Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sİgorta prİmlerİ genel müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sİgorta prİmlerİ genel müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Sİgorta prİmlerİ genel müdürlüğü
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sİgorta prİmlerİ genel müdürlüğü

2 Sİgorta Prİmİ Teşvİklerİ
Malullük, Yaşlılık Ve Ölüm Sigortası İşveren Hissesinden 5 Puanlık İndirim Yurtdışına Götürülen/Gönderilen Sigortalılar İçin Uygulanan 5 Puan İndirim İlave 6 Puanlık İndirimi Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar Uyarınca Uygulanan Teşvik 5510 SAYILI KANUN

3 Dİğer Kanunlar İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamı Halinde Uygulanan Prim Teşviki Genç, Kadın Ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayanların İstihdamına Yönelik Teşvik İşveren Desteği Kültür Yatırımları Ve Girişimleri Hakkında Uygulanan Sigorta Primi Teşviki Engelli Sigortalıların İstihdamına Yönelik Teşvik Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvik Sosyal Hizmetlerden faydalanan çocukların istihdamı halinde uygulanan teşvik Sosyal yardım alanların istihdamı halinde uygulanan teşvik Yeni nesil teşvik Bir Senden Bir Benden teşviki İşsizlik Sigortası işveren primi teşviki.

4 İstihdam Teşvikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5

6

7 Bu destekten yararlanma süreleri nedir?
İşverenler bu teşvikten tercih edecekleri herhangi bir kategori üzerinden yararlanabilmektedirler. Bu durumda, işveren lehine olan mesleki yeterlilik belgesi kategorisi seçilerek 48 ay süreyle bu destekten yararlanılacaktır. Hem mesleki yeterlik belgesine sahip hem de mesleki eğitim veren yüksekokuldan mezun olan bir sigortalı için hangi teşvik süresinin seçilmesi işverenlerimizin lehine olacaktır? Ortalama sigortalı sayısının tespiti sırasında gerek asıl işveren, gerekse alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar dikkate alınmaktadır. sigortalı sayısının tespitinde alt işverenler tarafından çalıştırılan sigortalılar dikkate alınmakta mıdır? Yabancı uyruklu sigortalılar için "Eğitim Belgesi Yoktur/Uyuşmamaktadır" seçeneği üzerinden 24 ay süre ile bu teşvikten yararlanılması mümkündür. Bu destekten yararlanma süreleri nedir?

8

9

10 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 Yılı Teşvik Uygulamaları

11 YASAL DAYANAK 27/3/2018 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa; 1-Geçici 19 uncu (Yeni Nesil Teşvik) 2-Geçici 20 nci, (Bir Senden Bir Benden Teşviki) maddeler eklenerek, 1/1/2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere ilave istihdama bağlı sigorta ve işsizlik sigortası primi teşviki uygulamaları getirilmiştir.

12 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI

13 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI KAPSAM-I
SİGORTALI YÖNÜNDEN; a) 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olması, b) Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsiz olması, c) İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 4/1-a, b, c Ek-6 ve Ek-9. madde kapsamında sigortalı olmamaları, (isteğe bağlı sigortalılık hariç)

14 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI KAPSAM-II
İŞVEREN YÖNÜNDEN; d) Özel sektör işvereni olması, e) Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işe alındığı işyerinden Kuruma bildirilen APHB’de kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması, f) APHB’nin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi, g) Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi, h) Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, ı) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, i) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı kamu İhale kanunu kapsamındaki alım ve yapım işleri ile ilgili iş üstlenilmemiş olması, şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

15 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI 2018 YILINDA TESCİL EDİLEN İŞYERLERİ
1/1/2018 tarihi ve sonrasında tescil edilen işyerleri, Kuruma ilk bildirim yapılan APHB’nin ilişkin olduğu ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 2020/Aralık ayı aşılmamak bu destekten yararlanılabilecektir. Bu durumda, 01/10/2020 tarihi ve sonrasında tescil edilen işyerleri destek kapsamına girmemektedir.

16 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANILACAK TUTAR
İŞYERİNİN; - İmalat sektöründe veya Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen bilişim sektörüne ait işkolu kodlarında faaliyet göstermesi halinde, günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, sigortalının SPEK üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı, - Diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde sigortalının, SPEK alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı, tutarında işverene prim desteği sağlanacak ve destek tutarı Fondan karşılanacaktır.

17 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANILACAK TUTAR-ÖRNEK
İmalat sektöründe faaliyet gösteren A Ltd. Şti. işvereni bu destek kapsamında 2018/Nisan ayında 24 yaşında Kanunda aranılan şartlara haiz Ahmet adlı sigortalıyı işe aldığı ve bu sigortalının ayın tamamında çalıştığı ve SPEK tutarının 4.000,00 TL olduğu varsayıldığında; Sigorta primi ve işsizlik sigortası primi tutarı= *37,5%= 1.500,00 TL Fon tarafından karşılanacak tutar=30*67,65 (günlük brüt a.ü.)=2.029,50 TL, olduğundan, bu işveren bu sigortalı için damga vergisi dışında prim ödemesi yapmayacaktır. NOT: SPEK tutarı 5.412,00 TL’ye kadar olan sigortalılar için işveren prim ödemesi yapmayacaktır.

18 Fon tarafından karşılanacak tutar =2.029,50*37,5%= 761,06 TL,
GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANILACAK TUTAR-ÖRNEK ÖRNEK 2- İmalat ve Bilişim sektörü dışında perakende satış sektöründe faaliyet gösteren B Ltd. Şti. işvereni bu destek kapsamında 2018/Nisan ayında 35 yaşında Kanunda aranılan şartlara haiz Derya adlı sigortalıyı işe aldığı ve bu sigortalının ayın tamamında çalıştığı ve SPEK tutarının 3.000,00 TL olduğu varsayıldığında; Sigorta primi ve işsizlik sigortası primi tutarı= 3.000,00*37,5%= 1.125,00 TL Fon tarafından karşılanacak tutar =2.029,50*37,5%= ,06 TL, olduğundan, bu işveren bu sigortalı için 1.125, ,06= 363,94 TL prim ödemesi yapacaktır. (İşsizlik Sig. Primi dahil)

19 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI BEŞ PUANLIK İNDİRİMLE BİRLİKTE UYGULAMA
4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi hükmünde, bu maddeyle sağlanan destek unsurundan yararlanmakta olan işverenlerin; bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla, bu teşvik ile diğer sigorta primi teşviki kapsamına giren sigortalılar için aynı dönemde, herhangi birinden yararlanılacak ve aynı dönem için beş puanlık indirimle birlikte uygulanmayacaktır.

20 GEÇİCİ 19. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI e-SİGORTA BAŞVURU
Kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarından; İmalat veya bilişim sektörü için “17103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (İmalat veya bilişim sektörü)”; Diğer sektör için ise “27103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (Diğer sektör)” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

21 Alt işvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle ilgili İşlemler
4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinde öngörülen işveren desteğinden alt işverenlerce çalıştırılan ve kapsama giren sigortalılardan dolayı da yararlanabilecektir. Ancak, kapsama giren sigortalılardan dolayı söz konusu destekten yararlanabilmesi için Asıl işverenin, hem kendi çalıştırmış olduğu sigortalılardan hem de alt işverenlerin çalıştırmış olduğu sigortalılardan kaynaklanan; her bir alt işverenin ise yalnızca kendi çalıştırmış olduğu sigortalılardan kaynaklanan yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

22 Asıl İşverenin destek kapsamında işe aldığı sigortalının sadece asıl işverenin bildirdiği sigortalılar dikkate alınarak hesaplanan ortalama sigortalı sayısına; her bir alt işverenin destek kapsamında işe aldığı sigortalının da her bir alt işverenin yalnızca kendi bildirdiği sigortalılar dikkate alınarak hesaplanan ortalama sigortalı sayısına ilave olması ve geçici 19 maddesinde yer alan diğer şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Ortalama sigortalı sayısının tespitinde, sigortalının işe alındığı tarihten önceki takvim yılında asıl işveren ve alt işverenler tarafından bildirilen sigortalılar ayrı ayrı dikkate alınacak olup, ortalama sigortalı sayısı asıl işveren ve alt işveren için ayrı ayrı hesaplanacaktır. -

23 Muvazaalı İşlemlerin önlenmesi
Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan ve dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik sigortası fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan işyerlerinden İşsizlik sigortası fonu karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır 1/1/2018 veya sonraki tarihlerde 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi hükmüne uygun nitelikte devir edilen veya mirasçılara intikal eden işyerleri, yeni işe başlayan işyeri olarak kabul edilmeyecektir.

24 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI
(BİR SENDEN BİR BENDEN)

25 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI KAPSAM-II
İŞVEREN YÖNÜNDEN; f) İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işvereni olması, (NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması C kısmında belirtilen sektörler) g) İmalat sektöründe ustalık belgesi sahibi olunması, (Ustalık belgelerinin ünitelere ibraz edilmesi gerekmekte.) h) İşyerine ilişkin 2017 yılında Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması, ı) Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen APHB’de kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması, i) APHB’nin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi, (37103 nolu belge) j) Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi, k) Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, l) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

26 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI KAPSAM-I
SİGORTALI YÖNÜNDEN; a) 1/1/2018 ila 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması, b) Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsiz olması, c) İşe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük, 25 yaşından küçük olması, ç) İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 4/1-a, b, c Ek-6 ve Ek-9. madde kapsamında sigortalı olmamaları, (isteğe bağlı sigortalılık hariç) d) İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalının, gerçek kişi işverenin ya da adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olmaması,

27 İmalat sektöründe ustalık belgesi sahibi olunması
4447 sayılı Kanunun geçici 20. maddesinde yer alan destekten yararlanılabilmesi için özel sektör iş yeri işverenin imalat sektöründe faaliyet göstermesi ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olması gerekmektedir. Bununla birlikte, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.” hükmü uyarınca, ustalık belgesi olmayan imalat sektöründe faaliyet gösteren bir işyerinde, ustalık belgesine sahip kişinin çalıştırılması halinde, işyeri açmaya esas ustalık belgesi olan kişi hariç Kanunda aranılan şartları sağlayan diğer sigortalılardan dolayı bu destekten yararlanılabilecektir.

28 Başvurunun Şekli ve Sosyal Güvenlik Merkezlerince Yapılacak İşlemler
4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı prim desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir. İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama/4447 Sayılı Kanun Geçici 20. Madde (Bir Senden Bir Benden Prim Desteği)” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır. Söz konusu ekran vasıtasıyla yapılacak olan tanımlama işlemleri sırasında, Sigortalının; - 1/1/2018 ile 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınmış olup olmadığı, - İşe giriş tarihi itibarıyla Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsiz olup olmadığı, - İşe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük, 25 yaşından küçük olup olmadığı, - İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Kuruma bildirilip bildirilmediği, isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olup olmadığı ve 5510 sayılı Kanunun Ek 6 ve Ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında sigortalı olup olmadığı,

29 Başvurunun Şekli ve Sosyal Güvenlik Merkezlerince Yapılacak İşlemler
-Gerçek kişi işverenin veya adi ortaklıklarda ortakların her birinin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olup olmadığı, İşyerinin; - İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyeri olup olmadığı, - Ustalık belgesinin işverene, işyerinin ortaklarına veya sigortalısına ait olup olmadığı,(Girişi yapılmak istenen ustalık belgesinin gerçek kişilikte işverene, tüzel kişilikte ortak ya da A.Ş.’lerde yönetim kurulu üyelerinden birine ait olup olmadığı ve işyeri sigortalısına ait olup olmadığı kontrol edilecektir. Eğer ustalık belgesi işyeri ortağına ya da yöneticisine veya işyeri sigortalısına ait değilse tanımlama yapılmasına izin verilmeyecektir.) 2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna verdiği aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olup olmadığı, e-SGK sistemince kontrol edilmek suretiyle kapsama giren sigortalıların sisteme tanımlanması sağlanacaktır. İşverenlerce e-SGK kanalıyla yapılacak olan tanımlamalar sırasında, kapsama alınacak sigortalılara ve işyerlerine ilişkin yukarıda belirtilen kontroller sistem tarafından elektronik ortamda yapılacaktır.

30 Başvurunun Şekli ve Sosyal Güvenlik Merkezlerince Yapılacak İşlemler
Ancak, işyerinin imalat sektörüne ait; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında düzenlenen ustalık belgelerini, teknik lise veya mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumların dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara verilen diplomaları veya 3308 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan mesleklerde ustalık belgesi düzenleme yetkisi verilen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından verilen ustalık belgesinin aslı ve bir fotokopisinin veya noter tasdikli suretinin müracaata ilişkin dilekçeyle birlikte işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine verilmesi gerekmektedir. Belgelerin aslı ve bir fotokopisi ile yapılacak olan müracaatlara istinaden, Sigorta Primleri Servis personeli tarafından söz konusu belgelerin aslı görüldükten sonra fotokopinin üzerine “Aslı Görülmüştür” kaşesi basılıp imzalandıktan sonra belgenin/diplomanın aslı ilgililere verilecektir. Söz konusu ustalık belgesinin/diplomanın aslı ve bir fotokopisinin veya noter tasdikli suretinin işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine verilmemesi halinde bu destekten yararlanılamayacaktır.

31 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI YARARLANAMAYACAK İŞYERLERİ
1/1/2018 ila 31/12/2018 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamında tescil edilen işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı 2017 yılında sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim hizmet beyannamesi vermeyen ve 2018 yılında ilk defa sigortalı bildiriminde bulunan işyerleri bu destekten yararlanamayacaktır.

32 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANMA SÜRESİ
1/1/2018 ila 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınan ve destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı; 2018/Aralık ayı/dönemine kadar geçerli olmak üzere sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için yararlanılır. ÖRNEK: İmalat sektöründe faaliyet gösteren işyerinde; Mehmet adlı sigortalının 15/1/2018 tarihinde, Yasin adlı sigortalının ise 10/11/2018 tarihinde, işe alındığı varsayıldığında, Mehmet adlı sigortalıdan dolayı Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık Yasin adlı sigortalıdan dolayı yalnızca Aralık, aylarında destekten yararlanılabilecektir. NOT: Sigortalı destek süresi tamamlanmadan işten ayrılıp, Kanunda aranılan şartlara haiz olduğu durumda yeniden işe girmesi halinde kalan süre için destekten yararlanılabilir.

33 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANILACAK SİGORTALI SAYISI
Her işyeri en fazla iki sigortalıdan dolayı bu destekten yararlanabilecektir. Bu destekten yararlanılacak ayda bildirilecek sigortalı sayısı ile bir önceki ayda bu destekten yararlanılan sigortalı sayısının toplamı iki sigortalıyı aşmaması gerekmektedir. Dolayısıyla kapsamına giren tüm sigortalılar için tanımlama yapılabilecek, ancak her işyeri için iki sigortalıdan fazla 4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında bildirim yapılmasına izin verilmeyecektir.

34 Fon tarafından karşılanacak tutar: 2.029,50 x %37,5=761,06 TL
GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DESTEKTEN YARARLANILACAK TUTAR 2018/Ocak ila 2018/Aralık aylarına ilişkin olmak kaydıyla SPEK alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim desteği sağlanacaktır. ÖRNEK: İmalat sektöründe faaliyet gösteren bir işyerinde, 9/4/2018 tarihinde işe alınan ve destek kapsamına giren Murat adlı sigortalı için 2018/Nisan ayına ilişkin düzenlenen kanun numaralı belgede prime esas kazanç tutarının TL olduğu varsayıldığında, bu sigortalı için; Toplam sigorta primi ve işsizlik sigortası primi tutarı: x %37,5 =1.125 TL Fon tarafından karşılanacak tutar: 2.029,50 x %37,5=761,06 TL Bu durumda, destek sonrası işveren tarafından ödenmesi gereken tutar: 363,94 TL ( ,06) olacaktır.

35 GEÇİCİ 20. MADDE İLAVE İSTİHDAM UYGULAMASI DİĞER TEŞVİKLERLE BİRLİKTE UYGULAMA
4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinin on üçüncü fıkrasında “Bu madde kapsamındaki destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz. Bu destekten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan prim indirimi dışındaki diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, destek kapsamına giren sigortalı için destekten yararlanılacak aydan bir önceki ve bir sonraki aylarda kanun numarası seçilmeksizin belge düzenlenebilecek ya da sadece 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan beş puanlık indirimden veya aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan ilave altı puanlık indirimden yararlanılabilecektir. Bununla birlikte, İşveren sigortalının destek kapsamına girdiği aylarda 4447 geçici 20 nci madde desteğinden ya da diğer sigorta primi teşvik destek ve indirimlerinden yararlanabilecektir.

36 Diğer Hususlar İşyeri imalat sektöründe faaliyet göstermesine rağmen işyeri tescil işlemleri sırasında işyerinin işkolu kodunun diğer sektörlerden belirlenmiş olması durumunda, işyerinin işkolu kodunun imalat sektörüne ait işkolu kodu olarak değiştirilmesinin ardından, yeni işkolu kodunun geçerli olduğu tarihten itibaren bu madde kapsamında prim desteğinden yararlanılması mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, 4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde belirtilen şartlar sağlanmak kaydıyla, işkolu kodu değişikliğinin yapılmasından önce işe alınan ve destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı geriye yönelik yeni işkolu kodunun geçerli olduğu tarihten itibaren bu madde kapsamında yeni işkolu koduna göre prim desteğinden yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

37 İşyeri diğer sektörlerde faaliyet göstermesine rağmen işyeri tescil işlemleri sırasında işyerinin işkolu kodunun imalat sektörüne ait işkolu kodlarından belirlenmiş olması durumunda, işyerinin diğer sektöre ilişkin işkolu kodu değişikliğinin yapılmasının ardından, yeni işkolu kodunun geçerli olduğu tarihten itibaren 4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında yersiz yararlanılan prim desteği tutarları 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

38 Diğer Hususlar İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyeri işvereninin ustalık belgesi sahibi ortağının ortaklıktan ayrılması ve ustalık belgesi sahibi sigortalının işten ayrılması durumunda 4447 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde yer alan destekten yararlanmaya esas şartlardan biri kaybedilmiş olacağından, ustalık belgesi sahibi ortağın ortaklıktan ayrılmasını/ustalık belgesi sahibi sigortalının işten ayrılmasını takip eden aydan itibaren bu destekten yararlanılamayacak olup, ünitelerimizce varsa yersiz yararlanılmış destek tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

39 7143 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ALACAKCAK YENİDEN YAPILANDIRILMASI

40 7143 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ALACAKCAK YENİDEN YAPILANDIRILMASI
1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan, 2018 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, 2) 2018 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, 3) 31/3/2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,

41 7103 SAYILI KANUNUN 70.MADDESİ GEÇİCİ 17. MADDE

42 7103 SAYILI KANUNUN 70.MADDESİ GEÇİCİ 17. MADDE
Bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı ay/dönemlerde gerekli tüm koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden altı ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilir.

43 Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin olmak üzere tüm şartları sağladığı halde bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış işverenler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenler tarafından en son bu maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde Kuruma başvurulması halinde, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirilebilir.

44 5510 SAYILI KANUNUN EK 17 NCİ MADDESİ KAPSAMINDA TEŞVİKLERDEN GERİYE YÖNELİK YARARLANILMASI
söz konusu müracaat dilekçeleri ile geriye yönelik olarak yararlanılmayan ya da yararlanılmış olmakla birlikte yararlanılan teşvik türünün başka bir teşvik türü ile değiştirilmesi talep edilen ay/dönemlere ait iptal/asıl/ek aylık prim ve hizmet belgelerinin işverenlerimizce internet ortamında verilmesine yönelik Kurumumuzca hazırlanan programlar işletime açılmıştır.

45 ekranlara sgk.gov.tr web adresinden;
-Başvuruda bulunmak ve onaylamak için "e-SGK / İşveren / İşveren Sistemi / Uygulamaya Giriş / İşveren / Teşvikler ve Tanımlar / 5510 Ek 17.Madde Teşvik Kanun No Değişikliği Başvuru Onaylama", -Daha önce düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinin iptal edilerek tercih edilecek teşvik türüne ilişkin asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesine çevrilmesi için ise "e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” menüleri seçilerek ve e-bildirge şifresi ile giriş yapılarak erişilebilecektir.

46 Programa giriş yapan işverenlerimizin sosyal güvenlik il müdürlüğüne / sosyal güvenlik merkezine daha önce kağıt ortamında müracaat etmiş olmaları halinde, başvuru bölümünde yer alan “Daha Önce Kağıt Ortamında Başvuruda Bulundum” linkinin seçilmesi, kağıt ortamında yapılan müracaatın Kurum kayıtlarına giriş yapılan evrak tarihi ve sayısının “evrak tarihi”/ “evrak sayısı” alanlarına kaydedilmesi gerekmektedir.

47 Ancak daha önce kağıt ortamında müracaatı olan ve internet ortamında müracaatını yenileyerek evrak tarihi/evrak sayısı alanlarını dolduran işyerleri için, daha önceki evrak tarihi/evrak sayısının gerçeği yansıtmayan bilgiler olması halinde, sosyal güvenlik il müdürlükleri / sosyal güvenlik merkezlerince, işverenlerin internet ortamında başvuruda bulunduğu tarih esas alınacaktır. Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında başvuru tarihinin son günü 1/6/2018 (dahil) tarihi olmakla birlikte, bu tarihe kadar başvuruda bulunan işverenlerce internet ortamında E-Bildirge V2 ekranlarından yapılacak tahakkuk değişikliğine ilişkin iptal/ek ya da asıl belgelerin 1/6/2018 tarihi ve sonrasında da sistem üzerinden verilmesi ve onaylanması mümkün bulunmaktadır.

48 1- e bildirge şifresi ile uygulamaya giriş yapılır.

49 2- Aylık prim hizmet belgesi girişi menüsü seçilir

50 3- Önce İptal belge verilmek istenen tahakkuk ay/yıl seçilir

51 4- Belge mahiyeti “iptal” seçilir
4- Belge mahiyeti “iptal” seçilir. Tahakkuk Nedeni “(D) belge türü veya kanun numarası değişikliği”

52 5- İptal edilecek belge seçilir ve tahakkuk seç butonuna basılır

53 6- “Seçili kişileri iptal et” butonuna basılır.

54 7- Yeni oluşturulacak belge işlemlerine geçilir

55 8- İlgili dönemde verilen belgelere göre asıl ya da ek nitelikli belge seçilir ve belge türü için uygun tür seçilir- tahakkuk nedeni seçime açık değil—sadece (D) belge türü veya kanun numarası değişikliği seçeneği gelir. “Belge işlemleri” seçeneğine basılır

56 9- Seçilmek / dönüştürülmek istenen kanun numarası seçilir ve işleme devam edilir

57 10- Tahakkuk nedeni (D) olarak gelen kayıt için işlem yapılır

58 TEŞEKKÜR EDERİM.


"Sİgorta prİmlerİ genel müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları