Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMEL İ YAT SONRASI (POSTOPERAT İ F) HEM Şİ REL İ K BAKIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMEL İ YAT SONRASI (POSTOPERAT İ F) HEM Şİ REL İ K BAKIMI."— Sunum transkripti:

1 AMEL İ YAT SONRASI (POSTOPERAT İ F) HEM Şİ REL İ K BAKIMI

2 İ Ç İ NDEK İ LER Ameliyattan Hemen Sonraki Hemşirelik Bakımı Ameliyatı Takip Eden Günlerde Hemşirelik Bakımı Ameliyat Sonrası Bakım Hedefleri Ameliyat Sonrası Erken ve Geç Komplikasyonlar

3 AMELIYATTAN HEMEN SONRAKI HEMŞIRELIK BAKıMı Ameliyattan sonra ayılma ünitesinde veya devamlı bakım ünitesinde hastaya bakım verilir. Daha sonra klini ğ e alınır. AYıLMA ÜNITESINDE HEMŞIRELIK BAKıMı Ameliyatı tamamlanan hasta 2-3 kişinin yardımıyla masadan sedyeye alınır. Hasta sedyeye dikkatli bir şekilde alınır ve dizleri bacakları sedyeye tespit edilir. Sedyenin kenarlıkları yukarı kaldırılır.

4 Hastanın üşümemesi için üzeri örtülür. Hasta ayılma ünitesine alınır. Uygulanan ameliyatın cinsine göre (açık kalp, organ transplantasyonu, büyük cerrahi girişimler) veya özel bakıma ihtiyacı olan hastalar do ğ rudan devamlı bakım ünitesine alınır. Hasta ameliyattan sonra ayılma ünitesine kabul edildi ğ inde hastanın güvenli ğ ini ve bakımın süreklili ğ ini sa ğ lamak için anestezist/teknisyen veya sirküle hemşire ünite hemşiresine sözlü ve yazılı rapor verir.

5 Ayılma odasındaki hemşireye; hastanın durumu, tıbbi tanısı, ameliyat sırasında komplikasyon gelişti mi, patolojik de ğ erlendirme yapıldı mı, gözlenmesi gereken komplikasyon var mı, uygulanması gereken özel istem var mı gibi konularda bilgi verilir. Hasta ayılma ünitesinde yata ğ a alınır veya kenarlıkları kaldırılmış sedyede kalır.

6 AMELIYATTAN HEMEN SONRAKI HEMŞIRELIK BAKıMı Hastanın solunum yolunun açık olması için uygun pozisyon verilir. Anestezi sonucu gevşeyen dil arkaya düşerek solunum yolunu tıkayabilir. Dili ön tarafta tutmak ve hava yolunun açık olmasını sa ğ lamak için airway hastanın kendine gelmesiyle alınır. Hastanın ayılma ünitesine alındı ğ ı saat kaydedilir. Hastanın bilinç düzeyi takip edilir. Hastanın yaşam bulguları stabil oluncaya kadar 15 dakikada bir ölçülür ve kaydedilir.

7 Hastanın cilt rengi ve nemi kontrol edilir. Cildin soluk, so ğ uk ve nemli olması kanama belirtisi olabilir. Cilt ve mukozaların siyanoze olması oksijensizlik belirtisidir. Hekime haber verilir. Hastanın kirli ve ıslak ameliyat gömle ğ i çıkarılır. Temiz, kuru kıyafet giydirilir. Üzeri battaniye ile örtülür. Pansumanlara bakılır, ıslak ve kanama var mı kontrol edilir. Kanama varsa hekime haber verilir. IV sıvılar; sıvının cinsi, miktarı ve gidiş hızı kontrol edilir. Kan veriliyorsa hızı kontrol edilir ve reaksiyon belirtileri izlenir. Üretral ve di ğ er kateterlerinden gelen miktar ve özellikleri kaydedilir. Hasta anesteziden uyandı ğ ında a ğ rıdan şikayet eder. A ğ rının de ğ erlendirilmesine ve giderilmesine çalışılır. Hasta gelişebilecek komplikasyonlar açısından takip edilir.

8 HASTANIN AYILMA ODASINDAN KL İ N İĞ E GÖNDER İ LMES İ NDEK İ KR İ TERLER Genel anestezinin etkisi geçmiş olmalıdır Yaşam bulguları stabil olmalıdır Bedenin herhangi bir yerinden aşırı drenaj olmamalıdır Hastanın bilinci açılmış olmalıdır Hastada üretral katater varsa idrar miktarının normal olup olamadı ğ ı kontrOL edilmelidir (30 cc\h) Hastanın gönderilece ğ i klini ğ e bildirildikten sonra hasta,fosya ve ayılma odasındaki izlem formuyla birlikte teslim edilir.

9 AMELIYATı TAKIP EDEN GÜNLERDE HEMŞIRELIK BAKıMı Hasta servise geldi ğ inde servis hemşiresi hastanın sedyeden yata ğ a alınmasına yardım eder. Hemşire hastanın yataktaki yatış pozisyonunu, doktor isteminden ö ğ rendikten sonra hastaya yatakta pozisyon verir. Özel bir durumu yoksa ayılma odasındaki gibi sırtüstü veya lateral pozisyon verilir. Kusma ihtimaline karşı başı yana çevrilir. Hastanın yaşam bulguları ameliyattan sonra ilk 3 saat 15 dakikada bir, sonraki 2 saat 30 dakikada bir, daha sonra saatte bir izlenmelidir.

10 AMELIYAT SONRASı BAKıM HEDEFLERI Kardiyovasküler fonksiyonu sürdürmek; Kardiyovasküler fonksiyonların yeterlili ğ ini anlamak için hastanın kan basıncı, nabız ve solunumun de ğ erlendirilmesi gerekir. Kan basıncının; normal sınırlarda olup olmadı ğ ını anlamak için ameliyat öncesi ölçülen kan basıncının bilinmesi ve ameliyat sonrası bulunan de ğ erle karşılaştırılması gerekir. Sistolik basınç de ğ erinin önceki de ğ erinden 20 mmhg’dan daha fazla düşüş göstermesi, sistolik basınç de ğ erinin 80 mhg’nın altında olması, kan basıncının de ğ erinin her ölçümde 5-10 mmhg’lık bir düşüş göstermesi durumunda doktora haber verilir.

11 Nabız; ameliyat sonrası erken dönemde hasta taşikardi, bradikardi ve irregüler nabız açısından dikkatle takip edilir, böyle bir durumla karşılaşılırsa doktora haber verilir. Solunum; anesteziden sonra hastanın solunumu yavaş ve derindir. Hasta genellikle ameliyat sonrası a ğ rıyı önlemek için derin solunum yapmaktan kaçınır ve solunum hareketlerini kısıtlar. Bu durum hızlı yüzeysel solunum yapmasına neden olur. Hastanın solunumu sık takip edilir ve derin solunum yapması sa ğ lanır. Hasta öksürtülür, pozisyonu ayarlanır.

12 Solunum sistemi fonksiyonunu sürdürmek ; Ameliyat sonrası erken dönemde solunum fonksiyonunu geliştirmek için yapılması gerekenler; Hastaya, dilin geriye kayıp solunum yolunu kapamasını önleyecek uygun pozisyon vermek. Sakşınla hastanın a ğ ız ve farenksindeki sekresyonları temizlemek. Doktor istemi do ğ rultusunda oksijen tedavisine başlamak. Derin solunum ve öksürük egzersizleri yaptırmak. Yeterli sıvı almasını sa ğ lamak. Mümkün olan en erken dönemde aya ğ a kaldırmak, Narkotik analjezikler veriliyorsa solunum depresyonu yönünden hastayı gözlemek,. Solunum enfeksiyonu yönünden hastayı gözlemek gerekir.

13 Yeterli beslenme ve boşaltımı sa ğ lamak; Ameliyattan sonra nekahat devresinin kısa olması, ameliyat yarasının çabuk iyileşmesi için ameliyattan sonra yeterli sıvı almaya ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Genel durumuna göre hastaya en kısa sürede normal diyet başlanır. Normal diyet, gis fonksiyonlarının kısa sürede normale dönmesini sa ğ lar ve hasta üzerinde olumlu psikolojik etki yaratır. Ameliyattan sonraki 2. Ya da 3. Güne kadar ba ğ ırsak hareketleri yoksa laksatif ilaç ya da boşaltıcı lavman yapılmalıdır.

14 Anestezi sonrası, bulantı ya da kusma oluşabilir. Bulantıyı önlemek için öncelikle ilaçsız yöntemler uygulanır. Hasta odası havalandırılır, belli bir süre hasta yakınları bilgilendirilerek ziyaretçi kısıtlanır, solunum egzersizleri yaptırılır. Bulantı, kusma devam ederse hekim istemiyle antiemetik ilaç tedavisi uygulanır.

15 Ameliyat sonrası nazogastrik sondası (NGS) olan hastaların nazogastrik sondadan gelen sıvı miktarları, sıvının niteli ğ i kontrol edilip kaydedilir. Laparoskopik batın ameliyatlarından sonra, batın içinde distansiyon oluşabilir. Gazın birikmesi sonucu, karın içinde a ğ rı ve gerginlik hissi oluşur. Distansiyon ba ğ ırsak hareketlerinin hızlanması ile ortadan kalkabilir. Buna yönelik hafif masaj uygulanabilir ve ekstremiteler yatak içinde aktif/pasif hareket ettirilebilir. Hastanın mobilize olmasında tıbbi bir sakınca yoksa hasta sık sık mobilize edilir.

16 Ameliyat tipine göre ve kronik hastalıklarına göre hastaya uygun rejim verilir. Hastanın tolere edebilece ğ i rejim ile başlanmalı, daha sonra di ğ er rejimlere geçilir. Örne ğ in; batın ameliyatlarında sulu gıda ile başlanıp hastanın klinik durumuna, tolerans durumuna göre yumuşak gıda ve katı gıda gibi geçişlerle hastanın beslenmesi sa ğ lanır.

17 Sıvı-elektrolit dengesini sürdürmek; Sıvı elektrolit dengesizlikleri vücudun bütün sistemlerini etkiler. O hastanın aldı ğ ı/çıkardı ğ ı takibi yapılır. Ameliyattan sonra en az 48 saat takip edilir. Sıvı-elektrolit dengesizli ğ i belirti ve bulgularını izlenir. Laboratuvar bulguları takip edilir. Vücuda yerleştirilmiş olan tüpler uygun şekilde irrige edilir. Solunum asidozunu önlemek amacıyla hastaya derin solunum ve öksürük egzersizleri yaptırılır. Ba ğ ırsak hareketleri başladı ğ ında hastaya uygun sıvılar verilir.

18 Renal fonksiyonu sürdürmek; Hastaya, sıvı kısıtlaması yoksa yeterli miktarda sıvı verilir. Hastanın aldı ğ ı/çıkardı ğ ı izlemi ameliyattan sonra en az 48 saat yapılır. Hastanın mesane kateteri varsa saatlik idrar miktarı izlenir ve kaydedilir, 2 saat süresince saatlik idrar miktarı 30 ml’den az veya günde 500 ml’den az ise doktora haber verilir. Hasta idrarını yapamıyorsa hastaya sürgü verilir. Hastanın altında sürgü varken musluk açılarak su sesinin idrar refleksini uyarması sa ğ lanır.

19 Hastanın perineal bölgesinin üzerine vücut ısısında su dökülerek mesane üzerine hafif masaj yapılabilir. Hasta yardımla kalkabiliyorsa tuvalete götürülebilir. Bütün yapılan uygulamalara ra ğ men hasta idrarını yapamıyorsa ve mesane pubis üzerinden elle hissedilebiliyorsa üzerine basınca a ğ rı duyuyorsa doktor önerisine uyularak steril şartlara dikkat ederek kateterizasyon yapılır. Üriner enfeksiyon belirtileri izlenir.

20 İ stirahati sa ğ lamak; Hastanın ameliyattan sonra sa ğ lı ğ ına kavuşmasında istirahatın önemli rolü vardır. Hastanın yeterince istirahat edebilmesi; ameliyat sonrasında görülen a ğ rı, huzursuzluk, bulantı ve kusma gibi sorunların giderilmesine ba ğ lıdır. A ğ rı çeşitli faktörlere ba ğ lı olarak ortaya çıkar. Hemşire hastanın a ğ rısını gidermek için hastanın pozisyonu de ğ iştirilebilir, hastanın elini yüzünü silerek ve yata ğ ını de ğ iştirerek rahatlamasını sa ğ lar, pansuman, bandaj ve varsa alçısını kontrol ederek ıslaklık, sıkma, basınç olup olmadı ğ ına bakar ve doktorun uygun gördü ğ ü ilaçları uygular.

21 A ğ rının giderilmesinde hemşirelik yaklaşımları; Hastanın pozisyonunu de ğ iştirme Hastanın dikkatini başka yöne çekme A ğ rının az oldu ğ u zamanlarda dinlenme ve uyku sa ğ lama Kontrendike de ğ ilse masaj yapma Sıcak ve so ğ uk uygulamaları mümkünse a ğ rı şiddetlenmeden önce uygulama Order edilen ilaçları uygulanma A ğ rının yerini ve şiddetini sorgulama Nonfarmakolojik yöntemleri anlatma(müzik dinleme,gevşeme,dikkatibaşka yöne çekme)

22 Yara iyileşmesini sa ğ lamak; Yaranın pansumanı düzenli yapılır ve kanama belirtileri takip edilir, pansuman de ğ iştirilirken cerrahi asepsi ilkelerine uygun çalışılır. Yara enfeksiyonunu önlemek için pansuman ve drenlerin bakımına özen gösterilir. Yara sürekli izlenir; sızıntı, kızarıklık, ısı artışı, yara bütünlü ğ ü açısından izlenir. Hastanın drenleri sürekli izlenir, drenlerden gelen sıvının miktarı, rengi ve görünümü dikkatle takip edilir.

23 “ ” Dren çevresinde veya doku içine sızıntı olup olmadı ğ ı kontrol edilir. Pansumanlardaki aşırı drenaj, yara etrafındaki kızarıklıklar, sıcaklık, sızıntı ve hastanın ateşinin olması enfeksiyon belirtisidir. Bu belirtiler varsa doktora haber verilir.

24 Erken aya ğ a kaldırmak (erken mobilizasyon); Hareketsizli ğ e ba ğ lı olarak gelişebilecek problemleri önlemek için hastaya derin solunum, öksürük, yatak içinde dönme ve ekstremite egzersizleri yaptırılır. Hastanın ameliyattan sonra en kısa sürede kendi bakımını üstlenmesi sa ğ lanarak hareketsizli ğ i önlenebilir. Erken dönemde hasta mobilize edilir. Hasta aya ğ a kaldırılmadan önce yatakta oturtulur, bir müddet beklenir, nabzına bakılır, baş dönmesi olup olmadı ğ ı sorulur. Hasta iyi ise bacakları karyoladan aşa ğ ı indirilerek terlikleri giydirilir ve aya ğ a kaldırılır.

25 Psikolojik destek sa ğ lamak ; Ameliyatın anlamı herkes için farklıdır. Bu farklılı ğ ın bilinmesi hasta ve ailesine uygun psikolojik deste ğ in sa ğ lanmasında yardımcı olur.

26 AMEL İ YAT SONRASI ERKEN VE GEÇ KOMPL İ KASYONLAR Ameliyattan sonra 30 gün içerisinde çıkan ve istenmeyen herhangi bir durum, ameliyat komplikasyonu olarak tanımlanmaktadır. Ameliyat sonrası erken postoperatif dönemde oluşan komplikasyonlar ameliyat sonrası erken komplikasyonlar olarak nitelendirilir. Anestezinin son buldu ğ u andan itibaren 2-3 gün içerisinde oluşan komplikasyonları kapsar. Geç postoperatif dönemde ortaya çıkan komplikasyonlar ameliyat sonrası geç komplikasyon olarak nitelendirilir. Bu komplikasyonlar genellikle postoperatif dönemin 3- 10. Günlerinde ortaya çıkar.

27 Şok; Ameliyat sonrası dönemin en ciddi komplikasyonlarından biridir. Nedenleri;  Kanama  Sepsis  Kardiyak arrest  Miyokard infarktüsü  İ laçlara aşırı duyarlılık  Transfüzyon reaksiyonları  Adrenal yetmezlik Şoktaki hasta de ğ erlendirilirken risk faktörleri,idrar miktarı,bilinç durumu,sindirim sistemi fonksiyonları,solunum şekli, hasta ile ilgili özellikler, doku perfüzyonunun durumu de ğ erlendirilir.

28  Solunum sorunları ATELEKTAZI: En sık görülen postoperatif komplikasyondur (ilk 48 saat içerisinde gelişir.). Toraks ve karın ameliyatı geçirenlerde daha fazla görülür. Bu durumda hasta, derin nefes alıp verme ve öksürmeye teşvik edilir. Balon şişirtilir, hastanın yatakta pozisyon de ğ iştirmesine yardım edilir. Hastanın sırtına perküsyon yapılır ve erken mobilize edilir.

29 ASPIRASYON PNÖMONISI: Kusmuk, kan ve sekresyonun solunum yollarına kaçmasıyla akci ğ er dokusunun iltihaplanmasıdır. Aspirasyon pnömonisini önlemek için aspire edilen materyal endotrakeal tüpten geriye alınır. Bol kusmuk yutanlarda serum fizyolojik ile bronşların irrigasyonu ve doktor istemine göre postüral drenaj yapılır. A ğ ız bakımı ve nemli oksijen verilir, hastanın dinlenmesi ve a ğ ızdan bol sıvı alması sa ğ lanır.

30  Kardiyovasküler sorunlar HIPOTANSIYON: Ameliyattan sonra en önemli nedeni kanamalardır. Bu durumdaki hastada taşikardi, taşipne, filiform nabız, sıkıntı hissi, so ğ uk terleme, nemli deri oluşur. Hastanın hızlı kan transfüzyonuna ra ğ men santral venöz basınç düşükse kanama devam ediyor demektir. Hemşire bakım verirken hastada görülen belitlere dikkat eder. Gerekti ğ inde doktora haber verir. PULMONER ÖDEM: Genel anestezi ile ameliyat edilen 40 yaş üzerindeki hastalarda, kalp hastalı ğ ı olan yaşlı hastalarda fazla sıvı verilmesi durumunda pulmoner ödem gelişebilir.

31 İ DRAR RETANSIYONU: Hastalar normal olarak ameliyattan 6-8 saat sonra idrar çıkarır. Ürolojik sorunlar AKUT BÖBREK YETMEZLI Ğ I: Böbrek hastalı ğ ı olanlarda, fazla sıvı- elektrolit kayıplarında, nefrotoksik ilaç kullananlarda, böbrek arterleri civarında yapılan cerrahi girişimlerde ve hipotansiyon durumlarında böbrek yetmezli ğ i gelişebilir. Bu durumda sıvı- elektrolit denge sa ğ lanır.

32 Nörolojik sorunlar Nörolojik sorunlar Bilinç, oryantasyon, duyarlılık ve hareket etme ile; pupillaların reaksiyonu, çapı ve eşit olma durumu üzerine odaklanır. Hasta uyanık, uykulu ya da uyuyor olabilir.

33 Vücut ısısı sorunları HIPERTERMI: Ameliyat sonrası dönemin ilk günlerinde, vücudun travmaya karşı cevabı olarak 37-5-38’c’ye kadar yükselmesi normal karşılanır. Ateşin ilk 48 saat içerisinde 38’c’nin üzerine çıkması genellikle atelektaziye ba ğ lanır. İ kinci günden sonra görülen ateş, hastada bulunan kateterlerin flebite neden olmasını, üriner enfeksiyonu, pnömoniyi, 5. Günden sonraki ateş ise yara enfeksiyonunu düşündürür.

34 HIPOTERMI: Anestezi nedeniyle hareketsizlik, geniş deri yüzeyinin açık kalması, sıvı buharlaşması, verilen kan ve serumların so ğ uk olması, ameliyatın uzaması ameliyat sırasında ısı kaybına neden olur. Ameliyattan sonra hastanın üzeri hafif yün battaniyelerle örtülür, hastanın giysileri ve yatak takımlarının kuru olmasına dikkat edilir. KANAMA: Yarada kan ve pıhtı birikir. Yara kenarlarında kabarıklık, morarma, şişlik, rahatsızlık hissi ve dikişler arasında kanama gibi belirtiler oluşur. Bu durumda dikişlerin bir kaçı alınarak hematom boşaltılır. Yara takibe alınır. BULANTı KUSMA: Anestezik ilaçların etkisi, anestezi başlangıcında midenin hava ile dolması, ba ğ ırsak peristaltizmin durması, ameliyat sonrası sekrasyonların birikmesiyle midenin dolması gibi nedenler bulantı kusmaya neden olur. Kusma sırasında hastanın başı yana do ğ ru çevrilir (aspire etmesi için). A ğ ız bakımı verilir. Hastanın yüzü silinir.

35 MIDE DISTANSIYONU: Ameliyat sonrası dönemin ilk günlerinde midenin gaz ve sekresyonla dolması sonucu ortaya çıkan ve sık rastlanılan komplikasyondur. Mide şişer, gerilir. Hastaya nazogastrik tüp konularak gaz ve mide içeri ğ i dışarı alınır. Nazogastrik tüp peristaltizm başlayana kadar yerinde tutulur. Aspire edilerek çalışması sa ğ lanır. AKUT MIDE DILATASYONU: Ameliyatı takiben 4-24 saat sonra ortaya çıkar. Mide kanamasına neden olacak kadar gaz ve sıvı birikip genişlemesidir. Genel anesteziyle yapılmış üst karın ameliyatlarından sonra sık gelişir. Midede bulunan gaz ve sıvı midenin aşa ğ ı sarkmasına ve mide çıkışının mekanik kapanmasına neden olur. Hastanın ba ğ ırsak sesleri yoktur, kusma vardır. Kusmuk özel kokulu, kahverengi siyah veya kahverengi yeşil görüntüdedir. Hastaya nazogastrik tüp konularak aspire edilir, IV mayi takılarak sıvı elektrolit denge korunur.

36 AMELIYAT SONRASı GEÇ KOMPLIKASYONLAR PNÖMONI: Ameliyat sonrası akci ğ erlerde biriken sekresyonun atılamaması, sekresyonlarla birlikte mide içeri ğ inin aspire edilmesi sonucu akci ğ er dokusu iltihaplanır. Hastanın ateşi yükselir, titreme ve taşipne gelişir. AKCI Ğ ER EMBOLISI: Pulmoner arter dallarının, ven duvarlarından kopan pıhtı ile tıkanması ve akci ğ er dokusunu hasarı ile birlikte oluşan ciddi bir durumdur.

37 TROMBOFLEBIT: Genellikle ameliyattan 7-14 gün sonra ortaya çıkar. Ameliyat sonrası gelişen dehidratasyon, kan akımının yavaşlamasına ve kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Uzun süre hareketsizlik ve şişmanlık da bu komplikasyonun gelişmesinde rol oynar. Tromboflebitin en büyük tehlikesi ven duvarından kopan pıhtının dolaşıma katılarak hastanın akci ğ er, kalp ya da beyin damarlarını tıkamasıdır. Tromboflebit daha çok femoral ve ilyak venlerde görülür. Ameliyat sonrası hastaya bacak egzersizlerinin yaptırılması hastanın erken dönemde aya ğ a kaldırılmasıyla bu risk ortadan kaldırılır.

38 Tromboflebitte Hemşirelik Yaklaşımları; Hasta ortalama 4-7 gün yatak istirahatine alınır Periferik nabız kontrol edilir Hastanın sigara içmesi önlenir Hasta morluk,peteşi,diş eti kanamaları gibi kanama belirti bulguları yönünden takip edilir Ekstremiteler yükseltilir

39 Bacaktaysa elastik çorap giyilir İ lk 24-48 saat masaj yapılmaz. Ilık pansuman yapılabilir Antibiyotik,antikoagülan,trombolitik tedavi yapılabilir. A ğ rıya karşı analjezik verilir. Pulmoner emboli açısından hasta izlenmelidir.

40 YARA ENFEKSIYONU: Bu ameliyattan sonraki 5. Günde ortaya çıkar. Ameliyat öncesi dönemde uygun cilt temizli ğ inin yapılmaması, ameliyat esnasında kullanılan malzemelerin kontamine olması, ameliyat sonrası dönemde yara enfeksiyonuna yol açabilir. Yara enfeksiyonunda ateşin yanı sıra; halsizlik, bitkinlik, nabızda ve solunumda artma görülür. YARA AÇıLMASı VE EVISERASYON: Yara açılması, ameliyat yarasının birleşim yerinde bir açıklık olmasıdır. Eviserasyon; beden içindeki organın insizyon yerinden dışarı çıkmasıdır. Yara açılması ve eviserasyon kronik hastalı ğ ı olan (diyabet vb), beslenmesi bozuk, çok zayıf ve şişman hastalarda daha sık görülür. Yara açılması ve eviserasyonda yara açılmasına neden olan faktörlerin yanı sıra ameliyatta yaranın uygun şekilde kapatılmaması ve öksürük, hapşırma, kusma nedeni ile dikişlerin aşırı derecede gerilmesi de rol oynar.

41 Yara açılması ve eviserasyon ameliyattan sonra her zaman görülse de sıklıkla ameliyat sonrası yaranın en zayıf oldu ğ u 6. Ve 7. Günlerde gelişir. Yara açılmasını ve eviserasyonu önlemek için hasta öksürürken insizyon bölgesi desteklenir.

42 Eviserasyon gelişti ğ inde hemşirenin yapaca ğ ı işlemler;  Önce sakin olunmalı ve hastaya doktorun hemen gelece ğ i söylenmeli.  Durum hemen cerraha bildirilmeli.  Hastaya semi fowler pozisyonu verilmeli.  Yara yerinden çıkan ba ğ ırsakların üzeri serum fizyolojikle ıslatılmış, steril kompresle örtülmeli,kompresler sık sık ıslatılmalı.  Yaşam bulguları sık sık alınmalı.  IV sıvı malzemeleri,sakşın vee gastrik tüp hazır bulundurulmalıdır.  Hasta ameliyat için hazır hazırlanmalıdır.

43 PARALITIK ILEUS: Ameliyat sonrasında hastada paralitik ileus (ba ğ ırsak hareketlerinin durması) anestezi, ameliyat esnasında batındaki organların ellenmesi, sıvı-elektrolit dengesizlikleri ve ameliyat yarasının enfekte olmasıyla gelişebilir. Belirtileri; ba ğ ırsak seslerinin olmayışı, hastanın gaz ve dışkı çıkarmamasıdır. Bu durumda hastaya intestinal ya da nazogastrik tüp yerleştirilip sakşına ba ğ lanır. IV mayi takılır. Elekrolit dengesizli ğ i varsa tedavi edilir. Ameliyat sonrası gelişen abdominal distansiyonu ortadan kaldırmak için hasta erken mobilize edilir.

44 PERITONITLER: Periton boşlu ğ u, organ (mide vb.) Ve bazı yapıların (apandiks) perferasyonu sonucu kirlenir. Ameliyattan sonra 4-7. Günler arasında, ateş, lokal karın a ğ rısı oldu ğ unda önce yaranın enfekte olup olmadı ğ ına bakılır. Yarada enfeksiyon yoksa peritonit ve apse yönünden inceleme yapılır.

45 PSIKIYATRIK KOMPLIKASYONLAR: Kolostomi, trakeostomi gibi yeni durumlar postoperatif 3. Günden itibaren bazı hastalarda psikolojik sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle hemşire hastayla yakından ilgilenir. AKUT PAROTIS : Hastalara postoperatif dönemde a ğ ız bakımı verilmemesi, nazogastrik tüpün uzun süre yerinde kalması, dehidratasyon, yaşlılık, kanser gibi nedenlerden dolayı parotis bezi iltihaplanır. DEKÜBITÜS: Uzun süre yata ğ a ba ğ ımlı olarak aynı pozisyonda yatılması, ödem, yetersiz beslenme, zayıflık, şişmanlık, derinin ter ve idrarla tahriş olması gibi nedenlerle dekübitüs gelişebilir. Bunu önlemek için hastanın pozisyonu iki saatte bir de ğ iştirilir, hastanın basınç noktaları gözlenir. Hemşire, dekübitüs oluşmasını önlemek için gerekli tüm bakımları eksiksiz yapar.

46

47 KAYNAKÇA HTTP://WWW.ACIBADEMHEMSIRELIK.COM/E-DERGI/50/DOCS/BILIMSEL- CALISMALAR1-50.PDF HTTP://WWW.ACIBADEMHEMSIRELIK.COM/E-DERGI/50/DOCS/BILIMSEL- CALISMALAR1-50.PDF HTTPS://WWW.TAVSIYEEDIYORUM.COM/MAKALE_11202.HTM HTTPS://KADINVEHASTALIKLARI.COM/AMELIYAT-SONRASI-HEMSIRELIK-BAKIMI/ HTTP://MEGEP.MEB.GOV.TR/MTE_PROGRAM_MODUL/MODULLER_PDF/AMELIY ATHANE%20VE%20AMELIYATHANE%20SONRAS%C4%B1%20BAK%C4%B1M. PDF HTTP://MEGEP.MEB.GOV.TR/MTE_PROGRAM_MODUL/MODULLER_PDF/AMELIY ATHANE%20VE%20AMELIYATHANE%20SONRAS%C4%B1%20BAK%C4%B1M. PDF CERRAHI HASTALıKLARı DERS KITABı

48 HAZIRLAYANLAR GÖKÇE IŞIK ÇA Ğ LA ERSÖZLER ŞENAY ATEŞ


"AMEL İ YAT SONRASI (POSTOPERAT İ F) HEM Şİ REL İ K BAKIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları