Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERGİ USUL KANUNUNDAKİ GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERGİ USUL KANUNUNDAKİ GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERGİ USUL KANUNUNDAKİ GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ
KATMA DEĞER VERGİSİ ve VERGİ USUL KANUNUNDAKİ GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ VUK GT ile KDV GUT 18-19 YMM Bülent FIÇICI 15 Ağustos 2018-Çarşamba Saat:16:00 Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

2 1- 30.09.2018 TARİHİNE KADAR TAŞINMAZLARDA YAPILACAK DEĞERLEME
7144 Sayılı Kanunun 5.maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 31. madde VUK Genel Tebliği- (Sıra No:500)

3 1- VUK geçici 31.madde Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, tarihi itibari ile aktiflerinde yer alan taşınmazlarını, tarihine kadar yeniden değerleyebilirler.

4 1- VUK geçici 31.madde Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden %5 oranında hesaplanan vergi, izleyen ayın 25 inci günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve aynı süre içerisinde ödenir. Değer artışı üzerinden %5 oranında hesaplanan verginin zamanında beyan edilmemesi veya tahakkuk eden verginin süresinde ödenmemesi halinde bu madde hükümlerinden faydalanılamaz.

5 1- VUK geçici 31.madde Değerleme de; VUK’un değerleme hükümlerine göre tespit edilen ve yasal defter kayıtlarında yer alan tutarlar dikkate alınır. Amortismanlar tam olarak ayrılmış varsayılacaktır. Yeniden değerlemede tarihinden itibaren ÜFE, tarihinden itibaren Yİ-ÜFE endeksi dikkate alınacaktır. Yeniden Değerleme sonrasında yeniden değerlenmiş değerler üzerinden amortisman ayrılacaktır.

6 1- VUK geçici 31.madde Değer artışı, taşınmazların yeniden değerleme sonrası ve yeniden değerleme öncesi net bilanço aktif değerleri arasındaki farktır. Taşımazların değer artışı bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında ayrı ayrı gösterilir. Maliyet bedeline dâhil edilen kredi faizleri ve kur farkları için parçalı yeniden değerleme yapılacak ve taşınmazın yeniden değerleme sonrası değeri bulunacaktır.

7 1- VUK geçici 31.madde Taşınmazların bir kısmı veya tamamı için yeniden değerleme yapılabilir. Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmazlar ile taşınmazların alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetler, bu kapsamda yeniden değerlemeye tabi tutulamaz. Finansal kiralama yoluyla iktisap edilen taşınmazlar için iktisap tarihi olarak, kiracının kullanma hakkını aktifleştirdiği tarih esas alınır.

8 1- VUK geçici 31.madde Değer artış tutarı, sermayeye ilave dışında başka hesaba nakledilirse veya çekilirse vergilendirilir. Şirketin tasfiyesi halinde de bu kapsamda işlem tesis edilir. Devir ve bölünme halleri ise nakil ve çekilme sayılmaz. Taşınmazın elden çıkarılması halinde ise değer artış tutarı vergilendirilmez. Fon hesabı kayıtlarda kalmaya devam eder. Taşınmazın elden çıkarılmasından önce VUK mükerrer 298 şartları oluşursa, değer artış fonu öz sermayeden düşülerek, enflasyon düzeltmesi yapılır. Sermayeye eklenmişse de sermayeden düşülerek hesaplama yapılır.

9

10 2- İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI İLE TAŞINMAZ TİCARETİNDE ÖZEL MATRAH ŞEKLİ
7104 Sayılı Kanunun 6.maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun 23.maddesine eklenen f) bendi KDV Genel Uygulama Tebliği- (Seri No:19) İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

11 2- KDV 23/f maddesi İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır. (yürürlülük ) Mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlarda bu kapsamda değerlendirilecektir.

12 2- KDV 23/f maddesi İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/2018 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. Henüz yetki belgesi almamış olanlar, bu yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler. Geçici 1. maddeye göre den önce faaliyete bulunanlar a kadar

13 2- KDV 23/f maddesi Taşınmaz ticareti ile iştigal edenler, 5/6/2018 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkârlardır. Henüz yetki belgesi almamış olanlar, bu yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler. Geçici 1. maddeye göre den önce faaliyete bulunanlar a kadar yetki belgesi olmaksızın uygulayabilirler.

14

15 3- İMALAT SANAYİ VE ARGE FAALİYETLERİ İÇİN MAKİNE VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNDE İSTİSNA
7103 Sayılı Kanunun 31.maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununa eklenen geçici 39. madde 7104 Sayılı Kanunun 4.maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun 13.maddesine eklenen m) bendi KDV Genel Uygulama Tebliği- (Seri No:18) 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

16 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
Sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri ile tarihleri arasında, 4691, 5746 ve 6550 sayılı kanunlara göre Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri tarihinden itibaren, Katma Değer Vergisinden müstesnadır.

17 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
İstisna kapsamında alınan makine ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayi veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. 2018/11674 sayılı BKK ile imalat  sanayinde kullanılmak üzere istisna kapsamında teslim edilecek makine ve teçhizat liste halinde belirlenmiştir.

18 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
İstisnalar “yeni” makine ve teçhizat teslimlerine tanınmıştır. Makine ve teçhizatın aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisna kapsamında değerlendirilmez. İndirim yoluyla telafi edilemeyen KDV satıcılara talep edilmesi halinde iade edilir. Mahsuben ve 5.000,00 TL yi aşmayan nakden iadelerde VİR, YMM raporu ve teminat aranmaz.

19 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
İstisnadan yararlanmak isteyen alıcılar; Sanayi sicil belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanacaklarına dair ilgili birimlerden alacakları belge ile, KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvururlar.

20 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
İstisna kapsamında alınacak makina ve teçhizat listesi elektronik ortamda sisteme girilir. Şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen makina ve teçhizatla sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir. Vergi dairesinden alınan istisna belgesinin alıcı tarafından onaylanmış bir örneği alıcılar tarafından satıcılara verilir. Satıcı, fatura ve mal bilgilerini liste üzerine yazarak onaylar ve bir suretini alır.

21 3- KDV geçici 39 ve 13/m maddesi
Sanayi sicil belgesini haiz KDV mükelleflerine münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere teslim edilecek makine ve teçhizat için düzenlenecek faturada GTİP numarası da ayrıca belirtilir. Teslim gerçekleştikçe alıcı ve satıcı alım/satım bilgilerini elektronik ortamda sisteme girerler. Alıcılar, istisna belgesinin bittiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.

22

23 4- YENİ VEYA YTB KAPSAMINDA ALINAN MAKİNE VE TEÇHİZATTA FAYDALI ÖMÜR SÜRELERİ
7103 Sayılı Kanunun 16. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 30.madde VUK Genel Tebliği- (Sıra No:497) 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

24 4- VUK geçici 30.madde Sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere ve/veya, 4691, 5746 ve 6550 sayılı kanunlara göre Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere, ile tarihleri arasında, iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilir.

25 4- VUK geçici 30.madde Faydalı ömür süresinin yarısının küsuratlı olması halinde bir üst tam sayı dikkate alınır. Bu şekilde belirlenen oran ve süreler izleyen yıllarda değiştirilemez. 2018/11674 sayılı BKK ile sanayi sicil belgesine haiz mükelleflerce münhasıran imalat  sanayinde kullanılmak üzere alınıp geçici 30.maddenin uygulanabileceği makine ve teçhizat liste halinde belirlenmiştir.

26 4- VUK geçici 30.madde Makina ve teçhizatın iktisap edildiği tarih itibarıyla Yatırım Teşvik Belgesi veya Sanayi Sicil Belgesine haiz olunması gerekmektedir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından normal veya azalan bakiyeler usulü ile amortisman usullerinden biri seçilerek, Amortisman ayırma hakkına sahip diğer mükelleflerce de normal amortisman yöntemine göre amortisman ayrılabilecektir.

27

28 5- ARSA SAHİBİ TARAFINDAN MÜTEAHHİDE YAPILAN TESLİMLERDE EMSAL BEDEL
7104 Sayılı Kanunun 7.maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun 27.maddesine eklenen 6. bent KDV Genel Uygulama Tebliği- (Seri No:18)

29 5- KDV 27/6. maddesi Arsa karşılığı inşaat işinde iki ayrı teslim söz konusudur. 1.si Arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, 2.si Müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine yapılan konut veya işyeri teslimidir.

30 5- KDV 27/6. maddesi KDV 27/6 Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınır. VUK 267 Birinci sıra: (Ortalama fiyat esası)  İkinci sıra: (Maliyet bedeli esası) Üçüncü sıra: (Takdir esası) 

31 5- KDV 27/6. maddesi VUK 267/2 Maliyet bedeline, toptan satışlar için %5, perakende satışlar için %10 ilave etmek suretiyle emsal bedel tespit edilecektir. KDV 27/4 Emsal bedelin tayininde genel idare giderleri ve genel giderlerden mamule düşen hissenin bedele katılması mecburidir.

32

33 6- FAYDALI ÖMÜRLERİ DOLDUKTAN SONRA SATILAN VEYA ZAYİ OLAN ATİKLERİN KDV Sİ
7104 Sayılı Kanunun 9.maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun 30.maddesinin c) bendine eklenen parantez içi hüküm KDV Genel Uygulama Tebliği- (Seri No:18)

34 6- KDV 30/c. maddesi KDV 30/c Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, indirim konusu yapılamaz.

35 6- KDV 30/c. maddesi KDV 30/c (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir.) ATİK’in işletmede kullanılan süresinin tespitinde ATİK’in işletmede kullanıldığı her 12 ay ile 12 aydan kısa olan süreler bir yıl olarak kabul edilecektir.

36 6- KDV 30/c. maddesi KDV 30/a Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası, indirim konusu yapılamaz. (Bu Kanunun 17 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b), (c) ve (d) bentleri ile (4) numaralı fıkrasının (ı) ve (ö) bentleri uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen işlemler hariç)

37

38 7- 01.01.2019 TARİHİNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK KDV DEĞİŞİKLİKLERİ
7104 Sayılı Kanun; Takip eden yıl KDV’nin indirimi, VUK 322 ve 323 ile ilgili KDV’nin indirimi, Tam istisnada iade talebi için iki yıl kısıdı, İmalatçı ihracatçılarda iade tutarının hesaplanmasında değişiklik, İşletme hesabı esasına göre defter tutanlarda KDV ödemesine uzatma yetkisi, Devreden KDV’nin gider yazılabilmesi, Hasılat esaslı vergilendirme.

39 7/1- Takip Eden Yıl KDV’nin İndirimi
KDV 29 – Vergi İndirimi KDV 29/3 İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir. (Yürürlülük )

40 7/2- VUK 322 ve 323 ile ilgili KDV’nin İndirimi
KDV 29 – Vergi İndirimi KDV 29/4 Vergi Usul Kanununun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir. (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 323. maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.) (Yürürlülük )

41 7/2- VUK 322 ve 323 ile ilgili KDV’nin İndirimi
KDV 30 – İndirilmeyecek KDV KDV 30/e Vergi Usul Kanununun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi, indirim konusu yapılamaz. (Yürürlülük )

42 7/3- Tam İstisnada İade Talebi İçin 2 Yıl Kısıdı
KDV 32 – İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim İşlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla ……….. …….. iade olunur. (Yürürlülük )

43 7/4- İmalatçı İhracatçılarda İade Tutarı
KDV 32 – İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim Maliye Bakanlığı, İmalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine sektörler itibarıyla ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya yetkilidir. (Yürürlülük )

44 7/5- İşletme Hesabı Esasında Ödenecek KDV
KDV 46 – Verginin Ödenmesi Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatmaya, yetkilidir. (Yürürlülük )

45 7/6- Devreden KDV’nin Gider Yazılabilmesi
KDV 36 – Yetki Cumhurbaşkanı, süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkilidir. (Yürürlülük )

46 7/7- Hasılat Esaslı Vergilendirme
KDV 38 – Hasılat Esaslı Vergilendirme İşletme Hesabına göre Ticari Kazanç ve Serbest Meslek Kazancı Kazancı elde edilenlerden, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek gruplarında yer alanlar, talep etmeleri halinde, Vergiye tabi işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel üzerinden, belirlenen oran uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı, İndirilecek KDV ile ilişkilendirmeksizin beyan ederek öderler.

47 7/7- Hasılat Esaslı Vergilendirme
Bu kapsama giren mükellefler, alış vesikalarında gösterilen indirilecek KDV ile beyan ederek ödedikleri KDV’yi işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet , yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları katma değer vergisini gelir olarak dikkate alırlar. Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar

48 7/7- Hasılat Esaslı Vergilendirme
Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini, sektörler ve meslek grupları itibarıyla belirleyeceği yıllık iş hacimlerine göre hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. (Yürürlülük ) KHK ile (Yürürlülük )

49


"VERGİ USUL KANUNUNDAKİ GÜNCEL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları