Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETMEYE GİRİŞ ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİĞİN İŞLEMSEL VE ÜRETİM BOYUTLARI NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr

2 ÜRETİM YÖNETİMİ VE ÜRETİM SÜRECİ
Üretim: Malzemeleri son ürünlere ve hizmetlere dönüştürmede iş gücü ve makine gibi kaynakları kullanır. Üretim ve İşlemler Yönetimi: Malzemelerin ve kaynakların son ürünlere ve hizmetlere dönüştürülmesinde insanların ve makinelerin yönetilmesi ile üretim sürecini denetler. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

3 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

4 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
YIĞIN ÜRETİM Yığın Üretim: Uzmanlaşmış becerilere sahip çalışanların, mekanizasyonun ve standardizasyonun etkili kombinasyonu ile ürünlerin büyük miktarlarda üretilmesini sağlayan sistem. Uzmanlaşma, mekanizasyon ve standardizasyon ilkeleri montaj hattının gelişmesini sağlamıştır. Bu üretim metodunda ürün, birçok iş istasyonundan oluşan taşıma bandında hareket etmektedir. Henry Ford’un bu kavramı uygulaması araba montaj devrimini ortaya çıkarmıştır. (Montaj süresi 12 saatten 1,5 saate düşmüştür!) NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

5 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
ESNEK ÜRETİM Esnek üretim birçok biçimde gerçekleşebilmekle birlikte genellikle müşteri siparişlerinin ayrıntılarını paylaşmak için bilgi teknolojilerinin, siparişlerin karşılanması için programlanabilir ekipmanların ve belirli bir siparişin karşılanması için görevler ne olursa olsun bunları gerçekleştirebilecek yetenekte insanların kullanılmasını içermektedir. İşletmedeki herkes arasında etkin iletişimi gerektirir. Yığın üretim tek bir parçanın yüksek miktarlarda üretimi için etkin iken, esnek üretim küçük miktarlarda üretim için daha maliyet etkinliklidir. Böylece aynı fabrikada çok farklı çeşitte ürün üretilebilmektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

6 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
KURULUŞ YERİ KARARI Son zamanlardaki yaklaşım, üretim tesislerini ürünlerin satılacağı pazarlara daha yakın hale getirmektir. Böylece: Nakliyat maliyeti ve süresi azalır. Ana şirket ile tedarikçi arasında daha yakın kültürel ilişki olur. Daha çevreci bir uygulama ortaya çıkar. Hükümet vergi indirimi vb. teşvikler sunabilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

7 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

8 TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİ (TZÜ)
Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ): Üretim ve işlemlerin bütünsel sistemini etkilemek için stok kontrolünün dar faaliyetinden daha ileriye ulaşan geniş kapsamlı yönetim felsefesi. Bu sistemde, doğru parçanın doğru yerde doğru zamanda yani üretim için gerekli olduğu andan önce olmasını sağlayarak faaliyetlere değer katmayan şeylerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

9 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
kaynaklar Louis E. BOONE ve David L. KURTZ (2013) Çağdaş İşletme - Contemporary Business, Çeviri Editörü: Prof. Dr. Azmi YALÇIN, 14. Basımdan Çeviri, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları