Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Giyilebilir Bilişim Hazırlayanlar: Beyza Aksoy Eyşan Ekici Merve Sezer

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Giyilebilir Bilişim Hazırlayanlar: Beyza Aksoy Eyşan Ekici Merve Sezer"— Sunum transkripti:

1 Giyilebilir Bilişim Hazırlayanlar: Beyza Aksoy Eyşan Ekici Merve Sezer
Sema Çakmaklı Selda Yeşil Hatice Nur Uzunkol Hatice Üner BTÖ416:İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN Bahar Dönemi

2 Giyilebilir Bilişim Nedir?
2010 yılından itibaren teknoloji literatürüne giyilebilir teknoloji kelimesi katılmıştır. Bilgisayar dünyasındaki teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilen, saat, gözlük, bileklik vb. şeklindeki aksesuarlar teknolojinin her daim kullanılmasını sağlıyor. Bu aksesuarlar sayesinde gündelik hayat daha kolay bir hal alıyor. Hayatı kolaylaştıran ve teknolojiyi giyilir hale getiren bu cihazlar da giyilebilir teknoloji şeklinde tanımlanıyor.

3 Bir zamanlar kara şimşek diye bir dizi vardı
Bir zamanlar kara şimşek diye bir dizi vardı. O dizide konuşan bir araba ve arabanın sürücüsü David vardı. Sürücü arabayla konuşmak için kolundaki saati kullanırdı. O zaman hayal olan bu teknoloji Giyilebilir Teknoloji sayesinde artık hayal değildi.

4 GİYDİRİLEBİLİR TEKNOLOJİLERE ÖRNEKLER
Run-n-Read Koşarken, spor yaparken bir yandan da kitabın, derginin, gazetenin okunmasını sağlayacağı düşünülen bir akıllı cihazdır. Saç bandına ya da ‘t-shirt’ün yakasına takılacak bu cihaz baş hareketlerini algılayarak, bluetooth bağlantısıyla akıllı telefona, tablete ya da ‘e-reader’a gönderilebilmektedir. Run-n-Read akıllı cihazın satış fiyatı 55 dolardır.

5 Fitbit Flex Adım sayarak kilo verdirmesi düşünülerek Fitbit Flex üretilmiştir. Spor yapmadan sadece hareket ederek kilo verdirme kapasitesine sahip bir üründür. Hareketleri görselleştirerek, hedefe ulaştıkça ödül veren yazılımı da mevcuttur.

6 The Narrative Clip Beş megapiksel kamerası olan, ufak bir fotoğraf makinesidir. Gün boyunca otomatik olarak, hiçbir tuşa basmadan çevredeki her şeyin fotoğrafını çekebilmektedir. Şarjı iki gün dayanabilen cihazın mobil uygulaması sayesinde çekilmiş fotoğrafları düzenlemek ve paylaşmak mümkündür. Bu akıllı kameranın ön sipariş fiyatı ise 279 dolardan başlamaktadır.

7 Nymi Nymi kalp atışından, kimlik algılayan bir teknolojiye sahiptir.
Nymi bilgisayarı, telefonu ve hatta arabayı uzaktan kontrol etmeyi sağlamaktadır. E-postaları kontrol etmek için ilginç bir çözüm alternatifi olan Nymi 79 dolar olarak piyasada yerini almaktadır.

8 Embrace+ Embrace+, sayesinde, telefondan uzak kalındığında bir aramadan, ya da bir e-postadan farklı renk algıları yaratarak haberdar edebiliyor. Mail gelince akıllı bilezik mavi; arama geldiğinde kırmızı renge dönüşüp uyarabiliyor. Embrace+ 69 dolara satın alınabilir.

9 Sensoria Fitness uygulamalarında kullanılan Sensoria, bir çift akıllı çorap şeklinde tasarlanmıştır ve spor hedeflerine ulaşılmasını sağlamaktadır. Sensörlü çorapları bileğe takıldığında cihaza basınç verileri gönderilir. Bu veriler kablosuz ağ bağlantısıyla akıllı telefona aktarılır ve spor yapılan süre içerisinde ne kadar adım yüründüğü ve kaç kalori yakıldığı takip edilebilir. Sensoria’nın fiyatı 149 dolar olarak raflarda yerini almıştır.

10 Honeywell (LXE) HX2 (Giyilebilir Terminal)
Honeywel HX2 hızlı ürün toplama gerektiren tüm işler için kullanıcının ellerini boş bırakmak amaçlı tasarlanmıştır. ToughTalk sesli yönetim sistemi ile donatılmış olan HX2, her türlü gürültülü ve parazitli ortamda gelişmiş ses tanıma performansı sunar. Kablo ya da bluetooth ile bağlanabilen ve ele takılan yüzük okuyucu seçeneği tüm barkodları hızlı bir şekilde okutmaktadır. Darbe dayanıklı ekranı ve farklı tuş takımı seçenekleri ile veri girişini hızlandırır.

11 Samsung Akıllı Saat Galaxy Gear
Galaxy Gear akıllı saat 2,5 inc boyuntunda, 320 x 320 piksel çözünürlüğüne sahip ve OLED (bükülebilir) ekrana sahiptir. 1,5 Ghz çift çekirdekli işlemciye sahip olan Samsung Galaxy Gear akıllı saatin 1 Gigabyte hızındaki RAM‘i bulunmaktadır. 4 Megapiksel kamerası vardır ve 720p kalitesinde HD video kaydıda yapabilmektedir.

12 Epilepsi Hastalarına Özel Giyilebilir Teknoloji: Dialog
Dialog epilepsi hastaları için geliştirilmiş, hastaları nöbet geçirmeden hemen önce uyarırken, nöbet sırasında ise hastanın çevresindeki kişileri ne yapmaları gerektiğine dair bilgilendiren teknolojik bir aygıttır. Epilepsi hastaları için tasarlanan giyilebilir teknoloji Dialog sağlık alanında yaygınlaşan mobil uygulamalara bir örnektir.

13 Sony Bilek Bilgisayarı
Sony Bilek Bilgisayarı bilgisayarların kol saati seviyesindeki halidir. Bilek bilgisayarı masaüstü bir bilgisayarın yapabileceği her şeyi yapabilmektedir. Çekip çıkarılabilir klavyenin tasarımına ve dokunmatik OLED ekranın aynı zamanda görüntüleri herhangi bir yere yansıtabilme özelliği vardır.

14 Masal Anlatan Bebek Pijaması
Yetişkinler giyilebilir teknolojinin nimetlerinden faydalanırken çocukları unutmak olmaz. Çok yakında masal anlatan bebek pijamaları görücüye çıkacak ve istenilen masal giyilebilir teknoloji ürününe yüklenerek bebeğinize farklı farklı masallar, ninniler okuyabilecek.

15 Sproutling ve Bebekler
Sproutling bebeklere uygun bir giydirilebilir teknoloji ürünüdür. Bebeğin ayağına bağlanan bu teknoloji ile odanın sıcaklığı , beğin kalp atışları , ortamın rutubet ve nemi öğrenilebiir. Sproutling akıllı telefona tüm bu bilgileri yollamaktadır. Şu an test aşamalarından geçen ürünün 2014 yılında çıkması beklenmektedir.

16 Google Glass Glass, Android ve üstü cihazlar ile uyumlu olan cihaz ile, Sesli komutlar ile video ve fotoğraf çekmek, adres aramak gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. Google Glass, tüm dikkatleri üzerine çekmişken, konuşan ayakkabı projesi ile de giyilebilir teknolojisi gündemdedir. konuşan ayakkabı projesi:

17 Giyilebilir WPAN Pazarı Çok Çabuk Büyüyecek
İngiliz araştırma şirketi Visiongain’in ifadesine göre giyilebilir teknoloji pazarı bu yıl 4.6 milyar dolar hacmindeyken gelecek beş yılda talepteki patlama ile katlanarak büyüyecektir. Juniper Research ise bu yıl 15 milyon olan giyilebilir cihaz sayısının 2017 yılı itibariyle 70 milyona çıkacağını öngörmektedir. ABI Research ise Juniper’in aksine sadece spor ve sağlık amaçlı kullanılacak olan giyilebilir cihazların sayısının 2017 itibariyle 170 milyon olacağını öngörmektedir.

18 Yeni Bir Araçlar Dünyası Geliyor
Günümüzde insanlar akıllı saatler, fitness bantları ve Google Glass gibi ürünler sayesinde giyilebilir teknoloji ile tanışmış durumdalar. Yakında ise her yanımız giyilebilir cihazlarla donatılmış olacak. Giysilerin üzerine takabildiğimiz, geniş yelpazede sunulan cihazlar göreceğiz. Sony Smart Bluetooth Handset SBH52 adlı cihaz herhangi bir Bluetooth aygıtına ses iletebilen ve herhangi bir Bluetooth aygıtından ses alabilen, klipsli bir üründür. Telefon gibi kullanabilir ,fm fonksiyonu ile radyo dinleyebilirsiniz.

19 Bazı giyilebilir cihazlar gömlek, ayakkabı, çorap ve şapka gibi kıyafetlere gömülü gelecek iken bazıları da vücudun boyun, kol ya da göğüs gibi çeşitli bölümlerine sarılabilecektir. Göğse sarılan cihazlardan biri de UnderArmour’ın Armour39 adlı cihazıdır. Cihaz, atletik performansınızı ölçmekte, cihazın uygulamasından performansınızı takip edebilmekteyiz. Misfit Shine adlı giyilebilir fitness aracı olan cihazı boynunuza asabilir, bileğinize dolayabilir ya da kıyafetinize iliştirebilirsiniz.

20 Giyilebilir Cihazları Sesle Kontrol Edin
Internete bağlı bilgisayarlardan işleyen, Google Glass ya da Apple iWatch üzerinden sizinle iletişime geçen ya da bir çeşit kulakiçi Bluetooth kulaklık üzerinden kulağınıza fısıldayan sanal asistanınız sizi rahatsız etmeden neler olup bittiği konusunda gün boyu sizi bilgilendirecektir. Soru her ne hakkında olursa olsun sorulup, cevabı alınabilmektedir. Bu yalnızca nesnel sorular (Vikipedi tipi sorular, “İstanbul’un nüfusu ne kadar?” gibi) değil, aynı zamanda kişisel sorular (“Atilla’nın doğum günü ne zaman?” gibi) ve bu ikisinin birleşiminden oluşan sorular (“Atilla’nın doğum gününde nereye gidelim?” gibi) için de geçerlidir.

21 Hepimiz Giyilebilir Cihazlarla Dolaşacağız
Doktorlar Google Glass’ı sevecek; iki eli de doluyken internete erişmesi gereken endüstri çalışanları Google Glass kullanacaktır. Görme engelliler, işitme engelli ve fiziksel engelliler arasında oldukça yaygın hale gelecektir. Profesyonel atletler tarafından kullanılacaktır. Tüm teknoloji hayranları ve diğer tüm insanlar tarafından benimsenecektir. Bir iki yıl içinde sıradan tüketiciler, giyilebilir cihazları her yerde görmeye alışacaktır. Giyilebilir cihazlar kısa sürede statü sembolü haline gelecek, kişisel gelişim aracı ve profesyonel araçlar olarak görüleceklerdir.

22 Sunumda yer almayan diğer giyilebilir teknolojilere linkten ulaşabilirsiniz: Air mouse kullanımı ile ilgili videoya ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz: Samsung Gear ile ilgili videoya ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz: Google Glass ile ilgili videoya ulaşmak için tıklayabilirsiniz:


"Giyilebilir Bilişim Hazırlayanlar: Beyza Aksoy Eyşan Ekici Merve Sezer" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları