Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. TİCARET BAKANLIĞI Merhabalar herkesi saygıyla selamlıyorum. ismim aliye Öztürk. Ticaret bakanlığında Gümrük ve Ticaret uzmanıyım. ege gümrük ve ticaret.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. TİCARET BAKANLIĞI Merhabalar herkesi saygıyla selamlıyorum. ismim aliye Öztürk. Ticaret bakanlığında Gümrük ve Ticaret uzmanıyım. ege gümrük ve ticaret."— Sunum transkripti:

1 T.C. TİCARET BAKANLIĞI Merhabalar herkesi saygıyla selamlıyorum. ismim aliye Öztürk. Ticaret bakanlığında Gümrük ve Ticaret uzmanıyım. ege gümrük ve ticaret bölge müdürülüğünde bölge müdür yrd. Na vekaleten bakıyorum. Bugün sizlere aslında çok uzun uzun işlenmesi gereken bir eşyanın nasıl sınıflandırıldığı , sınıflandırmanın önemi ve ticaret erbabının işlemlerini kolaylaştırabilecek uygulamalar hakkında, süre kısıtından dolayı sadece başlık başlık farkındalık yaratmak, süreç ile ilgili gümrük idarelerinin nasıl hareket ettiğine ilişkin kafanızda fikir oluşturmak adına bir sunum hazırladım.

2 Sınıflandırma Türk Gümrük Tarife Cetvelinde eşyanın yer aldığı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun (GTİP) tespit edilme işlemi olarak tanımlanabilir. Sınıflandırma, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde eşyanın yer aldığı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun (GTİP) tespit edilme işlemi olarak tanımlanabilir. Gümrük tarifesi ve sınıflandırması, tüm dünyada gümrük idarelerinin en temel çalışma konularından birini teşkil etmekte; eşyanın tabi olacağı dış ticaret uygulamalarının belirlenmesinde ilk aşamayı eşyanın sınıflandırılması oluşturduğundan doğru sınıflandırma yapmak hayati önem arz etmektedir.

3 Eşyaları Niçin Sınıflandırırız?
Doğru ve eşit uygulama İşlemlerin hızlandırılması Öngörülebilirlik Uygulayıcılar arasında ortak bir dil oluşturulması Uluslararası ticaretin basitleşmesi Tarife sınıflandırmasından beklenen temel yarar uygulamada yeknesaklığın sağlanması yani mevzuatta bir değişiklik olmadığı sürece aynı eşyaya yer, zaman ve kişilere göre değişmeyecek şekilde aynı sınıflandırmanın yapılabilmesidir. Gümrük otoriteleri bunu sağlamak için çaba gösterirler ve bu amaçla açıklama notları, sınıflandırma kararları yayımlar bağlayıcı tarife bilgileri verirler. Doğru sınıflandırma, Sürekli hammadde ithal eden, ve ihracat yapan veya yapmayan firmalar için de getirdikleri eşya ile ilgili muhatap olacakları prosedür ve mali yüklerin öngörülebilir olmasını, süreçlerini planlayabilmelerini sağlar.

4 Sınıflandırma Nerede Kullanılır?
Vergilendirme Kota, gözetim, standardizasyon gibi dış ticaret önlemlerinin uygulanması Ticari istatistiklerin doğru olarak tutulması Sınıflandırma, vergilendirme ve kota, gözetim, standardizasyon gibi dış ticaret önlemlerinin uygulanması ve ticari istatistiklerin doğru olarak tutulabilmesi imkanı sağlar.Vergilendirme, kota, gözetim veya her ne ad olursa olsun eşyaya ilişkin bir mali yük, kısıtlama, kontrol ya da izin mekanizması öngörerek mevzuat düzenlemeleri yapan kamu idaresinin düzenlemeye konu edeceği eşyanın tarife pozisyonu hakkında bir tespiti vardır ve bu tespiti de hazırladığı mevzuata yansıtır. Yükümlülerin ve gümrük idaresindeki uygulayıcıların bu düzenlemeye konu eşya ile ilgili sınıflandırma görüş ve uygulamaları farklı olur ise düzenlemede aksaklıklar ve kaçaklar kaçınılmaz olur. Belki de düzenleme, amaçlanan eşya yerine başka bir eşyaya uygulanmış olur.

5 Aluminyum döküntü ve hurdaları:
   Aluminyum döküntü ve hurdaları:     - Döküntüler: - - Torna talaşı, freze talaşı, kıymıklar, öğütme artıkları, testere talaşı ve eğe talaşı; boyanmış, kaplanmış veya yapıştırılmış ince yaprak ve şe- ritlerin döküntüleri (mesnetleri hariç kalınlığı 0,2 mm.yi geçmeyenler) - - Diğerleri (imalat ıskartaları dahil) - Hurdalar altpozisyonu altında sınıflandırılan 3 GTİP var. Burada gördüğümüz ilk 2 GTİP aliminyum döküntü 3. GTİP ise aliminyum hurda olarak sınıflandırılmıştır. Ne şekildeki eşyanın döküntü ne şekildeki eşyanın hurda olduğunun ayrımı yürürlükte bulunan Tarife Cetveli, izahname açıklamalarına ve tarife yorum kurallarına göre yapılacak. Akabinde de döküntü olduğuna karar verilirse mi da mı sınıflandırılması gerektiği tespit edilecek. Ve ilgili kurumunca, bu ikisinden 11 li olanın yurda girişi serbest bölgeler dahil yasak, diğerinin yani 19 lu GTİP in ise ithalatı ilgili kurumun izni ile mümkündür .yani örneğin,11 li olan eşyayı İzmir gümrüğünden ithal etmek isteyen bir yükümlü, İpsala sınır gümrüğünden öteye ilerleyemez.eşyanın mahrece iadesi gerekir.Bu durumda orta vadeli sözleşme yapmış ve iş bağlamış olan mükellef mağdur olacaktır.19 lu GTİP de sınıflandırılan döküntüler ise İpsala gümrüğünden transit rejimi ile İzmir’deki antrepoya alınıp, veya geçici depolama yerine daha sonra ilgili kurumdan izin alınarak ithalatı yapılabilecektir. Bu iki sınıflandırma arasında işte böylesine hayati bir fark varken, sahadaki gümrük memuru doğru eşyayı mı mahrece iade ettiğini merak edebilecektir. Bu yüzden kurumların birbirleriyle ve mükelleflerle sürdürebilir koordinasyon ve işbirliği iletişimi ve geribildirimler çok önemlidir. Meslek hayatımda bu durumun tersine de şahit olmuşluğum var. Gümrük idarelerinde bir eşya ile ilgili sınıflandırma uzun süreler boyunca tekrarlanınca yerleşik hale gelir ve çok fazla sorgulanmadan kabul edilmeye başlanır. İlgili olabilecek diğer kamu kurumları da buna uyumlu bir mevzuat hazırladıkları zaman belki de yanlış olan bir temel üzerine bina inşa edilmiş olur.Yükümlü tarafından sonuca etki etmeyen durumlarda ise zaman içinde farkedilene kadar bu uygulama devam edip gider. Bu nedenle, tarife, gümrük işleriyle iştigal eden gerek kamu sektörü gerekse özel sektör çalışanlarınca iyi bilinmesi gereken konulardandır.

6 Tarifenin Mevzuat ve Kaynakları
Armonize Sistem Nomanklatürü Kombine Nomanklatür Türk Gümrük Tarife Cetveli Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi Alfabetik Eşya Fihristi AS Sınıflandırma Kararları AB Açıklama Notları Tarifenin Mevzuat ve Kaynaklarından Armonize Sistem Nomanklatürü, Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi"ni ifade eder. Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) bünyesinde yürürlüğe giren Armonize Sistem Sözleşmesinde 190 ülkenin imzası bulunmaktadır. Armonize Sistem Nomanklatürü, DGÖ ne üye ülkelerin ulusal tarife cetvellerinin esasını oluşturan, dünya ticaretinin yeknesak uygulaması amacına hizmet eden cetveldir. Armonize Sistem, ürünler için evrensel bir ticaret dilidir. Eşya kodları altı haneli rakamlarla gösterilir. Armonize Sistem denildiğinde, genel olarak sistemin kendisi, özelde ise nomanklatür anlaşılır. Şu anda dünya ticaretinin %98'i Armonize Sistem çerçevesinde yürütülmektedir.  ASN Tamamlayıcı belgelerle işlemektedir bunlar: açıklama notları,alfabetik eşya fihristi,ve sınıflandırma kararlarıdır.Muhtelif Tebliğlerle de DGÖ Sınıflandırma Kararları ulusal mevzuatımıza aktarılmaktadır. Avrupa Birliği, üye ülkelerinin ticaret istatistiklerini daha detaylı izleyebilmek için Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature -CN) adlı 8 haneli ortak kodu kullanmaktadır. AB Kombine Nomanklatürü (Combined Nomenclature -CN), 6 haneli Armonize Sisteme 2 hane eklenerek oluşturulmuştur.  KN açıklama notları da Gümrük Genel tebliğleri ile mevzuatımıza aktarılmaktadır.

7 Tarifenin Mevzuat ve Kaynakları
DGÖ Sınıflandırma Avileri AB Sınıflandırma Tüzükleri Tebliğler-Genelgeler Bağlayıcı Tarife Bilgileri AB Bağlayıcı Tarife Bilgileri DGÖ Eşya Veri Tabanı, AB Veritabanları (EBTI, ECICS, CROSS) Sınıflandırma yapılırken Yararlanılabilecek diğer kaynaklardan EBTI –Avrupa Birliği BTB Veri Tabanıdır. Türk Gümrük Tarife Cetveli ve Kombine Nomanklatur 8 li bazda uyumlu olması sebebiyle AB veri tabanında benzer veya aynı eşya hakkında bir Bağlayıcı Tarife Bilgisi sınıflandırma kararı bulunması Türk Gümrük İdaresi açısından önemli bir dayanak oluşturmaktadır. Bu veri tabanına internet üzerinden erişilebilir ve herkese açıktır. Eşyanın tanımı, ismi, veya tarife pozisyonu ile tarama yapılabilir.Google a «ebti» kelimesi girilerek muhtemelen birinci sırada gelen «European Binding Tariff Information» tıklanarak ilgili siteye girilebilir. ECICS:(Avrupa Birliğine ait kimyasal maddelere ilişkin veritabanıdır.Burada kimyasal maddeler CAS (Chemical Abstract Service)numarası denilen bir kodlama sistemine göre yer almaktdrı.Bağlayıcı Tarife Bilgisi başvurusunda bulunulan eşyanın kimyasal adının bilinmesi veya CAS numarasının bilinmesi durumunda buradan eşyanın tarife pozisyonu tespiti yapılabilir.Bu veri tabanına da aynı şekilde ulaşılabilmektedir.Google a bu kısaltmayı yazdığınız anda ilgili sayfaya ulaşmaktasınız. CROSS (Customs Rulings Online Search System) Amerikan Gümrük İdaresinin arama sayfasıdır.aynı şekilde anahtar kelime veya tarife pozisyonu ile arama yapılabilmektedir. Burada da sınıflandırma kararları mevcut olup, eşyanın hangi sebeplerden ve tarife kuralalrından dolayı o pozisyonda sınıflandırıldığı yani gerekçeleri de yer almaktadır.yine aynı şekilde kısaltmayı yazdığımızda ilk çıkan sayfadır.

8 Türk Gümrük Tarife Cetveli
21 Bölüm 97 Fasıl 1240 dan fazla tarife pozisyonundan (4 basamaklı) oluşmaktadır. Türk Gümrük Tarife Cetvelimiz de Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak düzenlenmektedir.Gümrük Birliğinden sonra KN da esas alınarak ilk 8 rakam itibariyla AB ile uyumlu hale gelinmiştir. 21 bölüm ve 97 fasılda toplanmıştır.5000 den fazla eşyayı kapsamaktadır.Bu cetvelde yer alan eşyalşarın poz,isyonlarını, tarife alt pozisyonlarını ve bunlara ait sayısal kodları, bölüm, fasıl ve tarife alt pozisyon notlarını ve Armonize Sistemin yorumuna ait genel kuralları genişletmeye , açmaya ve değiştirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

9 Armonize Sistem Nomanklatürünün Yapısı
Genel olarak ilk bölümlerde hammaddeler ve yarı mamul ürünler yer alırken, mamul ürünler ve işlenmiş ürünler daha sonraki bölümlerde yer alır. Yani bölüm numarası arttıkça eşyanın gördüğü işlem derecesi de artmaktadır. AS Nomanklatürü dolayısıyla Türk Gümrük Tarife Cetveli Genel olarak ilk bölümlerde hammaddeler ve yarı mamul ürünler yer alırken, mamul ürünler ve işlenmiş ürünler daha sonraki bölümlerde yer alır. Yani bölüm numarası arttıkça eşyanın gördüğü işlem derecesi de artmaktadır.

10 Armonize Sistem Nomanklatürünün Yapısı
Sığırlar Ham Deriler Ayakkabılar (Bölüm I) (Bölüm VIII) (Bölüm XII) Örneğin Sığırlar 1. bölümde yer alırken Ham deriler 8. bölümde Ayakkabılar ise 12. bölümde yer alır.

11 Armonize Sistem Nomanklatürünün Yapısı
Kum Pencere Camı Cam Mercekler (Bölüm V) (Bölüm XIII) (Bölüm XVIII) Ya da kum 5. bölümde yer alırklen pencere camı 13. bölümde cam mercekler 18. bölümde yer lamaktadır.

12 GTİP 93 05 99 00 90 11 93 Fasıl AS Pozisyon No
93  Fasıl AS Pozisyon No AS Kodu (Tarife alt poz.) Kombine Nomanklatür Kodu Gümrük Tarife İstatistik Poz. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu incelendiğinde özetle, 2’li 4’lü 6 ‘lı kodları tüm dünyada aynıdır. Farklı bir ifadeyle bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü ifade etmektedir. Ülkeler 6’lı koddan sonraki bölümleri kendi ihtiyaçlarına göre detaylandırabilmektedir.AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız olduğu için 8’li bazdaki ürün sınıflandırmamız aynıdır. Ülkemizde 12 li GTİP sınıflandırması kullanılmaktadır. Ve dış ticaret mevzuatı gümrük tarifesi üzerine oturtulmuştur.

13 Gümrük Tarifesi Türk Gümrük Tarife Cetveli İthalat Rejim Kararı
Dolayısıyla gümrük tarifesinin iki dayanağı var. Türk Gümrük Tarife Cetveli ve buna göre vergilendirme ve dış ticaret politikasının düzenlendiği İthalat Rejim Kararı

14 Tarifenin Yorumu İle İlgili Genel Kurallar
6 Adet Genel Yorum Kuralı (GYK) bulunmaktadır. 1 ila 4. GYK’lar tarife pozisyonu bazında (4’lü) sınıflandırmayı düzenler, hiyerarşik olarak uygulanır. 5. GYK, eşya ile birlikte gelen ambalaj maddeleri ve mahfazaların sınıflandırılmasını düzenler. 6. GYK, tarife pozisyonu bulunan eşyanın alt pozisyonlarının bulunmasına ilişkin yöntemi düzenler Bir eşyanın hangi tarife pozisyonunda yer alacağı eşyanın özellikleri doğrultusunda temel olarak tarife cetvelindeki bölüm, pozisyon, fasıl notları ve izahname ve Tarienin Yorumuna ilişkin genel kurallar kullanılarak tespit edilir demiştik. Sınıflandırmada her eşya için tek bir tarife pozisyonu tespit edilmesi ve bunun her uygulayıcı için aynı olması esastır. Bu anlamda Tarifenin Yorumuna ilişkin genel kurallar işte bu yeknesak sınıflandırmanın sağlanmasına yönelik olarak formüle edilmiştir. Ancak yine de uygulayıcıların yorum farklılıklarından kaynaklanan örneğin kültürel farklar, ulusal hassasiyetler vb sebeplerle .eşitli sebeplerle çelişkili sınıflandırmalarla karşılabilmektedir. Tarife sınıflandırmasında kullanılan 6 adet genel yorum kuralı bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Gümrük Yorum Kurallarının Hiyerarşisidir. Örneğin, 2 numaralı kural değerlendirilmeden 3 numaralı kuralı kullanamayız.

15 GYK-1 Bu temel kural, yasal amaçlar için eşyanın sınıflandırıldığı yerin başlıklara ve Bölüm ve Pozisyon notlarına göre belirleneceğini öngörmektedir. 1 numaralı kural, diğer kurallara sistematik ve ardışık bir yaklaşım olarak ele alınmalıdır. Sınıflandırma yapılırken ilk önce başlıklar ve yasal notlar göz önünde bulundurulmalıdır. 2 – 5 numaralı Genel Yorum Kurallarına ancak 1 numaralı GYK yetersiz kaldığında başvurulur. 1 numaralı kural, eşyanın tarifedeki yerinin, pozisyon metinlerine, ilgili bölüm ve fasıl notlarına göre saptanacağını söyler. 2 ila 5 numaralı genel yorum kurallarına 1 numaralı kural yetersiz kaldığında başvurulur.

16 GYK-1 Birçok eşya sadece GYK – 1 kullanılarak sınıflandırılabilir.
Örneğin; Canlı bir koyun pozisyonunda, Deri bir çanta pozisyonunda, Adi metalden bir anahtar pozisyonunda, sınıflandırılır. Birçok eşya sadece GYK – 1 kullanılarak sınıflandırılabilir. Örneğin; Canlı bir koyun pozisyonunda, Deri bir çanta pozisyonunda, Adi metalden bir anahtar pozisyonunda ismen de geçerek sınıflandırılmıştır.

17 GYK-1 BÖLÜM I - CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER
01- Canlı hayvanlar 02- Etler ve yenilen sakatat 03- Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar 04- Süt ürünleri; kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları; tabii bal; tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan yenilebilir hayvansal menşeli ürünler Tarife Cetvelinde, canlı koyun 1. bölümde 1. fasılda ve 0104 pozisyonunda sınıflandırıldığı görülmektedir. FASIL 01-Canlı hayvanlar İzahname 0101 Canlı atlar,eşekler,katırlar ve bardolar: 0102 Canlı büyükbaş hayvanlar: 0103 Canlı domuzlar: 0104 Canlı koyun ve keçiler:

18 Akvaryum balıkları tarife pozisyonunda “canlı balıklar” olarak tanımlanmış olduklarından GYK 1’e göre “Canlı Hayvanlar” başlıklı 1. Fasılda değil 3. Fasılda sınıflandırılırlar. Akvaryum balıkları tarife pozisyonunda “canlı balıklar” olarak tanımlanmış olduklarından GYK 1’e göre “Canlı Hayvanlar” başlıklı 1. Fasılda değil 3. Fasılda sınıflandırılırlar.

19 GYK-2 GYK 2, ancak 1 numaralı GYK’nın yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır. Bu kural; İmali bitirilmemiş, Aksamı tamamlanmamış, Demonte halde, Sökülerek gelen, Karışım veya birleşim hâlindeki, eşyanın sınıflandırılmasıyla ilgilidir. 2 numaralı kural iki kısımdan oluşmaktadır: Kural 2(a) ve Kural 2(b). 2 (a) numaralı Kural; İmali bitirilmemiş,Aksamı tamamlanmamış,Demonte halde,Sökülerek gelen, eşyayı kapsar. Bu şekilde gelen eşya, İmali bitirilmiş veya aksamı tamamlanmış eşyanın ‘ayırt edici niteliğini’ içerdiği takdirde, mamul eşyanın yer aldığı pozisyonda sınıflandırılır. Örneğin;* Kompresörü olmadan gelen soğutucular. Soğutucu olarak mamul eşyanın pozisyonunda sınıflandırılır.

20 GYK-2 Örneğin; tamamlanmış tornavidalar alt pozisyonunda yer alır. El aletlerinin değişebilen aletleri ise pozisyonu kapsamına girmektedir. Eğer söz konusu eşya, bir tornavidanın “ucu” ise, 2 (a) kuralına göre bitmiş tornavida olarak sınıflandırılmalıdır. Çünkü mevcut olmayan tutacak kısmı değil, uç kısmı bir tornavidanın ayırt edici niteliğini teşkil eder. 2a kuralına başka bir örnek: tornavida ucu..tamamlanmış tornavidalar alt pozisyonunda yer alır. El aletlerinin değişebilen aletleri ise pozisyonundadır. Eğer gelen eşya, bir tornavidanın “ucu” ise, 2 (a) kuralına göre bitmiş tornavida olarak sınıflandırılmalıdır. Çünkü ithalat anında mevcut olmayan tutacak kısmı değil, uç kısmı bir tornavidanın ayırt edici niteliğini teşkil eder.

21 Çelikten mamul anahtar taslakları 2(a) GYK uyarınca bitmiş ürün gibi (anahtar olarak) sınıflandırılır. Yine, Çelikten mamul anahtar taslakları 2(a) GYK uyarınca bitmiş ürün gibi (anahtar olarak) sınıflandırılır.

22 GYK-2 Demonte halde veya sökülerek gelen eşya
İmali bitirilmiş ve aksamı tamamlanmış; ancak demonte halde ya da sökülerek gümrüğe sunulan eşya, monte edilmiş eşya ile aynı pozisyonda sınıflandırılır. İmali bitirilmiş ve aksamı tamamlanmış eşya, gümrüğe demonte halde ya da sökülerek sunulmuşsa, imali bitirilmiş eşya ile aynı pozisyonda sınıflandırılması için mamul eşyanın ‘ayırt edici niteliğine’ sahip olmalıdır. 2a kuralında geçen İmali bitirilmiş ve aksamı tamamlanmış eşya, gümrüğe demonte halde ya da sökülerek sunulmuşsa, imali bitirilmiş eşya ile aynı pozisyonda sınıflandırılması için yine mamul eşyanın ‘ayırt edici niteliğine’ sahip olmalıdır.

23 GYK-2 Demonte halde gümrüğe sunulan koltuk imali bitmiş eşya olarak sınıflandırılacaktır. Lütfen oturun Demonte halde gümrüğe sunulan koltuk eğer tüm parçalar birlikte koltuğu oluşturuyorsa koltuk olarak değerlendirilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tüm parçaların birleştiğinde koltuğu oluşturmasıdır.Genellikle aksam parçalarda vergi oranı çok daha düşük olduğu için demonte şekilde getirip aksam parça olarak beyan edildiği durumlarla çok karşılaşıyoruz.

24 GYK-2 2 (b) numaralı Kural;
Karışım veya birleşim hâlindeki eşyaları kapsar. At kılı (%60) ve yün (%40) karışımı = At kılı At kılı (%50) ve yün (%50) karışımı = 3 numaralı Kural 2 (b) kuralı Karışım veya birleşim hâlindeki eşyaları kapsar. örneğin, eşya %60 at kılı ve %40 yün karışımından oluşuyorsa at kılı tarife pozisyonunda sınıflandırılacaktır. Eğer eşya yüzde 50 at kılı %50 yünden oluşuyorsa 3 numaralı kurala geçmeliyiz.Tabi ki bu izahname fasıl ve pozisyon notlarında belirtilen hükümler uyarınca böyledir. Başka bir fasıl kapsamındaki eşyada oranların çok daha azı yeterli de olabilir.

25 Ağırlık itibariyle % 85 ipek, % 15 viskon içeren kumaş 2 (b) GYK uyarınca ipek kumaşın tarife pozisyonunda sınıflandırılır Yine örnekte görülen Ağırlık itibariyle % 85 ipek, % 15 viskon içeren kumaş 2 (b) Yorum kuralı uyarınca ipek kumaşın tarife pozisyonunda sınıflandırılır

26 GYK-3 3 (a) 3 (b) Kural bu sırayla uygulanır. 3 (c) Öncelik sırası:
(a) En özel şekilde tanım (b) Esas nitelik (c) Numara sırasına göre sonuncu pozisyon 3 numaralı kural 2b kuralının uygulanmasıyla veya başka bir nedenle ilk bakışta iki veya daha çok pozisyona girebilecek eşyanın sınıflandırılmasında kullanılır. 3 yöntemden oluşur ve sırasıyla hiyerarşik olarak uygulanır . (a)ya göre eşya En özel şekilde tanımlanan yere verilir, a yetersiz kalırsa b ye göre eşyaya esas niteliğini veren eşyanın pozisyonuna verilir, a ve b yetersiz kalırsa pozisyon numara sırasına göre en son tarife pozisyona verilir.

27 GYK-3 3 (a) numaralı Kural: En özel şekilde tanım:
İsmen tanımlama, kategorik tanımlamadan daha önceliklidir. Örneğin; arabalar için tüfte edilmiş halılar Pozisyonunda değil, tüfte edilmiş halılar pozisyonunda sınıflandırılır Örneğin; arabalar için tüfte edilmiş halılar pozisyonunda yer alan araba aksam ve parçaları olarak değil, 3a kuralı uyarınca daha özel olarak tanımlandığı tüfte edilmiş halılar pozisyonunda sınıflandırılır.

28 GYK-3 3 (b) numaralı Kural: Bu kuralın amacına uygun olarak; Eşya:
– Karışım, – Farklı maddelerin birleşimi, – Farklı bileşenlere sahip, – Set halinde perakende satışa sunulmuş, olmalıdır. 3b kuralı sadece; karışımlar çeşitli maddelerden oluşan bileşik eşya, çeşitli eşyanın birleşmesinden meydana gelen birleşik eşya ve perakende satılacak eşya haline getiirlmiş takım halinde bulunan eşya ile ilgilidir. bileşik bir eşyanın tarifedeki yeri eşyaya mümeyyiz vasfını yani esas niteliğini veren madde hangisiyse eşyanın tümü o maddeden veya eşyadan ibaretmiş gibi değerlendirilerek saptanır.

29 Plastik bir mahfaza (42. 02) içine yerleştirilmiş iki göz kalemi (33
Plastik bir mahfaza (42.02) içine yerleştirilmiş iki göz kalemi (33.04), bir makyaj fırçası (96.03), değişik renklerdeki farlardan (33.04) ve bir kalem açacağından (82.14) oluşan makyaj seti GYK 3(b) uyarınca sete esas niteliğini veren eşyanın (33.04) tarife pozisyonunda sınıflandırılır. Örneğin: pozisyonunda yer alan Plastik bir mahfaza içine yerleştirilmiş iki göz kalemi,göz kalemleri (33.04) pozisyonunda sınıflandırılır, bir makyaj fırçası, bu da (96.03)pozisyonunda sınıflandırılır, değişik renklerdeki farlar , far da (33.04) pozisyonunda sınıflandırılır, ve 8214 pozisyonunda sınıflandırılan bir kalem açacağından oluşan makyaj seti GYK 3(b) uyarınca , sete esas niteliğini veren eşyanın yani göz kalemleri ve farların tarife pozisyonu olan pozisyonunda sınıflandırılır.

30 GYK-3 3 (c) numaralı Kural:
3(a) ya da 3 (b) numaralı kurallara göre sınıflandırılamayan eşya, numara sırasına göre sonuncu pozisyonda sınıflandırılır. Bu şekilde yeri saptanamayan eşya, her biri geçerli olabilecek pozisyonların numara sırasına göre sonuncusunda sınıflandırılır. Bu da mümkün değilse, 4 numaralı Kural uygulanır. 3c kuralı da şudur: 3(a) ya da 3 (b) numaralı kurallara göre sınıflandırılamayan eşya, numara sırasına göre sonuncu pozisyonda sınıflandırılır.

31 GYK-3 3 (c) numaralı Kural: Örneğin; silgili kalemtıraş:
Kalemtıraş (82.14), silgi (39.26). Birleşik haldeki eşyayı oluşturan ürünlerden hiçbiri eşyaya esas karakterini vermediğinden, ürün Pozisyonunda sınıflandırılır. Örneğin; silgili kalemtıraş: Ayrı ayrı olsalardı, Kalemtıraş (82.14)pozisyonunda , silgi ise (39.26) pozisyonunda sınıflandırılacaktı. Birleşik haldeki bu eşyayı oluşturan ürünlerden hiçbiri eşyaya esas karakterini vermediğinden, ürün 3c kuralı uyarınca Pozisyonunda sınıflandırılır.

32 Elektrikli ev tipi ekmek yapma makinesi: Makinenin, yoğurma (85
Elektrikli ev tipi ekmek yapma makinesi: Makinenin, yoğurma (85.09) ve pişirme (85.16) için ve sadece yoğurmak için otomatik programları vardır. Her iki özellik de eşit derecede olduğundan, GYK 3(c) uyarınca tarife cetvelinde sonra gelen pozisyonda sınıflandırılır. Bir başka örnek: Elektrikli ev tipi ekmek yapma makinesi: Makinenin, yoğurma (85.09) ve pişirme (85.16) için ve sadece yoğurmak için otomatik programları vardır. Her iki özellik de eşit derecede olduğundan, GYK 3(c) uyarınca tarife cetvelinde sonra gelen pozisyonda sınıflandırılır.

33 GYK-4 Bir insanın yerden yükselerek havada ilerlemesini sağlayan, sırtta taşınabilir, yönlendirilebilir roket sistemi. Tarife cetvelinde herhangi bir pozisyon tanımına uymadığından, GYK 4 uyarınca kendisine en çok benzeyen eşyanın Pozisyonunda (88.02) sınıflandırılır. 3 numaralı kurala göre de sınıflandırılamıyorsa 4. kural geçerlidir.4 «en çok benzeyen eşya» kuralıdır. 1 ila 3 numaralı kurallar çerçevesinde sınıflandırılamayan eşya bu eşyaya en çok benzeyen eşyanın bulunduğu pozisyonda sınıflandırılacaktır. Slaytta gördüğümüz eşya da tarife cetvelinde herhangi bir pozisyon tanımına uymadığından en öok benzeyen «diğer hava taşıtları» pzisyonunda sınıflandırılacaktır.

34 GYK-5 5 numaralı Kural ambalajla ilgilidir. Örneğin: Mahfazalar.
• Mücevher kutuları ve kılıfları (71.13) • Müzik aletlerinin kılıfları, kutuları ve çantaları (92.02) • Silah mahfazaları (93.03) 5 numaralı kural, ambalajla ilgili olup, a ve b olarak ayrılır. 5a belli bir eşyaya göre şekil verilmiş ve bu eşya ile birlikte satılan mahfazaların satılan eşyanın posiyonunda sınıflandırılacağını söyler. Örneğin Mücevher kutuları ve kılıfları (71.13) te yer alan mücevherlerin pozisyonunda, Müzik aletlerinin kılıfları, kutuları ve çantaları, müzik aletlerinin yer aldığı (92.02) pozisyonunda, Silah mahfazaları da ateşli silahların sınıflandırıldığı (93.03) pozisyonunda sınıflandırılır.

35 Kemanlar ve bu kemanların özel şekil verilmiş eşit sayıdaki mahfazaları birlikte ithal edilmektedir. Kemanlar ve mahfazaları GYK 5(a) uyarınca kemanın tarife pozisyonunda (92.02) sınıflandırılır. Örnek olarak Kemanlar ve bu kemanların özel şekil verilmiş eşit sayıdaki mahfazaları birlikte ithal edilmektedir. Kemanlar ve mahfazaları GYK 5(a) uyarınca kemanın tarife pozisyonunda (92.02) sınıflandırılır.

36 5 (b) numaralı Kural: Normal olarak mahfaza niteliği taşımayan, eşyanın tüketiciye ulaşana kadar korunmasında ve taşınmasında kullanılan, genellikle bir defada tüketilen ambalaj maddeleri GYK 5(b)’ye göre gümrüğe geldiği eşya ile birlikte eşyanın pozisyonunda sınıflandırılır. Normal olarak mahfaza niteliği taşımayan, eşyanın tüketiciye ulaşana kadar korunmasında ve taşınmasında kullanılan, genellikle bir defada tüketilen ambalaj maddeleri GYK 5(b)’ye göre gümrüğe geldiği eşya ile birlikte eşyanın pozisyonunda sınıflandırılır.

37 GYK 6 9202 Telli diğer müzik aletleri (gitar,keman,harb gibi)
Yayla çalınanlar : Kemanlar Tamburlar Diğerleri Diğerleri: Gitarlar   Diğerleri Mandolinler Udlar Bağlamalar Tamburlar Diğerleri 1 ila 5 numaralı kurallar pozisyonlar arasındaki yani 4’lü sınıflandırmaları düzenler. Bundan sonra eşyanın bir pozisyonun alt pozisyonlarda sınıflandırılması ve buna ilşikin kurallar 6 nolu kuralda belirtilmiştir. Bu kuralla içeriğinde tirelerin, tarife cetvelinde geçen bazı ifadelerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği detaylı açıklanır. Tek tireler kendi aralarında aynı seviye, çift tireler de kendi aralarında aynı seviye olarak değerlendirilmelidir.Basit bir örnekten gidersek slaytımızda göründüğü gibi telli diğer müzik aletleri 9202 pozisyonunda sınıflandırılır. Bunlar tek tirelere baktığımızda yayla çalınanlar ve diğerleri olarak ayrılmıştır., ve çift tire ve 3 tire olarak alt açılımları devam eder.

38 Aksam ve Parçanın Sınıflandırılması
90. Faslın 2 numaralı Notuna göre: Bu fasla dahil makine, cihaz ve alet veya eşyaya mahsus aksam, parça ve aksesuar aşağıda yazılı kurallara uygun olarak sınıflandırılır: (a) Bu fasıla, yahut 84, 85 veya 91. fasılların (84.87, veya pozisyonları hariç) herhangi bir pozisyonuna giren eşyanın aksam, parça ve aksesuarı, her halükarda o eşya ile ilgili pozisyonda sınıflandırılır; Aksam ve parçaların nasıl sınıflandırılması gerektiğine ilişkin Tarife Cetvelinde ve İzahnamede hükümler bulunur. Aksam ve aksesuar ayrımının yapılması için tanımlar mevcuttur. Her Fasıl için farklı farklı kurallar olabilmektedir.

39 Bağlayıcı Tarife Bilgisi-BTB
Bağlayıcı Tarife Bilgisi, bir gerçek veya tüzel kişinin yazılı talebi üzerine eşyanın TGTC’de sınıflandırılmasına ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari bir karardır. Bir eşyanın sınıflandıırlmasının önemi ve zorluğundan bahsettikten sonra sizlere ticaretin kolaylaştırılması enstrümanı olarak tanıtmak istediğimiz kavram Bağlayıcı Tarife Bilgisidir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi, bir gerçek veya tüzel kişinin yazılı talebi üzerine eşyasının TGTC’de sınıflandırılmasına ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari bir karardır. Uygulamada Bağlayıcı Tarife Bilgisi düzeneleme yetkisi 18 bölge müdürlüğünden 6 sına verilmiştir. Bunlar İstanbul, Ege, Orta Anadolu, Orta Akdeniz,Doğu Marmara ve Uludağ Gümrük ve ticaret Bölge Müdürlüklerine verilmiştir.

40 BTB’nin Amaçları Sınıflandırmanın uyumlaştırılmasını sağlamak
Gümrüklerden problemsiz ve hızlı geçişi sağlamak Beyan sürecini ve ithalat işlemlerini hızlandırmak, maliyeti azaltmak Ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki eşyanın tarife pozisyonundan kaynaklanan ihtilafları azaltmak. Gümrük mevzuatının dış ticarete engel olmaktan ziyade teşvik edici ve canlandırıcı bir vasıta olmasını sağlamak. BTB tüm gümrüklerde hukuki olarak bağlayıcıdır. O yüzden uygulamada yeknesaklık sağlar. Gümrük idarelerince, geçerli bir BTB’ye konu eşya ile aynı olduğu tartışmasız olan eşya için tüm gümrük idarelerinde BTB’deki tespit doğrultusunda sınıflandırma yapılması gerekmektedir.Bu çerçevede, BTB -Sınıflandırmanın uyumlaştırılmasını sağlayarak dış ticaret rejiminin dış ticaert erbabı arasında doğru ve eşit olarak uygulanmasını sağlamak, -Gümrüklerden problemsiz ve hızı geçiş sağlayarak dış ticaret erbabına gümrüğün de bi rparçası olduğu lojistik zincir yönetimini optimize etmeleri imkanını sağlamak, -Beyan sürecini ve ithalat işlemlerini hızlandırmak ve böylece gümrük kontrolü ve uluslarası ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak -Ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki eşyanın tarife pozisyonundan kaynaklanan ihtilafları azaltmak -Gümrük mevzuatının dış ticarete engel olmaktan ziyade teşvik edici ve canlandırıcı bir vasıta olmasını sağlamak amaçlarıyla düzenlenir.

41 BTB’nin Ticaret Erbabına Faydaları
BTB sayesinde Dış ticaret erbabı, Eşyasının Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılması ile ilgili olarak hukuki geçerliliği olan resmi belge elde edilmesi, Uluslararası bir ticaret işleminin karlılığının ve uygulama imkanının önceden tahmin edilebilmesi, Gümrük İşlemlerinin süresinin azalmasıyla masrafların azalması, Gümrük prosedürlerinin azalması İmkanlarına kavuşur. BTB sayesinde Dış ticaret erbabı, Eşyasının Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılması ile ilgili olarak hukuki geçerliliği olan resmi belge elde edilmesi, Uluslararası bir ticaret işleminin karlılığının ve uygulama imkanının önceden tahmin edilebilmesi, Gümrük İşlemlerinin süresinin azalmasıyla masrafların azalması, Gümrük prosedürlerinin azalması İmkanlarına kavuşur. Hem devletin hem dış ticaret erbabının kazan kazan durumudur diyebiliriz. Özellikle sürekli aynı göndericiden aynı hammaddeyi düzenli olarak getiren ve ülkemizde üretim yapan veya ürettiği eşyayı ihraç eden ihracatçılarımız için gümrük idarelerinde farklı GTİP sınıflandırılması riskini bertaraf ederek idari cezalrla muhatap olmamak amacıyla hammaddeleri için BTB almak avantajlı olacaktır. Kamu idarelerinin idari para cezası ve müeyyideleri göz önünde bulundurulduğunda öngörülebilirlik ticaret erbabımız için çok kıymetli bir avantaj.

42 Kuru Domates(kesilmiş, tuzlanmış, güneşte kurutulmuş)
Dış ticaret erbabımızın saydığımız amaçlar dışındaki saiklerle de BTB talebi olamaktedir. Resimde gördüğünüz eşya kesilmiş, tuzlanmış, güneşte kurutulmuş domates tir. BTB başvurusu yapan bir ihracatçımızdı. Türkiye’den AB ülkelerinden birine yapıyordu ihracatını ve eşyasını ihracat beyannamelerinde pozisyonunda beyan ediyordu. Ancak AB nde eşyayı pozisyonunda sınıflandırdıklarından yani daha fazla işlem görmüş olması halinde sınıflandırılması gereken bir pozisyon bu. karşı taraftaki alıcı %100 ün üzerinde yüksek vergi oranları ve ayrıca idari cezalara muhatap olmuştu. AB ve Türkiye arasında BTB leri karşılıklı tanıma henüz bulunmamakla birlikte, her iki tarafın BTB leri yol gösterici mahiyette internet ortamında paylaşılmaktadır. Burada ihracatçımıza bizim Türkiyede vereceğimiz BTB nin hukuken AB ülkesinde bağlayıcılığı olmayacağını mevcut cezaların kaldırılmasını sağlayıp sağlamayacağının garantisi olmadığını belirtmemize rağmen ihracatçımız BTB başvurusunu yaptı, dedi ki «bu benim için bir itibar meselesi, karşı tarafla yaptığım iş ve sürekli bağlantımın devam etmesini istiyorum.» Bu BTB yi aldı ve biz BTB yi verirken eşya numunesini gümrük labaratuarına göndererek tuzlama ve güneşte kurutmadan başka işlem görmediğini tespit ederek eşyayı pozisyonunda sınıflandırdık.

43 Af Süresi Geçerliliğini kaybeden BTB’nin hak sahibi, söz konusu bağlayıcı bilgiye dayanarak ve bu bilginin geçerliliğini kaybetmesinden önce, ilgili eşyanın alımı veya satımı üstüne bağlayıcı sözleşmeler yaptığı takdirde, geçerliliğini kaybeden tarife bilgisini, söz konusu yayımın ya da tebligatın yapıldığı tarihten itibaren altı aylık bir süre boyunca kullanabilir. BTB sahibi olmanın bir avantajı daha var. Mevzuat değişikliği sebebiyle BTB konusu eşyanın artık farklı bir GTİP de sınıflandırılmaya başlanması ve bunun sonucunda vergisel değişiklikler olması halinde, mevzuat BTB sahibine ilgili eşyanın alımı veya satımı üstüne bağlayıcı sözleşmeler yapmış olması şartıyla, söz konusu mevzuatın yayımından itibaren 6 aylık bir süre ile eski GTİP ile işlem yapma olanağı tanımaktadır. bazı GTİP ler uluslararası mevzuatın mevzuatımıza aktarılması sonucu değişebilmekte, farklı bir pozisyona taşınabilmekte, ve İçinde bulunduğumuz ortamda bilindiği üzere yüksek oranlarda İGV ve ek mali yükümlülükler hükmolunabilmektedir. Ticaretin değişken ortamında BTB sahibi olmayan aynı eşyayı getiren fakat mevzuat değişikiğinden etkilenen firmalara göre BTB hak sahibinin daha avantajlı olacağını belirtmek gerekir.

44 BTB Başvuruları BTB başvuruları standart bir form ile kağıt ortamında veya elektronik veri girişi yoluyla yetkili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. ( Başvurunun sadece bir kalem eşya için yapılması gerekir. İhtisas gümrüğü görev alanına giren eşyada, ihtisas gümrüğünün görüşü alınarak karar verilir. Başvuru ve eklerinde hak sahibine ilişkin bilgiler ve eşyanın sınıflandırılmasını kolaylaştıracak tanımı, ticari ismi, fotoğraf-numunesi gibi bilgi ve belgeler bulunur. BTB başvuruları standart bir form ile kağıt ortamında veya elektronik veri girişi yoluyla ekranda gördüğünüz web sayfasından yetkili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılır. Başvurunun sadece bir kalem eşya için yapılması gerekir. İhtisas gümrüğü görev alanına giren eşyada, ihtisas gümrüğünün görüşü alınarak karar verilir. Başvuru ve eklerinde, hak sahibine ilişkin bilgiler ve eşyanın sınıflandırılmasını kolaylaştıracak tanımı, ticari ismi, fotoğraf-numunesi gibi bilgi ve belgeler bulunmalıdır.

45 Slaytta Bakanlığımız sayfasından elektronik olarak başvuru yapacağınız Ekran örneklerini görmektesiniz.

46 Kullanıcı kodunuz ve şifrenizle başvurunuzu yapabilirsiniz
Kullanıcı kodunuz ve şifrenizle başvurunuzu yapabilirsiniz.Kullanıcı kodu ve şifre için Bölge Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

47 BTB’nin Düzenlenmesi Gerekli şartlara uyan başvurular işleme alınır.
BTB’nin inceleme süresi 3 aydır. BTB’ler için ücret talep edilmez. (Tahlil veya ekspertiz ücreti varsa başvuru sahibince ödenir.) Bölge Müdür Yrd.başkanlığında bir gümrük/şube müdürü ve 3 muayene memurundan oluşan komisyonca verilir. BTB’ler düzenlendikten sonra BTB veritabanına girilir. BTB’ler 6 yıl geçerlidir. BTB’lerde hak sahibinin adı, BTB referans numarası, geçerlilik tarihi, eşyanın tanımı, tarife pozisyonu, sınıflandırma gerekçesi gibi bilgiler bulunur. Gerekli şartlara uyan başvurular işleme alınır. BTB’nin inceleme süresi 3 aydır. BTB’ler için ücret talep edilmez. (Tahlil veya ekspertiz ücreti varsa başvuru sahibince ödenir.) Karar Bölge Müdür Yrd.başkanlığında bir gümrük/şube müdürü ve 3 muayene memurundan oluşan komisyonca verilir. BTB’ler düzenlendikten sonra BTB veritabanına girilir. 6 yıl geçerlidir tüm gümrüklerde hak sahibi 6 yıl boyunca kullanabilir.

48 BTB Verilmeyen Eşya TGTC’nin 27 (27.01 ilâ ve hariç), 28, 29 uncu fasılları; 32.08, 34.03, ve ilâ tarife pozisyonlarına giren eşyadan perakende satılacak hale getirilmiş ambalajlarda olmayanları Üzerlerinde veya ambalajlarında ayniyetini tespite yarayacak bilgileri haiz olmayan eşyanın ayniyet tespitinin fiziki olarak da mümkün olmayanları Birden fazla eşya kalemi içeren başvurular reddedilir. BTB verilmeyen eşya için talep halinde bağlayıcı olmayan tarife bilgisi düzenlenebilir. Mevzuatımızda BTB verilemeyecek istisnai eşyalar belitilmiştir. 27. fasılda bulunan eşya yani mineral yakıtlar, mineral yağlar, 28. fasılda bulunan anorganik kimyasallar, 29. fasılda bulunan organik kimyasal ürünlerden ve slaytta gördüğünüz 4 lü pozisyonlarda bulunan eşyaların perakende satılacak hale getirilmiş ambalajlarda olmayanlarına BTB verilemez. Ayrıca, Üzerlerinde veya ambalajlarında ayniyetini tespite yarayacak bilgileri haiz olmayan eşyanın ayniyet tespitinin fiziki olarak da mümkün olmayanlara BTB verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

49 Bilgi Edinme Başvuru sahipleri, başvurularının işlem durumu hakkında BTB programından bilgi edinebilirler. Elektronik başvuruların reddedilmesi halinde başvuru sahibine ayrıca tebligat yapılmaz. Başvuru sahipleri, başvurularının işlem durumu hakkında BTB programından bilgi edinebilirler. Elektronik başvuruların reddedilmesi halinde başvuru sahibine ayrıca tebligat yapılmaz.

50 Yeniden İnceleme Bakanlık veya BTB’yi düzenleyen Bölge Müdürlüğü menfaati bulunan üçüncü kişilerin başvurusu üzerine veya re’sen geçerli bir BTB’yi yeniden incelemeye alabilir ve inceleme sonucuna göre BTB’yi iptal edebilir. Bakanlık veya BTB’yi düzenleyen Bölge Müdürlüğü menfaati bulunan üçüncü kişilerin başvurusu üzerine veya re’sen geçerli bir BTB’yi yeniden incelemeye alabilir ve inceleme sonucuna göre BTB’yi iptal edebilir.

51 BTB’nin İptal Edilmesi Veya Geçersiz Kılınması
Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanan BTB iptal edilir. BTB aşağıdaki durumlarda geçerliliğini kaybeder: a) Kombine Nomanklatürde veya TGTC’de değişiklik yapılması ve verilen BTB nin söz konusu değişiklikle getirilen hükümlere uymaması,  b) Dünya Gümrük Örgütünün nomanklatür, izahname, tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması,  c) BTB’nin iptal edildiğinin veya değiştirildiğinin bilgi verilen kişiye tebliğ edilmesi. Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanan BTB iptal edilir. BTB a) Kombine Nomanklatürde veya TGTC’de değişiklik yapılması ve verilen BTB nin söz konusu değişiklikle getirilen hükümlere uymaması,  b) Dünya Gümrük Örgütünün nomanklatür, izahname, tarife pozisyonlarına ilişkin kararlarındaki bir değişikliğe uymaması,  c) BTB’nin iptal edildiğinin veya değiştirildiğinin bilgi verilen kişiye tebliğ edilmesi. Hallerinde geçerliliğini kaybeder.

52 BTB’nin İptali ve Geçersiz Kılınmasının Başlangıcı
Tarife mevzuatının değişmesine dayanan geçersizliklerde, ilgili mevzuatın RG’de yayımı tarihinde. Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgi nedeniyle iptallerde, iptal kararının verildiği tarihte. Diğer durumlarda BTB’nin iptal edildiği veya değiştirildiğinin ilgilisine tebliği tarihinde. BTB’nin İptali ve Geçersiz Kılınmasının Başlangıcı BTB, Tarife mevzuatının değişmesine dayanan geçersizliklerde, ilgili mevzuatın RG’de yayımı tarihinde. Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgi nedeniyle iptal edilen hallerde , iptal kararının verildiği tarihte. Diğer durumlarda BTB’nin iptal edildiği veya değiştirildiğinin ilgilisine tebliği tarihinde geçersiz olur.

53 BTB’lere İtiraz Hak sahibi BTB ile yapılan sınıflandırmaya katılmadığı durumda GK 242 uyarınca Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) itirazda bulunabilir. Bakanlığın itirazın reddi kararlarına karşı idari yargı mercilerine başvurulabilir. BTB ye itiraz yolu mevzuatımızda yer almaktadır. Hak sahibi BTB ile yapılan sınıflandırmaya katılmadığı durumda GK 242 uyarınca Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) itirazda bulunabilir. Bakanlığın itirazın reddi kararlarına karşı idari yargı mercilerine başvurulabilir.

54 Tarife Bilgisi 11 Seri Nolu Tebliğ uyarınca tasarlanan bir ihracat veya ithalat işlemi için doğru beyan yapabilmek için Bölge Müdürlüklerinden bağlayıcı olmayan tarife bilgisi talep edebilirsiniz. GK 41 ve GY 87. madde geçici depolama statüsünde ve antrepo rejimindeki eşya için analiz ve inceleme talep edebilirsiniz. BTB ye itiraz yolu mevzuatımızda yer almaktadır. Hak sahibi BTB ile yapılan sınıflandırmaya katılmadığı durumda GK 242 uyarınca Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) itirazda bulunabilir. Bakanlığın itirazın reddi kararlarına karşı idari yargı mercilerine başvurulabilir.

55 TEŞEKKÜRLER. Sorularınız için : Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Özel Büro Şube Müdürlüğü Tel: /


"T.C. TİCARET BAKANLIĞI Merhabalar herkesi saygıyla selamlıyorum. ismim aliye Öztürk. Ticaret bakanlığında Gümrük ve Ticaret uzmanıyım. ege gümrük ve ticaret." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları