Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ"— Sunum transkripti:

1 ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Hazırlayan Ebru SOLMAZ

2 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Delphi Nedir? Bir programlama dilidir… Peki; Programlama dili nedir?

3 Ebru SOLMAZ Bilgisayar Nedir? Kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik ve mantıksal ve işlemleri yapabilen ve yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen, sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir.

4 Ebru SOLMAZ Bilgisayar Nedir? DONANIM YAZILIM BİLGİSAYAR

5 Bilgisayar Nedir? Donanım:
Ebru SOLMAZ Bilgisayar Nedir? Donanım: Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerinin tümüne donanım denir.

6 Bilgisayar Nedir? Yazılım:
Ebru SOLMAZ Bilgisayar Nedir? Yazılım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımları arasındaki iletişimi sağlayan programlara denir.

7 Bilgisayar Nedir? Yazılım Türleri: Paket Programlar İşletim sistemleri
Ebru SOLMAZ Bilgisayar Nedir? İşletim sistemleri Programlama Dilleri Paket Programlar Yazılım Türleri:

8 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama dili nedir? Bilgisayara istediği şeyi yaptırabilmek için onun anlayacağı dilde konuşmalısınız.

9 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama dili nedir? Yazılımcının bilgisayara yaptırmak istediğini anlatmak için kullandığı yoldur. Yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

10 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama dili nedir? Söz Dizimsel Programlama Dilleri Assembler Basic C Pascal Görsel Programlama Dilleri Delphi Visual Basic İnternet Tabanlı Programlama Dilleri Asp Php Java

11 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama dili nedir? Söz dizimsel programlama dilleri

12 Programlama dili nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama dili nedir? Görsel programlama dilleri

13 Programlama Dili Derleyici Nedir?
Ebru SOLMAZ Programlama Dili Derleyici Nedir? Bir programlama dili ile bilgisayara aktarılan programın bilgisayarın anlayabileceği makine diline çevirmeyi sağlayan ve yazılan programda söz dizim hatalarının olup olmadığını bulan olup olmadığını bulan yazılımlardır. Her programlama dili için bir derleyici olması gerekmektedir.

14 Programlama Aşamaları
Ebru SOLMAZ Programlama Aşamaları 1 Algoritma (hesap düzeni) 2 Akış diyagramı 3 Kodlama 4 Programın kontrolü (sınama) 5 Çıktılar ve yorumlanması 6 Programın yeni koşullara göre geliştirilmesi (güncelleme)

15 Ebru SOLMAZ Algoritma Nedir? Bir problemin çözümünde izlenecek olan adımlar algoritma olarak adlandırılır. Algoritmanın özel şekillerle gösterilmesine akış diyagramı denir.

16 Algoritma Nedir? 1.Adım: 2.Adım: 3.Adım: 4.Adım: 5.Adım: 6.Adım:
Ebru SOLMAZ Algoritma Nedir? 1.Adım: 2.Adım: 3.Adım: 4.Adım: 5.Adım: 6.Adım: 7.Adım: . Başla Yürü Sağa Dön Sola Dön .

17 Ebru SOLMAZ Algoritma Nedir? Problem: Bilgisayara verilecek iki sayıyı toplayıp sonucu ekrana yazacak bir program için algoritma geliştirmek Algoritma: 1. BAŞLA 2. A sayısını oku 3. B sayısını oku 4. TOPLAM=A + B işlemini yap 5. TOPLAM değerini ekrana yaz 6. SON

18 Ebru SOLMAZ Değişken Nedir? Programın değişik aşamalarında farklı değerler alabilen bilgi alanlarıdır. Değişkenler kullanılmadan tanımlanmalıdır. Değişken isimlendirmesinde temsil ettiği ifadeyi çağrıştıracak şekilde olması programın anlaşılırlığını arttırır. Örnek: öğrencilerin ismi için “ad”, “adsoyad”, “isim”; öğrencilerin aldığı notlar için “vize”, “final” gibi değişken isimleri seçilebilir.

19 Değişken Kavramı Değişken isimleri;
Ebru SOLMAZ Değişken Kavramı Değişken isimleri; Uzunluğu 63 karakteri geçmemelidir. Türkçe karakter içermemelidir. Alt çizgi “_” karakteri dışında öze işaretler ya da semboller içermemelidir. 0-9 arasındaki rakamları içerebilir. Mutlaka harf ile başlamalıdır. Program komutları değişken adı olarak kullanılmamalıdır. Değişkenler “var” bloğunda tanımlanmalıdır.

20 Değişken Kavramı Değişken ismi Doğru mu Yanlış mı? 1. vize final
Ebru SOLMAZ Değişken Kavramı Değişken ismi Doğru mu Yanlış mı? 1. vize final öğrenci ad&soyad ders_1 yanlış doğru

21 Değişken Kavramı Tanımlanma şekli: değişken: değişken türü
Ebru SOLMAZ Değişken Kavramı Tanımlanma şekli: değişken: değişken türü Bir değişkene değer aktarılması: değişken:=değer

22 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Veri Tipleri Tam sayı tipleri Reel sayı tipleri String tipleri Karakter tipleri Boolean tipi

23 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Tam Sayı Tipleri ShorInt 1 baytlık işaretli tamsayı tipi -128….. 127 SmallInt 2 baytlık işaretli tamsayı tipi -32768…… 32767 LongInt 4 baytlık işaretli tam sayı tipi ……   Integer LongInt gibidir ……

24 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Tam Sayı Tipleri Byte 1 baytlık işaretsiz tam sayı tipi 0……..255 Word 2 baytlık işaretsiz tamsayı tipi 0 ……65535 Cardinal 4 baytlık işaretsiz tamsayı tipi 0………

25 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Reel Sayı Tipleri Single 4 baytlık ondalık sayı tipi 1.5 x ile 3.4 x 1038 7-8 haneli rakamlar Real 6 baytlık ondalık sayı tipi 2.9x10-39 ile 1.7x1038 11-12 haneli rakamlar. Double 8 baytlık ondalık sayı tipi 5.0x ile 1.7x10 308 15-16 haneli rakamlar.

26 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Reel Sayı Tipleri Extended 10 baytlık ondalık sayı tipi 3.4x ile 1.1x Comp 8 baytlık ondalık sayı tipi -2 üzeri ile 2 üzeri 63 -1 19-20 haneli rakamlar. Currency ile

27 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Boolean Tipi True ve False değerlerinden birini içerir. Hafızada 1 Byte yer kaplar. Bir ifadenin doğru yanlış veya evet-hayır değerlerinden birini aldığı durumlarda kullanılır. Örnek: Burs alıyor musunuz? Alttan dersiniz var mı?

28 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) Karakter Tipleri Char: Bir karakter içerebilen 1 baytlık veri tipidir. Bu tip değişkenler sadece bir karakter barındırabilirler. Örnek: 'A','2’ AnsiChar Char tipi ile aynıdır. WideChar Bu tip 2 baytlık bir karakter tiptir. Uzak doğu dillerinde kullanılır.

29 Değişken Türleri (Veri Tipleri)
Ebru SOLMAZ Değişken Türleri (Veri Tipleri) String Tipleri ShortString: 255 karaktere kadar karakter ataması yapabilen veri tipidir. Bellekte karakter sayısı +1 byte yer kaplar. Sınırlar aşılırsa yani 255 karakteri geçmesi halinde sondakiler kesilir. AnsiString Bu tip stringler dinamiktir ve belli bir sınırı yoktur. Bu değişkene ne kadar karakter atanırsa bellekte o kadar yer kaplar. String AnsiString tip ile aynıdır. PChar 64 KByte kadar atama yapalabilen sonu #0 karakteri ile biten string veri tipidir.

30 Tip Değiştirme Fonksiyonları
Ebru SOLMAZ Tip Değiştirme Fonksiyonları Sayıları Stringe Çevirmek Tam sayı tipindeki değişkenleri stringe çevirmek için: IntToStr(Sayı) Herhangi bir tipteki reel sayıyı stringe çevirmek için: FloatToStr(Sayı)

31 Tip Değiştirme Fonksiyonları
Ebru SOLMAZ Tip Değiştirme Fonksiyonları String İfadeleri Sayıya Çevirmek String ifadeleri tam sayıya çevirmek için: StrToInt (String) String ifadeleri reel sayıya çevirmek için: StrToFloat (String)


"ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları