Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM."— Sunum transkripti:

1 HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM

2 HUKUKUN KAYNAKLARI *YAZILI HUKUK *ÖRF VE ADET HUKUKU
*MAHKEME İÇTİHATLARI *DOKTRİN

3 YAZILI OLARAK SAPTANMIŞ HER HUKUK KURALI, YAZILI HUKUK DEĞİLDİR
YASAL HUKUKTUR YAZILI OLARAK SAPTANMIŞ HER HUKUK KURALI, YAZILI HUKUK DEĞİLDİR

4 NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASA
TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI ANDLAŞMALAR KANUN/OHAL DÖNEMİNDE CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YÜRÜTMEYE İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ YÖNETMELİK

5 ANAYASA DEVLETİN TEMEL YAPISINI; KURULUŞUNU, İDARE ŞEKLİNİ,
DEVLETİN ÇEŞİTLİ ORGANLARINI, İLİŞKİLERİNİ, BİREYLERİ TEMEL HAK VE ÖDEVLERİNİ DÜZENLER.

6 ANAYASA

7 YASA (KANUN) ANAYASANIN YETKİLİ KILDIĞI ORGAN TARAFINDAN ÇIKARILAN YAZILI BİR BİÇİMDE GENEL VESÜREKLİ VE SOYUT OLMA NİTELİĞİ TAŞIYAN HUKUK KURALLARIDIR.

8 MİLLETVEKİLERİNİN SUNDUĞU YASA PROJELERİNE YASA TEKLİFİ
BAKANLAR KURULUNUN HAZIRLAYARAK MECLİSE SUNDUĞU KANUN PROJELERİNE İSE YASA TASARISI ADI VERİLİR

9 Kanun teklif etmeye milletvekilleri yetkilidir.
YASA (KANUN) Kanun teklif etmeye milletvekilleri yetkilidir. Kanun tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülme usul ve esasları içtüzükle düzenlenir.

10 YASA (KANUN) Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunları onbeş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte aynı süre içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.

11 YASA (KANUN) Cumhurbaşkanınca kısmen uygun bulunmama durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi sadece uygun bulunmayan maddeleri görüşebilir. Bütçe kanunları bu hükme tabi değildir.

12 YASA (KANUN) Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri gönderilen kanunu üye tamsayısının salt çoğunluğuyla aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır; Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclise geri gönderebilir. Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümler saklıdır.

13 MİLLETLERARASI ANLAŞMALAR

14 CUMBURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir.

15 CUMBURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

16 Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

17 Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

18 Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104 üncü maddenin onyedinci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Kanun hükmündeki bu kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur

19 Savaş ve mücbir sebeplerle Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanamaması hâli hariç olmak üzere; olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri üç ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülür ve karara bağlanır. Aksi halde olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkar.

20 Kamu tüzelkişiliği, ancak kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur

21 CUMBURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

22 Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.

23 YÖNETMELİKLER Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler

24 Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir.

25 ÖRF ADET HUKUKU İSE YAZILI OLMAYAN POZİTİF HUKUKTUR.
ÖRF VE ADET HUKUKU ÖRF ADET, HUKUKİ AÇIDAN BAĞLAYICILIK KARAKTERİ BULUMAYAN DAVRANIŞ KURALLARINDANDIR. ÖRF ADET HUKUKU İSE YAZILI OLMAYAN POZİTİF HUKUKTUR.

26

27 http://www. ceyhantb. tobb. org. tr/LinkClick. aspx

28 *DOKTRİN *MAHKEME İÇTİHATLARI


"HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları