Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ"— Sunum transkripti:

1 SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ
DR. ÖĞRETİM ÜYESİ MUHAMMET KAÇMAZ

2 KONULAR Strateji Nedir ? Sakarya Coğrafyası Neden Önemli?
Coğrafi Konum Doğal Özellikleri (Dağlar, Ovalar, Göller, Nehirler) Beşeri Özellikleri (Nüfus, Yerleşme, Sanayi, Tarım) Sakarya Şehir Stratejisi Nasıl Olmalı ?

3 STRATEJİ NEDİR? Bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı (Türk Dil Kurumu) Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için izlenen yolların ve uygulanan yöntemlerin tümü.

4 Günümüzde tüm savaşlar (siyasi, ekonomik, kültürel) önce akıl ile yapılmaktadır. Modern dünyada savaşan artık sadece ordular değildir. Küçük/büyük tüm işletmeler, sivili toplum organizasyonları, kamu ve özel kuruluşlar…. Her birey her topluluk bir savaş halinde dolayısı ile savaşmadan, mücadeleye girişmeden önce düşünmek ve strateji geliştirmek şart

5 STRATEJİ VE OYUN KURAMI
Başarımız sadece bizim seçimlerimize dayalı değildir. Bizim dışımızdakilerin seçimleri de başarımızı etkiler. Dolayısı ile onların da olası düşünce ve davranış biçimlerini de hesap ederek strateji geliştirmemiz gerekir. (tutuklu ikilemi örneği) Belirsizliğin arttığı dönemlerde ise stratejinin önemi çok artar; çünkü geleceği tahmin etmek ve orada avantajlı bir konuma sahip olmak sağlam bir öngörü ve etkili bir strateji gerektirir. Dolayısı ile bilgili olmak şart.

6 Ne kadar öngörürsek görelim geleceğin bizim tahmin ettiğimiz gibi olmayabileceğini aklımızda tutarak strateji geliştirmeliyiz. Her zaman yeni ve farklı sorunlar, yeni durumlar ve olaylar karşımıza çıkacaktır. (yeni teknolojiler; akıllı ve mobil cihazlar, otonom araçlar, yapay zeka vb.) Oyunun kuralları her zaman değişecek sürekli aynı strateji ile oynamak kaybedeceğinizin garantisidir. Güncel olayları, durumları ve teknolojileri takip ederek sürekli yeni stratejiler geliştirmeliyiz.

7 ŞEHİR VE İNSAN iyi ve güzel bir yaşam….
İnsanın en temel ihtiyaçları neler… (para, para, para)  Barınma (ev, okul, işyeri) Gıda (sabah, öğlen, akşam) Ulaşım (kara, hava, deniz, demiryolu) Eğlence (oyun, spor, gezi, telefon !) Kendini Gerçekleştirme

8 SAKARYA COĞRAFYASI Yüzölçümü: Km² Km² 206 kişi düşmektedir yılına kadar Kocaeli’ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, 22 Haziran 1954 tarihinde İl olarak Sakarya adını almıştır tarihinde de Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulmuştur. Sakarya’da; 16 ilçe mevcuttur. 22 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5747 Sayılı Kanunla; Adapazarı, Erenler, Serdivan ve Arifiye adında 4 yeni ilçe kurulmuştur.

9 COĞRAFİ KONUM Özel Konum: Sakarya Marmara bölgesinin kuzeydoğusunda Türkiye’nin sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş bölgesinde yer almaktadır. Komşu ve yakın illeri Türkiye’nin şehirleşme bakımından en gelişmiş illeri arasında yer almaktadır. (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Ankara) Türkiye’nin kuzey-güney, doğu-batı ana ulaşım güzergahlarından en önemlileri Sakarya sınırları içerisinden geçmektedir. (İstanbul- Ankara otoyolu; İstanbul-Antalya, Geyve boğazı) Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır.

10

11 COĞRAFİ KONUM MATEMATİK KONUM

12 DOĞAL COĞRAFİ ÖZELLİKLER

13

14 NÜFUS GÖÇ NÜFUS ARTIŞI

15

16 YERLEŞME SAKARYA İLÇELERİ

17 EKONOMİ Sakarya’nın ekonomisi tarım, sanayi ve hizmet sektörüne dayanır. Tarım % 17, Sanayi % 24, Hizmetler % 59’dur. Referans olabilecek büyük ölçekli sanayi kuruluşları; otomotiv sanayi (Toyota, Otokar, Türk Traktör, Başak Traktör, Tırsan.), savunma sanayi (Milli Tank, Zırhlı Muharebe Araçları, Fırtına Obüsleri), TÜVASAŞ (Vagon ve Motorlu Tren Setleri İmalatı).

18 TOYOTA OTOKAR

19 SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ
Nasıl bir şehirde yaşamak istersiniz? Sizce Sakarya’nın şehir stratejisi ne olmalı ? Vali, Belediye Başkanı olsanız öncelikle ne yaparsınız?

20 SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ
Coğrafya Savaşmak içindir… Yves Lacoste Coğrafya aslında yaşamak içindir…iyi ve güzel yaşamak için… Öncelikle artan nüfusun ve gelecekte yaşayacak nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için doğa kesinlikle korunmalı (dağlar, göller, akarsular, ovalar…) Her insanın insanca yaşayabileceği ortam şartları sağlanmalı (ev, gıda, iş ve maaş, temel gelir) Para yenilmiyor, içilmiyor…. Temiz havaya, doğaya; sağlıklı gıdaya ve yaşanabilir şehirlere ihtiyacımız var… Sakarya için hala şansımız var…

21 BAŞARILI VE MUTLU ÇOCUKLAR İÇİN ŞEHİRLER YAŞANABİLİR YERLER OLMALI… İLGİYLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ÇOCUKLAR  SİZLER BİZLERİN MUTLULUĞUSUNUZ… MUTLU OLMAYI DA HAK EDİYORSUNUZ… DR. ÖĞRETİM ÜYESİ MUHAMMET KAÇMAZ


"SAKARYA ŞEHİR STRATEJİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları