Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RUH SAĞLIĞI VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RUH SAĞLIĞI VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI."— Sunum transkripti:

1 RUH SAĞLIĞI VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

2 RUH SAĞLIĞI Kişinin kendisi ve çevresindeki kişilerle uyumu değişkenlik ve belli ölçülerde esneklik taşır. Ruh sağlığı yerinde olan bir kişi: Kendisi ile uyumludur, kaygı ve korkularından uzaktır. Sağlıklı iletişim kurar. Saygı duyulan duyulan ve sevilen bir kişidir. Kendine güvenir, yetenekleri ile kendini değerlendirilebilir. Daha iyiye ulaşmak için çabalar. Başarının önemini bilir. Karşılaştığı engellerle başetme gücü vardır. Bağımsız karar verir ve uygular. İçinde yaşadığı toplum ile uyum içerisinde olan inanç ve değer yargılarına sahiptir. Kendini geliştirmek için zaman ayırır. Freud ruh sağlığını sevmek ve çalışmak olarak tanımlar.

3 UYUM Organizma, yetersiz ya da aşırı uyarıldığında gerilim içine düşer. Uyumsuzluk gerilimin şiddeti oranında artar. Uyumsuzluk arttıkça akıl sağlığı bozulur. Uyum gösteremeyen insan çoğunlukla başkalarından uzak durur, sorunlarından kaçar, ödev ve sorumluluklarını bilmez. Uyumlu bir insanda da bazen bu davranışlar görülebilir. Uyumlu ve uyumsuz insan niteliklerinin karşılaştırılması sonucunda normallik ve anormallik kavramlarına ulaşılır. Uyum davranışı bireysel ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile gerçekleşir.

4 Uyumlu ve uyumsuz insan nitelikleri
BAZEN ÇOĞUNLUKLA Problemler Karşılaştığı problemleri çözmeyebilir.. Problemleri için, uygun çözüm yolları arar. Problemlere çözüm yolu aramaya çalışabilir. Problemlerden kaçarak hayal alemine dalar. Kendine güven Başkalarında hata görebilir. Kendisinin ve başkalarının hata yapabileceğini bilir. Başkalarının hata yapabileceğini kabullenebilir. Kendisinin çok mükemmel ya da zayıf olduğunu düşünür. Sorumluluk İşinde tembellik yapabilir. İşinde çaba gösterir, en yüksek verimlilik seviyesine ulaşır. Herhangi bir iş de çaba gösterebilir. İşinde çaba göstermez, verimliliğini arttırmaya çalışmaz. İnsan İlişkileri İnsanlardan uzak durabilir. İnsanları sever. İnsanlara yaklaşabilir. İnsanlardan kaçar Hayata bakış Yaşamaktan hoşlanmadığı anlar olabilir Yaşamanın değerini bilir. Hayatı renklendirmek için çaba gösterebilir. Hayatı yaşanmaya değer bulmaz Uyumlu ve uyumsuz insan nitelikleri

5 SAVUNMA (UYUM) MEKANİZMALARI
Bastırma ( Represyon): Yüceltme (Sublimation): . Karşıt Tepki Geliştirme (Reaction-Formation): Özdeşim Kurma (Identification): Yer Değiştirme (Displacement): Ödünleme (Compensation): İnkâr (Denial): Yansıtma (Başkalarını Suçlama: Projection): Hayal Kurma (Fantasy): Gerileme (Çocuksu davranma: Regression):

6 Psikotik Reaksiyonlar
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI Kaygı Reaksiyonları: Obsessif-Kompulsif Reaksiyonlar: Depresif Reaksiyonlar: Psikotik Reaksiyonlar Affektif Reaksiyon: Şizofrenik Reaksiyonlar: Kronik Beyin Sendromları: Paranoid Reaksiyon:

7 Psikonevrotik Reaksiyonlar
Psikotik Reaksiyonlar 1.Kaygı temel özellikleridir. 1.Kaygı sadece iç dünyalarına kapanma şeklinde görülür 2Gerçeklere aşırı tepki vardır 2.Gerçeklere tepki azdır 3. Düşünme etkinlikleri normaldir. Bazen gerçekleri saptırabilirler. Düşünme etkinlikleri karmaşıktır ve önemli ölçüde gerçekten uzaktır.

8 Kişilik Bozuklukları Şizoid Kişilik: Pasif ve Saldırgan Kişilik: Pasif Bağımlı Kişiler: Diğer kişilere bağımlı olarak yaşayan, aciz kişilerdir. Pasif Saldırgan Kişiler: İsyankar özellikleri olan bu kişiler verilen işleri erteleme, inatçılık becerisizlik gibi pasif şekilde davranışlar gösterirler. Saldırgan Kişiler: Daima kızan ve öfkeli olan bu kişiler, duygularını, saldırgan davranışları ile gösterirler

9 Birine bağımlı Yaşayan kişi İsyankar tutum İçinden işlerini Erteleyen biri Kızgın öfkeli Biri İlaç Bağımlılığı: Bu kişilik bozukluğu uyuşturucu maddeye duyulan tutumluluk ve alışkanlık olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. Tutkunluk durumunda, ilaç alınmadığında yoksunluk belirtileri olur ve bu giderek bir içdürtü haline gelir. Bazılarının aralıklı kullanımı ile alışkanlık ortaya çıkar.

10 ANORMAL DAVRANIŞIN TEDAVİSİ
Psikanaliz, terapistin, tedavinin genel amaçlarını açıklaması ile başlar. 2. aşamada hastaların danışanların davranışlarının kendilerinden bağımsız duygusal etkenlere bağlı olabileceğinin ve düşündüklerinin bütünüyle anlatıldığı serbest çağrışım yöntemi uygulanır. Ancak geçmişteki yaşantıları esnasında kaygılandıran konuları hatırlama ya da konuşmada direnç belirtileri gösterir. Zamanla bu tepkiler geçer. Aktarım süreci, terapist ile hasta iyi ilişkiler kurduğunda ortaya çıkar. Tedavinin en son aşamasında hasta, çatışmasının kaynağı hakkında "içgörü" kazanır.

11 Sorunların nedeni çevresel engeller olarak görülürse tedavide, kişinin yaşama durumunu değiştirmek önerilebilir. Kişisel engeller uygulanırsa, hastaya güven ve destek sağlanır. Örneğin varoluşçu terapistler, hastaya koşulsuz sevgi vererek destek olurlar. Böylelikle kendisini daha yeterli hissetmesini amaçlarlar. Hastanın gizil güçlerini geliştirmede yardımcı olmaya çalışırlar. Terapist sorun nedeni olarak güdüsel çatışmalar ya da kişilik bozukluklarını hissederse hastanın bu davranışlarının nedenlerini bulmaya çalışır.


"RUH SAĞLIĞI VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları