Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

2 BİYOKİMYA ABD ANKARA ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi
Biyokimya Anabilim Dalımıza ait Biyokimya Araştırma Laboratuvarı’nda, ilaç etkin maddelerinin/ aday moleküllerin/ biyoteknolojik ürünlerin/diğer aktif bileşiklerin Sitotoksisite testleri, Antioksidan aktivite testleri, Anti-inflamatuvar etki testleri, Kanserde ve kemoterapi direncinde görevli biyolojik mekanizmaların aydınlatılması ile gerçekleştirilmektedir. Yukarıda belirtilen analizler laboratuvarımızda: Farklı hücre kültürü modellerinde veya farklı biyolojik materyaller kullanılarak Akım sitometri ile hücre ölüm mekanizmalarının saptanması, RT-PCR ile gen ekspresyonunun belirlenmesi, Western blot/ELISA ile protein deteksiyonu, Immünpresipitasyon assayi, Geçici ve kalıcı transfeksiyon assayleri, Işık ve floresan mikroskobi ile immünhistokimyasal analizlerin yapılması, Spektrofotometrik ve luminometrik analizlerin yapılması ile gerçekleştirilmektedir.

3 ARAŞTIRMA KONUSUNUN SEÇİMİ
İlk basamak, konu seçimidir. Seçilen konu özgün olmalıdır. Düzgün ve geniş kapsamlı bir kaynak taraması yapılmalıdır. Kaynak taraması yapılırken, kullanılan metodlar değerlendirilmelidir. Doğru ve güvenilir metotların kullanılmalıdır.

4 Konu seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususlar
Çalışılacak olan konuya araştırmacıların illgisi Araştırma ekibinde yer alacak araştırmacıların uyumu Araştırma konusunun önemi ve orijinalliği Araştırma grubunun akademik yeterlilik düzeyleri Araştırma için ayrılacak zaman

5 LİTERATÜR TARAMASI Önceki çalışmaların taranması Daha önce kullanılan yöntem ve tekniklerin belirlenmesi Veri toplama yollarının araştırılması Ulaşılan sonuçların incelenmesi

6 Literatür taraması yapılırken, - Ulusal ve uluslararası indeksler, kütüphaneler, hakemli dergiler, yapılan tezler, kongre bildiri kitaplarından yararlabılabilir.

7 BİLİMSEL YAYINLAR VE YAYINA GÖNDERME
Bilimsel dergiler genel olarak; - Uluslararası (SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI) dergiler, - Ulusal hakemli dergiler - Alan indeksli dergiler - Hakemli dergiler ve açık girişli dergiler olarak gruplandırılmıştır.

8 ISI civarında dergiyi (bunlardan civarında dergiyi de WEB tabanlı olarak) 250 farklı kategoride taramaktadır. Üç ana indekse sahiptir. Bunlar SCI-Expanded, SSCI AHCI’dır. Bu indekslere web adresinden ulaşılabilir ve daha ayrıntılı bilgi alınabilir

9 ETKİ FAKTÖRÜ Bir dergide yayınlanan yayınların son beş yılda almış olduğu atıf sayısının dergide son beş yılda yayınlanmış olan makale sayısına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Dolayısıyla bir derginin impact faktörü ne kadar büyükse o dergide yayınlanan yayınlar o kadar çok atıf alıyor demektir.

10 Alan İndeksli Dergiler
-EBSCO, Econlit, ASOS, Elsevier BIOBASE, Scopus

11 Ulusal Hakemli Dergiler
Ulusal veri tabanı ULAKBIM tarafından taranan dergilere ulusal hakemli dergi adı verilmektedir. ulakbim.gov.tr/cabim/vt/uvt/dergiler/

12 Hakemli Dergiler (Peer-Reviewed Journals)
Bütün indeksli dergilerde yayınlanan çalışmalar hakemler tarafından incelenmektedir. Herhangi bir indeks tarafından taranmayan fakat gönderilen yayınlar en az bir gizli (yazarlar tarafından bilinmeyen) hakem tarafından incelenip, değerlendirilerek dergi tarafından yayınlanıyorsa bu tür dergilere hakemli dergi denir.

13 TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA
PROJE ÖZETİ Proje başlığı, özeti ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. Proje özetleri birer sayfayı geçmemelidir. Özet (summary) projenin soyut bir tanıtımı değil, ana hatları ile önerilen projenin: Amacı, Konunun kısa bir tanıtımı, neden bu konunun seçildiği ve özgün değeri, Kuramsal yaklaşım ve kullanılacak yöntemin ana hatları, Ulaşılmak istenen hedefler ve beklenen çıktıların bilimsel, teknolojik ve sosyo-ekonomik ne tür katkılarda bulunabileceği hususlarında ayrı paragraflar halinde kısa ve net cümlelerle bilgi verici nitelikte olmalıdır. Anahtar Kelimeler ve İngilizce karşılıkları (keywords) uluslararası literatüre uygun bir şekilde seçilerek özet sayfasının sonundaki ilgili bölümde ayrıca belirtilmelidir.

14 AMAÇ VE HEDEFLER Projenin amacı ve hedefleri ayrı bölümler halinde kısa ve net cümlelerle ortaya konulmalıdır. Amaç ve hedeflerin belirgin, ölçülebilir, gerçekçi ve proje süresinde ulaşılabilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir

15 KONU, KAPSAM ve LİTERATÜR ÖZETİ
Proje önerisinde ele alınan konunun kapsamı ve sınırları, projenin araştırma sorusu veya problemi açık bir şekilde ortaya konulmalı ve İlgili bilim/teknoloji alan(lar)ındaki literatür taraması ve değerlendirilmesi yapılarak proje konusunun literatürdeki önemi, arkaplanı, bugün gelinen durum, yaşanan sorunlar, eksiklikler, doldurulması gereken boşluklar vb. hususlar açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

16 ÖZGÜN DEĞER Proje önerisinin, özgün değeri (bilimsel kalitesi, farklılığı ve yeniliği, hangi eksikliği nasıl gidereceği veya hangi soruna nasıl bir çözüm geliştireceği ve/veya ilgili bilim/teknoloji alan(lar)ına metodolojik/kavramsal/kuramsal olarak ne gibi özgün katkılarda bulunacağı vb.) ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

17 YÖNTEM Projede uygulanacak yöntem ve araştırma teknikleri (veri toplama araçları ve analiz yöntemleri dahil) ilgili literatüre atıf yapılarak (gerekirse ön çalışma yapılarak) belirgin ve tutarlı bir şekilde ayrıntılı olarak açıklanmalı ve bu yöntem ve tekniklerin projede öngörülen amaç ve hedeflere ulaşmaya elverişli olduğu ortaya konulmalıdır. Projede uygulanacak yöntem(ler)le ilerleme kaydedilememesi durumunda devreye sokulacak alternatif yöntem(ler) de belirlenerek açık bir şekilde ifade edilmelidir.

18 PROJE YÖNETİMİ YÖNETİM DÜZENİ (İş Paketleri (İP), Görev Dağılımı ve Süreleri) Projede yer alacak başlıca iş paketleri, her bir iş paketinin kim/kimler tarafından ne kadarlık bir zaman diliminde gerçekleştirileceği hakkındaki bilgiler aşağıda yer alan İş-Zaman Çizelgesi doldurularak verilmelidir. Her bir iş paketinde görev alacak personelin niteliği (yürütücü, araştırmacı, danışman, bursiyer, yardımcı personel) belirtilmelidir. Gelişme ve sonuç raporu hazırlama aşamaları proje çalışmalarına paralel olarak yürütülmeli ve ayrı bir iş paketi olarak gösterilmemelidir.

19

20

21


"ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları