Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİKLİ ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİKLİ ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİKLİ ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

2 Elektrik Her Yerde Beyin elektrik palsleri ile işlem yapar.
Kalp kapakcıkları elektrik palsleri ile çalışır. Sinir sistemi elektrik palsleri üretir ve beyne gönderir. Elektrik balığı yaklaşık 600 V gerilim üreterek avını şoka uğratır.

3 Tanımlar Elektrik Nedir
Elektrik bir enerji biçimidir ve elektronların akışı ile meydana gelir. Bütün maddeler atomlardan oluşur ve bir atom çekirdek adında bir merkeze sahiptir.

4 Atom, maddenin en küçük yapı taşıdır.
Elektron ( e - ) Yörünge Proton (p +) +p 0 n Çekirdek Nötron (n 0 ) Atomun Yapısı

5 Bir atomun çekirdeği elektron olarak adlandırılan negatif yüklü parçacıklar ile çevrilmiştir.
Protonlar ve elektronlar arasındaki denge kuvveti harici bir kuvvet tarafından bozulduğunda bir atom bir elektron kazanabilir veya kaybedebilir. Elektronlar bir atomdan kaybolurken veya uzaklaşırken, bu elektronların serbest hareketi bir elektrik akımı meydana getirir.

6

7 Elektrik Gerilimi (U, V, E)
Elektrik iletkenliği olan iki nokta arasındaki potansiyel farkıdır. Birimi: Volt (V)

8 Elektrik akımı (I) Elektriksel olarak potansiyel farkı olan iki nokta arasında elektronların çok olduğu noktadan az olduğu noktaya hareket etmelerine elektrik akımı denir. Birimi: Amper (A)

9 Elektrik Direnci (R) Maddelerin elektrik iletkenlikleri farklı farklıdır. Elektrik iletkenliği yüksek olan maddenin direnci düşük, düşük olan maddenin direnci yüksek demektir. Birimi: Ohm (Ω)

10 Elektrik enerjisinin iş yapabilme kapasitesidir.
Elektrik Gücü (P) Elektrik enerjisinin iş yapabilme kapasitesidir. Birimi: Watt (W)

11 DC ve AC Akım Batarya veya piller tarafından üretilen gerilim ve akımlar doğru akımlardır (DC). Generatörler tarafından üretilen elektrik alternatif akımlardır (AC).

12 ELEKTRİK ENERJİSİNİN İLETİMİ VE DAĞITIMI
Elektrik santralı Gerilim yükseltici transformotor Gerilim düşürücü transformotor Endüstriyel tüketici Gerilim düşürücü transformotor Konut Ticari tüketici

13 STATİK ELEKTRİK Yüklü tarak nötr durumdaki kağıt parçalarını çeker

14 Bunu görmek için, plastik bir kalemi yün kumaşa sürtün
Bunu görmek için, plastik bir kalemi yün kumaşa sürtün. Daha sonra küçük kağıt parçalarına yaklaştırın. Kalemin kağıt parçalarını çektiğini gözleriz. Bazı cisimler sürtünmeden dolayı elektrik yükü kazanır. Kalemi yünlü kumaşa sürtmekle elektrik yüklemiş oluruz.

15 TOPRAKLAMA Topraklama devresi bir hata gerilimi sonucu cihaz gövdesinde tehlikeli gerilim oluşturmayacak şekilde ve bağlandığı cihazın izolesinde meydana gelebilecek en büyük kaçağı toprağa iletecek kapasitede olmalıdır. Elektrik iletkenlerinin mahfazaları, metal mahfaza boruları, elektrik teçhizatının metal koruyucuları ve diğer gerilim altında bulunmayan yalıtılmış kısımları uygun şekilde topraklanmalıdır.

16

17 Topraklama kontrolü Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir, yer değiştirebilen işletme elemanları için altı ayda bir yapılmalıdır. Yapılan muayene, ölçüm ve kontrol sonucu düzenlenecek belge işyerinde bulundurulmalıdır.

18 TEHLİKE

19 Elektrik Çarpması Elektrik akımının vücudun iki noktası arasından geçmesi olayıdır.

20 ELEKTRİK AKIMININ İNSAN VÜCUDU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

21 Elektrik akımının akım şiddetine göre insan vücudu üzerindeki etkileri aşağıdaki gibidir.
Akım Şiddeti İnsan vücudundaki fizyolojik belirti 0, mA Akımın hissedilme sınırı, elde gıdıklanma hissi. 1 – mA Elde uyuşma hissi, elin ve kolun hareketinin zorlaşması. 5 – 15 mA Elde kolda kramp başlaması, Tutulan cisim bırakılabilir. mA Kasılmalar artar ama kalp etkilenmez. Tutulan cisim kendiliğinden bırakılamaz. mA Tansiyon yükselir. Kalp düzensiz çalışmaya başlar, teneffüs zorlaşır. Kalp düzensiz çalışır,veya durabilir. mA Akım süresine bağlı olarak kalpte fibrilasyon başlar, şuur kaybolur. 3 – A 0,3 saniyeden kısa süreli çarpmalarda fibrilasyon olmaz. 1 > A Tansiyon yükselir, kalp durur, akciğerler şişer, şuur kaybolur.

22 Alçak gerilim değerlerinde yol
dolaşım sistemi yani kalp üzerinden meydana gelir. Bu nedenle alçak gerilimlerin öldürücü etkisi kalp fibrilasyonundan (şok) kaynaklanmaktadır.

23 Yüksek gerilimlerde elektriksel alan şiddetinin daha fazla olması nedeniyle dolaşım sistemi dışındaki bir çok organ da iletken hale gelir. Özellikle iletim yolunda bulunan deri dokusunun direnç etkisi nedeniyle oluşan aşırı ısı doku yanmasına neden olur.

24 Genellikle alçak gerilim vücutta şok,
yüksek gerilim ise ağır yanıklara neden olur.

25 DİĞER ETKİLER Elektrik akımına temas halinde vücuttan geçen akımın süresi ne kadar uzun olursa etki de o derece büyük olur.

26 Kalp üzerinden geçmeyen akımlar kalbe tesir etmekten ziyade geçtikleri bölgelerde yanmalara ve doku zedelenmelerine sebep olurlar. Elektrik akımının sebep olduğu yanıklar çok ciddi yanıklardır. Hem çok zor tedavi edilir hem de organlarda (özellikle böbreklerde) hasara neden olurlar.

27 Elektrik akımının vücutta izlediği yol da önemlidir.
En tehlikelisi sol el veya koldan girip göğüsten çıkması, yani kalp üzerinden geçmesidir. Kalp üzerinden geçen akım şayet kalbi durdurmazsa bile düzensiz çalışmasına sebep olur ki bu da vücuttaki kan dolaşımının durması demektir. Beyin felci, kısmi felç, bitkisel hayat veya ölümle sonuçlanabilir.

28 Çarpılma durumunda etkili olan faktörler
Akım, Gerilim Süre Yol Vücut direnci

29 GENEL OLARAK ELEKTRİK KAZALARININ OLUŞ NEDENLERİ
Bilgi ve eğitim eksikliği, Aşırı güven, Yetersiz yalıtım ya da yalıtımın zamanla kaybolması,

30 Acelecilik, dikkatsizlik , özensizlik,
Görevi dışında, ilgisiz kişilerin müdahale etmesi, Şakalaşma, kurallara uymama,

31 Koruyucu kullanmama, Malzemenin yetersizliği, Topraklamanın olmaması veya yetersizliği, Gerekli kontrol ve muayenelerin yapılmaması,

32 Muayenelerde tespit edilen eksikliklerin giderilmemesi,
Zorunlu olmadan ve gerekli tedbirleri almadan gerilim altında çalışmak,

33 Enerjinin tamamen kesilmesini sağlayın
Elektrikli el aletleri kullanılmadığı zamanlarda, kablosunu prizde takılı bırakmayın VEYA Enerjinin tamamen kesilmesini sağlayın

34 Teknik bir zorunluluk olmadıkça gerilim altında elektrik onarımı yapılmamalıdır.

35 Yüksek gerilimli tesislerde gerilim kaldırılmadan, akım kesilmeden hiçbir çalışma yapılmamalıdır.

36 ELEKTRİK KAZALARINDAN GENEL KORUNMA YÖNTEMLERİ
Koruyucu hat iletkeni olmadan alınan önlemler; İzolasyon (yalıtım), Üzerinde durulan yerin yalıtımı, Küçük gerilim kullanma, Koruyucu ayırma,

37 ELEKTRİK KAZALARINDAN GENEL KORUNMA YÖNTEMLERİ
Koruyucu Hat İletkeni İle Alınan Güvenlik Önlemleri: Koruma (gövde) Topraklaması, İşletme topraklaması, Sıfırlama

38 SIFIRLAMA Topraklama yapılamaması durumunda gerilim altında olmayan iletken kısımların sıfır iletkeni ile irtibatlanmış olması durumudur.

39 Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları akım kontak elemanlarından önce bağlantıyı sağlamalıdır.

40 ÇİFT İZOLASYON YAPMAK Bazı seyyar makinelerin veya ev eşyalarının topraklama yapılmasındaki zorluklar nedeniyle ve daha emniyetli olması için ÇİFT İZOLASYON YAPILMALIDIR.

41 EMNİYET MESAFELERİ KOYMAK
Yüksek gerilim taşıyan elektrik hatlarında, temas olmazsa bile, belli bir mesafeye kadar yaklaşıldığı durumda elektrik atlaması ve çarpılmalar meydana gelebilmektedir.

42 GERİLİMLİ HATLARDA GÜVENLİK MESAFELERİ
GERİLİMLER GÜVENLİK MESAFESİ 50 – V cm – V cm – V cm – V cm – V cm – V cm

43 AŞIRI AKIMLARDAN VE KAÇAK AKIMLARDAN KORUNMAK
Tesislerdeki elektrik donanımlarının Aşırı akımlara karşı korunması genel olarak sigortalar veya otomatik anahtarlar ile yapılır. Kaçak akımlardan, kaçak akım rölesi ve topraklama ile koruma sağlanır

44 YANGINA KARŞI TEDBİR Yangınların başlamasında en önemli sebep elektriktir. Bu sebeple elektrik tesisatının aşırı ısınmaya sebep olmayacak şekilde çalıştırılması gerekir. Hassas bölgelerde kıvılcıma sebep olmayacak şekilde tesis edilmeli, emniyet tedbirleri alınmalı, periyodik kontrol ve bakımlar yapılmalıdır.

45 Elektrikli makinelerin bağlantıları
Fazla nem, buhar bulunan yerler ile yağlı yerlerdeki elektrik motorlarının gerilim altındaki kısımlarıyla bağlantıları uygun şekilde korunmuş olmalıdır.

46 ELEKTRİK ÇARPMASINA (şokuna) KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER
Düşük gerilimli makine kullanmak Uygun topraklama yapmak Sistemin (Kablolar, penseler vs.) izolasyonuna dikkat etmek Islak ve rutubetli şartlarda çalışmamak İletken ve dar ortamlarda (Kazan içi, boru içi gibi) yapılan çalışmalarda izolasyon yapmak

47 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
AG DEDEKTÖRÜ: AC ve DC alçak gerilimli(0 – 400 V) sistemlerde enerji olup olmadığını gösteren teçhizattır.

48 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
ORTA GERİLİM DEDEKTÖRÜ (NEON LAMBALI STANKA): Orta gerilim (3000 V ile V) ile enerjilendirilen yerlerde (Bara ve ENH) enerji olup olmadığını anlamaya yarayan teçhizattır.

49 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
İKİ KUTUPLU OG DEDEKTÖRÜ: Orta gerilim (3000 V ile V) olan yerlerde, iki nokta arsındaki gerilim farklılığını saptamak amacıyla tasarlanmış teçhizattır.

50 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
GÜVENLİK TRANSFORMATÖRÜ: Kazan türü, kapalı ve nemli ortamlarda çalışan kişilerin kullandığı elektrikli el aletlerinde meydana gelebilecek enerji kaçağında çalışanı çarpılmalara karşı koruyan güvenlik aracıdır.

51 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
DÜŞÜK GERİLİM TRANSFORMATÖRÜ: Kazan türü, kapalı ve nemli ortamlardaki çalışmalarda düşük gerilim kullanılarak çalışanı çarpılmalara karşı koruyan araçtır.

52 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
HAT TÜFEĞİ: ENH’larında yapılacak olan çalışmalarda hatta enerji olup olmadığı kontrol etmeye yarayan güvenlik aracıdır.

53 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
İZOLE HALI: OG kapalı şaltlarda, hücrelerde ve panoların bulunduğu yerlerde yapılacak çalışmalarda toprakla yalıtılarak çalışanın güvenliği sağlayan malzemedir.

54 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
YALITKAN TABURE: OG şalt tesislerinde, hücrelerde ve panoların bulunduğu yerlerde yapılacak çalışmalarda toprakla yalıtılarak çalışanın güvenliği sağlayan malzemedir.

55 İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ
MANEVRA STANKASI: 36 KV’a kadar olan tesislerde ayırıcıların elle açılıp kapanması işleminde kullanılan yalıtkan güvenlik malzemesidir.

56 GÜVENLİK KARTLARI 4 çeşit güvenlik kartı vardır Tehlike dokunma kartı
Dokunma çalışma var kartı  Dikkat gerilim altında çalışma var kartı  Özel durum kartı

57 GÜVENLİK KARTLARI TEHLİKE DOKUNMA KARTI (ANA KART)
Servis dışı edilen teçhizat üzerinde herhangi bir çalışma yapılacaksa, bu teçhizatı gerilim altına alabilecek kesicilerin uzaktan kumanda butonları üzerinde gerekli bilgiler yazılarak asılır.

58 GÜVENLİK KARTLARI DOKUNMA ÇALIŞMA VAR (YARDIMCI TEHLİKE) KARTI
Servis dışı edilen teçhizat üzerinde herhangi bir çalışma yapılacaksa, bu teçhizatı gerilim altına alabilecek;  Kesicilerin yakından kumanda butonlarına, Ayırıcıların yakından kumanda kollarına Ayırıcının uzaktan kumanda butonu veya pozisyon gösterme butonlarına gerekli bilgiler yazılarak asılır.

59 GÜVENLİK KARTLARI DİKKAT GERİLİM ALTINDA ÇALIŞMA KARTI
Gerilim altında çalışma yapılacak teçhizattın, gerilimli kesicilerinin uzaktan kumanda butonuna asılır.

60 GÜVENLİK KARTLARI ÖZEL DURUM KARTI
Arızalı (fakat üzerinde çalışma yapılmayan) veya herhangi bir nedenle servise alınması istenmeyen teçhizatı gerilim altına alabilecek; Kesicilerin ve ayırıcıların uzaktan ve yakından kumanda butonlarının üzerine asılırlar.

61 Gerilim Seviyelerinin sınıflandırılması
Küçük gerilim: < 50 Alçak gerilim: Volt Orta gerilim: Volt Yüksek gerilim >35000 Volt

62 KUVVETLİ AKIM TESİSLERİNDE ÇALIŞMAK
Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. Yeterli güvenlik önlemleri alınmadan ve özel araçlar kullanılmadan yüksek gerilim altında hiçbir çalışma yapılamaz.

63 YÜKSEK GERİLİM ALTINDAKİ İŞLERİN YAPILMASI
ÇALIŞMA MÜSADELERİ DÜZENLENMELİ TESİSE GELEN BESLEME KAYNAKLARI DEVRE DIŞI OLMALI UYARI LEVHALARI ASILMALI GERİLİMİN YOKLUĞU KONTROL EDİLMELİ TOPRAKLAMA VE KISA DEVRE YAPILMALI KORUYUCU LEVHALAR KONULMALI

64 ÖNLEMLER GERİLİMİN KESİLMESİ (Kesicilerin, Ayırıcıların açılması)
TEKRAR GERİLİM VERİLMESİNİN ÖNLENMESİ (Yazılar asılması) ÇALIŞILACAK YERDE GERİLİM OLMADIĞININ KONTROLU KISA DEVRE VE TOPRAKLAMA YAPMAK

65 ALÇAK GERİLİMLİ KUVVETLİ AKIM TESİSLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”nün elektrik bölümündeki hükümlere uyulması zorunludur.(madde 270’den madde 354’e kadar)

66 PARLAYICI - PATLAYICI ORTAMLAR

67 Elektrik motorları Buralarda bulunan elektrik motorlarının her türlü tertibatı ateşe dayanıklı ve izole edilmiş oda veya hücreler içine yerleştirilmelidir.

68 Miller ve yataklar statik elektriğe karşı topraklanmalıdır.

69 Ark veya kıvılcım çıkaran elektrik motorları parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde bulunan ortamlarda kullanılmamalıdır.

70 Alev sızdırmaz teçhizat
Parlayıcı maddelerin bulunduğu işyerlerindeki elektrik motorları alev sızdırmaz tam kapalı tipten olmalıdır

71 Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlerde STATİK ELEKTRİK
Bu yerlerde statik elektrik yüklerinin meydana gelmesine karşı Nemlendirme Topraklama İyonizasyon gibi uygun tedbirler alınmalıdır. Statik elektriği iletmeyen malzemelerin kullanılmasından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.

72 Bu yerlerde elektrik alet ve teçhizatı tehlikeli alanın dışına kurulmalı veya bu alet ve teçhizat alev sızdırmaz tipte olmalıdır.

73 Tehlikeli bir ortama giren elektrik tesisat boruları tehlike alanına girdikleri noktada alev sızdırmaz buatlarla donatılmalıdır.

74 Sıvı parlayıcı ve patlayıcı maddelerin çok büyük akma hızları ile doldurulup boşaltılmasından, sıçrama ve yüksek basınçla doldurulmalarından kaçınılmalıdır. Parlayıcı sıvıların konulduğu bütün depolar ve boru donanımları, boru bağlantıları statik elektriğe karşı uygun şekilde topraklanmalıdır. Depoların parlayıcı sıvılarla doldurulması ve boşaltılmasında araç ile depo arasında topraklama hattı bağlantısı yapılmalı statik elektriğe karşı tedbirler alınmalıdır.

75 Lastik tekerlekler üzerinde hareket eden tankerler öncelikle statik elektrikten arındırılmalıdır.

76 Besleme hattının tehlikeli bölgeye zırhlı veya madeni kılıflı kablolarla uzatılması gerektiği hallerde bütün madeni kılıflar birbirleriyle irtibatlanmalı ve etkili şekilde topraklanmalıdır.

77 Parlayıcı, patlayıcı ortamlarda sigortalar daima tehlike bölgesi dışına konmalıdır.
Ancak bunun sağlanamadığı hallerde bunlar alev geçirmez kutular içinde bulunmalı ve bu kutular gerilim kesilmeden açılmamalıdır. Bu gibi kutular üzerinde bu hususu belirten ikaz yazıları bulunmalıdır.

78 Parlayıcı, patlayıcı tehlikeli ve zararlı maddeler bulunan yerlerde, aydınlatma devresi de dahil olmak üzere elektrik tesisatı bir yılı geçmeyen süreler içinde muntazaman ehliyetli elemanlar tarafından kontrol ve bakıma tabi tutulmalıdır. Parlayıcı, patlayıcı ortamlarda suni aydınlatma tesisleri ancak alev sızdırmaz armatürlerle yapılmalı, aksi halde ortam dışına yerleştirilmiş lambalardan yararlanılmalıdır.

79 Parlayıcı, patlayıcı ortamlardaki bütün madeni bölme ve çatı kısımları ile makine ve teçhizat uygun şekilde topraklanmalıdır. Motorların durdurulup çalıştırılmasına uzaktan kumanda eden tesisat da diğer bütün elektrik tesisatı gibi, tozlara karşı korunmuş olmalıdır.

80 Parlama ve patlama tehlikesi oluşturabilen organik tozun meydana geldiği, taşındığı, aktarıldığı ve çalışıldığı yerlerde elektrik motor ve jeneratörleri ve diğer elektrik donanımları toz geçirmez etanş tipte olmalı veya devamlı olarak temiz hava basılan tecritli hücrelerde bulundurulmalıdır. Motorların uzaktan kumanda edildiği hallerde kumanda düğmeleri toz geçirmez tipten imal edilmiş olmalı veya toz geçirmeyen ayrı bir odada bulunmalıdır.

81 Yıldırımdan korunma

82 Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerler, yağ, boya veya diğer parlayıcı sıvıların bulunduğu binalar, yüksek bacalar, yüksek binalar ile üzerinde direk veya sivri çıkıntılar yahut su depoları gibi yüksek yerler bulunan binalar, yıldırıma karşı paratoner gibi sistemler ile korunmalıdır. Hava hatları ise uygun kapasitedeki parafudrlar ile korunmalıdır.

83 Yıldırım çubuğu Yalıtılmış iletken tel Toprağa gömülü çubuk veya levha

84 Parafudur Y. G hatlarında (artık O. G de Y
Parafudur Y.G hatlarında (artık O.G de Y.G olarak adlandırılıyor) genelde hattı yıldırımdan ve aşırı gerilimlerden korumak için kullanılan koruma elemandır. Genelde trafo direklerinde şebekeye paralel bir şekilde bağlanır normal gerilim değerlerinde sonsuz direnç, aşırı gerilimlerde de sıfır direnç gösterir. Böylelikle aşırı bir gerilim meydana geldiğimde akım parafudurdan geçerek toprağa akar, trafo ve trafoya bağlı elemanları korumuş olur.

85 Tamamen çelik konstrüksiyon binalarla saç ve borulardan imal edilmiş tank ve benzeri çelik depoların yeterli bir topraklamaya tabi tutulması bu hususun yetkili teknik eleman tarafından kontrol edilerek yeterliliğinin belgelendirilmesi zorunludur. Paratonerler ve yıldırıma karşı alınan diğer koruyucu tertibat en az yılda 1 defa ehliyetli elektrikçiye kontrol ettirilmeli, düzenlenen belge işyerinde bulundurulmalıdır.

86 Sonuç olarak özetlersek
Yalıtım yapmak Topraklama yapmak Statik elektrikten arındırmak Güvenlik mesafesini korumak İşi ehline yaptırmak Alınması gereken tedbirlerdir.

87 DEĞERLENDİRME

88 18 Mayıs 2013

89 Doğru Cevap (D)

90 18 Ağustos 2013 52. Elektrik akımı aşağıdakilerden hangisi ile ölçülür? Barometre B) Voltmetre C) Ampermetre D) Direnç ölçer Doğru Cevap (C)

91 53. Aşağıdaki maddelerden hangisinin elektriksel direnci en büyüktür?
Su B) Islak tahta C) Demir D) Kauçuk Doğru Cevap (D)

92 54. Aşağıdakilerden hangisi elektrik hatlarını kısa
devrelere karşı korur? A) Sigorta B) Elektrik anahtarı C) Topraklama levhası D) Toprak kaçak akım koruma rölesi Doğru Cevap (A)

93 55. Aşağıdakilerden hangisi elektrikli el aletleri ile ilgili iş güvenliği tedbirlerinden değildir?
A) Elektrikli el aletleri kullanılmadan önce yetkili kimseler tarafından kontrol edilmelidir. B) Taşınabilir ağır elektrikli aletler, çalışma sırasında, askılara bağlı olmalıdır. C) Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sapları yeterli cins ve kalınlıkta akım geçirmeyen maddeyle kaplı olmalıdır. D) Elektrikli el aletleri kendi özel gayeleri için doğru olarak ve kendi kapasiteleri içinde, aşırı zorlanmalara başvurulmadan kullanılmalıdır. Doğru Cevap (B)

94 I- Topraklama elemanı bulunan özel fiş ve prizlerle yapılacaktır.
61. I- Topraklama elemanı bulunan özel fiş ve prizlerle yapılacaktır. II- Yüksek amperajlı prizlere akım sağlayan kablolar dağınık bulundurulmayacak ve geçitlerde yüksekten geçirilecektir. III- Aletler, besleme kablosu içinde bulunan özel topraklama iletkeni ile topraklanacaktır. Taşınabilir elektrikli el aletlerinin topraklanmasıyla ilgili yukarıdakilerden hangisi / hangileri doğrudur? A) I ve II B) Yalnız I C) I, II ve III D) II ve III Doğru Cevap (C)

95 21 Ekim 2012 Doğru Cevap (D)

96 Doğru Cevap (A)

97 Doğru Cevap (C)

98 Doğru Cevap (D)

99 2 Temmuz 2011 Doğru Cevap (D)

100 Doğru Cevap (C)

101 Doğru Cevap (A)

102 Doğru Cevap (D)

103 25 ARALIK 2010 Doğru Cevap (A)

104 Doğru Cevap (A)

105 Doğru Cevap (C)

106 TEŞEKKÜRLER Doç. Dr. Cemal YILMAZ


"ELEKTRİKLİ ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları