Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı"— Sunum transkripti:

1 KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı

2 KADASTRO NEDİR ? Kadastro; ülke sınırları içerisindeki taşınmaz malların sınırlarını, arazi ve harita üzerinde belirleyerek hukuki durumlarını tespit etmek ve işlemlerin kesinleşmesi sonucunda Türk Medeni Yasası uyarınca tapu siciline tescil ederek hak sahiplerine tapu belgelerini verme işleminin bütünüdür.

3 Kadastronun amacı nedir ?
Kadastronunun amacı; Türk Medeni Yasasının hedeflediği tapu sicilini tesis etmek, taşınmazları haritaya bağlamak ve ülkemizin kadastral topoğrafik haritasını meydana getirmek suretiyle taşınmaz mal mülkiyetini devlet güvencesine ve kayıt altına almaktır.

4 Kadastro Çalışmalarını Kim Yapar ?
Kadastro hizmetleri 3402 sayılı K.K.nu gereğince Kadastro Müdürlükleri tarafından ve yasada öngörülen ekipler eliyle gerçekleştirilir. Kadastro çalışmaları alenidir. Hak sahipleri tespit sırasında hazır bulunabilir, belge ibraz edebilir, tanık gösterebilir.

5 Kadastro ekibi ve Kadastro Komisyonu:
Kadastro ekibi en az iki kadastro teknisyeni, mahalle ve köy muhtarı ile 3 kişiden oluşur.(Md.3/1) Kadastro Komisyonu kadastro müdürü veya yardımcısının başkanlığında, bir kadastro üyesi ve itirazın mahiyetine göre kontrol mühendisinden veya tasarruf kontrol memurundan (yoksa fen kontrol memurundan oluşur.(Md.3/8)

6 Bilirkişilik Yapamayacaklar
Seçilen bilirkişiler kadsatro ekibinin çalışması sırasında kendisine, eşine, usul ve füruuna, kardeşinin çocuklarına ve eşinin usul ve füruuna ait tespitler ile bunların hak iddia ettiği tespitlerde ve ayrıca hak iddia edenlerden biri ile kendisi ve usul ve füruu arasında davası bulunanlar ile ilgili tespitlerde bilirkişi dinlenemez (Md.3/6) (Yasaklı kişilerin tutanağın düzenlenmesine katılmaları usule ilişkin aykırılık oluşturacağından, Mahkemece tutanağın kadastro Müdürlüğü'ne iade edilemeyeceği.( tarihli /6-1996/2 sayılı İ.B.K. )

7 Komisyona İtiraz Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar itiraz edilebilir.(md.9/1) İtiraz en geç 10 gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir.(md.9/2) Bir belgeye dayanmayan itiraz incelenmez. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır.(md.9/son)

8 Komisyon İncelemesi Kadastro komisyonu itirazı intikal tarihinden itibaren en geç bir ay içinde veya gerekçe göstermek şartıyla kadastro faaliyetleri sona erinceye kadar incelemek zorundadır.(md.10/1 İnceleme sonunda eski tutanağın yerine kaim olmak üzere hak sahibini belirleyici yeni bir tutanak düzenler(md.10/2)

9 İhtilafların Çözümü Kadastro çalışmalarından kaynaklanan ihtilafların çözümü için ihtiyaç halinde HSYK kararı ile Kadastro Mahkemeleri kurulur. İhtiyacın ortadan kalkması halinde bu mahkemeler HSYK kararı ile kaldırılır.

10 Kadastro Çalışma Alanı
Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri kadastro çalışma alanını teşkil eder Bu sınırlar sadece içinde çalışma yapılacak alanı belirler. İdari sınır değildir, mülkiyet hakkı ve zilyetlik üzerinde bir sonuç doğurmaz.

11 Kadastro Çalışma Alanına İtiraz
İlanı takip eden 7 gün içerisinde Kadastro Müdürlüklerine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karara karşı 7 gün içinde Kadastro Mahkemesinde dava açılabilir. Kadastro Mahkemesi 15 gün içinde evrak üzerinde karar verir. Gerekirse keşif yapar. Mahkemenin, itiraz üzerine verdiği kararlar kesindir. (m. 4)

12 Basit Yargılama / Adli Tatil . 29/son
Kadastro Mahkemelerinde kanunda açık hüküm bulunmayan hallerde basit yargılama usulü uygulanır. Kadastro Mahkemeleri adli tatile tabi değildir.

13 Kadastro tespitine karşı açılan davalar
Kadastro tespitini yapan komisyonun kararlarına karşı açılan davalar Kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıklarla ilgili davalar


"KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları