetim ve çiftçiler için alan danışmanlığı İç onaylama ve uyumsuzluklarla ilgilenme Çiftçi ve çiftlik verilerinin dokümantasyonu Ürün akış kontrolü Organik projede çiftçiler

6 Küçük çiftçi toplululuğu sertifikasyonu için şartlar
Bireysel sertifikasyonun giderleri satış gelirlerine oranla çok yüksek. Üyelerin benzerliği (lokasyon, üretim sistemi, ölçü) Prensipte sadece küçük çiftçiler (yerel standartlara göre); büyük çiftçiler grubun üyesi olabilir ama her yıl dış denetimden geçmelidir. Genellikle pazarlama sistemi aynıdır.

7 Küçük çiftçi projelerinin temel tipleri
İşleyici İhracatçı İKS’yi yürütüyor Çiftçi derneği kooperatifi (İKS’yi kendi yürütüyor) Sözleşmeli üretim

8 Bazı önemli terimler Organik: normalde belli organik standarda göre SERTİFİKALI demektir. Konvansiyonel : Organik değil = sertifikasız İKS Operatörü: İKS’yi organize eden organ, genellikle bu çiftçi kooperatifi veya çiftçilere anlaşmalı üretim(taşeron) yaptıran işleyicidir. İKS Kılavuzu: İKS’yi düzenleyen tüm dokümanların toplamı: prosedürler, formlar, kurallar, vb. Uyumsuzluk: her zaman belli bir organik standartla ilgilidir. Örn. Ambush püskürtmek uyumsuzluktur çünkü bir organik standardı ihlal eder, ama bakır püskürtmek kabul edilebilir çünkü izin verilmiştir. Yasak/izin verilmeyen: bir standarda göre izin verilmeyen Onay: iç organik standarda ve prosedürlere göre İKS tarafından onaylanma Sertifikasyon: (dış) organik sertifikasyon kuruluşu tarafından yönetmeliklere veya kamusal organik standartlara göre sertifikalandırılmak.

9 İKS Kılavuzu İKS Kılavuzu: İKS’yi düzenleyen tüm dokümanların toplamı: prosedürler, formlar, iç yönetmelikler, sözleşmeler, vb. Not: yeni IFOAM İKS Rehber El Kitabı böyle bir İKS kılavuzuna örnektir. İKS kılavuzunun tüm ilgili bölümleri o prosedür veya gerekliliği uygulamakla sorumlu kişilere uygun formda verilmelidir. İKS Kılavuzu İKS’nin gerçeğini yansıtmalıdır, ama tüm minimum gereklilikleri de karşılamalıdır. Bu nedenle düzenli olarak gözden geçirilmesi ve yeniliklerin İKS kadrosuna bildirilmesi gerekir.


"Organik sertifikasyon neden gerekli?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları