Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF."— Sunum transkripti:

1 Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF

2 KURU BAKLAGILLER NELERDIR ??? 1-NOHUT2-FASULYE 3-KIRMIZI MERCIMEK 4-BAKLA 5-BEZELYE 6-BÖRÜLCE 7-BARBUNYA 8-SOYA FASULYESI 9-YESIL MERCIMEK 10-SARI MERCIMEK 11-MISIR

3 Nohut, Çorum’da leblebi ile, Arap mutfağında ise humus ile sevilen, her yemekte kullanılabilen bir bakliyat türüdür. Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu’da yetiştirilir. Nohut, Bakla, baklagillere adını veren bir türdür. Her yemekte kullanılan özellikle de İç Anadolu’da dolmaları lezzetlendiren yüksek protein kaynağıdır. Bakla, Barbunya, ilkbahar ve yaz döneminde yetişen, mevsiminde taze olarak tüketildiğinde daha sağlıklı hale gelen bir bakliyat türüdür. Barbunya, Mercimek, güzel yurdumuzun her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür. Kırmızı, yeşil, sarı ve siyah mercimek olmak üzere çeşitleri vardır. Yüksek protein kaynağıdır. Mercimek,

4 Bezelye, protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan bir türdür. Etli şekilde pişirildiğinde daha sağlıklı hale gelmektedir. Bezelye, Börülce, hem taze hem de kuru şekilde tüketilen protein ve nişasta kaynağıdır. Börülce, Fasulye, çok çeşitli bir baklagildir. Ülkemiz adeta kuru fasulye ile temsil edilir. Yöresel lezzetlerin farklılığı ile sucuklu, etli, pastırmalı şeklinde de tüketilir. Fasulye, Soya Fasulyesi, pek çok üründe kullanılan hatta son zamanlarda kullanım alanı daha da duyulan ve popüler olan bir bakliyattır. Pastalarda, ekmeklerde, hamurlu gıdalarda yaygın halde kullanılır. Soya Fasulyesi,

5

6 Bir Zeytinyağı Klasiği: Zeytinyağlı Barbunya Tarifi Yapılışı 1 gün önceden, barbunyaları tuzlu soğuk suya koyup, ağzını kapakla kapatıyoruz. Ertesi gün barbunyalarımız şişmiş olacak. Suyunu süzüp yıkıyoruz ve tenceremize alıp, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dk sonra (bu süre barbunyanızın cinsine göre değişebilir) barbunyalarımız hafif yumuşamış olacak. Suyunu süzüp bir kenara alıyoruz. Tencereye yağı, yemeklik doğranmış soğanı ve havuçları alıp kavurmaya başlıyoruz. Sırasıyla ezilmiş veya rendelenmiş sarımsak, patates, salçayı da alıp kavurmaya devam ediyoruz. Sonra süzmüş olduğumuz barbunyaları ilave edip, şekeri atıyoruz. En son 1, 5 lt kadar su ve tuzunu ilave edip, yemek iyice suyunu çekip, barbunyalar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su ilavesiyle) yemeğimizi pişiriyoruz. Pişen yemeği tencerenin içinde, kapağını açmadan, oda ısısına gelene kadar muhafaza ediyoruz. Oda ısısına geldikten sonra, buzdolabına kaldırıyoruz ve soğuyunca servis ediyoruz :) afiyet olsun. Malzemeler 500 gr (yaklaşık 2, 5 su bardağı kadar ) barbunya 2 küçük havuç 1 patates 1 tane soğan 1 diş sarımsak 1 çay bardağı sıvı yağ 1 küp şeker 1 tahta kaşığı domates salçası tuz

7 Günlerin ve Marulun Dostu Mercimek Köftesi Tarifi Yapılışı 1. Mercimek yıkanıp haşlamak İçin tencereye alınır ve 5 su bardağımızı ilave edip haşlanır. 3. İnce bulgur geniş bir kaba alınır. Mercimek olduktan sonra sıcak olarak ince bulgura döküp demlenmeye bırakılır. (kıvama gerekirse azar azar sıcak su ilave edilebilir. ) 4. Zeytinyağı ve ince doğranan kuru soğanı kavurup pembeleştikten sonra salça ilave edip kavurulur. 5. Dinlenen malzemeye salçalı soğan, baharatlar ve tuz ilave edip yoğurulur. 6. İnce kıyılmış maydanoz, taze soğan ve limon suyu eklenip yoğurmaya devam edilir. 7. Avuca alıp sıkıştırılarak şekil verilir marul ile servis edilir. Malzemeler 2 su bardağı mercimek 5 su bardağı su 4 su bardağı ince bulgur 6 adet taze soğan Bir demet maydanoz 1 kuru soğan 3 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası Yarım su bardağı zeytinyağı Karabiber Kırmızı biber Kimyon Tuz Limon

8 MERCIMEK KOFTESI

9 Zeytinyağlı fava Malzemeler: 1,5 su bardağı kuru bakla 6 su bardağı sıcak su 1 adet büyük boy kuru soğan 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu 1 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz Nasıl Yapılır? Fava yapmak için bilmeniz gereken en önemli konu kuru baklaların uzun bir süre suda beklemesi gerektiği. Bu yüzden işe kuru baklaları önceden suda beklemeye bırakarak başlayın. Ardından soğanın kabuklarını soyun ve iri iri doğrayın. Derin bir tencere alıp içine zeytinyağı koyun ve kızdırın. Doğradığınız o iri parçalar halindeki soğanları yağın içine bırakın ve kavurun. Renk alan soğanların üzerine sıcak suyu ekleyin. Sıcak suyun hemen ardındansa kuru bakla, portakal suyu, toz şeker ve tuzu ilave edin. Orta ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. Baklalar yumuşayınca karışımı blender yardımıyla püre haline getirin. Pürüzsüz bir kıvam alan favayı, ılımaya bırakın.

10 Humus Malzemeler: 2 su bardağı nohut 5 yemek kaşığı tahin 4 diş sarımsa 1 adet taze sıkılmış limon suyu 4 yemek kaşığı su 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı kimyon 1/2 çay kaşığı tuz Üzeri için: 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber 4 dal maydanoz Nasıl Yapılır? Nohutları küçük bir tencereye aktarın ve üzerini geçecek kadar su ilave ederek güzelce haşlayın. Haşlanan nohutların kabuklarını özenle ayıklayın. Sarımsakları ezip küçük parçalar halinde doğrayın. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir mutfak robotunun içine aktarıp güzelce karışmasını sağlayın. Krema kıvamına gelen karışımı servis tabağına aktarıp ortasına hafifçe bir boşluk açın ve bu kısma zeytinyağında yaktığınız toz kırmızı biberi gezdirin. Maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

11 O, bir haşlanmış nohut harikası... O, sofraların aranan ismi... O, meze denince ilk akla gelenlerde... Karşınızda, sevmemenin neredeyse imkansız olduğu humus!

12 Balık Sevenlere: Mısırlı Ton Balıklı Meze Malzemeler 2 küçük kutu ton balığı ( 160 gr ) 2 tepeleme yemek kaşığı mayonez 1 küçük kutu mısır 1 tutam dereotu 1 küçük kuru soğan Hazırlanışı Soğan minik şekilde doğranır. Dereotu incecik kıyılır. Mısırın suyu tamamen süzülür. Balığın yağlı suyu da biraz süzdürülür. Hepsi bir kaba aktarılıp hafifçe karıştırılır. Mayonez eklenir ve karıştırılıp servis tabağına aktarılır. İsteğe bağlı kuru soğan yerine 2 dal yeşil soğan da koyabilirsiniz yada soğan dereotu vs eklemeden sade de yapabilirsiniz her iki türlü de çok nefis oluyor AFİYET OLSUN

13 Baklagilleri yazdık çizdik ama balık sevenleri de unutmadık.

14 SLAYTIMIZI IZLEDIGINIZ ICIN TESEKKURLERIMIZI SUNARIZ


"Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları