Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PANSİYON BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PANSİYON BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI"— Sunum transkripti:

1 PANSİYON BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI

2 ANALİTİK BÜTÇE Kamu harcamalarında verimliliğin, etkinliğin ve denetimin artırılabilmesi, ekonomik verilerin daha detaylı ve analize elverişli olarak tespit edilmesi, maliye ve ekonomi politikalarının daha gerçekçi verilere dayalı olarak belirlenmesi, mali planların ve mali raporların uluslar arası standartlara uygunluğu sağlanarak konsolide edilebilir hale getirilmesi, mali yapıda saydamlığın ve hesap verilebilirliğin sağlanarak “Türk Bütçeleme Sistemi”nin daha şeffaf , fonksiyonel ve etkin durumu getirilmesi amacıyla 2004 yılında Analitik Bütçe Sınıflandırmasına geçilmiştir.

3 ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI
Kurumsal Sınıflandırma, fonksiyonel sınıflandırma ve ekonomik sınıflandırma olmak üzere üç ana grupta oluşmakta olup, fonksiyonel sınıflandırma ile ekonomik sınıflandırma arasında ayrıca finansman tipi sınıflandırma yer almaktadır. KURUMSAL FONKSİYONEL FİN. EKONOMİK I II III IV 00

4 KURUMSAL SINIFLANDIRMA
Kurumsal Sınıflandırma, siyasi ve idari sorumluluğun belirlemesini ve program sorumlularının tespitini hedeflemektedir.

5 TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL SINIFLANDIRMA
FONKSİYONEL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA I II III IV 13 Milli Eğitim Bakanlığı 01 Müsteşarlık 31 Temel EğitimGenel Müdürlüğü 62 Eğitim Hizmetleri

6 FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA
Fonksiyonel sınıflandırma devlet faaliyetinin türünü göstermek üzere tasarlanmıştır.

7 TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA
KURUMSAL FONKSİYONEL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA I II III IV 09 Eğitim Hizmetleri 1 Okulön.ve İlköğ.Hiz. 2 İlköğretim Hizmetleri 00

8 FİNANSMAN TİPİ SINIFLANDIRMA
Genel devlet tanımına giren bütün kurumları kavrayabilmek için ihtiyaç duyulmuştur. Devirli ödenekleri izlemek için geliştirilmiştir. Harcamanın hangi kaynakla finanse edildiğini gösterir. Tek haneli koddan ibarettir.

9 TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FİNASMAN TİPİ SINIFLANDIRMA
KURUMSAL FONKSİYONEL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA I II III IV 1 Genel Bütçe 6 Özel Ödenekler 7 Dış Kaynaklı Krediler

10 KURUMSAL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA
TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUMSAL, FONKSİYONEL, FİNANSMAN TİPİ SINIFLANDIRMA KURUMSAL FONKSİYONEL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA I II III IV 13 Milli Eğitim Bakanlığı 01 Müsteşarlık 31 İlköğretim Genel Müdürlüğü 62 Eğitim Hizmetleri 09 1 Okulön.ve İlköğ.Hiz. 2 00 İlköğretim Hizmetleri Genel Bütçe

11 EKONOMİK SINIFLANDIRMA
Ekonomik Sınıflandırma Devlet faaliyetlerinin, Milli ekonomi üzerindeki etkilerine göre gruplanmasıyla oluşturulmuştur. Devlet faaliyetlerinin, Milli Gelir ve Piyasa Ekonomisi üzerindeki etkilerinin ölçülmesini amaçlar. Bütçe politikalarının seçici bir şekilde uygulamasını sağlar.

12 EKONOMİK SINIFLANDIRMAYA GÖRE İLKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖDENEKLERİ
KURUMSAL FONKSİYONEL FİN EKONOMİK AÇIKLAMA I II III IV 13 01 31 62 09 1 2 00 03 Su Alımları 3 Yakacak Alımları 02 Elektrik Alımları 5 7 05 4 Öğrenci Harçlıkları 8 Giyim ve Kırtasiye Yardımı 6 Hane Halkına Yapılan Transferler (Pansiyon Ödenekleri)

13 ÖDENEKLERİN GÖNDERİLİŞ ŞEKLİ
Personel giderleri, sosyal güvenlik kurumlarına yolluk giderleri mal müdürlüklerine ilçelerin birim kodlarına göre gönderilir Mal ve hizmet alımları, onarım, yapım, donatım giderleri için gönderilen ödenekler okul adı belirtilerek ilçe Mal Müdürlüleri ile muhasebe müdürlüklerine ilçelerin birim kodları esas alınarak gönderilir Pansiyon, yatılı öğrenci giyim, kırtasiye (05/4) yatılı öğrenci harçlıkları (05/4), araç bakım onarım (03/7), araç sigorta, ihale ilan(03/5), Araç muayene (03/4) giderleri için gereken ödenekler ise yatılı bölge ortaokullarının birim kodları esas alınarak doğrudan okul adına, okulun bağlı bulunduğu saymanlığa gönderilir.

14 PANSİYON ÜCRETLERİ Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun Sosyal Yardımlar başlıklı 10.maddesi: Parasız yatılı öğrencilere eğitim araç ve gereçleri, yiyecek, giyecek, harçlık ve diğer ihtiyaçları ile ilgili sosyal yardımlar yapılır.

15 Kanun maddesinde belirtilen barınma, beslenme, eğitim araç ve gereçleri Bütçe Kanunu “M” cetveli ile belirlenen pansiyon ücretinden karşılanır Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı “M” cetvelinde ilköğretim okullarındaki yatılı bir öğrencinin yıllık pansiyon ücreti 2.900,00 TL. olarak belirlenmiştir. Günlük yemek ücreti 8,50 TL.’dır.

16 ÖĞRENCİLERE YAPILACAK SOSYAL YARDIMLAR
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 21. Maddesinde; ‘Eğitim araç ve gereçleri, giyecek ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her yıl Eylül ayında ortaokul, İmam-hatip ortaokulu veya özel eğitim ortaokulu ve ortaöğretim öğrencilerine, (2.200) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı çarpımı sonucu bulunan tutar üzerinden nakdi ödeme’ yapılacağı belirtilmiştir. 2018 yılı Kırtasiye ve Giyim Yardımı miktarı: 0, x 2200 =238,81 TL

17 öğretim yılından itibaren okullarımızda okuyan öğrencilerin tamamına ders kitapları Bakanlığımızca ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

18 Aynı yönetmeliğin 21. Maddesi ikinci fıkrasında da;
(2) Ortaokul, İmam-hatip ortaokulu veya özel eğitim ortaokul öğrencilerine (225) ortaöğretim öğrencilerine (275) gösterge rakamlarının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda, yabancı uyruklu öğrencilere ise anılan tutarların bir buçuk katı kadarı, öğrenimi süresince yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere her ay harçlık olarak ödenir. AYLIK HARÇLIKLAR 0,108550X 225= 24,42 TL

19 YATILI ÖĞRENCİLERİN TEDAVİ GİDERLERİ
2684 sayılı Temel Eğitim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 10’uncu maddesinde “ Parasız yatılı ve burslu öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri Milli Eğitim Bakanlığınca karşılanır.” hükmü yer almaktadır. Parasız yatılı, burslu ve gündüzlü öğrencilerin; muayene ve tedavi giderleri Sayılı Kanun gereği Sosyal Güvenlik Kurumunca yürütülmektedir. (Y.Mad.25)

20 PANSİYONLARIN AÇILMASI, ÜCRETLERİN TESPİTİ
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 3. Maddesinde: “ Milli Eğitim Bakanlığı, parasız ve paralı yatılı okutulacak öğrenciler için pansiyonlar açabilir. Pansiyonların açılmasında ve pansiyon ücretlerinin tespitinde, bulundukları bölgenin gelişmişliği, ulaşım ve benzeri imkânları dikkate alınır. Pansiyon ücretleri her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilir.” Bu husus yönetmeliğin 33 üncü Maddesi ile uygulanmaktadır.

21 PANSİYON BÜTÇELERİ 2698 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 6.Maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 50 inci Maddesine göre; “ Pansiyonların bütçeleri, Mali yıl itibariyle düzenlenir ve Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanır.”

22 ÜCRETSİZ YEMEK YİYECEKLER
8.Madde: “Okul Müdürü, pansiyonlarda görevli müdür yardımcısı, belleticiler, memurlar ve hizmetliler ile nöbetçi oldukları günlerde öğretmenler pansiyon tabelasına dahil edilerek yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde ücretsiz yemek yerler. (Y. Madde:52)

23 ÜCRETLİ YEMEK YİYECEKLER 9
ÜCRETLİ YEMEK YİYECEKLER 9.Madde: “Pansiyonların bağlı bulun- dukları okulların öğretmenleri, memurları ve hizmetlileri ile gündüzlü öğrencileri, her gün için tabela gereğince kişi başına düşen günlük ücretin % 55’ini ödemek şartıyla pansiyon tabelasına katılarak öğle yemeği yiyebilirler.” (Y. Madde:53)

24 PARALI VE PARASIZ YATILI ÖĞRENCİ ÜCRETLERİ
10.Madde “ Paralı yatılı öğrencilerden her yıl Bütçe kanunu ile tespit edilen ücret alınır. Parasız yatılı öğrencilerin pansiyon ücretleri ise aynı miktar üzerinden Devletçe karşılanır.” hükümleri yer almaktadır. (Y: Madde:51)

25 ÜCRET VE YEMEK PARALARININ SAYMANLIĞI YATIRILMASI 2698 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 12.Maddesinde; Paralı yatılı öğrencilerin ücretleri ile diğer personel ve gündüzlü öğrencilerin yemek paralı makbuz karşılığı, sayman mutemetlerince alınarak en geç 48 saat içinde saymanlığa yatırılır. Resmi tatil günleri bu süreye dahil değildir.” hükmü yer almaktadır.(Y.Madde:53)

26 PANSİYON GELİRLERİNİN KULLANIMI
Okul Pansiyonları Kanunu Madde 13.- Saymanlıklar veznelerine yatırılan pansiyon ve yemek ücretlerinin % 88’ini pansiyon giderlerine harcamak, % 12’sini de Maliye Bakanlığınca belirlenen saymanlığa (Merkez Saymanlığı) göndermek üzere hesaplarına alırlar. Maliye Bakanlığının belirleyeceği saymanlıkta toplanan %12’ler Milli Eğitim Bakanlığının uygun göreceği pansiyon giderlerini karşılamak üzere gönderilir. Gönderilen bu paralar yukarıdaki ayrım yapılmaksızın hesaba alınır. (Okul Pansiyonları Yönetmeliği Madde 55)

27 HARCANMAYAN PARALARIN DEVRİ
Okul Pansiyonları Kanunu Madde 14.- Saymanlıklar, her mali yıl, o yıl içinde tahsil ettikleri pansiyon paralarının miktarını, bu paralardan yapılan harcamaları ve geri kalan miktarı gösteren bir hesap özeti düzenleyerek Milli Eğitim Bakanlığına gönderirler. Pansiyonlarda, yılı içinde harcanmayan paralar ertesi malî yıla devrolunur. ( Okul Pansiyonları Yönetmeliği madde:56)

28 PANSİYON GİDERLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Pansiyon Bütçesi Bakanlık Makamınca onaylanıp okullarımıza gönderildikten sonra yapılacak harcamalarda dikkat edilecek hususlar: Pansiyon gelir gider cetvelinin gider bölümünde ödeneklerin sarf yerleri tespit edilmiştir. Buna göre;

29 Beslenme Giderleri: -Parasız yatılı öğrencilerin yemek giderleri, -Ücretsiz yemek yiyen personel yemek giderleri, -Ücretli yemek yiyen öğrenci ve personelin yemek giderlerinde kullanılacak ödeneklerdir. Ulaştırma ve PTT Giderleri: Posta, telefon, telgraf giderleri. (öğrenci başı 20 TL) Temizlik Giderleri: Pansiyonun tüm ünitelerinin bakımı ve korunması için ihtiyaç duyulan temizlik malzeme alımları ile ilgili giderler ile öğrencilerin banyo yaparken kullanacakları sabun ve şampuan vb.giderleri, (2.500 TL.+öğrenci başı 30 TL.)

30 Jenaratör ve Araç yakıt Giderleri: Okul taşıtının pansiyon hizmetlerinde kullanılması halinde taşıtın ve jenaratötün akaryakıt giderleri. (Yıllık TL) Revir ile ecza dolabında bulunması gerekli İlaç ve sağlık araç gereç Giderleri: Revir ile pansiyondaki ecza dolabında bulunması gerekli ilaç ve sağlık araç-gereç giderleri. (öğrenci başına 3 TL: Yangından Korunma Malzeme alımı: Yangından korunma malzemeleri ile yangın tüpü alım ve dolum gideri (Sabit 1000 TL)

31 Bu bölümlerden karşılanır.
İdari Giderler: Pansiyonun idaresi ile ilgili olarak hizmetin gerektirdiği ve diğer bölümlerden de alınması mümkün olmayan giderler . ( TL.+öğrenci başı 30 TL.) Hizmet Satın Alımı Gideri: Temizlik hizmeti satın alma giderleri (Aşcı=3.697,80, Personel=3081,50 TL aylık)(2018 yılında 3 aylık planlanmıştır.) Bu bölümlerden karşılanır. Yakacak Giderleri: Pansiyonun yakacağı, bunların korunması, bakımı ve taşınması ile ilgili giderler ile okul jeneratörü için alınacak yakıt giderleri sistem üzerinden pansiyon fatura gideri kaleminden ödenir Elektrik ve Su Giderleri: Pansiyon binasında tüketilen elektrik ve su bedelleri, sistem üzerinden pansiyon fatura gideri kaleminden ödenir

32 Fatura Talepleri Yatılı bölge ortaokulları pansiyon binası için talep edilen elektrik ve su faturaları için ödenekler Ödenek Takip Modülü Fatura Girişi Elektrik faturası ise Pansiyon elektrik alımları (sayaç okumalı), Su faturası ise pansiyon su alımları (sayaç okumalı) olarak talep edilmelidir.

33 Okul binası için talep edilen elektrik ve su faturaları için ödenekler Ödenek Takip Modülü Fatura Girişi Okul (YİBO) Elektrik faturası ise elektrik alımları (sayaç okumalı), Su faturası ise su alımları (sayaç okumalı) olarak talep edilmelidir

34 Pansiyon binasında kullanılmak üzere talep edilen yakacaklar (faturası kesilen) Ödenek Takip Modülü ödenek işlemleri Ödenek Talebi (Pansiyon) 05.4 > Pansiyon Yakacak Alımları (Kömür, Odun v.b), okul binasında kullanılmak üzere talep edilen yakacaklar (faturası kesilen) Ödenek Takip Modülü ödenek işlemleri Ödenek Talebi (YİBO) > Yakacak Alımları (Kömür, Odun v.b) olarak talep edilmelidir.

35 Güvence bedellerinin talepleri için Ödenek Takip Modülü ödenek işlemleri Ödenek Talebi talep türü Pansiyon ise talebe ait bina türü Pansiyon (Pansiyon) okul İse Okul(YİBO) seçilecek ve hangi abonelik için güvence bedeli isteniyorsa Talep Türü olarak seçilmelidir. örnek su aboneliği (İlk Defa Abone Olurken) kurumun abonelik bilgilerinde hata var ise tekrar düzenlenmelidir. (7061 sayılı kanun gereği su aboneliği için güvence bedeli ödenmez.) Not: Faturası sorunsuz onaylanan kurumlar herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Onaylanmayan talep edilen faturaların ödemesini yapmayınız

36 PANSİYON GELİR-GİDER CETVELİNİN HAZIRLANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

37 A.Gelir Bölümü Gelirler, a) Parasız yatılı öğrencilerin yıllık ücreti: Okulun yatılı öğrenci sayısı ile Bütçe Kanunu “M” cetvelinde belirlenen yıllık pansiyon ücretinin çarpımı sonucu elde edilen rakam, b) Paralı yatılı öğrencilerden tahsil edilecek yıllık ücret: Okulun paralı yatılı öğrenci sayısı ile Bütçe Kanunu “M” cetvelinde belirlenen yıllık pansiyon ücretinin çarpımı sonucu elde edilen rakam, c) Ücretli yemek yiyecek personel ve öğrencilerden tahsil edilecek yıllık ücret: Günlük yemek ücretinin %55’inin yemek yiyeceği gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak rakam.

38 Gelirler Toplamı: a,b,c fıkralarında sayılan gelirlerin toplamıdır.
%12’ler sütununa; gelirlerin toplamının %12’si, %88 tutarı sütununa; gelirler toplamından %12’ler sütununda yazılı rakam çıkarıldıktan sonra arta kalan miktar, Ocak ayına devir sütununa; Bir önceki mali yıl pansiyon bütçesinden gönderilen ödeneklerden harcanmayan kısmın toplamı,

39 Ambar ayniyat tutarı sütununa: Bir önceki yıl pansiyon bütçesinin gider bölümüne konulan ödeneklerle alınan her türlü (yiyecek,temilik malzemesi) maldan mali yıl sonuna kadar ambar çıkışı yapılmayan kısmın (ambarda mevcut olanın) ambara giriş fiyatı üzerinden değerlendirilerek elde edilecek toplam rakam, Genel toplam sütununa: %88 + Ocak ayına devir +ambar ayniyat tutarı toplamı yazılır.

40 B-GİDER BÖLÜMÜ Yatılı öğrencilerin yıllık yiyecek ücretleri;
“Günlük yemek ücreti X yemek yiyen pansiyoner öğrenci sayısı X 255 gün “ formülü esas alınarak hesaplanır. Pansiyon kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince ücretsiz olarak tabelaya dahil edilmesi gereken personel için yiyecek gideri; “günlük yemek bedeli X 225 gün X personel sayısı” formülü uygulanarak hesaplanır.

41 3. Pansiyon kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince ücretli olarak tabelaya dahil edilmesi gereken personel ve öğrenci için yiyecek gideri; Ücretli yemek yiyen personel ve öğrencilerden tahsil edilen ücretin %12’si düşüldükten sonra kalan miktar.

42 ÖDENEK AKTARILMASI 2698 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunun 6’ncı Maddesi gereğince her yıl Ocak ayında yatılı bölge ortaokulu müdürlüklerince hazırlanarak Bakanlığa gönderilen pansiyon gelir gider cetvelleri Bakanlıkça onaylanmaktadır. Gider bölümleri arasında ödenek aktarması da Bakanlığın izni alınarak yapılır.

43 TEŞEKKÜR EDERİM. Ahmet Şükrü CÖMERT. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
TEŞEKKÜR EDERİM Ahmet Şükrü CÖMERT Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü


"PANSİYON BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları