Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu sunuda muhtemelen eylem öğeleri yaratacak dinleyici tartışması olacak. Sunu sırasında bu öğeleri takip etmek için PowerPoint'i kullanın. Slayt Gösterisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu sunuda muhtemelen eylem öğeleri yaratacak dinleyici tartışması olacak. Sunu sırasında bu öğeleri takip etmek için PowerPoint'i kullanın. Slayt Gösterisi."— Sunum transkripti:

1 Bu sunuda muhtemelen eylem öğeleri yaratacak dinleyici tartışması olacak. Sunu sırasında bu öğeleri takip etmek için PowerPoint'i kullanın. Slayt Gösterisi sırasında sağ fare düğmesini tıklatın. "Toplantı Defteri" seçeneğini tıklatın. "Kararlar" sekmesini tıklatın. Karar çıktıkça yazın. Kutuyu kapatmak için burayı tıklatın. Bu, sunu sonunda ana düşüncelerinizin girileceği Kararlar slaydını otomatik olarak yaratacaktır. HACI BAYRAM VELİ

2 İLAHİ Nazım Türü:İlahi. Nazım Birimi: Dörtlük Ölçü: Hece ölçüsü
İLAHİ Nazım Türü:İlahi Nazım Birimi: Dörtlük Ölçü: Hece ölçüsü Kalıbı: 4+3=7 Kafiye Şeması: aaab, cccb, dddb.

3 Bilmek istersen seni Can içre ara canı Geç canından / bul anı Sen seni bil / sen seni Sen seni, kendini bilmek istiyorsan, kendini bilip Rabb’ini bulmak istiyorsan canı,özü, Rabb’ini canının içre (=içinde) ara,kendinde ara. Çünkü “Kim kendini bilirse o Rabb’ini bilir.” (Hadis-i Şerif) Böylece marifetullaha ulaş. Bunun için canını, kendini, dünyayı ve içindekileri (=masivayı) unut, onu düşün, Allah’ta yok ol, Fenafillah’a ulaş.

4 Kim bildi ef’alini O bildi sıfatını Anda gördü / zatını Sen seni bil / sen seni Kim ef’alini (=amellerini, yaptıklarını ) bildi(yse), o (Allah’ın) sıfatını (isimlerini ve isimlerinin tecellisini) bildi. (Çünkü Allah’ın isimlerinin insan davranışları üzerinde etkilerini görünce sanki o) anda (=onda (o davranışlarda)) zatını (Allah’ı) gördü (bildi.) (Öyleyse ona ulaşmak için) sen seni bil.

5 Görünen sıfatındur Anı gören / zatındur Gayri ne hacetündür Sen seni bil / sen seni Görünen (Allah yanında makbul olan ) sıfatındur (=davranışlarındır. ) Anı (=onu) gören (=değerlendirecek olan) zatındır (=kendinsin). (Bu şekilde kendini bilip Rabb’ini bilince) gayri (=artık, başka) ne hacetindir? (=Ne istersin?). (Öyleyse) Sen seni bil sen, seni.

6 Kim ki hayrete vardı Nura müstağrak oldu Tevhid-i zatı buldu Sen seni bil / sen seni Kim ki hayrete (= Hayret makamına, ulaşıldığında dünyanın ve içindekilerin, yaratılanların gerçek bilgisine ulaşılıp Allah’ın büyüklüğü karşısında şaşkınlığa düşüldüğü mertebeye) vardı(ysa o) nura müstağrak oldu (=nura boğulur. Orada, o mertebede) Tevhid-i zatı (=Bir zatı, Allah'ı)’buldu. (Vahdet-i vücuda varır.) (Öyleyse bu sonuca ulaşmak için) sen seni bil, sen seni

7 Bayram sözini bildi Bileni anda buldı Bulan ol kendi oldı Sen seni bil sen seni Bayram (mahlasını alan ben Hacı Bayram Veli) sözini (=sözümü ) bildi (=bilirim, sözümü ölçer, biçer de söylerim.) Bileni anda (=orada) buldu. (=Söz söylemeyi bileni de yanında buldu.) (Kendini bilip Rabb’ine ulaştığım için Rabb’ini ) Bulan ol (=o) kendi oldu. (Ben oldum. Onun için her zaman benim gibi olmak istiyorsan) sen seni bil, sen seni.


"Bu sunuda muhtemelen eylem öğeleri yaratacak dinleyici tartışması olacak. Sunu sırasında bu öğeleri takip etmek için PowerPoint'i kullanın. Slayt Gösterisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları