Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUVVET VE HAREKET Çevremizde birçok varlık görürüz.Bu varlıkların bir kısmı canlı,bir kısmı ise cansızdır. VARLIKLAR Canlı Varlıklar Cansız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUVVET VE HAREKET Çevremizde birçok varlık görürüz.Bu varlıkların bir kısmı canlı,bir kısmı ise cansızdır. VARLIKLAR Canlı Varlıklar Cansız."— Sunum transkripti:

1 KUVVET VE HAREKET Çevremizde birçok varlık görürüz.Bu varlıkların bir kısmı canlı,bir kısmı ise cansızdır. VARLIKLAR Canlı Varlıklar Cansız Varlıklar İnsanlar Hayvanlar Bitkiler

2 CANLI VARLIKLAR Canlı varlıkları ,cansız varlıklardan ayıran en belirgin özellik,canlı varlıkların kendi başlarına hareket edebilme özelliğidir. İnsanlar,hayvanlar ve bitkiler;günlük yaşamda beslenme,barınma ,vb.işleri yerine getirmek için hareket etme işini yaparlar. Ancak bitkilerin hareketleri,insan ve hayvan hareketleri gibi gözle görülür değildir.

3 CANSIZ VARLIKLAR Cansız varlıklar,kendi başlarına hareket edemezler.Ancak dış etkilerin sonucunda hareket edebilirler. Top kendi başına hareket edemez.

4 CANSIZVARLIKLAR Top,ancak kendisine dokunulduğunda hareket eder.

5 Varlıklar Nasıl Hareket Ederler?
Varlıkların hareketi her zaman aynı yönde,aynı şiddette,aynı hızda değildir. VARLIKLARIN HAREKET TÜRLERİ Dönme Zıplama Sallanma Yuvarlanma Durma Varlıklar bu hareketleri yaparken hızlı ya da yavaş olabilirler.

6 DÖNME HAREKETİ Bazı varlıklar dönme hareketi yapar.

7 ZIPLAMA HAREKETİ Bazı varlıklar zıplama hareketi yaparlar.

8 ZIPLAMA HAREKETİ

9 SALLANMA HAREKETİ Bazı varlıklar sallanma hareketi yaparlar.

10 YUVARLANMA HAREKETİ Bazı varlıklar yuvarlanma hareketi yaparlar.

11 HIZLANMA HAREKETİ Duran her cisim hareket etmeye başladığında bir önceki konuma göre hızlanmış olur.Hareket eden cismin hızı artabilir ya da azalabilir.

12 HIZLANMA HAREKETİ

13 HIZLANMA HAREKETİ

14 YAVAŞLAMA HAREKETİ Hareket hâlinde olan cismin hızının düşmesi ile yavaşlama hareketi başlamış olur.

15 DURMA HAREKETİ Hızlı ya da yavaş hareket eden bir cismin hareketsiz kalma durumudur.

16 CİSMİN KONUMU Bir cismin hareket etmeden önceki bulunduğu yere cismin konumu denir. HAREKET:Cismin konumuna göre yerinin değişmesine ise hareket denir. Varlıkları ve cisimleri itme veya çekme kuvveti uygulayarak hareket ettirebiliriz.

17 İTME

18 ÇEKME

19 KUVVET UYGULAMA Her cismi hareket ettirmek için aynı oranda kuvvet uygulayamayız. Hareket ettireceğimiz cismin kütlesine ,bulunduğu zemine göre cisme uyguladığımız kuvvet değişir. Büyük ve ağır bir cisimleri iterken daha büyük bir kuvvet uygularız. Bebek arabasını iterken daha az bir kuvvet uygularız.

20 SABİT CİSİMLER Resimdeki gibi sabitlenmiş cisimlere ne kadar kuvvet uygularsak uygulayalım insan kuvvetiyle hareket ettiremeyiz.

21 TERS YÖNDE AYNI ŞİDDETTE KUVVET
Bazı cisimlere ters yönde,aynı şiddetle kuvvet uygulandığında bu cisimleri hareket ettiremeyiz.

22 İTME VE ÇEKME KUVVETİ Cisimlere uyguladığımız itme ve çekme kuvvetini sadece hareket ettirmek için kullanmayız. İtme ve çekme kuvveti uygulayarak cisimlerin yönünü değiştirebiliriz. Cisimlerin hızını azaltabilir ya da cisimleri durdurabiliriz. DİKKAT!Hızla hareket eden cisimleri durdurmaya çalışmak tehlikelidir. Dikkatli olalım!

23 CİSME UYGULANAN KUVVET
Cisme uyguladığımız kuvvetle: 1.Duran bir cismi hareket ettiririz. 2.Hareket eden bir cismin hızını arttırır ya da yavaşlatırız. 3.Hareket eden cisimleri durdururuz. 4.Hareket eden cismin yönünü değiştiririz.

24 CİSME UYGULANAN KUVVET
Cismin hareket ettiği yönün,zıt yönünde kuvvet uyguladığımızda cismin yavaşlamasını ya da durmasını sağlarız. Hareket halindeki cisme hareket yönünde kuvvet uyguladığımızda cismin hızı artar.

25 Kuvvet Cisimlerin Şekillerini Değiştirir
Cisimlere vurma,germe,sıkma,bükme kuvveti uyguladığımızda cisimlerin şekilleri değişir. Vurma kuvveti

26 GERME KUVVETİ

27 SIKMA KUVVETİ

28 BÜKME KUVVETİ

29 ESNEK MADDELER Esnek cisimlere kuvvet uyguladığımızda şekilleri değişir.Ancak cisme etki eden kuvvet ortadan kalktığında tekrar eski şeklini alır.

30 BERK MADDELER Berk maddelerden yapılmış cisimlere kuvvet uygulandığında bu cisimlerin şekillerini değiştirebiliriz. Fakat kuvvet ortadan kalktıktan sonra cisim eski şekline dönemez.


"KUVVET VE HAREKET Çevremizde birçok varlık görürüz.Bu varlıkların bir kısmı canlı,bir kısmı ise cansızdır. VARLIKLAR Canlı Varlıklar Cansız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları