Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REAKSİYON ZAMANI VE ÖLÇÜLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REAKSİYON ZAMANI VE ÖLÇÜLMESİ"— Sunum transkripti:

1 REAKSİYON ZAMANI VE ÖLÇÜLMESİ

2 REAKSİYON ZAMANINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR ?

3 ETKİLEYEN FAKTÖRLER Uyaran Çeşidi Uyaranın Şiddeti/Yoğunluğu
Uyaranların sayısı (Hick’s Kanunu) Uyaranlar Arasındaki Zaman Ön Periyot Antrenman-Çalışma Konsantrasyon ve Motivasyon

4 1. Uyaran Çeşidi Sporcuların çeşitli uyaranlara verdikleri yanıtlar aynı süratlerde olmamaktadır. UYARAN VERİLEN CEVAP Kinestetik* Hızlı Dokunsal İşitsel Yavaş Görsel * Kişinin vücudunu ve hareketlerini kullanma biçimi-Ritim

5 2. Uyaranın Şiddeti/Yoğunluğu
Belirli sınırlılıklarla olmakla birlikte daha güçlü uyaran daha süratli reaksiyona yol açmaktadır. Düşük verilen uyaranı biraz yükseltme reaksiyon zamanında farklılık yaratmaktadır. Ancak; Giderek daha çok yükseltme durumu farklılıkları giderek azalmakta ve önemsiz bir duruma getirmektedir.

6 3.Uyaranların Sayısı Çok uyaranın söz konusu olduğu durumlarda:
Bu uyaranların arasından hangisine tepki gösterilmesi gerektiği, Gösterilecek tepkinin en iyisinin hangisi olacağı ile ilgili seçimler söz konusu ise reaksiyon zamanı bundan etkilenecektir. Alternatif uyarıların ve tepkilerin sayısı arttıkça reaksiyon zamanı da yavaşlayacaktır.

7 Hick’s Kanunu Hick’s kanununa göre;
Reaksiyon süresi yanıt sayısıyla orantılı olarak artacaktır. Ancak; Bir seviyeden sonra yanıt sayısı artsa da tepki süresi sabit kalacaktır.

8 4. Uyaranlar Arasındaki Zaman
Eğer arka arkaya iki uyaran söz konusu olacaksa ve bu uyaranlar arasındaki zaman hemen hemen 50 ile 250 mili salise olacaksa; 1. uyarana verilen cevap > 2. uyarana verilen cevap Örneğin: Savunma oyuncusu ile mücadeleye giren bir kanat oyuncusu süratini birden durdurup 50 ile 250 mili salise arasında tekrardan harekete geçmesi savunma oyuncusunu dezavantajlı durumda bırakacaktır.

9 5. Ön Periyot Harekete geçmek için hazır olma ile uyarının verilmesine kadar geçen süre ön periyodu meydana getirir. Daha çok sayıda ve birbirinden farklı ön periyotlar söz konusu oldukça uyarının ne zaman meydana geleceğini sezinlemek güçleşecektir. Devamlı aynı ve tek tip uyaranlarda ise, tam tersi bir durum ortaya çıkacak ve reaksiyon zamanı kısalacaktır.

10 6. Antrenman - Çalışma Reaksiyon zamanı ile ilgili yapılan araştırmalar az da olsa çalışmalarla düzelmelerin, gelişmelerin meydana geldiğin göstermektedir. Reaksiyon zamanında düzelmeler ilk çalışmalarda daha çok meydana gelmekte daha sonra iyiden iyiye azalmaktadır. Hareket zamanı reaksiyon zamanına göre çalışmalarla çok daha fazla geliştirilme olanağına sahiptir.

11 TANIMLAR KAVRAM AÇIKLAMA REAKSİYON ZAMANI
Uyaranın başlama zamanı ile tepkinin başladığı zaman aralığında geçen süredir. HAREKET Hareketin başladığı zaman ile bitti zaman arasındaki süredir. TEPKİ Reaksiyon Zamanı + Hareket Zamanı

12 Reaksİyon ZamaNININ ölçülmesİ

13 Nelson El Reaksiyon Testi
TEST için tıkla

14 Reaksiyon Zamanı Testi
TEST için tıkla

15 Diğer Reaksiyon Testleri
TEST için tıkla

16 Spesifik Reaksiyon Testi
TEST için tıkla


"REAKSİYON ZAMANI VE ÖLÇÜLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları