Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Değerler Eğitimi

2 Haksız Kazançtan Uzak Durmak
T.C. ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Haksız Kazançtan Uzak Durmak İdris YAVUZYİĞİT Çınarcık Müftüsü Idris Yavuzyigit /idrisyavuzyigit

3 İnsan, imtihan dünyasında yaşayan ve ağır bir emanet/sorumluluk yüklenen varlıktır. Kendi başına bırakılmamış, iyi ve kötü kendisine bildirilmiştir. Böylece Dünyada yapıp ettiklerinden, Kazandıkları ve harcadıklarından, Gençliğinden, ihtiyarlığından, Sağlığından, gücünden, güzelliğinden, Zenginliğinden, fakirliğinden sorumlu tutulmuştur.

4 ibadet ve kutsal bir davranış olarak nitelendirilmiştir.
İslam dini, kişinin alın teri dökerek mal kazanmasını, kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürebilmesini, çoluk çocuğunun nafakasını temin etmek maksadıyla meşru yoldan çalışıp kazanmasını ibadet ve kutsal bir davranış olarak nitelendirilmiştir.

5 “HELAL” VE “TEMİZ” YEMEK İMANI GÖREVDİR
وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمْ اللَّهُ حَلالا طَيِّبًا وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ "Allah'ın size rızık olarak yarattığı şeylerden helal ve temiz olmak suretiyle yiyin!" (Maide, 5/88)

6 ÇALIŞIP “HELAL”İNDEN KAZANMAK “FARZ”DIR
Rasulüllah (s.a.s.) hadisinde; “Helali aramak, her Müslüman’a farzdır.” (Mu’cemü’l-Evsat, no: 8605.)

7 İNSAN İÇİN ÇALIŞTIĞI VARDIR
وَاَنْ لَيْسَ لِلْاِنْسَانِ اِلَّا مَا سَعٰى ﴿٣٩﴾ وَاَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرٰى ﴿٤٠﴾ ثُمَّ يُجْزٰیهُ الْجَزَاءَ الْاَوْفٰى ﴿٤١﴾ “Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ileride görülecektir. Sonra ona karşılığı tastamam verilecektir..” (Necm 53/39-41)

8 İŞİNDE DOĞRULUĞUN MÜKAFATI
التَّاجِرُ الصَّدُوقُ الأَمِينُ مَعَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ. Ebu Said (r.a)'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v): “Doğru ve güvenilir tüccar (kıyamet günü) nebilerle, sıddıklarla ve şehitlerle beraberdir.” (Tirmizi, Büyu, 4)

9 DERDİMİZ “NASIL” HELAL KAZANIRIM?
“Gelsin de nereden gelirse gelsin.” “Kazanalım da nasıl olduğu önemli değil.”

10 DERDİMİZ “NASIL” HELAL KAZANIRIM?

11 “HAKSIZ KAZANÇ”LA HELAL ELDE EDİLMEZ
Kumar, hırsızlık, gasp, Tefecilik Rüşvet, faiz, yalan, yalancı şahitlik, Hile, aldatma, Şans oyunları, Kamu mallarını zimmete geçirme, yolsuzluk, İçki, uyuşturucu, fuhuş ve benzeri her türlü din ve ahlak dışı yollarla elde edilen servet batıldır, gayrimeşrudur. Ve haramdır.

12 اَوْفُوا الْكَيْلَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُخْسِرٖينَ ﴿١٨١﴾
“ÖLÇÜ VE TARTI” DA ADİL OL اَوْفُوا الْكَيْلَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُخْسِرٖينَ ﴿١٨١﴾ “Ölçüyü tastamam yapın, (insanların hakkını) eksik verenlerden olmayın. Doğru terazi ile tartın. İnsanların hakkı olan şeyleri kısmayın. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın”. (Şuara 26/ ) Medyen halkı ticaretle uğraşan bir halk idi. Ticaretten elde ettikleri yüksek kârlarla bolluk içerisinde yaşarlardı. Bolluk içerisinde müreffeh bir hayatı sürdürenden beklenilen adaletle iş yapması, ticaretini doğru ve dürüst yapması iken onlar yanlışa saptılar. İnsanları aldattılar. Yüce Allah’ta her topluma uyarıcı gönderdiği gibi Medyen halkına da iyi olanı bulsunlar iyi olana tabi olsunlar diye Şuayb (a.s.) gönderdi. Tüm Peygamberlerin uyardığı gibi O’da kavmini uyardı. (Hud, 11/84-86) Şuayb (a.s.) her türlü uyarısına kulak tıkayan ve söz dinlemeyen Medyen halkı bir sayha (ses) ile helak oldu. Helak olanlardan olmamak için Peygamberlerin öteden beri getirdiği tavsiyelere kulak vermeli, ticaretimizi doğru ve dürüst bir tarzla gerçekleştirmeliyiz. “MEDYEN/EYKE HALKI/Ticaretle uğraşırdı. Bir Ses Dalgasıyla Helak oldular.” HZ. ŞUAYP

13 Süte su Karıştırmak isteyen Kadın ve Kızı ile Hz. Ömer
“ALDATMA”DAN KAZAN Ebu Hureyre (R.a.) dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz bir defa ekin pazarına uğramış, hoşuna giden bir buğdayı eli ile yoklayınca eline ıslaklık isabet etmişti. Buğday sahibine: “Ey ekin sahibi, bu ne?” diye sordu. Ekin sahibi: - “Ey Allah'ın Resûlü, yağmur altında kaldı ve ıslandı”, deyince Peygamberimiz: "O ıslak kısmı insanların görmesi için ekinin üstüne koysaydın ya. Bizi aldatan benden değildir" buyurdu. (Müslim, İman, 43/295) Süte su Karıştırmak isteyen Kadın ve Kızı ile Hz. Ömer

14 HARAMIN “BEDELİ”DE HARAMDIR
وَإِنَ اللّٰهَ إِذَا حَرَّمَ عَلٰى قَوْمٍ اَكْلَ شَيْءٍ حَرَّمَ عَلَيْهِمْ ثَمَنَهُ "Allah bir şeyi haram kılınca, onun bedelini de haram kılar." (Ebû Dâvud, Büyû' 38, 63, 64)

15 SÜTE HARAM BULAŞTIRAN ADAM
İMAM-I AZAM “Bir paranın nasıl kazanıldığını görmek için nasıl harcandığına bak" Adamın birisi hicaza gidiyormuş. Gemi ile yolculuk ederken, bütün servetini içine doldurduğu büyükçe bir altın torbasını hiç elinden bırakmazmış. Güvertede uyurken başının altına yastık olarak koyarmış. Geminin lüks kamarasında bir zenginin de şaklabanlık yapan bir maymunu varmış. Maymun ara sıra güvertede yolcuların arasına karışır oyunlarıyla herkesi güldürürmüş. Maymun bir ara uyumakta olan hicaz yolcusunun başının altından altın torbasını kaptığı gibi güverte direğinin tepesine çıkmış. Adam telaşla uyanmış, torbasını maymunun elinde maymunu da direğin tepesinde görünce bağırıp çağırmaya başlamış. Maymun torbanın ağzını bir güzel açmış, bir altın denize atarmış, bir altın aşağıdaki sahibine. Altınlar denize atıldıkça hacı namzeti saçını başını yolarak feryat edermiş. Bütün yolcular güverte direğinin altında maymunu indirmeye çalışırlar. Ama maymun bir türlü inmez ve altınları bir denize bir sahibine atmaya devam eder. Kalabalık arasında olgun bir adam torba sahibinin yanına sokulmuş ve sormuş: “sen ne iş yaparsın?” Adam: “İstanbul’da sütçülük yapardım.” Olgun adam can alıcı soruyu sorar: “peki sattığın süte su katar mıydın?” Yarı yarıya katardım cevabını sütçü verince: “öyleyse niye yaygara koparıyorsun? Maymun Allah tarafından bu işe memur edilmiş bir mahluk. Terkos suyunun parasını denize atıyor. Sütlerin helal parasını da sana atıyor. Kazancında su kaçığı olanın hali işte budur” demiş adam. SÜTE HARAM BULAŞTIRAN ADAM

16 “HELAL KAZANCIMIZI HARAM ETMEYELİM”
Çalıştırdığın işçinin hakkını tam vermezsen Malını zekatla temizlemezsen Başkalarının hakkı olan malı kendi malına katarsan Devlet/Kamu malını hakkın olmadığı halde alırsan Aldığın işin hakkını tam vermezsen Yaptığın işte malzemeyi eksik kullanırsan Haram olan işlerle helal olan işleri birleştirirsen Kazancını haramlaştırmış olursun.

17 “HELAL KAZANCIMIZI HARAM ETMEYELİM”

18 “HELAL KAZANCIMIZI HARAM ETMEYELİM”

19 Haram olanın ise azabı vardır.”
Hz. Ali (r.a.) den gelen meşhur rivayette, “Helal olan malın hesabı, Haram olanın ise azabı vardır.” (İhya-u Ulumiddin 2/ )

20 "Onlar, geride nice şeyler bıraktılar;
Nice İnsanlar Dünyayı Bırakıp Gittiler كَمْ تَرَكُوا مِنْ جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ وَزُرُوعٍ وَمَقَامٍ كَريمٍ وَنَعْمَةٍ كَانُوا فيهَا فَاكِهينَ كَذلِكَ وَاَوْرَثْنَاهَا قَوْمًا اخَرينَ "Onlar, geride nice şeyler bıraktılar; bahçeler, çeşmeler, ekinler, güzel makamlar ve zevkü sefa sürecekleri nice nimetler. İşte böyle oldu ve biz onları başka topluma miras verdik." (44/Duhân, 25-28)

21 Nice İnsanlar Dünyayı Bırakıp Gittiler
950 yıl yaşayan Hz. Nuh peygambere Cebrail sorar: Dünyayı nasıl buldun? Nuh (a.s.) cevap verir: “İki kapılı bir ev gibi, birinden girdim, diğerinden çıktım.”

22 Nasibi Sadece Dünya Olanlar Bize dünyada ver, derler.
فَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا اٰتِنَا فِى الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِى الْاٰخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ “İnsanlardan öyleleri var ki: Ey Rabbimiz! Bize dünyada ver, derler. Böyle kimselerin ahiretten hiç nasibi yoktur.” (Bakara 200)

23 Kalbinde Sadece Dünya Sevgisi Olanlar her kötülüğün başıdır.”
حُبُّ الدُّنْيَا رَاْسُ كُلِّ خَطِيئَةٍ “Dünya sevgisi her kötülüğün başıdır.” (Hz. Muhammed)

24 “HESAP VAR UNUTMA” ثُمَّ لَتُسْـَٔلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّع۪يمِ ﴿٨﴾
“Nihayet o gün (dünyada yararlandığınız) nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.” (Tekasür 8)

25 UNUTMA “HARAM” SENİN NEFSİNİ ETKİLİYOR NESLİNİ ETKİLİYOR
SAĞLIĞINI ETKİLİYOR KALBİNİ ETKİLİYOR İBADETLERİNİ ETKİLİYOR DUANI ETKİLİYOR İLİŞKİLERİNİ ETKİLİYOR AHİRETİNİ ETKİLİYOR

26 “İHMAL” İFLAS ETTİRİR "Bir ihmal yüzünden bir çivi kaybolur,
Bir çivi yüzünden bir nal kaybolur, Bir nal yüzünden bir bacak kaybolur, Bir bacak yüzünden bir at kaybolur, Bir at yüzünden bir savaş kaybolur, Bir savaş yüzünden bir memleket kaybolur." Japon Atasözü

27 “HESAP GÜNÜ” İFLAS ETMEMEK
Mal sahibi, mülk sahibi Hani bunun ilk sahibi Malda yalan, mülkte yalan Var birazda sen oyalan


"ÇINARCIK KAYMAKAMLIĞI MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları