Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KPSS ÇALIŞMALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KPSS ÇALIŞMALARI."— Sunum transkripti:

1 KPSS ÇALIŞMALARI

2 1. Keynesyen modele göre, diğer değişkenler sabitken, net ihracatın artması aşağıdakilerden hangisine neden olur? A) Toplam arz eğrisini sola kaydırır B) Toplam talep eğrisini sola doğru kaydırır C) Toplam arz eğrisini sağa doğru kaydırır D) Toplam talep eğrisini sağa doğru kaydırır E) Toplam talep ve toplam arz eğrilerinin yerini değiştirmez Çözüm: Keynesyen modele göre net ihracatta meydana gelen artış, toplam talep eğrisinin sağa kaymasına neden olacaktır. Cevap, D seçeneğidir

3 2. Yapısal işsizlik hangi durumda ortaya çıkar
2. Yapısal işsizlik hangi durumda ortaya çıkar? A) İşsizlerin sayısı, kullanılabilir mevcut iş olanaklarının sayısını aştığında B) İnsanlar yeni işler aradıklarında C) Bir GSMH açığı söz konusu olduğunda D) Bir enflasyonist açık söz konusu olduğunda E) Kullanılabilir iş olanaklarının sayısı ile işsizlerin sayısının birbirine eşit olduğu ancak aralarında uygun eşleşme olamadığında Çözüm: Yapısal işsizlik, genellikle bir sektör daralırken, diğer bir sektörde canlanma yaşanması durumunda ortaya çıkar. Daralan sektörde iş imkânı azalacağı için işten çıkarmalar yaşanacaktır. Diğer taraftan canlanan sektörde de, yeni işgücüne ihtiyaç olacaktır. Ancak daralan sektörde işsiz kalan işçiler, genişleyen sektördeki iş için gerekli vasıflara sahip olmayabilirler. Dolayısıyla mevcut iş ile işçinin niteliği arasında bir uyum yoksa yapısal işsizlik söz konusu olur. Cevap, E seçeneğidir.

4 3. Gelir vergisinin olduğu kapalı bir ekonomide, gelir vergisinin olmadığı bir kapalı ekonomiye göre hükümet harcamalarının GSMH'ya etkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Etki daha fazladır B) Etki daha azdır C) Etki belirsizdir D) Etki marjinal tüketim eğilimine bağlıdır E) Etki farksızdır

5 Cevap, B seçeneğidir

6 4. Kalkınma hangi yönüyle büyümeden ayrılır
4. Kalkınma hangi yönüyle büyümeden ayrılır? A) Kişi başına gelirin artması B) Ekonomik yapının değişmesi C) Üretimin artması D) Milli gelirin artması E) İhracatın artması Çözüm: Kalkınma bir ülkede üretim miktarının ve kişi başına düşen gelirin artmasının yanı sıra, ülkenin mevcut iktisadi ve sosyo - kültürel yapısının değiştirilmesi ve yenilenmesidir. Sadece niceliksel bir artış olan üretim miktarının ve kişi başına gelirin artması ekonomik büyümenin göstergesi olarak kabul edilirken, yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve ekonomik yapının değişmesi gibi niteliksel değişmeler kalkınmanın temel öğeleri arasında yer almaktadır. Cevap, B seçeneğidir.

7 5. Fisher formülü aşağıdakilerden hangisini hesaplar
5. Fisher formülü aşağıdakilerden hangisini hesaplar? A) Beklenen enflasyonu B) Reel faiz oranını C) Likiditeyi D) Toptan riski E) Getiriyi Çözüm: Fisher eşitliğine göre, reel faiz oranları = nominal faiz oranı - beklenen enflasyon oranıdır. Dolayısıyla Fisher eşitliği, reel faiz oranını hesaplar. Cevap, B seçeneğidir.

8 6. Keynesyen Model'de aşağıdakilerden hangisi para talebi ile ters yönlü bir ilişki içerisindedir? A) Gelir B) Tasarruf C) Yatırım D) Tüketim E) Faiz oranı Çözüm: Keynes'in spekülasyon güdüsüyle para talebi teorisine göre, para talebi ile faiz oranı arasında ters yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Not: L = kY - hi negatif ilişki bulunmaktadır. Cevap, E seçeneğidir.

9 7. Türkiye'de uygulanan daraltıcı bir para politikası sonucunda Türkiye'deki faiz oranlan Almanya'daki faiz oranlarına göre göreli olarak düşüyorsa aşağıdakilerden hangisi beklenmez? A) Türk Lirası'nın değer kazanması B) Alman Markı'nın değer kazanması C) Türk Lirasının değerinin düşmesi D) Türkiye'nin ithal ettiği malların daha pahalı hale gelmesi E) Türkiye'nin ihracatının artması Çözüm: Türkiye'deki faiz oranları, Almanya'daki faiz oranlarına göre daha. düşük ise, Türkiye'den Almanya'ya sermaye çıkışı olacaktır. Türkiye'den sermaye çıkışı olması, Türk Lirası'nın talebinin düşmesine neden olacak ve Türk Lirası değer kaybedecektir. Türk Lirası'nın değerinin düşmesi, yurt içi malları yurt dışı mallara göre daha ucuz hale getirecek, ihracatta bir artış meydana gelirken, ithalat azalacaktır. Diğer taraftan, Almanya'ya sermaye girişi olacağından dolayı Almanya'nın parasına olan talep artacak ve Alman Markı değer kazanacaktır. Cevap, A seçeneğidir.

10 8. Keynesçi modelde kapalı ekonomi çoğaltan katsayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir? (MPC: marjinal tüketim eğilimini, MPS: marjinal tasarruf eğilimini göstermektedir.) A) 1 / MPC B) 1/ MPC – 1 / MPS C) 1 / (1-MPS) D) 1/ MPS E) MPC / MPS Çözüm: Keynesyen modelde kapalı ekonomide çoğaltan katsayısı k = 1 / 1-c olarak ifade edilir. Diğer taraftan mpc + mps = 1'e eşit­tir. Bu durumda mps = 1 - c olacaktır. Bu durum çarpan formülünde yerine konulduğunda k = 1/ s şeklinde olacaktır. Cevap, D seçeneğidir.

11 9. Keynesyenlere göre, bir ekonomide uygulanan vergi indirimi politikasının etkili olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Toplam talebi teşvik etmesi B) Toplumu çalışmaya teşvik etmesi C) Toplumu yatırıma teşvik etmesi D) Toplumu tasarrufa teşvik etmesi E) Toplumu üretime teşvik etmesi Çözüm: Keynesyenlere göre, tüketim harcanabilir gelirin bir fonksiyonudur. Uygulanacak bir vergi indirimi politikası harcanabilir gelirde bir artışa neden olacaktır. Harcanabilir gelirde meydana gelen artış ise, toplam talebi artıracaktır. Cevap, A seçeneğidir.

12 10. Sürekli ticaret açığı veren bir ekonomide aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur? A) Harcanabilir gelir artar B) Harcanabilir gelir düşer C) Harcanabilir gelir değişmez D) Tüketim artar E) Tüketim değişmez Çözüm: Sürekli dış ticaret açığı veren bir ülke için yurt dışından elde ettiği gelirlerden daha fazla yurt dışına gelir aktarımı söz konusudur. Dolayısıyla sürekli olarak gelirde bir azalma meydana gelir. Cevap, B seçeneğidir.

13 11. Tasarruf ve yatırım fonksiyonları sırasıyla S= -10 + 0
11. Tasarruf ve yatırım fonksiyonları sırasıyla S= Y ve I= Y olarak verilen bir ekonomide, denge gelir düzeyi, yatırım ve tasarruf miktarları kaçtır? Gelir düzeyi(Y) Yatırım(l) Tasarruf(S) A) B) C) D) E)

14 Çözüm: Y= C + I Y= C + S Cevap, A seçeneğidir.

15 12. Ulusal düzeyde düşük verimlilik aşağıdakilerin hangisine yol açar
12. Ulusal düzeyde düşük verimlilik aşağıdakilerin hangisine yol açar? A)Yüksek yaşam standartlarına B)İstenilen şeyleri satın alabilme yeteneğinin artmasına C)Dünya pazarlarında daha fazla rekabetçi bir konuma D)Birim işgücü maliyetlerinde artışa E)Endüstride fiyat önderliğine Çözüm: Ulusal düzeyde düşük verimlilik birim işgücü maliyetlerinde artışa neden olur. Cevap, D seçeneğidir.

16 13. Bankaların, açılan kredilere karşılık yüksek faiz almaları ve bu yüzden toplam kredi talebinin daralmasına ne ad verilir? A) Parasal şok B) Ucuz para politikası C) Sıkı para politikası D) Likidite artışı E) Kredi tayınlaması Çözüm: Bankaların yüksek faiz uygulamak suretiyle kredi talebini daraltmaları sıkı para politikası kapsamında ele alınmaktadır. Kredi tayınlaması ise, borç almak isteyenler mevcut faiz oranından borç almaya razı iken bankaların vermeyi arzu ettikleri kredi miktarını sınırlamasıdır. Kredi piyasasında kredi tayınlamasına gidilmesinin nedeni, ters seçim ve ahlaki tehlikedir. Şöyle ki, bankalar açısından riskli olan ve güvenilir olmayan kimseler için faizlerin yüksek olmasının bir anlamı yoktur. Bu tür kimseler yüksek faiz oranından da borç almaya razıdırlar. Faiz oranlan arttıkça yüksek riske sahip kişiler borç alma eğilimi içine gireceklerdir. Diğer taraftan riski düşük kişiler yüksek faiz oranlarından borçlanmaktan kaçınarak piyasadan' çekileceklerdir. Cevap, C seçeneğidir.

17 14. Maastricht Kriterlerine göre AB ülkelerinde bütçe açıklarının ve kamu borçlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranlan sırasıyla hangi yüzde değerleri aşmamalıdır? A) %2 ve % B) %4 ve % C) %8 ve % D) %3 ve % E) % 6ve %45 Çözüm: Maastricht Kriterlerine göre, Bütçe açıklarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı % 3'ü aşmamalıdır. Kamu borç stoklarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı % 60'ı aşmamalıdır. Cevap, D seçeneğidir.

18 15. Merkantilistler aşağıdakilerden hangisine karşı çıkar
15. Merkantilistler aşağıdakilerden hangisine karşı çıkar? A) Yerli üretimin korunmasına B) İhracatın teşvikine C) Güçlü bir deniz taşıma filosunun oluşturulmasına D) Bir ülkenin güç ve zenginliğinin, sahip olduğu kıymetli maden stokuyla ölçülmesine E) Gümrük tarifelerinin mümkün olduğu kadar düşük tutulmasına Çözüm: Merkantilistler gümrük tarifelerinin yükseltilmesi suretiyle yerli üretimin korunması gerektiğini ifade etmişlerdir. Cevap, E seçeneğidir

19 16. Hükümetin ve dış alemin olmadığı basit bir ekonomi modelinde yatırım harcamalarındaki 10 dolarlık bir azalışın gelirde 50 dolarlık bir azalış yaratması için aşağıdakilerden hangisi geçerli olmalıdır? A) Tasarruftaki değişim/gelirdeki değişim= B) Marjinal tüketim eğilimi = C) Toplam tüketim / toplam gelir = D) Tüketimdeki değişim / gelirdeki değişim = E) Marjinal tasarruf eğilimi = 0.5

20 Çözüm: Yatırım harcamalarında 10 Dolarlık bir azalmanın gelirde 50 Dolarlık bir azalışa neden olabilmesi için çarpanın 5 olması gerekmektedir. Ancak seçeneklerde çarpan verilmediği için öncelikle çarpanı sağlayan marjinal tüketim eğiliminin bulunması gerekmektedir. Cevap, B seçeneğidir

21 17. Say Yasası'na göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur
17. Say Yasası'na göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Arz ve talep hiçbir zaman bir dengesizlik içinde olamaz B) Arz ve talep hiç bir zaman dengede olamaz C) insanlar tasarrufta bulunmazlar D) Piyasa ekonomilerinde fiyatlar hiçbir zaman artmaz E) Faktör piyasaları dengesizlik içinde olsa bile mal ve tahvil piyasaları her zaman dengede olacaktır Çözüm: Say Yasası, "Her arz kendi talebini doğurur" şeklinde ifade edilmektedir. Buna göre, ekonomi daima tam istihdam dengesindedir ve arz ve talep için bir dengesizlik söz konusu değildir. Cevap, A seçeneğidir.

22 18. Diğer koşullar sabitken ekonomik gelişme ile birlikte sermaye/hasıla oranı nasıl değişir? A) Yükselir B) Küçülür C) Sabit kalır D) Aralarında ilişki yoktu E) Paralel yönde değişir Çözüm: Sermaye-hasıla katsayısı, ekonomide üretimi bir birim arttırabilmek için gerekli olan sermaye miktarının ne olması gerektiğini gösteren katsayıdır. Bir ekonominin sermaye hasıla katsayısı ne denli küçükse büyüme hızı o denli büyük olacaktır. Dolayısıyla ekonomik gelişme ile birlikte sermaye/hasıla oranında bir düşme gözlenecektir. Cevap, B seçeneğidir

23 19. Stagflasyonun görülme ihtimali aşağıdaki durumların hangisinde en azdır? A) Toplam arz eğrisi sola doğru kayıyorsa B) Talepte bir düşüş yaşanıyorsa C) Fiyatlarda bir artış gözleniyorsa D) Toplam arz eğrisi sağa doğru kayıyorsa E) Petrol fiyatlarında bir yükselme söz konusu ise Çözüm: Toplam arz eğrisi sola doğru kayıyorsa, fiyatlarda bir yükselme, işsizlikte bir artış meydana gelecektir. Bu durum, stagflasyondur. Talepte bir düşüş yaşanıyorsa, fiyatlarda bir düşme meydana gelecektir. Talepte meydana gelen daralmanın, arzı da olumsuz etkilemesi durumunda arz eğrisinin sola doğru kayması ve stagflasyon olgusu ile karşılaşılması ihtimali bulunmaktadır. Fiyatlarda bir artış gözleniyorsa ve bu durumun arzı olumsuz etkilemesi durumunda arz eğrisi sola doğru kayacak ve fiyat artışlarıyla işsizlik bir arada görülecektir. Toplam arz eğrisi sağa doğru kayıyorsa, fiyatlar düşecek ve istihdam artacaktır. Bu durumda, stagflasyon olgusu kesinlikle yaşanmayacaktır. Petrol fiyatlarında bir yükselme söz konusu ise, arz eğrisi bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek ve sola doğru kayacaktır. Fiyatlar yükselirken, işsizlikte bir artış meydana gelecek ve stagflasyon olgusu ile karşılaşılacaktır. Cevap, D seçeneğidir.

24 20. Hanehalkı tasarruflarını arttırdığında aşağıdaki fonksiyonlardan hangisinde bir kayma gerçekleşir? A) Yatırım fonksiyonunda B) Tüketim fonksiyonunda C) Toplam arz fonksiyonunda D) İhracat fonksiyonunda E) İşgücü talebi fonksiyonunda Çözüm: Tasarruf, harcanabilir gelirin tüketime gitmeyen kısmıdır. Dolayısıyla tasarruflarda meydana gelen artış, tüketim fonksiyonunda bir değişmeye neden olacaktır. Cevap, B seçeneğidir.

25 21. Aşağıdakilerden hangisi, merkantilist düşünce ile uyumlu bir uygulama değildir? A) Dış ticaret fazlasının eritilmesi B) İhracatın desteklenmesi C) Hammaddeden çok, mamul mal ihracına önem verilmesi D) Ticaret filosunun geliştirilmesi E) İthalattan koruyucu gümrük resimlerinin alınması

26 Çözüm: Merkantilist düşünceye göre ülkelerin zenginliği kıymetli maden stokuna bağlıdır. Dünya zenginliği sabit varsayıldığından bir ülkenin zenginleşmesi diğer bir ülkenin yoksullaşması pahasına olacaktır. Bu yüzden ülkenin zenginleşmesi için dış ticaret fazlası vermesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Merkantilistlerin temel ilkeleri şöyledir: Merkantilizm, ülke nüfusunun artırılmasını savunur. Çünkü, nüfus artışı işgücü miktarının artarak ücretlerin düşmesine ye bu yolla karların dolayısıyla da vergi gelirlerinin artmasını sağlayacağı gibi, aynı zamanda ordunun asker ihtiyacının da karşılanmasını sağlayacaktır. Merkantilizm müdahaleci bir doktrindir. Devletçiliği benimseyen bu görüşte devlet, iktisadi faaliyetleri belirlemeli ve yönet­melidir. Merkantilistler, devlete ihracatı artırma ithalatı kısıtlama görevini yüklemişlerdir. Bu anlamda merkantilistler, ithalatın ve özellikle de lüks mal ithalatının caydırılması gerektiğini savunmaktadırlar. İhracat, ülkeye daha çok değerli maden girmesi için teşvik edilmelidir. Bunun için ticaret filosunun geliştirilmesine önem vermişlerdir. Ancak, ithalat ülkeden dışarıya değerli maden çıkışının yaşanmasına neden olduğu için yasaklanmalıdır. Merkantilistler, ihracat oranlarının artırılabilmesi ve sömürgelerin denetim altında tutulabilmesi için güçlü bir ordu ve donanmaya büyük önem vermişlerdir. Cevap, A seçeneğidir.

27 22. Aşağıdakilerden hangisi W. W
22. Aşağıdakilerden hangisi W.W. Rostow'un öne sürdüğü iktisadi büyümenin aşamaları teorisindeki "kalkış" aşamasının özelliklerinden biri değildir? A) Yatırımların ulusal gelir içindeki payı, yıl içinde en az yüzde 10 düzeyine ulaşmalıdır B) İmalat sanayi sektörleri öncü sektörlere dönüşerek diğer sanayilerin gelişimini uyarmalıdır C) Yüksek kitlesel tüketimin gerçekleştirildiği refah toplumuna ulaşılmalıdır D) Modern sanayi kesiminin gelişimine uygun bir kurumsal yapı oluşmalıdır E) Öncü sektörler en ileri teknolojiyi kullanarak yüksek verimlilik ve büyüme oranlarına ulaşmalıdır

28 Cevap, C seçeneğidir. Çözüm:
Rostow’un gelişme aşamaları kuramına göre, ülkelerin gelişiminde birbirini izleyen beş farklı dönem mevcuttur. Ekonomiye tarımsal yapının egemen olduğu geleneksel toplum aşaması, kalkınmanın başlamasını tetikleyen değişimlerin ortaya çıktığı kalkışa hazırlık aşaması, kalkınma sürecinin süreklilik gösterdiği ve modern teknolojinin uygulamaya geçtiği kalkış aşaması, sanayinin ekonomide birinci sırayı aldığı olgunluk aşaması ve son olarak da kişi başına gelir ve tüketimin, gelir dağılımı adaletinin en üst seviyeye çıktığı kitlesel tüketim aşamasıdır. Rostow'a göre kalkış aşamasının gerçekleşmesi için gerekli üç temel koşul şunlardır: Üretken yatırım oranın yükselmesi, hızla gelişen birkaç sanayi dalının gelişmesi ve son olarak da dışsal tasarrufları etkin şekilde kullanacak siyasal, sosyal ve kurumsal yapının var olmasıdır. Kalkış aşamasında, kalkışa hazırlık aşamasında kurulmaya başlanan ileri teknolojik ve kurumsal yapıların giderek yaygınlaşması ve bütün bir ekonomiye hakim olması kalkınmaya kurumsal ve beşeri alt yapıya dayalı sağlam ve sürekli bir nitelik kazandırır. Cevap, C seçeneğidir.

29 23. Aşağıdakilerden hangisi negatif ekonomik büyümeye neden olur
23. Aşağıdakilerden hangisi negatif ekonomik büyümeye neden olur? A) Üretim olanakları eğrisinin sola doğru kayması B) Üretim olanakları eğrisinin sağa doğru kayması C) Ekonominin üretim olanakları eğrisi üzerinde bir notadan yine aynı eğri üzerinde başka bir noktada dengeye gelmesi D) Ekonominin üretim olanakları eğrisinin yatay ekseni kestiği noktada dengeye gelmesi E) Ekonominin üretim olanakları eğrisinin dikey ekseni kestiği noktada dengeye gelmesi

30 Çözüm: Negatif ekonomik büyümeden kasıt, ekonomik daralmadır
Çözüm: Negatif ekonomik büyümeden kasıt, ekonomik daralmadır. Üretim olanakları eğrisinin sağa kayması ekonomik büyümeyi ifade ettiğini göre, sola kayması negatif ekonomik büyümeyi ifade etmektedir. Cevap, A seçeneğidir.

31 24. Dışa açık bir ekonomide çoğaltan katsayısı 4, marjinal tasarruf eğilimi de 0.15 ise, marjinal ithalat eğilimi kaçtır? A) B) C) D) E) 3 Cevap, A seçeneğidir.

32 25. Bir ekonomide stagflasyon dönemlerinde aşağıdakilerden hangisi geçerlidir? A) Fiyatların istihdamdan daha hızlı artması B) Tam istihdam düzeyinin altında üretim gerçekleşmesi C) Fiyatlar düşerken istihdamın artması D) Toplam arz eğrisinin dikey eksene paralel olması E) Fiyatlar artarken işsizliğin de artması

33 Çözüm25 : Stagflasyon işsizlik ile enflasyonun bir arada görülmesi halidir. Stagflasyon olgusunu şekil yardımıyla açıklamak mümkündür. Herhangi bir nedenle toplam arzda meydana gelen bir azalma toplam arz eğrisinin AS0 konumundan AS1'e kaymasına neden olmuştur. Bu durumda ise, hem denge fiyat düzeylerinde bir yükselme yaşanmış; hem de gelir düzeyinde bir düşüş yaşanmıştır. Cevap, E seçeneğidir.

34 26. Gayri safi milli hasıla aşağıdakilerden hangisine eşittir
26. Gayri safi milli hasıla aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) GSYH + dış alem net faktör geliri B) GSYH + dış alem net yatırım geliri C) GSYH + yıpranma D) GSYH + dış alem brüt yatırım geliri E) GSYH + net sermaye girişi Çözüm: GSMH'dan dış alemden gelen ve dış aleme giden faktör gelirleri arasındaki fark olarak da bilinen net faktör gelirleri çıkarıldığında GSYİH‘ ya ulaşılır. Yada GSYİH‘yla net faktör gelirleri toplandığında GSMH'ya ulaşılır. Cevap, A seçeneğidir.

35 27. Aşağıdakilerden hangisinde verilen hedeflerin eş zamanlı olarak sağlanması zordur? A) Bütçe ve dış ticaret açıklarının küçültülmesi B) Enflasyonun ve bütçe açığının düşürülmesi C) Faiz oranlarının düşürülmesi; istihdamın artırılması D) Ulusal paranın devalüe edilmesi işsizliğin azaltılması E) Dış ticaret fazlasının düşürülmesi ekonomik büyümenin yavaşlatılması

36 Çözüm:27 Bir ülkenin ihracatı ithalatından küçükse, dış ticaret açığı söz konusudur. Bu durumda ülkeden çıkan döviz, giren dövizden daha büyüktür. İlgili ülke, kazandığından daha fazla harcamaktadır. Bu durumda ihracatın arttırılması, ithalatın azaltılması özendirilmelidir. Bütçe açıkları ise, kamu gelirlerinin kamu giderlerinden küçük olmasını ifade etmektedir. Bunun için ise, kamu gelirlerinin arttırılması, kamu giderlerinin azaltılması gerekmektedir. Devletin olağan kamu gelirinin vergi olduğu göz önünde bulundurulursa, vergi oranlarında meydana gelen bir artış, üretimi olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan kamu giderlerini azaltılması kamu harcamalarının azaltılmasına, dolayısıyla üretimin bundan olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Neticede bütçe ve dış ticaret açıklarının küçültülmesi hedefinin eş zamanlı olarak sağlanması zordur. Daraltıcı para ve maliye politikası uygulandığında enflasyon ve bütçe açığı baskı altına alınmış olacaktır. Para arzı arttırılırsa, faiz oranlarında bir düşme ve sonrasında yatırımların arttırılması suretiyle istihdamın arttırılması sağlanabilir. Ulusal paranın devalüe edilmesi ile birlikte ihracatın artması, ithalatın azalması beklenir. İhracatta meydana gelen artış ise, işsizliğin azaltılmasına olumlu katkıda bulanacaktır. Dış ticaret fazlasının düşürülmesi ekonomik büyümenin yavaşlatılmasına neden olacaktır. Cevap, A seçeneğidir.

37 28. Genişletici bir maliye politikasının sonucunda aşağıdakilerden hangisi beklenir? A) İthalatın azalması B) İhracatın artması C) İhracat üzerindeki etkinin çok küçük olması D) Dış ticaret açığının azalması E) Dış ticaret üzerinde bir etkinin olmaması Çözüm: Genişletici bir maliye politikası uygulandığında, örneğin kamu harcamaları arttırılırsa, tüketimde, yatırımda, istihdamda ve milli gelirde bir artış meydana gelecektir. A, B ve D seçenekleri birbirinin aynısıdır. Çünkü dış ticaret açığının azalması için ya ithalatın azalması ya da ihracatın artması gerek­mektedir. Genişletici bir maliye politikasının dış ticaret üzerindeki etkisi, sermaye hareketliliğine, uygulanan döviz kuru sistemine (sabit kur veya esnek kur) göre değişir. Örneğin tam sermaye hareketliliği ve sabit döviz kuru sisteminin geçerli olduğu bir ekonomi için genişletici bir kamu harcaması uygulanmış olsa idi, ihracatta bir artış meydana gelecekti. Ancak soruda bu konuda bir bilgi verilmediği için dış ticaret üzerinde bir etkisinin olmayacağını varsaymak gerekir. Diğer taraftan, maliye politikasının daha çok iç denge üzerinde etkili olduğu göz ardı edilmemelidir. Cevap, E seçeneğidir.

38 29. Aşağıdaki önlemlerden hangisi IMF tarafından önerilen bir istikrar paketi içinde yer almaz? A) Kamu harcamalarının kısılması B) Kamu gelirlerinin arttırılması C) Fiyat denetimlerinin bırakılması D)Yabancı sermaye rejiminin liberalleşmesi E)Katlı kur sisteminin getirilmesi Çözüm: IMF tarafından önerilen standart politikalar daraltıcı para ve maliye politikalarıdır. Diğer taraftan, IMF istikrar paketi önerdiği ülkelerin dış ticaret rejimin serbestleştirilmesi ve devletin ekonomi içindeki ağırlığını azaltıcı politika önerileri sunmaktadır. Dolayısıyla kamu harcamalarının kısılması, kamu gelirlerinin arttırılması, yabancı sermaye rejiminin liberalleşme ve fiyat denetimlerinin bırakılması IMF istikrar paketi içinde yer alan unsurlardır. Cevap, E seçeneğidir

39 30. Türkiye bütçesinde transfer harcamalarının en büyük bölümü aşağıdaki ödemelerden hangisine ayrılmaktadır? A) Emekli maaşına B) Borç faiz transferlerine C) Memur maaşlarına D) Kamu yatırımlarına E) Kamunun maaş dışı cari harcamalarına Çözüm: Türkiye bütçesinde transfer harcamalarının büyük bölümü, borç faizlerine gitmektedir. Cevap, B seçeneğidir.

40 31. Keynesyen okula göre faizin tanımı aşağıdakilerden hangisidir
31. Keynesyen okula göre faizin tanımı aşağıdakilerden hangisidir? A)Tüketimden vazgeçmenin bedelidir B)Gömülemeden vazgeçmenin bedelidir C)Kamu harcamalarını artırmanın bedelidir D) Yatırımdan vazgeçmenin bedelidir E) Likiditeden vazgeçmenin bedelidir Çözüm: Keynesyen okula göre faiz likiditeden vazgeçmenin bedelidir. Klasiklere göre ise tüketimden vazgeçmenin bedelidir. Cevap, E seçeneğidir.

41 32. Bir ekonomide paranın ortalama elde tutulma hızı k=l/4 ve para stoku 100 milyar dolarken milli gelir düzeyi kaç milyar dolardır? A) B) C) D) E) 2500 Çözüm: M.V = P.T K = 1/ V ise, MV = PT = Y X = 400 PT, GSMH ya eşit olduğu için milli gelir düzeyi 400 Milyar Dolardır. Cevap, D seçeneğidir.

42 33. Gelirler politikasının doğrudan etkilediği değişken aşağıdakilerden hangisidir? A) Enflasyonist beklentiler B) Para arzı C) Devlet harcamaları D) Rasyonel beklentiler E) Adaptif (uyumlu) beklentiler Çözüm: Gelirler politikası uygulamaları ücretlerin ve fiyatların dondurulmasını ya da çok sıkı biçimde kontrol edilmesini amaçlamaktadır. Dolayısıyla yüksek enflasyon yaşanan ülkelerde enflasyon beklentisini kırmak amacıyla uygulanan bir politikadır. Cevap, A seçeneğidir.

43 34. Tasarruf oranlan ekonomideki durgunluk ve genişleme dönemlerine göre nasıl değişim gösterir? Durgunluk Dönemi Genişleme dönemi A) Artar Artar B) Artar Düşer C) Düşer Artar D) Düşer Düşer E) Değişmez Düşer Çözüm: Tasarruf oranları bir ekonominin genişleme dönemlerinde artmakta, durgunluk dönemlerinde azalmaktadır. Çünkü bir ekonominin genişleme dönemlerinde milli gelir artmakta ve milli gelirden tasarruflara giden pay artmaktadır. Tersine ekonominin durgunluk dönemlerinde milli gelirde de durgunluk yaşanmakta, paralel olarak tasarruflara giden pay azaldığı gibi negatif tasarruf durumu da söz konusu olabilmektedir. Böylece kurum ve aile tasarrufları otomatik stabilizatör görevi görecektir. Cevap, C seçeneğidir.

44 35. Keynesyen modelde otonom tüketim harcamalarının artması sonucunda toplam talep fonksiyonu ve IS eğrisi nasıl değişir? Toplam talep fonksiyonu IS eğrisi A) Yukarı kayar Sağa kayar B) Yukarı kayar Sola kayar C) Aşağı kayar Sağa kayar D) Aşağı kayar Sola kayar E) Yukarı kayar Değişmez Çözüm: Otonom tüketim harcamalarında meydana gelen bir artış toplam talep fonksiyonunu yukarı, IS eğrisini sağa doğru kayırır. Cevap, A seçeneğidir.

45 36. Aşağıdakilerden hangisi para ikamesinin sonuçlarından biri değildir? A) Veri bir para arzı artışının daha yüksek enflasyona yol açması B) Para politikasının etkinliğinin azalması C) Merkez bankasının son borç verme makamı olma konumunun zayıflaması D) Veri bir ulusal gelire karşılık gelen reel senyoraj gelirinin azalması E) Zaman içinde yabancı para talebinin azalması Çözüm-. Para ikamesi, yabancı paranın yerli para yerine geçmesidir. Para ikamesinin en önemli sonucu, paranın mübadele aracı ve değer saklama aracı olma fonksiyonunu yitirmesidir. Yerli paraya olan güvenin kaybolması sonucunda,. insanlar en basit günlük alış-veriş işlemlerinden en kompleks sözleşmelere kadar yabancı paralarla işlem yapmayı tercih ederler. Bu durumun doğal sonucu yabancı para talebinde bir artış olmasıdır. Cevap, E seçeneğidir. Not: Bu soru KPSS 2006 da iktisat bölümündeki 26. Sorunun tersten sorulmuş halidir.

46 37. Maliye ve para politikaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Maliye politikasındaki bir değişiklik toplam talep eğrisini kaydırabilir B) Para politikasındaki bir değişiklik toplam talep eğrisini kaydırabilir C) Maliye politikasındaki bir değişiklik toplam arz eğrisini etkilemez D) Para politikasındaki bir değişiklik toplam arz eğrisini kaydırabilir E) Hammadde (petrol gibi) fiyatlarındaki bir değişiklik toplam arz eğrisini kaydırabilir Çözüm: Maliye politikasındaki bir değişiklik toplam talep eğrisini kaydırabilir. Örneğin kamu harcamalarının artması, toplam talep eğrisini sağa doğru kayırır. Para politikasındaki bir değişiklik toplam talep eğrisini kaydırabilir. Örneğin para arzında meydana gelen bir artış, faiz oranlarının düşmesine, yatırımın, istihdamın ve milli gelirin artmasına neden olur. Milli gelirde meydana gelen artış ise, .tüketim harcamalarının artması suretiyle, toplam talebi değiştirebilir. Maliye politikasındaki bir değişiklik toplam arz eğrisini etkile­yebilir. Örneğin kamu harcamalarının artması, tüketim, yatırım ve istihdamın artmasına neden olur. Yatırımlarda meydana gelen artış ise, toplam arz eğrisini etkileyecektir. : Hammadde (petrol gibi) fiyatlarındaki bir değişiklik toplam arz eğrisini kaydırabilir. Örneğin hammadde fiyatlarında bir artış olursa, toplam arzda bir azalma meydana gelecektir. Cevap, C seçeneğidir

47 38. Uygulanan maliye politikasının gelir dağılımı üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisiyle ölçülmektedir? A) Hızlandıran B) Götürü vergi çarpanı C) İstihdam esnekliği D) Gini katsayısı E)Deflasyonist açık Çözüm: Gelir dağılımındaki bir adaletsizliği ölçmek için GİNİ Katsayısı kullanılmaktadır. Cevap, D seçeneğidir.

48 39. Fiyatlar genel düzeyindeki artışın tüketim harcamalarını azaltmasına ne ad verilir? A) Likidite tuzağı B) Dışlama etkisi C) Ricardocu eşdeğerlik D) Fisher etkisi E) Pigou etkisi Çözüm: Fiyatlar genel seviyesindeki bir düşmenin, reel servet miktarını artırarak reel harcamaları artırması ve bunun sonucunda IS eğrisinin sağa doğru kaymasına servet etkisi veya diğer adı ile "Pigou Etkisi" denir. Tersine fiyatlar genel düzeyinde meydana gelen artışın reel harcamaları ve azaltması ve bunun sonucunda IS eğrisinin sola kayması da yine Pigou Etkisi ile ifâde edilir. Cevap, E seçeneğidir.

49 40. Aşağıdakilerden hangisi Keynesyen iktisadın temel ilgi alanlarından biri değildir? A) Enflasyon B) İşsizlik C) Toplam talep D) Hükümet harcamaları E) Faiz oranlan Çözüm: Keynesyen iktisatçılar enflasyonu, tam istihdamdan sonra yaşanan bir olgu olarak ele aldıkları için enflasyonla ilgilenmemişlerdir. Cevap, A seçeneğidir.

50 41. Tüketicilerin ekonomik yaşamda kendilerini güvende hissetmeleri sonucunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Yatırımlar artar. B) Yatırımlar azalır C) Marjinal tüketim eğilimi azalır D) Otonom tüketim artar E) Otonom tüketim azalır. Çözüm: Tüketicilerin kendilerini güvende hissetmeleri, geleceğe yönelik olumlu beklentilerinin artmasına neden olur. Beklentilerin olumlu olduğu bir ortamda gelirden bağımsız olan otonom tüketimlerde bir artış meydana gelir. Tüketimde meydana gelen bu artış, gömülemeye giden fonlar, negatif tasarruflardan yada borçlanma yoluyla sağlanır. A seçeneği önemli bir çeldiricidir. Kendilerini ekonomik yaşamda güvende hisseden kişiler tüketiciler değil de üreticiler olsaydı, yatırımlarda bir artış meydana gelecekti. Cevap, D seçeneğidir.


"KPSS ÇALIŞMALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları