Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2
Güneydoğu Anadolu Kırmızısı Doğu Anadolu Kırmızısı Kültür Irkları
Yerli Irklarımız Yerli Kara Boz Irk Güneydoğu Anadolu Kırmızısı Doğu Anadolu Kırmızısı Kültür Irkları Holstein Montofon (Brown Swiss) Simmental Jersey Bunlar verimi düşük ırklar olup, bakım ve besleme koşulları ne kadar iyi olursa olsun ırk özelliklerinin sınırlarını aşamazlar. Bunlar verimli ırklar olup, verimleri bakım ve besleme koşulları ile ortaya çıkar.
3
HOLSTEIN
4
BROWN SWISS
5
JERSEY
6
SIMMENTAL
7
SIMMENTAL
8
GENETİK (ÖZET) Döl Kontrolü yöntemiyle üstün özellikleri belirlenen
boğaların spermaları kullanılarak sürünün süt verimi arttırılabilir.
9
Kapalı, Kötü Havalandırmalı Ahırlar
Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Yemden yararlanmanın azalmasına İştahsızlığa Verim Düşüklüğüne SEBEP OLURLAR. YARI AÇIK AHIR SİSTEMLERİNİ TERCİH ET. SOĞUKTAN DEĞİL, SICAKTAN KORK!
10
SU TÜKETİMİ GÜNLÜK SU İHTİYACI
İNEKLERİN GÜNLÜK SU İHTİYACI 35 – 75 LİTRE’DİR. 30 Litre süt veren bir ineğin en az 60 – 70 litre GÜNLÜK SU İHTİYACI vardır. GÜNLÜK SU İHTİYACI Çevre Isısına Süt Verimine Hayvanın Yediği Yeme Bağlı olarak değişir.
11
İYİ KALİTELİ KABA YEMLER
KÖTÜ KALİTELİ KABA YEMLER Kuru ot ve Hasıl otları Mısır Silajı Arpa Silajı Yonca Yeşil Otlar Kapçık Saman
12
SİLAJ, yapısına göre Kaba Yem olarak değerlendirilirse de içeriğine göre karar verilmelidir.
13
GÜNLÜK TOPLAM YEM Sığırlar canlı ağırlıklarına ve verimlerine göre
yem almalıdırlar. İhtiyacının altında yem verilen ineklerde; Ketosis Hipokalsemi (Süt humması) Kızgınlık göstermeme Döl tutmama İyi gelişmemiş yavru gibi problemler görülür
14
Dengesiz yemlerin ve Enerji yetersizliğinin
sebep olacağı bazı problemler: Ketosis Şirden’in (Abomasum) yer değiştirmesi Karaciğer koması Süt veriminin düşmesi Aşırı zayıflama Geç kızgınlık Dolaylı olarak süt humması ve kemik erimesi
15
YEM KATKI MADDELERİ
16
İNEK RASYONLARI Enerji Protein Vitamin Mineral gibi bölümlerden oluşur
17
Enerji; tane yemlerden, Protein; Yağlı tohum küspelerinden,
GENELLİKLE : Enerji; tane yemlerden, Protein; Yağlı tohum küspelerinden, Vitamin ve Mineraller Yem Katkı Maddelerinden elde edilir.
18
YAĞLI TOHUM KÜSPELERİ Pamuk Tohumu Küspesi Ayçiçeği Küspesi
Soya fasülyesi küspesi v.b.
19
TANE YEMLER Mısır Arpa Buğday Yulaf Çavdar
21
KURU DÖNEM SAĞIM doğuma 45 - 60 GÜN kala durdurulur.
Buna takiben hafta iyi kaliteli Kaba yemler verilir. Kesif yem verilmez. Doğuma hafta kala tekrar , kademeli olarak, KESİF YEM verilmeye başlanır. KURU DÖNEMDE A.D.E. Vitamin Enjeksiyonu Septisemi aşısı yapılmalıdır. Selenyum ve E vitamini enjeksiyonu
22
Kuru dönemin son 2 - 3 haftasında kademeli olarak
Kesif Yeme geçilmezse ; Ketosis Hipokalsemi (Süt Humması) Hızlı Zayıflama Kızgınlığın gecikmesi problemleriyle karşılaşılabilir.
23
Laktasyon eğrisi Süt Verimi 50 40 30 Süt (Kg/gün) 20 10 Gün 30 60 90
30 60 90 120 150 180 210 240 270 300 Gün
24
BESLEME (ÖZET) Süt verimi yüksek ırklardan ve soylardan gelen inekleri uygun-dengeli bir şekilde beslersek yüksek süt verimi alabiliriz.
25
SÜT İNEKLERİ Sağlıklı Meme, Sağlıklı Ayak,
Sağlıklı Rumen’e sahip olduklarında Süt Verirler
26
SÜT İNEKLERİNİN RASYONLARI,
Enerji-protein yönünden olduğu gibi, RUMEN ph’sı yönünden de dengelenmelidir.
27
SOMATİK HÜCRE SAYISI İLE SÜT KAYBI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Somatik Hücre Sayısı Süt Kaybı % 6 18
28
MASTİTİSE NEDEN OLAN BAŞLICA ETKENLER
E.Coli Staphylococcus aureus Strepcoccus agalactiae Streptococcus dysgalactiae Streptococcus uberis Streptococcus pyogenes Corynebacterium pyogenes
29
VÜCUDUN ACİL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK
ENERJİ PROKÜRSÖRLERİ VE DESTEKLEYİCİLERİ Sodyum propionat Propionik asit Metil propionat Kalsiyum propionat Monopropilen glikol Gliserin Niacin Cholin
30
YÜKSEK VERİMLİ İNEKLER
Daha yüksek miktarda enerjili yemlere ihtiyaç duyduklarından YEM KATKI MADDELERİNİN yardımına muhtaçtırlar.
31
Doğum sonrası hızla zayıflayan inekler
“KETOSİS ÖNLEYİCİ” yem katkı maddeleriyle desteklenmelidirler.
32
Sütün pik seviyesine çıkışı sırasında
Süt ineklerine BY-PASS yağlar yardımcı olur.
33
SAĞLIK (ÖZET) Metabolizmaları düzgün çalışan, Memeleri, Ayakları,
İşkembeleri, sağlıklı olan inekler beklenen sütü verirler.
34
GENEL ÖZET Sürünün ırkını ve soyunu her geçen gün yükseltmek hedeflenmeli, Üstün genetik özellikleri karşılayacak şekilde bakım ve besleme uygulanmalı, Meme-Ayak-Rumen sağlığı ve düzenli metabolizma için gerekli KORUYUCU ÖNLEMLER alınmalı.
35
www.atafen.com.tr info@atafen.com.tr
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.