Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER"— Sunum transkripti:

1 EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER
Yazılışları aynı, fakat anlamları farklı olan kelimelere EŞ SELİ-yani- SESTEŞ kelimeler denir. Peki, EŞ SESLİ ne anlama gelir? Adından da anlaşılacağı üzere, SESLERİ birbirine EŞ olan kelimeler aklımıza gelmeli. Nasıl ki matematikte; 2 6 = veya 2 3 4 = ise

2 gül = gül ben = ben dil = dil yaz = yaz yüz = yüz bin = bin al = al ek = ek ………... örneklerinde olduğu gibi bu kelimelerin SESlerinin aynı olması , fakat anlamlarının farklı olması gerekiyor.

3 Peki, her kelimenin SESTEŞİ olur mu ?
Her kelimenin sesteşi O L - M A Z. Acaba “ halı “ kelimesi sesteş mi, değil mi? Bir kelimenin EŞ SESLİ – SESTEŞ olması için o kelimenin başka anlamlarının olup olmadığını düşünmeliyiz. “halı “ denince aklımıza, odamızda yere serdiğimiz örtü, geliyor. Onun dışında başka bir şey aklımıza gelmiyor.

4 Öyleyse ;“halı” kelimesinin sesteşi yoktur ,diyeceğiz.
“yaz” kelimesini ele alalım. Biz, günlük hayatta “yaz” kelimesini farklı anlamlarda kullanabiliyoruz. yaz = Mevsim olan yaz. 1 yaz = Kalemle bir yere yaz. 2 yaz = Sofrayı- bezi yere yaz. 3 Örneklerinde görüldüğü üzere,”yaz” kelimesini 3 farklı anlamda kullandık. Bu durumda “yaz” kelimesi SESTEŞ-EŞ SESLİ bir kelimedir.

5 “al” kelimesinin eş sesli(sesteş) olup olmadığına bir bakalım.
1- Bayrağımızın rengi aldır. ( renk ) 2- Kitabını oradan al. ( almak işi ) 3- Yazılıdan 85 al. ( puan ) 4- Söylediklerimi not al. ( yazıver ) “al” kelimesinin 4 farklı anlamda kullandığımız için, SESTEŞ- EŞ SESLİ kelimedir deriz, tamam mı !

6 Şimdi şu “gül” örneğine bir bakalım
Şimdi şu “gül” örneğine bir bakalım gül (çiçek) gül (gülmek) Gül (kızın ismi) “gül” kelimesinin 3 farklı anlamı olduğu için, bu kelimeye SESTEŞ tir,deriz.

7 “kuzu” kelimesi eş sesli midir , bir bakın bakalım.
1- Bizim kuzumuz var.(hayvan ) 2- Biz sınıfta kuzu gibiyiz. ( sessiziz ) 3- Şu derya kuzuları ne güzel.( balıklar )

8 adımımı kasdetmedim.İsmim demek istedim. adım = ismim-1
Sevgili çocuklar. Benim adımı sizler günlük yaşantınızda 3 farklı anlamlarda kullanıyorsunuz. Öyleyse benim adım SESTEŞtir. Benim adım, derken adımımı kasdetmedim.İsmim demek istedim. adım = ismim-1 adım = ayak adımım-2 Gördüğünüz gibi,”adım”kelimesi de EŞ SESLİ çıktı. Günlük hayatta bu EŞ SESLİ-SESTEŞ kelimeleri sık sık kul- la- nı –yo- ruz.

9 Çocuklar,umarım beni anlamışsınızdır.
Eh, ne diyeyim, benden bu kadar. Anlayanlar anlamayanlara anlatsın… ” Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul (da çalsak) zurna (da çalsak) aZZzzz…”

10 Öğretmenlerinin kuzucukları
Öğretmenlerinin kuzucukları. Bu arada bazılarınız beni EŞ ANLAMLI (yaşlı = ihtiyar) kelime ile karşılaştırmasın olur mu!? Şimdilik benden bu kadar. Umarım sınavlarınızda başarılı olursunuz. Bana ve öğretmeninize teşekkür etmeyi unutmayın , olur mu…

11 Aşağıdaki hayvanlardan hangisinin adı eş seslidir?


"EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları