Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?"— Sunum transkripti:

1 GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?

2 GEN nedir? En küçük kalıtım birimidir.
Kalıtsal karakterleri ifade ederler. Kromozomların belli bir noktasındaki nükleotid dizilerinden oluşurlar. Protein veya RNA molekülü gibi özel, işlevsel moleküllerin yapımı ve organizasyonundan sorumludurlar.

3 GENOTİP nedir? FENOTİP nedir?
Genotip - Bir canlıya ebeveynlerinden aktarılan kalıtım materyalindeki genleri ifade etmektedir ve belirli bir karakter yönünden genotip olarak ifade edilir. Fenotip - Bir canlının hem genetik (genotip) hem de dış etkenlerin etkisiyle (çevre) ortaya çıkan yapısal, gelişimsel, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerinin tümüdür. Yine genotipte olduğu gibi tek bir karakter açısından fenotip olarak ifade edilir.

4 Bazı durumlarda ebeveynlerden gelen genlerin etkilediği karakterler, farklı genler ve çevrenin etkisi ile yavrularda beklenenden farklı görülebilmekte, diğer bir deyişle, genotip ve fenotip farklı olabilmektedir...

5 Ebeveynlerin (Parental soy, P) sahip olduğu karakterlerin yavrularına (Filial soy, F) aktarılması olayına KALITIM-SOYA ÇEKİM denilmektedir. Hangi yollarla kalıtım şekillenir?

6 Bu nedenle yavru ebeveylerine veya akrabalarına, diğer bireylere oranla daha çok benzerlik göstermektedir. Genler hem birbirleriyle hem de bulundukları çevreyle etkileşerek, karakterleri oluştururlar.

7 DÜŞÜNELİM İnsan genomu AMAÇ? GENOM


"GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları