Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU ADANA İL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU ADANA İL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU ADANA İL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUM HİZMETLERİ This template can be used as a starter file to give updates for project milestones. Sections Right-click on a slide to add sections. Sections can help to organize your slides or facilitate collaboration between multiple authors. Notes Use the Notes section for delivery notes or to provide additional details for the audience. View these notes in Presentation View during your presentation. Keep in mind the font size (important for accessibility, visibility, videotaping, and online production) Coordinated colors Pay particular attention to the graphs, charts, and text boxes. Consider that attendees will print in black and white or grayscale. Run a test print to make sure your colors work when printed in pure black and white and grayscale. Graphics, tables, and graphs Keep it simple: If possible, use consistent, non-distracting styles and colors. Label all graphs and tables. Ergin KOLUMAN İş ve Meslek Danışmanı

2 HİZMETLERİMİZ; İş arayanlara yönelik hizmetler
İş verenlere yönelik hizmetler

3 İŞ ARAYANA YÖNELİK HİZMETLER
Self servis hizmetleri, Normal, Engelli, Eski hükümlülere yönelik kayıt , işe gönderme ve işe yerleştirme hizmetleri, İşsizlik sigortası,iş kaybı tazminatı işlemleriyle ilgili hizmetler, Alo İŞKUR ( ) ve e İŞKUR hizmetleri, İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri, Mesleki eğitim ve İş arama becerileri hizmetleri, İstihdam Fuarı ve Kariyer günleri

4 İŞVERENLERE YÖNELİK HİZMETLERİMİZ
İşverenlerin eleman taleplerinin alınması ve karşılanması, İşgücü eğitimleri, Mesleki Eğitim Kursları MEGİP İşbaşı Eğitim Programları Danışmanlık hizmeti, * If any of these issues caused a schedule delay or need to be discussed further, include details in next slide.

5 İŞVERENLERİN ELEMAN TALEPLERİNİN ALINMASI VE KARŞILANMASI
İşyerleri bugün ve gelecekte ihtiyaç duydukları her türlü nitelikteki elemanları hiçbir ücret ödemeksizin kurumumuz kanalı ile karşılayabilirler.

6 İŞKUR’DAN ELEMAN ALINMASI HALİNDE TEŞVİKLER
6111 Sayılı Teşvik Kanunu İlave İstihdam Teşviki 3 Aylık Ücret Desteği İŞKUR tarafından finanse edilecektir.

7 İşgücü Eğitimleri

8 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
Amacımız düzenlenen kurslar sonrasında işsizlerin meslek sahibi olması sağlanarak istihdam edilme imkanlarını artırmaktır.

9 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
İŞKUR tarafından işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla meslek edindirme ve geliştirme kursları düzenlenmektedir. 15 yaşını tamamlamış İŞKUR’a kayıtlı bütün işsizler faydalanabilirler. Kursiyerlere Sanayi Sektörüne yönelik düzenlenen İstihdam Garantili Kurslarda 50 TL, diğer sektörlerde ise İstihdam Garantili Kurslarda günlük 40 TL zaruri gider ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile GSS primleri ödenir.

10 Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)
Kurumumuz ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.

11 Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)
Bu kapsamda; 15 yaşını doldurmuş, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, MEGİP projesine alınarak mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır. MEB veya üniversite tarafından onaylı eğitim programları (Modül Program) süresince, Teorik ve uygulamalı olarak, Yüz altmış fiili günü geçmeyecek şekilde, MEGİP düzenlenebilecektir. Program sonrasında işverenlerin bu kişilerin en az %50’ sini 120 günden az olmayacak şekilde en az Modül Program süresi kadar istihdam etmesi gerekecektir.

12 Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)
Kişilere günlük 77,7 TL cep harçlığı, Genel Sağlık Sigortası ve İş Kazası Meslek Hastalığı primleri Eğitici Giderleri Temrin Giderleri, Kurumumuz tarafından ödenecektir.

13 Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)
İşverenler çalışan sayılarının %50’ sine kadar kontenjan talebinde bulunabilecektir. 100 ve üzeri çalışana sahip yeni açılan firmalarda kontenjan sınırlaması olmayacaktır. Bir meslekte en az beş kişilik talep olması halinde değerlendirme yapılabilecektir. Eğitim planında teorik eğitim öngörülmeyen mesleklerde bu Genelge kapsamında mesleki eğitim düzenlenmeyecektir. Mesleki eğitimlerin günlük en az beş en fazla sekiz ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz en fazla kırk beş saat olması gerekmektedir.

14 İşbaşı Eğitim Programları
İşverenlerimizin ihtiyaç duyduğu deneyimli ve nitelikli işgücü açığını gidermek, insan kaynakları havuzuna nitelikli işgücü sağlamak amacıyla, Kurumumuzca (İŞKUR) yürütülen “İşbaşı Eğitim Programlarıyla” hem iş arayan vatandaşlarımıza mesleki tecrübe kazandırılmakta hem de işverenlerimize büyük bir destek sağlanmaktadır.

15 İşbaşı Eğitim Programları
Program Düzenlenecek Alanlar ve İşverenler Herhangi bir vasıf gerektirmeyen alanlarda (Örnek: beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı vb.) program düzenlenmez. Öğretmenlik, avukatlık, mühendislik, muhasebecilik gibi nitelik gerektiren mesleklerde de program düzenlenmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Program düzenlenecek meslekleri belirleme yetkisi İl Müdürlüklerindedir. 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak en az 2 çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı tüm özel sektör işverenler bu programdan faydalanabilirler.

16 İşbaşı Eğitim Programları
Programa Katılım Koşulları Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, Emekli olmamak, Programın başlama tarihinden önce programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak, Son 1 ay işsiz olmak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak, danışmanın uygun görüşünü almak,

17 İşbaşı Eğitim Programları
Program Süresi Bilişim ve İmalat Sektörlerinde 6 Ay, Geleceğin Meslekleri ve Muhabirlik Mesleklerinde 9 Ay, Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise ilgili mevzuatta ve Genel Müdürlük talimatları doğrultusunda belirlenen sürelerde, Diğer Sektörlerde 3 Ay Sürelerde İşbaşı Eğitim Programı düzenlenebilecektir. Program sonrasında işverenlerin bu kişilerin en az %50’ sini 60 günden az olmamak şartıyla Program Süresi Kadar istihdam etmesi gerekecektir.

18 İşbaşı Eğitim Programları
Kontenjanların Belirlenmesi İşbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı; Programın başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, Aynı işverene bağlı işyerlerinde Aynı tüzel kişilik ve aynı vergi numarası altındaki değişik sigorta sicil numaralarına sahip bütün işyerleri dikkate alınır.

19 İşbaşı Eğitim Programları
Programın Uygulanması İşverenlerden; 2 ve üzerinde çalışanı olan şirketlerin fiili çalışan sigortalı sayısının %30’u kadar işbaşı eğitim programı katılımcısı talep edebilir.

20 İşbaşı Eğitim Programları
Yeni Katılımcı Talebi ve Katılımcıların İstihdamı Yeni katılımcı talebinde bulunan işverenin, başvuru tarihinden geriye dönük olarak son 1 yılda işbaşı eğitim programını tamamlayan (mezun olan) katılımcılardan; En az %50’sini ,Kendi işyerinde veya başka işyerinde, Programda belirtilen meslekte , En az 60 gün olmak şartıyla program süresi kadar belirlenmiştir.

21 İşbaşı Eğitim Programları
Program Giderleri Kurum tarafından, katılımcıya işbaşı eğitim programına katıldığı her bir fiili gün için; Katılımcı zaruri giderleri (İş arayan işsizler 77,7 TL, Öğrenciler 58,27 , İşsizlik Ödeneği alanlar 38,85 TL ) Genel Sağlık Sigortası primleri (GSS Provizyonu alınmak kaydıyla) İş Kazası ve Meslek Hastalığı primleri ödenir. İŞVERENLER PROGRAM SÜRESİNCE HERHANGİ BİR GİDER ÖDEMEMEKTEDİR.

22 Geleceğin Mesleklerinde İEP
Kurumumuz tarafından dijital dönüşüme yönelik nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının uygulanmasına yönelik Genelge tarihinde yürürlüğe girmiştir. Geleceğin Mesleklerinde (Siber Güvenlik, Bulut Bilişim, Kodlama, Yazılım vb.) düzenlenecek işbaşı eğitim programlarında, Yönetim Kurulu kararıyla 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle başlamak üzere; 18-29 yaş arası gençlere 9 ay süre ile Günlük 85 TL zaruri gider ödenmesi Mümkün hale gelmiştir. En az 2 sigortalı çalışanı olan; Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren işyerleri, Ar-Ge Merkezleri, Teknoloji Merkezleri, Tasarım Merkezleri; En az 20 sigortalı çalışanı olan; Bilgi ve İletişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri; Söz konusu destekten faydalanabilecektir.

23 İşe İlk Adım Projesi 100 Günlük Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek olan projelerden bir tanesi olan “İşe İlk Adım Projesi” kapsamında; Yüksekokul veya fakültelerden mezun olan(Mezuniyet şartı aranmaktadır.) 18-29 yaş aralığındaki gençlerin, işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır.

24 İşe İlk Adım Projesi Bu kapsamda;
Kişilere günlük 77,7 TL cep harçlığı, GSS ve İş Kazası Meslek Hastalığı primleri ödenecektir. Kişilerin İEP sonrası istihdam sürecinde ise işverenlerimize; Zorunlu istihdam sürecinde her ay için net asgari ücretin yarısı kadar, (İşveren tarafından zorunlu istihdam sürecinden sonra katılımcının 12 ay süreyle istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi durumunda tek seferde toplu olarak ödenecektir.) Zorunlu istihdam sürecinin sonrasında işveren tarafından 12 ay istihdam taahhüdü verilmesi durumunda ise 12 ay boyunca net asgari ücretin %25’ i kadar, Ücret desteği İşsizlik Sigortası fonundan sağlanacaktır.

25 İşe İlk Adım Projesi Destekten yararlanılabilmesi için;
Zorunlu istihdam sürecinde programın bitiş tarihindeki çalışan sayısının altına düşülmemesi gerekmekte olup; bu sayının altına düşülen aylarda ödeme yapılamayacaktır. Zorunlu ve isteğe bağlı istihdam süreçlerinde destekten faydalanılabilmesi için sigortalının kesintisiz istihdam edilmesi gerekmekte olup, “06.Kısmi İstihdam” ve “07.Puantaj Kayıtları” kodlu eksik gün nedenleri istihdamı kesintiye uğratacağından bu kodlarla eksik prim günü bildirimi durumunda işveren ilgili ayda söz konusu katılımcı için destekten yararlanamayacaktır. Proje kapsamında verilecek destek tarihleri arasında açılan programları kapsayacaktır.

26 Kreş Desteği 14 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilen İstihdam Şûrası’nda kamuoyuna; Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara, Bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için kurs/program süresince Aylık 400 TL’lik bakım desteği sağlanacağı duyurulmuş ve tarihinde genelgesi yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

27 DANIŞMANLIK HİZMETİ Mevzuat Danışmanlığı İnsan kaynakları danışmanlığı
İstihdam danışmanlığı Özel istihdam büroları danışmanlığı İşgücü eğitim danışmanlığı verilmektedir. What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

28 İŞVERENLERİN KURUMUMUZA KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİ

29 a) Engelli Çalıştırma Zorunluluğu
4857 sayılı İş Kanununun 30.Maddesi gereği 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işveren; Kamu işyerlerinde en az %4, Özel Sektörde ise en az %3 oranında Engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

30 b) Yabancıların Çalışma İzinleri
izinleri-otomasyon-sistemi What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

31 c) Toplu İşçi Çıkarma 4857 sayılı İş Kanununun 29.Maddesi gereği işveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile Müdürlüğümüze bildirmekle yükümlüdür. What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

32 d) Kısa Çalışma Ödeneği
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

33 d) Kısa Çalışma Ödeneği
Kısa Çalışma Kapsamında; İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi, Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi, hizmetleri sağlanmaktadır. Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenmesi Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.  What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

34 d) Kısa Çalışma Ödeneği
İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin; İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunun 50. maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar), Kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir. What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

35 İLETİŞİM BİLGİLERİ: adanaiskur@iskur.gov.tr
İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ Merkez Bina Seyhan Mahallesi Hasan Şaş Bulvarı No:4 Yüreğir/ADANA Tlf : Fax : What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

36 İLETİŞİM BİLGİLERİ: Seyhan Ek Bina İnönü Caddesi No:65 Seyhan/ADANA Tlf : Fax : What is the project about? Define the goal of this project Is it similar to projects in the past or is it a new effort? Define the scope of this project Is it an independent project or is it related to other projects? * Note that this slide is not necessary for weekly status meetings

37 Bizi Dinlediğiniz için Teşekkür Ederiz…
This template can be used as a starter file to give updates for project milestones. Sections Right-click on a slide to add sections. Sections can help to organize your slides or facilitate collaboration between multiple authors. Notes Use the Notes section for delivery notes or to provide additional details for the audience. View these notes in Presentation View during your presentation. Keep in mind the font size (important for accessibility, visibility, videotaping, and online production) Coordinated colors Pay particular attention to the graphs, charts, and text boxes. Consider that attendees will print in black and white or grayscale. Run a test print to make sure your colors work when printed in pure black and white and grayscale. Graphics, tables, and graphs Keep it simple: If possible, use consistent, non-distracting styles and colors. Label all graphs and tables.


"ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU ADANA İL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları