Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ

2 Kavram Olarak Önemlilik
Bir bilgi, eksikliği veya yanlış ifade edilmesi durumunda mali tablo kullanıcılarının alacağı kararları etkiliyorsa önemlidir.

3 Önemlilik Türleri Parasal Değer Bakımından Önemlilik Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik

4 Parasal Değer Bakımından Önemlilik
Mali tablolardaki bir hatanın parasal tutarı mali tablo kullanıcılarının görüşlerini etkiliyorsa, o hata parasal değer bakımından önemlidir.

5 Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik
Hata; Mali tablolarda yer alan ve mali tablo kullanıcılarının büyük ölçüde doğru ifade edilmiş olmasını umduğu bir rakamı etkiliyor, Mali tablo kullanıcıları için büyük önem arz ediyor ise, söz konusu hata nitelik bakımından önemlidir.

6 Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik
Bir konu denetlenen kurum açısından kayda değer bir önemliliğe sahipse, bu konuya ilişkin hatalar parasal değeri gözönüne alınmaksızın, etkisi sebebiyle önemli sayılır.

7 Planlama Aşamasında Önemlilik
Planlama önemliliği parasal değer bakımından önemliliktir

8 Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Hesaplanması
Önemlilik tabanının belirlenmesi Önemlilik oranının belirlenmesi Önemlilik tabanı ile önemlilik oranının çarpımı sonucu önemlilik seviyesi olan parasal tutara ulaşılması

9 Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Belirlenmesi
Önemlilik Tabanının Belirlenmesi: Denetlenen kurumun ana faaliyet alanına ve amaçlarına göre, kurumun gider ya da gelir toplamı, toplam kar, varlıklar veya öz sermaye toplamı esas alınabilir. Önemlilik Oranının Belirlenmesi: Belirlenen önemlilik tabanına uygulanacak olan yüzde miktarıdır.

10 Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Belirlenmesi
Önemlilik Tabanı Uygulanacak Oran Brüt Gelirler/Giderler % arası Kâr % 5-10 arası Varlıklar Öz Sermaye

11 Planlama Aşamasında Önemlilik
Planlama önemliliği parasal değer açısından önemlilikle ilgilidir. Planlamaya ilişkin çalışma kağıtlarında önemlilik tabanını ve önemlilik oranını belirleme işlemi gerekçeleri ile açıklanmalıdır.

12 Raporlama Aşamasında Önemlilik
Raporlama önemliliği denetimin sonunda, bütün hataların mali tablolara etkisinin değerlendirilmesi ile ilgilidir. Önemlilik parasal değer yanında nitelik ve etki bakımından da değerlendirilir.

13 Önemlilik ve Denetim Riski
Önemlilik ve denetim riski arasında ters yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Düşük denetim riski, yüksek önemlilik seviyesi demektir Önemlilik seviyesi ile toplanacak denetim kanıtı büyüklüğü dolayısıyla da uygulanacak denetim prosedürlerinin genişliği arasında da ters yönlü bir ilişki vardır

14 Önemlilik ve Yargı Raporu
Tespit edilen kamu zararı miktarı ne olursa olsun mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde düzenlenecek yargılamaya esas rapor ile Sayıştay yargı dairelerine intikal ettirilir Kamu zararı önemlilikle ilişkilendirilmez


"ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları