Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi"— Sunum transkripti:

1 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Bölüm-1 Kara yolları trafik kanunu Trafik ile ilgili kuruluşlar ve komisyonlar

2 Karayolları Trafik Kanunu
BÖLÜM-1 Karayolları Trafik Kanunu Karayollarındaki can ve mal güvenliğinin sağlanması, trafik düzeninin kontrolünü sağlamak ve trafiği ilgilendiren bütün konularda alınacak önlemleri belirlemek amacıyla 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çıkarılmıştır. 18 Ekim 1983 Tarihinde Kanunlaşmış ve 18 Haziran 1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3 Trafik İle İlgili Kurullar Kuruluşlar ve Komisyonlar
BÖLÜM-1 Trafik İle İlgili Kurullar Kuruluşlar ve Komisyonlar 1. Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulu ve Görevleri: Başbakanın başkanlığında yılda iki defa olağan, Başbakanın gerek görmesi halinde de olağanüstü gündemle toplanır. Karayolu güvenliği kurulunca görülen önerileri karara bağlar. Gerekli koordinasyon önlemlerini alır. Kurulun sekretarya görevi Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılır.

4 Trafik Güvenliği Yüksek Kurul Üyeleri
BÖLÜM-1 Trafik Güvenliği Yüksek Kurul Üyeleri Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Orman ve Su İşleri, Tarım ve Hayvancılık ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Bağlı Olduğu Bakanlıklar ile Jandarma Genel Komutanı, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı,  Emniyet Genel Müdürü ve Karayolları Genel Müdüründen oluşur.

5 2. Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu
BÖLÜM-1 2. Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanının başkanlığında üç ayda bir toplanır. Karayolu Güvenliği Yüksek Kuruluna katılan kamu kurumlarının en az Daire Başkanı seviyesinde görevlileri ile J.Gn.K, TSE, TŞOF, İçişleri Bakanlığınca uygun görülen trafikle ilgili Üniversite, TMMOB, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Trafik Kazaları Yardım Vakfından bir temsilci ve Başkent Büyükşehir Belediye Başkanından oluşur.

6 Karayolları Trafik Güvenliği Kurulunun Görev ve Yetkileri :
BÖLÜM-1 Karayolları Trafik Güvenliği Kurulunun Görev ve Yetkileri : Trafikle ilgili kuruluşlarda koordineyi sağlamak, öneride bulunmak, Trafik kazalarının azaltılabilmesi için önerilerde bulunmak, Karayolunun güvenliği için plan hazırlamak, kendi görev alanına giren konuların yasal düzenlemesi ve uygulamalarda görülen aksaklıkları tespit etmek.

7 3. Emniyet Genel Müdürlüğü:
BÖLÜM-1 3. Emniyet Genel Müdürlüğü: Trafik kazalarında Kaza Tespit Tutanağı düzenlemek, olay yerinde önlem almak, Yoldan yararlananların trafik eğitimini yaptırmak, Araçların tescil işlemlerini yaparak belge ve plakalarını vermek, Trafik kurallarına uymayanlar hakkında gerekli işlemleri yapmak, Trafik suçu işleyenlere suç ve ceza tutanağı düzenlemek, Suçu işleyenlerin araç plakalarını trafik zabıtasına bildirmek, Trafik düzensizliği yapanları uyarmak, Sürücülerin belgelerini vermek, Sigorta şirketlerine araçlarla ilgili olarak taleplerinde bilgi vermek Trafik kontrol ve denetimlerini yapmak, Trafik akışını sağlamaktır.

8 4. Karayolları Genel Müdürlüğü:
BÖLÜM-1 4. Karayolları Genel Müdürlüğü: Karayollarındaki tüm işaretleme standartlarını tespit etmek, kontrol etmek, yayımlamak, sorumlu olduğu karayollarındaki güvenlik için gerekli işaretleme ve düzenlemeleri yapmak. Hız sınırların belirlemek. Karayollarına ait işaret levhalarına, tesis ve yapılarına zarar verenleri, yükleme kurallarına aykırı davrananla suç ve ceza tutanağı düzenlemek ve en yakın trafik kuruluşuna teslim etmek. Sorumlu olduğu karayolunda trafik güvenliğini ilgilendiren kavşak, durak yeri, aydınlatma ve benzeri çalışmaları yapmak ve yaptırmaktır.

9 5. Milli Eğitim Bakanlığı:
BÖLÜM-1 5. Milli Eğitim Bakanlığı: Eğitimle ilgili alanlarda yetkilendirilmiştir. Sürücü Kursları açmak, açılmalarına izin vermek, sınavları yamak, trafik genel eğitim planları hazırlamak, çocuk eğitim parklarının yapılmasına, açılmasına izin vermek ve denetlenmesini yapmak. 6. Sağlık Bakanlığı: Karayollarında meydana gelen trafik kazaları ile ilgili ilk ve acil yardım hizmetlerini planlamak ve uygulamak.

10 7. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği:
BÖLÜM-1 7. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği: Köy yollarında yapılması gereken tüm alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yapmak ve gerekli tedbirleri almak. 8. Ulaştırma –Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: Karayolu taşımasına ilişkin gerekli koordinasyonu sağlamak, Tescile bağlı araçların muayenesini yamak ve yaptırmak. Gerekli denetimleri yapmak. 9. Orman ve Su işleri Bakanlığı: Köy yollarında yapılması gereken tüm alt yapı ve üst yapı çalışmaları Orman Bakanlığı için de geçerlidir.

11 10. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:
BÖLÜM-1 10. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerini azaltmak adına çevreyi kirletenlerin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak, kontrol etmek. 11. Belediye Trafik Birimleri: Karayollarının kendi alanlarında yapmış olduğu çalışmaların aynısını belediyelerinde kendi yetkili alanlarında yapması, Çocuklar için trafik eğitim tesisleri yapmak. 12. İl ve İlçe Trafik Komisyonları: İl trafik komisyonun ilin valisinin başkanlığında toplanır. Alınan kararlar valinin onayıyla yürürlüğe girer. İlçelerde ise komisyona kaymakam başkanlık yapar. Valinin onayıyla yürürlüğe girer.

12 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI
Test : 1


"COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları