Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOKİMYANIN TEMELLERİ Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOKİMYANIN TEMELLERİ Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları"— Sunum transkripti:

1 BİYOKİMYANIN TEMELLERİ 111504 Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları
Dr. Açelya Yılmazer Aktuna © 2009 W. H. Freeman and Company

2 Albert Lehninger (1917-1986) Mechanism of oxidative phosphorylation
Citric acid cycle occurs in mitochondria Mechanism of oxidative phosphorylation Mitochondrial structure and function Bioenergetics Author of classic textbooks: Biochemistry ( ) The Mitochondrion (1964) Bioenergetics ( )

3 Biyokimya: biyolojik süreçlerin anlaşılmasını kimya mantığıyla açıklayan bilim dalıdır
Kimya temelleri bilinmektedir O halde canlı organizmaların özellikleri nelerdir, kimyasal ve fiziksel temellerle nasıl açıklanır? Canlı organizmaların ayırt edici özellikleri: Yüksek düzeyde kimyasal karmaşıklık ve mikroskopik düzenleme Enerjinin çevreden elde edilmesi, dönüştürülmesi ve kullanılması için var olan sistemler Çevresel değişikliklerin algılanması ve bu değişikliklere cevap verilmesinde görevli mekanizmalar Kendini çoğaltma ve kendiliğinden bir araya gelme yeteneği. Evrimleşme yoluyla zaman içinde yavaş yavaş değişme yeteneği.

4 Canlı sistemler karmaşıktır
Canlı organizmalar: Belirli görevelere sahip hücre içi yapılara sahiptir. Bir çok farklı bileşenden oluşurlar. Makroskopik ve mikroskopik yapılar belirli bir düzen içerisindedir.

5 Biyokimyanın Temelleri
Hücresel Temeller Kimyasal Temeller Fiziksel Temeller Genetik ve Evrimsel Temeller

6 Hücresel temeller

7 Hücre: Evrensel Yapı Taşı
Tüm canlı organizmaların yapısal ve işlevsel birimidir. Tek hücreli organizmalar (Bakteriler ve Arkeler) Ökaryotik organizmalar (Eukarya)

8 Hücre Tipleri Bakteri, hayvan ve bitki hücre yapıları ve özellikleri farklılık gösterir.

9 Canlı Organizmalar – Enerji Kaynakları
Güneş ışığından bitkiler Yeşil/mor bakteriler siyanobakteriler Kimyasal yakıtlardan Fototrofik olmayan ökaryotlar Bakterilerin çoğu Canlıların enerji alımı karmaşık yapılarını korumak ve sürekli dinamik bir halde durabilmeleri için gereklidir.

10 Kİmyasal temeller

11 Biyomoleküller çeşitli işlevsel gruplar içeren karbon bileşikleridir.
Biyomoleküller karbon bileşikleridir. Diğer önemli elementler: H, O, N, P, S K+, Na+, Ca++, Mg++, Zn++, Fe++ gibi metal iyonları metabolizmada önemli rol oynar Yaklaşık 30 element canlılık için çok önemlidir.

12 Kuru hücre kütlesinin yarısından fazlasını C atomu oluşturur.
Tek, çift, üç kovalent bağ yapabilme kapasitesi FIGURE 1–13 Versatility of carbon bonding. Carbon can form covalent single, double, and triple bonds (all bonds in red), particularly with other carbon atoms. Triple bonds are rare in biomolecules.

13 FİZİKSEL temeller

14 Biyolojik Tepkimeler Canlı organizmaların makromoleküllerin oluşturulması ya da yıkılmasında enerjinin önemi büyüktür. Karmaşık moleküllerin sentezi ve bir çok metabolik tepkime enerji gerektirir (endergonik; G > 0) Metabolitlerin yıkılması enerji açığa çıkartır (ekzergonik; (G < 0) ATP, GTP, NADPH gibi metabolitler yakıt metabolizması ya da ışığın soğurulması ile sentezlenebilir. Fosfoanhidrit bağlarının parçalanması sonucunda enerji açığa çıkar. Tüm canlı hücreler ATP derişimini, denge derişiminin çok üstünde tutarlar G: serbest enerji G: serbest enerji değişimi, iş yapabilmek için gerekli enerji miktarı

15 Enerji Eşleştirilmesi
Ekzergonik ve endergonik tepkimelerin kimyasal eşleştirilmesi ile canlı sistemlerde istemsiz tepkimeler gerçekleştirilebilir. ATP direk olarak aktivasyon gerektiren metabolit ile tepkimeye girer.

16 Enzimler Kimyasal tepkimelerin hızlarını arttırırlar.
Aktfileşme enerjisini (G‡ ) düşürür. Enzimler geçiş hali için daha uygun ortam sağlayarak tepkimeyi katalizler. Serbest enerjiyi (G°) değiştirmez. FIGURE 1–27 Energy changes during a chemical reaction. An activation barrier, representing the transition state (see Chapter 6), must be overcome in the conversion of reactants (A) into products (B), even though the products are more stable than the reactants, as indicated by a large, negative free-energy change (G). The energy required to overcome the activation barrier is the activation energy (G‡). Enzymes catalyze reactions by lowering the activation barrier. They bind the transition-state intermediates tightly, and the binding energy of this interaction effectively reduces the activation energy from G‡uncat (blue curve) to G‡cat (red curve). (Note that activation energy is not related to free-energy change, G.)

17 Enzim katalizli yolakların oluşturduğu ağın tamamı hücresel metabolizmayı oluşturur.
Metabolik yolaklar enerji ya da moleküllerin oluşması Sinyal iletimi bilgi transferi sağlar

18 Metabolit seviyelerinin düzenlenmesi
Geri besleme (negative feedback) E.coli Isoleucine (izolösin) aa sentez yollağı

19 GENETİK ve EVRİMSEL temeller


"BİYOKİMYANIN TEMELLERİ Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları