Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama."— Sunum transkripti:

1 120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama

2 Değişken tanımlama Değişken tipi Alt limit Üst limit Hafıza Boyutu Bool False True 1 Bit Byte Bit Word Bit DWord Bit Int Bit DInt Bit Real e e Bit

3 Değişken tanımlama CBPlus’ın ilk açılışında PLC_PRG standart olarak ST dilinde oluşturulur. Programı Ladder dilinde tekrar oluşturmak için üzerine sağ tıklayıp “Delete Object” i seçin.

4 Değişken tanımlama POUs üzerinde sağ tuş- ‘Add Object...’ ile ile LD objesini oluşturun.

5 Değişken tanımlama Değişkenler editörün üst kısımda tanımlanır. Yeni bir değişken tanımlamak için sağ tuş tıklayıp ‘Auto Declare...’ seçilir.

6 Değişken tanımlama Tanımlı alanlar Değişken Tip seçimi Değişken ismi
Declare Variable penceresi açıldığında, İlgili alanlar dolduruldurularak değişken tanımlanır. Address kısmında iki tip adres alanımız var. Bunlar %M ve %R adres alanlarıdır. Bu adresler kalıcı adres ve modbus alanları için kullanılabilir. Değişken Tip seçimi Değişken ismi Başlangıç Değeri Açıklamalar

7 Değişken tanımlama Type kısmı için tanımlı değişken tiplerine sağındaki buton ile ulaşabiliriz. İnput assistant kısmında tanımlı tipler, 4 ana başlık altında toplanmıştır. Sağdaki pencerede «Standart Type» altında tanımlı tipler mevcuttur.

8 Değişken tanımlama Standart Function Block altından tanımlı blokları türetebiliriz.

9 Değişken tanımlama Timer için bunu yaptığımızda otomatik olarak değişken tanımlanmış olur.

10 Bu alan %RB0.0-%RB0.100 olacak şekilde belirtilmiştir.
Değişken tanımlama KALICI HAFIZA(RETAIN): Plclerde enerji kesilmesinde hafızadaki değişkenler silinir. Değişkenlerin silinmemesi için değişkenleri oluştururken program içerisinde belirtmemiz gerekli.Plc de atadığımız adresleri Abb Builder Plus üzerinde de tanımlamalıyız. Kalıcı hafıza elemanları %R adresleridir.Bu adreslerin boyutları, kullanılan plc modeline göre değişir. Eco serilerinde 1024byte ile max. alandır. Bu alan %RB0.0-%RB0.100 olacak şekilde belirtilmiştir.

11 Değişken tanımlama Adress kısmına C. Builder Plus’ta tanımladığımız adresleri kullanabiliriz. %R ile tanımlı olan adresler aynı zamanda PERSISTENT datadır.Yani plc’ye program yüklendiğinde bu adresler resetlenmezler. Sadece RESET(Orginal) yapıldığında program ile birlikte silinirler. Kalıcı hafıza elemanları Builder plus içinde tanımlandığı adresten olan %RW0.0 dan başlar.

12 Değişken tanımlama STRUCT: Struct yapıları kullanarak farklı tiplerdeki verileri(int,byte,real..vs.) bir tip gibi tanımlayabiliriz. Örnekte pano isminde bir tip oluşturduk. Bu tipin özelliği, yapmakta olduğumuz uygulamada birbirini tekrar eden değişken kullanımlarında bize kolaylık sağlar. D.. Sekmesini açınız Sağ tuş tıklayıp Add Object... seçiniz Tanımlayacağımız tip değişkeninin ismini «pano» verelim

13 Değişken tanımlamaları yapılır.
Pano olarak oluşturduğumuz yapı içerisindeki değişkenler, sürekli kullandığımız motor bloğunun parametreleri ile ilgili olabilir, yada enerji analizörlerinden okudumuz değerlerin bir yapı içerisinde tutulması için gerekli olabilir. Çift tıkladığınızda sağdaki pencereye değişkenlerimizi tanımlayabiliriz. Değişken tanımlamaları yapılır.

14 Değişken tanımlama Sağ tuş-Auto Declare seçerek yeni değişkenimizi tanımlarız Bu yapı oluşturulduğunda değişkenimizi artık oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz tipler, Input assistant ->«User defined Types» adı altında gösterilecekti. Basınız.. Değişkenin ismini veriniz.. Seçiniz.. Seçiniz..

15 Değişken tanımlama Pano1 tipinden 6 adet aynı tip değişkenlere sahip ama değerleri farklı olan değişken türettik. «pano» adi ile oluşturduğumuz değişkenden istediğimiz adette türetebiliriz.

16 Değişken tanımlama Oluşturduğumuz yapılrın elemanlarına ulaşmak için «yapı ismi». «eleman ismi» şeklindedir. Bu yaptığımız örnekte ise yapı pano1.acil_stop Pano1.baslangic Pano2.acil_stop şeklinde elemanlara ulaşılacaktır. F2 tuşuna basıp input asistanı açabiliriz. Yada soru işaretli yere «pano1.» yazıp «ctrl+boşluk» kombinasyonuyla pano1 in elamanlarına ulaşabiliriz.

17 İlgili değişkeni buradan seçiniz
Değişken tanımlama Değişken tanımlama «???» Seç ve F2 tuşuna bas İlgili değişkeni buradan seçiniz

18 Değişken tanımlama Değişken tanımlama «???» Seç ve F2 tuşuna bas
İlgili değişkeni seç

19 Değişken tanımlama Login olup Programı Run ettiğimizde Değişken tanımlama alanında pano1 değiskeninin elemanlarına ulaşabilirsiniz.

20 Değişken tanımlama Değişken tanımlama

21 Değişken tanımlama

22 KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh
KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK  MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh. Coşku Sk. No.5 Yakacık Kartal Istanbul Tel   Fax


"120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları