Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ
(Madde No:6)

2 Kanun Kapsamında İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Getirilen İmkanlar Üç Ana Başlık Altında Toplanmıştır : İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşlar, Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Emtia, Tarihli Bilançolara Göre Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar ile bunlarla ilgili diğer işlemler, beyan edilmek suretiyle yasal kayıtların gerçeğe uygun hale getirilmesi imkanı sağlanmıştır.

3 İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşların Kayda Alınması: Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan; Emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını, kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedelleriyle bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna (31 Ağustos 2018) kadar bir envanter listesi ile vergi dairesine bildirmek suretiyle kayıtlarına alabileceklerdir.(Ek:18-19)

4 İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almayan Emtia, Makine, Teçhizat ve Demirbaşların Kayda Alınması: Emtia ; Ticari Mal, Hammadde, Malzeme, Yarı Mamul ve Mamul malları ifade etmektedir. İnşaat işletmelerinin; inşa edilen ve emtia niteliğindeki taşınmazlarını ve üretimde kullandıkları malzeme ve yarı mamullerini de bildirmeleri mümkündür. Makine, teçhizat ve demirbaşlar dışındaki iktisadi kıymetler düzenleme kapsamına girmemektedir.

5 Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler aktiflerine kaydettikleri emtia ile makine, teçhizat ve demirbaşlar için iki ayrı karşılık hesabı açılacakdır. Makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrılan karşılık birikmiş amortisman kabul edilecek, emtia için ayrılan karşılık ise sermaye yedekleri arasında görülecektir. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiyesi halinde sermayenin unsuru sayılacak ve vegilendirilmeyecektir. Bildirime dahil edilen makine, teçhizat ve demirbaşlar için amortisman ayrılmayacaktır.

6 Uygulama kapsamında beyan edilen makine, teçhizat, demirbaş ve emtianın rayiç bedeli üzerinden;
-Teslimleri genel oranda (%18) KDV’ye tabi olanlar için %10 oranında, -Teslimleri İndirimli oranda (%1-%8) KDV’ye tabi olanlar için ise varlığın tabi olduğu KDV’nin yarısı (%0,5 - %4) esas alınarak KDV hesaplanması ve hesaplanan bu KDV’nin sorumlu sıfatıyla ayrı bir beyanname ile beyan edilmesi ve beyan edilen KDV’nin beyanname verme süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. Emtia için sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimi mümkündür. Ancak makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden beyan edilen ve ödenen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün değildir, ancak gider olarak dikkate alınabilecektir.

7 Özel Tüketim Vergisine tabi malları bu kapsamda beyan eden mükellefler, beyan tarihindeki miktar ve emsal bedeli üzerinden hesaplanan ÖTV’lerini KDV’ye ilişkin beyanname verme süresi içinde ayrı bir beyanname ile beyan ederek ödeyeceklerdir. Bu mallar için ÖTV Kanunun 4 maddesinin 3 numaralı fıkrası hükmü (belgesiz mal bulundurma) uygulanmayacak ve bu ÖTV için vergi cezası kesilmeyecektir. Beyan edilen kıymetler BA formu ile « Muhtelif Satıcılar (7143 sayılı Kanun Madde 6/1) » açıklaması yazılmak sureti ile beyan edilecektir.

8 Duran varlıklar için bu düzenlemeden faydalanılması mümkün değildir.
Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Mallar: Mükelleflere kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde bulunmayan emtialarını, beyan etme imkanı getirilmiştir. Bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar ( ) aynı nev’iden emtialara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayri safi kar oranını (karlılık oranının tespit edilememesi halinde bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranları) dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yerine getirmek suretiyle kayıtlarından çıkarabileceklerdir. Fatura düzenleneceğinden faturaya bağlı gelir kaydı ve KDV ile varsa diğer vergilerde hesaplanacaktır. Faturanın alıcı kısmına “Muhtelif Alıcılar (7143 sayılı Kanunun 6/2 maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir)” ibaresi yazılacaktır. Duran varlıklar için bu düzenlemeden faydalanılması mümkün değildir.

9 Bu hükme göre ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenebilir. Bu madde hükmünün uygulanmasına ilişkin olarak geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmaz.

10 Katma değer vergisi 1 nolu KDV Beyannamesinin Matrah kulakçığının «7143 Sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki Bildirim» tablosunda göstereceklerdir. Beyannamede ödeme çıkması halinde ve emtiaya isabet eden KDV taksitle ödenmek istenirse ayrı bir beyanname (Ek:21)verilmesi gerekmektedir. Taksitlendirme yapılmak istenmez ise Ek beyanname verilmesine gerek yoktur. Emtia’nın ÖTV’ye tabi olması durumunda ÖTV’ye faturada yer verilecek ve ilgili dönemde beyan edilecektir. Beyan edilen kıymetler BS formu ile « Muhtelif Alıcılar (7143 sayılı Kanun Madde 6/2) » açıklaması yazılmak sureti ile beyan edilecektir.

11 Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Mallar:
Eczaneler; stoklarında kaydi olarak bulunduğu halde fiilen bulunmayan ilaç stoklarını; kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. ayın sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek sureti ile kayıtlarından çıkarabileceklerdir. Maliyet bedeli üzerinden % 4 oranında hesaplanan KDV ayrı bir beyanname ile beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenecektir. Ödenen vergi gider yazılamayacak, beyan edilen KDV indirilemeyecektir.

12 Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar :
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2017 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar (31 Ağustos 2018) vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler.

13 Beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir.
Ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Beyan edilen kasa mevcudu ve ortaklardan net alacak tutarları 689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabında takip edilebileceği gibi bilançonun aktifinde geçici bir hesapta da izlenebilir. (296 hesap) Beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz. Beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2018 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri tarihine kadar düzeltebilmeleri mümkündür. Düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmayacaktır.

14 VARLIK BARIŞI (Madde No:10/13)

15 Diğer Sermaye Piyasası Araçlarını
Hangi Varlıklar Kapsama Girmektedir 1.Yurt dışında bulunan : Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymet, Diğer Sermaye Piyasası Araçlarını bu maddedeki hükümler çerçevesinde 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’ye (banka yada aracı kuruma bildiren) getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler.

16 Banka ve aracı kurumlar;
Kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak % 2 oranında hesapladıkları vergiyi, tarihine kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan eder ve aynı sürede öderler.

17 Bu Varlıklar , yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30/11/2018 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın bu madde hükümlerinden yararlanılır.

18 Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır.

19 Avantajlar: 213 sayılı Kanun uyarınca defter tutan mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilirler.

20 2.Türkiye’de bulunan: (Gelir veya Kurumlar Vergisi Mükelleflerince Sahip olunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan) Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymet , Diğer Sermaye Piyasası Araçlarını , Taşınmazlarını 30 Kasım 2018 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın kanuni defterlere kaydedebilirler.

21 Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir. Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden % 2 oranında vergi hesaplanır ve tarihine kadar ödenir.

22 Ancak tarihine kadar; * Yurtdışındaki varlıkları bildirerek Türkiye’ye getirenler, * Bu varlıkları yurtdışında bulunan banka veya finans kurumlarından kullanılan kredinin kapamasında kullananların * Varlıkları defter kayıtlardaki sermaye avanslarının kapamasında kullananların, * Türkiye’de bulunan varlıklarını kanuni defterlerine kaydedenlerin adlarına %2 oranındaki vergi hesaplanmayacaktır.

23 ŞARTLAR ve ORTAK HÜKÜMLER:
Yurtdışından Türkiye’ye getirilen veya Türkiye’deki Varlıklardan kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmez. Bu kapsamda ödenen vergiler gider veya indirim olarak kabul edilmez.

24 ŞARTLAR ve ORTAK HÜKÜMLER:
Bu kapsamda bildirilen ve beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir surette vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Ancak bu hükümden faydalanılabilmesi için beyan edilen tutarlara ilişkin verginin vadesinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi şarttır.

25 (31.10.2018 tarihine kadar elde ettikleri de dahil olmak üzere)
Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların; * Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları, *Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları, -Yurtdışında bulunan işyeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları, ( tarihine kadar elde ettikleri de dahil olmak üzere) tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi, kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.

26 Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların;
-Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları, tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi, kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.

27 Bakanlar Kurulu, bu maddede yer alan süreleri, bitim tarihlerinden itibaren altı aya kadar uzatmaya; Maliye Bakanlığı, madde kapsamına giren varlıkların Türkiye’ye getirilmesi, bildirim ve beyanı ile işletmeye dâhil edilmelerine ilişkin hususları, bildirim ve beyanların şekli, içeriği ve ekleri ile yapılacağı yeri, maddenin uygulanmasında kullanılacak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

28 Saygılarımızla,

29 Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz…
AS / NEXIA TÜRKİYE Adres: Büyükdere Caddesi No:23 Kat:7 34381 Şişli / İSTANBUL / TÜRKİYE Tel: Web: AS NEXIA TÜRKİYE


"İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları