Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSA'NIN YAŞAMI Mısır'dan dönüş, Nasıra'ya yerleşmek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSA'NIN YAŞAMI Mısır'dan dönüş, Nasıra'ya yerleşmek"— Sunum transkripti:

1 İSA'NIN YAŞAMI Mısır'dan dönüş, Nasıra'ya yerleşmek
yıldıznameciler, Mısır'a kaçmak Tapınakta muallimlerle tartışmak ölüm, diriliş, göke alınmak doğuşu, Rabbe sunulmak vaftiz, deneme Matta 1-2 Matta 3-28 Luka 2:52 "sessiz yıllar"

2 İSA'NIN YAŞAMI Yahya gelince İsrail'de durum neydi? Y Eski Antlaşma A
Hagay Zekerya Malaki Yahya - İsa Y A Eski Antlaşma -520 -430 Yahya gelince İsrail'de durum neydi? İsrail halkı serbest değildi, kendi kralı yoktu. Hirodes aslında Yahudi değildi, Romalıların getirdiği bir 'kukla kralı' idi. Her an ayaklanmalar olabilirdi. Silah zoruyla Yahudi krallığı kurmaya çalışan teroristler vardı: 'Vatanseverler', 'Yurtseverler' Halk büyük bir beklenti içinde idi, Mesihi beklerdiler. Birçok kişi kendini Mesih ilan etmişti (Apo 5:36-37). Rab 430 sene susmuştu: hiç bir peygamber gelmemişti. Tam o durumda YAHYA Rabbin peygamberi olarak ortaya çıkıyor. Acaba, halka nasıl bir mesaj getirecek: "Allah sizi seviyor, sizi bereketlemek istiyor" mu? Yoksa...

3 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
1 O günlerde vaftizci Yahya gelip Yahudiye'nin ıssız yerlerinde vaftiz ederdi. 2 Ve dedi: "Tövbe edin, çünkü Gökün krallığı yakınladı." 'vaftiz' sözü Grekçe 'bandırmak, battırmak' demektir değil: 'serpmek' değil: 'dökmek' ama: 'suyun altına battırmak" EA'da vaftiz Allahın buyruğu değildi. Babil sürgünlüğünden sonra İsrail'İn inancı bütün dünyaya yayıldı. Çok kişi İsrail halkına girmek istedi. O değişikliği yapanlara birkaç ritual yapardılar. Bunların bir tanesi: vaftiz. Düşünce: "Bizim dedelerimiz Kızıldeniz^de Allahın halkı oldular. Ama senin deden orada yoktu. Onun için aynı olayı şimdi sembol olarak tekrarlayacaz." Bu Yahudiler için büyük bir şok idi: "Ne? Biz olmayalım kafir! Onlar lazım vaftiz olsunlar". Ama Yahya onlara buyurdu: "Siz lazım vaftiz olasınız".

4 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
VAFTİZ nereden geldi? ÖNCE: SONRA: köle idiler ölüme giderdiler halk değildiler Firavun onla- rın kralı idi serbest idiler vaad edilmiş topraklara giderdiler Allahın halkı oldular Musa onların kralı idi 1.Korintliler 10:1-2 “Dedelerimiz hepsi o bulut altında idiler. Hepsi de denizden geçtiler. Bulut ve denizin içinde iken, hepsi Musa'ya vaftiz oldular.”

5 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
3 Peygamber İşaya'nın konuştuğu adam o idi. Demişti ki, 'Issız yerlerde birisi şöyle bağırıyor: Rabbin yolunu hazırlayın, Onun patikalarını dümdüz yapın.' Luka 1:76-79 Sen de, ey çocuk, 'En Yüksek Olan'ın peygamberi diye çağrılacan. Rabbin önünden gidecen, Onun yollarını hazırlayasın diye. Onun halkına bildirecen ki, günahları af edilecek de, öyle kurtulacaklar. Çünkü Allahımız merhamet ve acıma ile doludur. O merhametle 'Yükseklerden Doğan Güneş' bize gelecek. Karanlık ve ölüm gölgesinde oturanların üzerine parlasın diye, ayaklarımızı barış yollarında gütsün diye." O zaman RAB'bin yüceliği görünecek, Bütün insanlar hep birlikte onu görecek. Bunu söyleyen RAB'dir." Luka 1:17 “Böylelikle Rabbe hazırlanmış bir halk yetiştirecek." Yeşaya 40:3-5 Şöyle haykırıyor bir ses: "Çölde RAB'bin yolunu hazırlayın, Bozkırda Tanrımız için düz bir yol açın. Her vadi yükseltilecek, Her dağ, her tepe alçaltılacak. Böylelikle engebeler düzleştirilecek, Sarp yerler ovaya dönüştürülecek. O zaman RAB'bin yüceliği görünecek, Bütün insanlar hep birlikte onu görecek. Bunu söyleyen RAB'dir."

6 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
4 Yahya'nın rubası deve tüyünden idi ve belinde deriden bir kayış vardı. Yemek olarak çekirgeler ve yaban balı yerdi. Yahya, aynı İlyas'a benzedi 1) yaşam stili ve görünüşü aynı (ıssız yerlerde, deve tüyü, deri kemeri) 2) kralın günahını gösterdi (Nabot'un bağı ve Hirodias) 3) kraliçe onu öldürmek istedi 4) İsrail halkını tövbeye çağırdı İLYAS YAHYA

7 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
5 O vakıt bütün halk ona gelirdi: hem Yeruşalim kasabasından, hem bütün Yahudiye sancağından, hem de Yordan ırmağının bütün etraflarından. 6 Ve günahlarını açık açık söyleyip Yahya'nın elinden vaftiz oldular.

8 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
7 Ferisilerden ve Sadukilerden de bir sürü kişi vaftiz olmak için ona geldi. Bunu görünce onlara dedi: "Vay size yılan soyu! Size kim akıl verdi, gelecek öfkeden kaçasanız? 8 Onun için yaşamanızda tövbeye uygun değişiklikler yapın. Luka 3:10-14 10 Kalabalıklar Yahya'ya sorular sorardı. Mesela şunu: "O zaman biz ne lazım yapalım?" 11 O da onlara hep şöyle derdi: "Kimde varsa iki anteri, paylaşsın onunla kimde hiç yok. Kimde yiyecek varsa, aynısını yapsın." 12 Bazı gümrükçüler de vaftiz olmaya geldiler. Ona dediler ki, "Muallim, biz ne yapalım?" 13 Onlara şöyle dedi: "Size ne kadar buyrulmuşsa, ancak o kadar, daha fazla toplamayın." 14 Askerlerden de ona gelip sordular, "Ya biz? Biz de ne yapalım?" Onlara dedi ki, "Zorla hiç kimseden para toplamayın. Kimseyi de yalandan suçlamayın. Ne kadar alırsanız, o kadar size yeter olsun." TÖVBE değil tekrarlanan hazır sözler, ama: (1) akılda değişiklik (2) hareketlerde değişiklik (yemişler, meyvalar)

9 sahte ve gerçek tövbe 2.Korintliler 7:10
Allaha göre üzülmek, tövbeyi meydana getiriyor. Ve o tövbe kurtuluş getiriyor. Ondan kimse pişman olmaz. Ama dünyaya göre üzülmek, ölümü meydana getiriyor. SAUL ve Samuel 1.Samuel 15: 3-30 DAVUT ve Natan 2.Samuel 11:1 - 12:13 15:12 gururlanmak 15:13 günahı görmemek 15:15 başkalarını suçlamak 15:15 ruhsal bahaneler uydurmak 15:20 yarım itaat etmek 15:24 günah için sebep göstermek 15:25 insandan teselli beklemek 15:30 insanlardan korkmak Günahı neydi? Tövbe çağrısına nasıl karşılık verdi?

10 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
9 Hiç de düşünmeyin, içinizden şöyle konuşasanız: 'Bizim dedemiz İbrahim'. Ben size diyorum, Allah o kadar kuvvetli ki, bu taşlardan bile İbrahim'e evlatlar çıkarabilir. Romalılar 9:6-8 Ama Allahın sözü boş çıktı demek istemiyorum. Çünkü İsrail'den olan hepsi, İsrail değildir. Ve İbrahim'in soyundan geldikleri için hepsi evlat sayılmazlar. Ama "Senin soyun İshak'la sayılacak." Demek ki, bedence evlat olanlar Allah evlatları sayılmaz. Ama Allahın sözüne göre edinen evlatlar Allah evlatlarıdır. Galatyalılar 3:28-29 Artık ne Yahudi var, ne de Grek var. Ne köle var, ne de serbest kişi var. Ne erkek var, ne de dişi var. Çünkü hepiniz Mesih İsa'da birsiniz. Ve madem Mesihinsiniz, o zaman İbrahim'in soyundansınız. Allahın verdiği sözüne göre mirasçısınız.

11 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
10 Balta zaten ağaçların köküne dayandı. Onun için, hangi ağaç iyi yemiş vermezse, o ağaç kesilip ateşe atılacak. Yahya, Yahudilere son şansını tanıttı. Onun hayatından kısa zaman sonra bütün ağaç (= krallık) düşecekti. O da 70 senesinde, yani Yahya'dan 40 sene sonra, gerçekleşti. Kısa bir zaman kaldı değişmeye ve iyi yemiş getirmeye.

12 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
11 Bana gelince, ben sizi suyla vaftiz ediyorum, tövbe edesiniz diye. Ama benden sonra biri gelecek, O benden daha kuvvetlidir. Ve ben layık değilim, Onun pabuçlarının bağlarını çözeyim. İşte, O sizi Kutsal Ruhla ve ateşle vaftiz edecek." VAFTİZ Su ile Kutsal Ruh'la Ateşle (27 senesinde) (30 senesinde, Pentikost) (70 senesinde) Matta 3:11 Apo 2:33 Matta 23:37-38

13 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
Açıklama 14: “Bir de baktım, ve işte, beyaz bir bulut. Bulutun üstünde İnsanoğlu'na benzeyen biri otururdu. Onun kafasında altından bir taç, ve elinde keskin bir orak vardı. Allahevinden başka bir melek çıktı. Yüksek sesle, bulutun üstünde Oturana dedi ki, "Orağını salla ve biç. Çünkü biçmenin vaktı geldi ve dünyanın ekinleri artık olgunlaştı." Ve bulutun üstünde Oturan orağını dünyanın üzerine salladı. Öylelikle dünya biçildi. Matta 13:30 - “Brakın, biçme zamanına kadar ikisi yan yana büyüsünler. Ve biçme zamanı gelince orakçılara diyecem: 'En birinci kısır ekinleri toplayın, ve yakmak için onları demet yapın. Ekini gene, ambarıma toplayın.' Yuhanna 15:6 - “Bir kişi bende kalmadı mı, bir çubuk olarak dışarı atılıp kuruyacak. Kişiler onu toplayacak ve ateşe atacaklar ve o yanacak.”

14 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
13 O sıralarda İsa Celile sancağından Yordan ırmağına, Yahya'nın yanına geldi, onun elinden vaftiz olsun. 14 Ama Yahya Ona engel olmak istedi ve dedi: "Benim ihtiyacım var, senin elinden vaftiz olayım; ve sen bana mı geliyorsun?" 15 Ama İsa ona cevap verip dedi: "Brak, şimdilik öyle olsun. Çünkü bize yakışıyor, doğruluğun bütün işlerini böyle yerine getirelim." Bunun üzerine Yahya razı geldi. "Madem vaftiz günahların af edilmesi için idi, İsa günahlı mı idi? Acaba, hangi günahları ikrar etti?" - "doğruluğun bütün işleri" - Yahya gelince vaftiz Allahın uyruğu oldu. Her Yahudi lazımdı Yahya'nın elinden vaftiz olsun. Filipililer 2:8 "Değil sade Onun şekli insana benzer olsun, o kendini alçaltırıp ölecek kadar sesledi." - İsa vaftiz olmakla dünyanın en alçak yerine gitti, kendini ne kadar alçaltırdı diye sembolize etmek için.

15 Yahya'nın hizmeti (Matta 3:1-17)
16 Vaftiz olur olmaz İsa sudan çıktı. Ve işte, gökler açıldı ve gördü, nasıl Allahın Ruhu bir güvercin gibi inip Onun üzerinde durdu. 17 Ve işte, gökten bir ses dedi ki, "Bu benim sevgili Oğlumdur. Onunla ferahlanıyorum." "bir güvercin gibi" Ateşten sonra Kutsal Ruh'un ikinci benzetmesi: sakin, saf huzur dolu. 1.Petrus 3:20-21 "Bir vakıtlar, Nuh'un günlerinde, o gemi hazırlanırken, Allah sabırla bekledi. O gemide az kişi, tam olarak sekiz kişi, sulardan geçerek kurtuldu. Bunun karşılığı gibi, şimdi de vaftiz sizi kurtarıyor. " Yaratılış 8:11 “Güvercin gagasında yeni kopmuş bir zeytin yaprağıyla akşamleyin geri döndü. O zaman Nuh suların yeryüzünden çekilmiş olduğunu anladı.” - soru: Bunu kim gördü, kim işitti? Yuhanna 1:29-34


"İSA'NIN YAŞAMI Mısır'dan dönüş, Nasıra'ya yerleşmek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları