Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YapI MALZEMELERİ TUĞLA VE KİREMİTLER (8.HAFTA) NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Mühendislik Mimarlık Fakültesi mmf.nisantasi.edu.tr
2
Tuğla Tuğla, killi toprağın su ile yoğrulup çamur hale getirildikten sonra belirli ölçülerdeki kalıplara dökülmesi, kurutulması ve 600 –800 derecede pişirilmesiyle elde edilir. Tuğlaların ham maddelerinin içerisine kum, kül, öğütülmüş tuğla veya kiremit tozları da katılmaktadır.
3
TuğlanIn YapI Malzemesİ Olarak KullanIlma Nedenlerİ
Uygun yerlerde üretim Birim ağırlığı düşük, ısı iletimi az, yalıtımlıdır Boyut ve şekilleri standart, örülmesi kolay Taş ve kerpice göre duvar kalınlığı dar Paralel örüldüklerinden dayanımı yüksek
4
Tuğla Üretİmİ Türkiye’de teknolojinin adlandırılması daha çok pişirme sistemine göre yapılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'de kullanılan en yaygın sistem Hoffman sistemidir. Tünel fırın sistemi ile çalışan fabrika sayısı ise sınırlıdır. Zaman içinde bu sistemler kendi içlerinde geçişler yaşamış, karma birtakım teknolojiler ortaya çıkmıştır. Hoffman pişirme teknolojisi yanında suni kurutma yapılmış, tünel fırın teknolojisi doğal kurutma ile beslenmiş, tünel pişirme sistemi hoffman ile karma yapılarak kemer tünel fırın sistemi geliştirilmiştir.
5
Tuğla ÜretİMİ Üretim Aşamaları 1) Hammadde hazırlanması
2) Şekillendirme 3) Kurutma 4) Pişirme 5) Ambalajlama ve sevk
6
Tuğla Çeşİtlerİ
7
Kaliteli tuğlanın Özellikleri
Boyutlarda standart olmalı Renk ve şekil olarak iyi görünüm olmalı Çakı ucu ile kazınmayacak kadar sert olmalı Az su emmeli Basınç dayanımı yeterli olmalı 75kgf/cm2 Ateşe dayanımlı olmalı Çatlaklar ve farklı renkte damarlaşma olmaması
8
Kiremitler Kiremit, pişmiş topraktan yapılmış çatı kaplamasında kullanılan malzemedir. Antik çağlardan beri, mimari yapılarda çatı kaplama elemanı olarak kullanılan pişmiş toprak levha. Kiremitlerin hammaddesi kildir. Kil verimsiz bir topraktan alınan bir malzemedir. Böylece verimsiz topraklardan kanunlar çerçevesinde alınan kil, tuğla ve kiremit yapımıyla ekonomiye kazandırılır.
9
Kiremitler Tuğla ve kiremitlerin üretim ve kullanım sırasındaki artıkları doğal ve pişmiş malzeme olması nedeniyle hiçbir yan etki yaratmaz. Üretimdeki artıklar mikronize edilerek tekrar üretimde kullanılır.
10
Kİremİt Çeşİtlerİ
11
Kİremİt Çeşİtlerİ Yerli Kiremit Fabrika Kiremiti
Alaturka osmanlı kiremiti (55-60 adet 1m2) Fabrika Kiremiti Marsilya kiremiti (15-16 adet 1 m2)
12
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
kaynaklar Beton, Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan, ODTU Geliştirme Vakfı Yayıncılık,2003. Yapı Malzemeleri, Prof. Dr. Süheyl Akman, İ.T.Ü. İnş. Fak. Yayını, 1987 Yapı Malzemesi II, Prof. Dr. Bülent Baradan, Dokuz Eylül Üniv. Yayınları, 1996. Beton, Türkiye Hazır Beton Birliği, Aralık 1999, İstanbul NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.