Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Bireylerle Sosyal Hizmet Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu: Bireyle sosyal hizmet kuramları ve yaklaşımları V

2 Güçlendirme Yaklaşımı
Bir sosyal hizmet uzmanı güçlendirme becerilerini nasıl işlevselleştireceklerini anlamaları için sıkça müracaatçılara yardım etme gereksinimi duyar. Herhangi bir güçlendirme eyleminin meydana gelebilmesi için, bir rehbere gereksinim bulunmaktadır (Boyle, Hull, Mather, Smith ve Farley 2006) ve sosyal hizmet uygulamalarında bireylerin, ailelerin, grupların, organizasyonların ve toplumun güçlendirilmesi için belli ilkeler çerçevesinde hareket edilmesi gereklidir.

3 Bu bağlamda Simon (1994), müracaatçıların güçlendirilmesi için sosyal hizmet uzmanlarına yol gösterici olabilecek dokuz ilke önermiştir. Bu ilkeler aşağıda sıralanmıştır. Programları, müracaatçıların ve toplum üyelerinin ifade ettikleri tercihlere ve ortaya koydukları gereksinimlerine göre şekillendir. Program ve hizmetlerin müracaatçılar ve toplum için en üst düzeyde uygun olmasını, müracaatçıların ve toplumun onlardan yararlanmasını sağla. Müracaatçıların kendi kendine sorun çözebilmesi yaklaşımını benimse. Müracaatçıların ve toplumun güçlerini gündeme getir ve onları bu yönden yapılandır.

4 En tercih edilen müdahale yöntemini uygulamak yerine, müdahaleyi müracaatçının veya müracaatçı gruplarının kendine özgü taleplerine, sorunlarına ve gereksinimlerine uygun olarak düzenle ve yeniden tanımla. Uygulamanın ve politika geliştirmenin önceliklerini belirlemek için liderlik yapmalarını sağla. Güçlendirme dikkate değer bir zaman ve sürekli bir çaba gerektirdiği için sabırlı ol. Sosyal hizmet uzmanlarının işteki kendi güçsüzlüğü ve gücünü sürekli olarak dikkate al. Genel iyilik durumuna katkı vermek için yerel bilgiyi kullan.

5 Saleebey (1997); güçler perspektifinin temeli olarak aşağıda sıralanan beş ilkeyi ve müracaatçıların kendi becerilerini kullanabilmeleri için sosyal hizmet uzmanlarının yerine getirmesi gereken beş görevi önermektedir. Her bir birey, grup, aile ve toplumun güçleri vardır. Travma ve istismar, hastalık ve bunlarla mücadele etme örseleyicidir, ancak bunlar birer meydan okuma ve fırsat kaynağı da olabilir. Büyüme ve değişme kapasitesinin üst sınırlarını bilmediğinizi varsayın ve bireylerin, grupların ve toplumun emellerini ciddi bir şekilde dikkate alın. Müracaatçılara en iyi hizmet, onlarla işbirliği yapılarak verilebilir. Her çevre kaynaklarla doludur.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları