Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Baharat ve Kahve Kültürü Kahve-1
Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKSOY
2
Kahve Tanımı Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
3
Kahvenin Keşfi Kahvenin kaynağı ve nasıl keşfediği ile ilgili çok sayıda farklı efsane var. En yaygın efsane, çoban Kaldi, M.S tarihlerinde, Doğu Afrikada, bir gece dağın yamacında hayvanlarına bakarken (modern zamanda Etiyopyadaki gibi) hayvanlarının tuhaf davrandığını farketti. Bunu incelediğinde, onların, çalılıkların yanındaki kırmızı meyveleri yediğine karar verdi. Bunun sonucunda onlar uyanık kalıyordu, tüm gece, yaşlı keçiler bile etrafta hoplayıp zıplıyordu. Merakla, keçi çobanı, meyvelerden biraz topladı ve tattı. Bunların kendisini güçlendirdiğini ve daha uyanık tuttuğunu buldu. Bu esnada manastırın yakınından bir keşiş geçiyordu. Çoban, ona keçilerden bahsetti ve keşiş bu bitkiyi göstermesini istedi. Kaldi, keşişe, grimsi ağaç kabuğu ve parlak yaprakları olan, incecik dallarının üzerinde, yapraklarının alt kısmında, küçük beyaz çiçek demetleriyle karışmış, bazıları yeşil, daha olgun olanları sarı renkte ve diğerleri kiraz renginde ve büyüklüğü, şekli ile tam olgunluğa erişmiş meyve salkımları bulunan, ufak, güzel bir çalı gösterdi. Bu meyvelerin etkisini denemek isteyen keşiş, onlardan bir miktarını toz halinde ezdi ve içecek yapmak için kaynamış suyu üzerine döktü. Bu ilk fincan kahve oldu ancak bu çok uzun sürmedi, her nasılsa, kahve ilk defa kavruldu. İçeceğin etkisi onu tamamen uyanık yaptı ancak onun zihinsel yeteneklerini etkilemedi, keşiş, bu yeni keşfinin ona ve keşiş dostlarına, uzun saatler süren duaları sırasında uyanık kalmalarına yardım edebileceğini düşündü ve bunu manastırına götürdü. Kahve daha sonra manastırdan manastıra yayıldı ve böylelikle daha istenilir hale geldi ve cennetten melekler tarafından inananlara getirilen bir hediye sayıldı. Bu efsane muhtemelen Avrupa kaynaklıdır, çünkü Arap kahve geleneğinde yada efsanelerinde benzer bir hikaye yoktur. En eski yazılı kaynak 1671 zamanında, “Roma Doğu dilleri” profesörü olan, Antoine Faustus Nairon tarafından yazılmıştır. Ünlü Arap efsanesine göre, 1258'lerde tekkesinden kovulan Şeyh Ömer'in (Başka bir rivayete göre göre bu kişi Mokka (Muha) kentinin şeyhi Ali Bin Ömer El Şazili’dir [Ölm. 1418].), Moha liman şehrine girmesi yasaktı. Sürgün sırasında aç kaldıklarından dolayı, bazı meyveler topladılar ve suda kaynattılar. Hazırladıkları içki birdenbire onlara güç verdi ve sihirli meyvelerin hikayesi Moha limanındaki cüzzamlı koloniye yayıldı (başka bir kaynakta tutuldukları kaşıntılı bir hastalıktan bu bitki sayesinde kurtulurlar). Kahve cüzzamlıları iyileştirdi ve Şeyh Ömer Moha limanına kahraman olarak döndü. Her ne efsane olursa olsun yazarlar kahvenin Yemenden dünyaya yayıldığında ve kahvenin Yemene Habeşistandan geldiğinde hemfikirdirler. Bu yer değiştirme faaliyeti bir Osmanlı komutanı olan Özdemir Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu üretim kahve ticaretinin uzunca bir süre Arapların tekelinde kalmasını sağlamıştır. Çünkü Araplar güneşte iyice kurumadan ya da suyun içinde kaynatılmadan çıkışına izin vermediler. Böylelikle Afrika ve Arabistan yarımadası dışına kahve çekirdeği taşınamamış ve haliyle üretilememiştir. Kahveyi ilk tanıyanlar ve içenler Araplar olduğundan kahvenin ilk aşıkları da onların arasından çıkmıştır. Şeyh Şazili kahvecilerin piri-üstadı sayılmıştır. Şazili «tıpkı Zemzem gibi ne niyetle içilirse ona yaradığını» rivayet etmiştir. Kahvenin toplum hayatına etkisini sonraki derslerde incelemeye devam edeceğiz.
4
Etimolojisi Kahve Coffee Kava Kaffee Bun-Bön Cafe’
Buna Koffie (Hollanda) Ban Kâve (Macar) Bunç Kawa (Polonya, Romanya) Moca Kophe (Rus) Şazeliye/Şazili (Cezayir) Kahvenin anavatanı Etiyopya’daki Kaffa ilidir. Ancak bu sözcüğün başlangıçta kahve için kullanılan ve şarap anlamına gelen «kava» ve kahve sözcükleriyle ilişkisi yoktur. Diğer yandan pek çok yazar da kahvenin adının buradan geldiğini belirtmektedir. Esasen adının nereden geldiğine ilişkin detaylı bir araştırma da yoktur. Kahvenin yayılmaya başladığı ilk zamanlarda (1600 civarında) Arapça’daki «bun» sözcüğü Almanca’ya çekirdek anlamındaki Bohne, İngilizce’ye «bean» şeklinde geçmiştir. Kahve bir ağaçtır ve Avrupa’daki en yakın akrabası küçükinci çiçeğidir. Kahve; rayiha yani koku anlamına gelmektedir. Tarihteki yazılı kayıtlarda ilk defa 11. Yy.’da İbn-i Sina tarafından «bunchun» adlı bir bitkiden söz edildiği tespit edilmiştir. Nitekim 500 yıl sonra aynı bitki için «bunch» sözcüğünün kullanılması İbn-i Sina’nın kahveden bahsettiği gerçeğini ortaya koyar. İbn Batuta da (Ünlü Müslüman Gezgin) 14. Yy’da bu günkü Mali’de bulunduğu sırada her öğünde «kafi» adlı bir içecek tüketildiğini yazmıştır. Ancak kahvenin bu kayıtlardan çok sonraları yaygınlaşması, aradan geçen bu zamanda kahveden söz eden kayıtlara rastlanmaması düşündürücüdür. Kahvenin bir diğer adı da «moca»dır ve bu ad Yemen’den gelir. Moha-Muha limanı uzunca bir süre tüm dünyaya kahve sevkiyatı yapılan yerdir ve bundan dolayı kahve bir süre moca adıyla anılmıştır. Sir James Murray, New English Dictionary’e yazdığı coffee maddesinde, kelimenin yabancı kökenli olduğunu kabul etmekle birlikte, yeni bir faraziye ortaya atmıştır. Ona göre kelime Afrika kökenlidir ve Güneybatı Etiyopya’da, kahve bitkisinin ana vatanı sayılan Soha bölgesindeki Kaffa şehri bu bitkiye adını vermiştir. Fakat bu varsayımı destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Omitik dilde kahve, kahve pişirme, kahvenin sunulduğu fincanlar ile ilgili kelimeler hep Arapçadan ödünçlenmiştir. Üstelik Soha bölgesinde bitkiye ve çekirdeğine verilen isim kahve değil, “bunn” (bûn)’dur. Bugün İngilizcedeki “bean” kelimesi de tane, çekirdek anlamına gelen “bunn”dan türetilmiştir. Murray, kelimenin Avrupa’da iki tür varlığından bahsetmektedir. Biri Fransızcadaki café ile İtalyancadaki caffè, diğeri ise İngilizcedeki coffee ve Flemenkçedeki koffie’dir. İkinci türdeki “o” sesinin, Türkçedeki ahv’ın “au” biçimindeki temsili olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bu görüşün dayanağı yoktur ve esasen “v” sesi batı dillerinde “ff” sesi ile karşılık bulmaktadır. 1909 yılında fonetik problemlere ilişkin yapılan bir sempozyumda James Platt, kahve sözcüğünün etimolojisi üzerinde durmuştur. Ona göre, Türkçede qahwah sözcüğünün sonundaki “h” sesi asla söylenmemekte ve kahve biçiminde yazılmıştır. Murray’ın görüşünü eleştiren Platt’a göre, Arapça ve diğer Şark dillerindeki â tam sesinin, İngilizcedeki karşılığı, tıpkı “cuff”da olduğu gibi, “u” sesidir. Platt, Flemenkçedeki koffie ve benzer biçimlerinin yazımını yanlış bulmuş ve en doğru ifadenin Fransızca café olduğunu ileri sürmüştür. Cermenler, Flemenk menşe’li koffie kelimesini benimserken (kaffee); İskandinav kökenliler, Fransızca biçimini benimsemişlerdir. Arapça qahwah kelimesinde olduğu gibi “hw” sesinin Avrupa dillerine bazen “f”, bazen “v” ya da “ff” ile aktarıldığını söylemektedir. İngilizce gibi dillerde vurguyu oluşturan seslerin çift okunduğuna dikkat çeken bir başka dil bilimci, “h” ünsüzünün bazı Avrupa dillerinde duyulmasına rağmen, ekserisinde seslendirilmediğini ve çoğu Avrupa dilinde kullanılmadığını ifade etmektedir. Nitekim İngiliz halkı tarafından benimsenene kadar içeceğin farklı şekillerde telaffuz edilen adları da bunu göstermektedir. İngilizler ilk defa tanıştıklarında kahveyi chaoua, sonra cahoa, 1615’te cahue, 1638’de coho olarak adlandırmışlardır. Ancak 1650’lerden itibaren coffey veya coffee olarak söylenmiş ve bugünkü kullanımını kazanmıştır. Kahve kelimesinin kökenine ilişkin bir diğer varsayım ise onun İbrani kökenli olduğu ve koyu/kara anlamına gelen qehe(h)’ten türetildiği, Arap diline de Kitab-ı Mukaddes vasıtasıyla girdiği yönündedir. Arap dilbilimciler kelimenin, “iştahı olmamak” anlamındaki qahiya fiil kökünden türemiş olabileceğini de ileri sürmüşlerdir.
5
Kahve bir meyvedir. Kahve Nedir?
Kahve, kahve ağacı meyvesinin çekirdeğinden elde edilmektedir, çekirdekler, sınırlı olarak dünyada ekvatora yakın bölgelerde yetişmekte olan yaprak dökmeyen ağaçlardan elde edilmektedir. Vatanı Afrika olan; fakat Asya ve Amerika’nın tropik bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir ağaçtır. En çok bilinenleri, Coffea Arabica ve Coffea Canephora (Robusta) dır. Robusta, İspanyolcada «güçlü» anlamındadır. Yaprakları sivri uçlu, kenarları dalgalıdır. Meyvesinin içinde iki tane ince çekirdek bulunur. Her çekirdeğin içinde; bir tohum, tohumlarında ise kafein alkaloitleri vardır. Kahve ağacı; bol yağış alan, nemli ortamı sever. Fidanın meyve üretmeye başlaması için 3-5 yıl gerekir. Beyaz çiçeği yeşil meyve verir. Meyvesi yılda birkaç kez olgunlaşır. Eğer kahve çekirdeği daha sonra tohum olarak kullanılacaksa çekirdek kabuktan ayrılmaz. Çekirdeklerin dış kabuk ve meyvesinden incinmeden ayrılması gereklidir. Olgunlaşınca; kırmızı ve mor renge, toplanıp kurutulmasıyla; yeşil renge, kavrulması ile kahverengiye dönüşür. Kavrulması sırasında kahvenin kendine özgü kokusu açığa çıkar.
6
Arabica Kahve Kirazı Arabika, yüksek platolarda ve sert iklimlerde yetişen bir türdür. Kökeni ve doğal yaygın olduğu bölge, güneybatı Etiyopya platosudur. En çok bilinen türleri 'Typica' ve 'Bourbon' dur, fakat bunlardan çok farklı ıslah edilmiş soy ve nesil geliştirilmiştir, caturra (Brasil, Colombia), Mundo Novo (Brasil), Tico (Central America), the dwarf San Ramon ve the Jamaican Blue Mountain gibi. Ortalama arabica bitkisi koyu yeşil oval yaprakları ile geniş bir çalılıktır. Bu kahve, hem görsel olarak hem de tat olarak her iki türün daha soylu olanıdır. Sıcaklık, yağış, toprak ve yükseklik; kahve kalitesini etkileyen doğal etkenlerdir. en iyi türleri, m arası yükseklikteki bölgelerde yetişir. Bütün sene boyunca Etiyopya platosunda 15 ile 25°C arası ideal sıcaklık hakimdir. Kirazı andıran kahve türleri, daha yavaş olgunlaşır ve gelişmesi daha fazla zaman alır, tatlanması, aroma ve hafif ekşilik için gelişmesi gerekir. Hafif sabah donu, tamamen elde edilecek ürün kazancını yok edebilir. Ekimden sonra Kahve Arabica, ihracat için hazırlanır.
7
Arabica Çiğ ve Kavrulmuş Çekirdek
8
Arabica Çiçek ve Meyve
9
Arabica Ağaç Etiyopya'da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea arabica, daha çok yüksekliği metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Tipik bir arabica ağacı, bir yılda yaklaşık 5 kg meyve verir ve bu meyvelerden 1 kg kahve çekirdeği elde edilir. Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta'ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir. Arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %70'ini oluşturur. Ancak hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olmadığından yetiştirilmesi daha zordur ve daha pahalıdır. En çok bilinen çeşitleri; Brezilya, Orta-Doğu Afrika, Hindistan, Endonezya'da yetişen "Bourbon" ve Latin Amerika'da yetişen "Typica"dır. Bunları Tico, Blue Mountain, Mundo Novo, Caturra, San Ramon izler. Arabica türünün asit oranı Robusta'ya göre daha az ve aromalıdır. Bu yüzden damak tadı için en çok bu türü tercih edilir. Türkiye'de ise yanlızca Mersin ve Anamur'da deneme dikimleri iyi sonuç vermiştir. Hali hazırda 850 hektar alanda kahve tarımı yapılmaktadır.
10
Robusta Robusta adı, bu kahvenin dirençli yapısını ve keskin aromasını yansıtır. Arabika'ya göre daha yüksek ısıya dayanabilir. Daha çabuk olgunlaşır ve alan başına daha yüksek kazanç sağlar. Soğukta kahve Robusta, Arabika'dan daha hassas tepki verir. Bundan dolayı da genelde alçak konumda ve ekvatora yakın bölgelerde yetiştirilir. Ovada yetişen kahve olarak tanımlanan Robusta, kuru işlenir ve fiyatı Arabika'dan daha uygundur.
11
Robusta Çiçek ve Meyve
12
Robusta Çiğ ve Kavrulmuş Çekirdek
13
Robusta Kirazının Kesit Görüntüsü
14
Arabica Robusta
15
Coffea Liberica - Liberika kahvesi
Liberika kahvesi, geniş güçlü bir ağaç olarak yetişir, 18 metre üzerinde yüksekliğe ve geniş, sert yapraklara sahiptir. Meyvesi ve tohumları (çekirdekleri) da geniştir. Liberica kahve, Malezya ve batı Afrika'da yetişir, fakat lezzet karakterinin düşüklüğü nedeniyle sadece çok küçük bir bölümü ticarette talep edilmektedir. Ancak bu konuda çalışan bilim insanları tarafından exotic bir kahve olarak tanımlanmaktadır. Kafein oranı %0.88’dan 2.91’e kadar ulaşabilmektedir.
16
Arabica / Robusta Hibritleşmesi
Arabica ve robusta arasındaki melezlemenin amacı Arabica'nın hastalığa direncini ve canlılığını arttırarak geliştirmek yada Robusta'nın içim kalitesini geliştirmektir.
17
Arabika Robusta Botanikteki Adı Coffea arabica Coffea canephora Kökeni Etiyopya Kongo Yetiştirme / Rakım m m Sıcaklık °C Yaklaşık 26°C Yağış mm mm Kirazı andıran kahve Büyük Küçük, küre şeklinde Kahve çekirdeği Oval Yuvarlak Verim (kg çekirdek/ha) (kg çekirdek/ ha) Kafein ,4 % 1,7 - 4,0 %
18
Coğrafi Görünümü Kahve, dünya çapında 70'den fazla ülkede üretilmektedir. Kahveler, coğrafi kökenlerine göre altı ana kategoride gruplandırılabilir: Afrika kahveleri; Etiyopya-Habeşistan, Kenya Orta Amerika kahveleri; Kostarika, Guatemala Güney Amerika kahveleri; Brezilya, Kolombiya Hawaii kahveleri Güneydoğu Asya kahveleri; Sumatra-Endonezya, Java-Endonezya Karayipler kahveleri; Jamaika Kahve, dünya çapında 70'den fazla ülkede üretilmektedir. Bu ülkelerin birçoğunun farklı bölgelerinde farklı tipte kahveler üretilir. Kahve ticareti, genelde 60 kilogramlık torbalar içinde satışa sunularak gerçekleştirilir.
20
Kahve Kuşağı Kuzey ve Güney Enlemleri arasında
22
Arabica Üretilen Bölgeler
23
Robusta Üretilen Bölgeler
25
Brezilya Kahve çeşidi: Arabica ve Robusta kahvesi
Üretim: torba Brezilya güney merkezi dağlarını milyonlarca kahve ağacı kaplamaktadır. Brezilya, ticari kahve üretim endüstrisi için önemli bir yer olup, her yönden dev bir potansiyele sahiptir. Birçok kahve çeşidi Brezilya'da üretilmesine rağmen, bunların hiçbirisi dünyanın en iyi kahveleri arasında yer almaz. Brezilya kahve endüstrisi, üretimde kahve fiyatını göz önünde bulundurarak, konsantre kahve üretimi yapar. Bu kahvenin genel özelliği; ucuz, oldukça lezzetli fakat zor dağılan bir kahve olmasıdır. Bourbon Santos : Aynı zamanda Santos olarak da bilinir. Piyasada ismi yüksek kaliteli kahve olarak bilinir. Genellikle Santo limanında gemilerle ihraç edilir. Genellikle São Paulo eyaletinde yetiştirilir ya da Minas Gerais eyaletinin güney bölgesinde yetiştirilir. Bourbon Santos terimi zaman zaman herhangi bir yüksek kaliteli Santos kahvesini temsil etmek için kullanılır, fakat tam anlamıyla arabika'nın Bourbon çeşidinden gelen Santos kahvesini tanımlar. Bu kahve, Brezilya'da yetiştirilen diğer kahvelere nazaran daha asitli daha tatlı bir kahve üretimi için idealdir. Rio: Brezilya'da kuru işlenmiş kahve sınıfında yer alır. Bu kahve kurutma esnasında mikroorganizmaların öldürülmesi sonucu oluşan iyota benzer tat ve aynı zamanda tıbbi karakteristiğe sahip bir kahvedir. Rioy terimi benzer tat özelliği içeren herhangi bir kahve için kullanılır. Rio tadındaki kahve, Kuzey Amerikan müşterileri için bir kusur olarak düşünülürken, Balkan ve Orta-doğu ülkelerindeki müşteriler tarafından aranan bir özelliktir.
26
Kolombiya Kahve çeşidi: Arabica kahvesi Üretim: 11.000.000 torba
Merkez Kolombiya üç kısımdan oluşur. Bunlar kuzeyden güneye üç adet sıradağlardır. Merkez ve doğu sıradağlar en iyi kahveyi üretirler. Standart Kolombiya kahvesi ıslak işlenmiş kahvedir ki, bu kahve küçük kaplara konarak, öğütülür ve Kolombiya kahve Federasyonu tarafından ihraç edilir. Bu kahve pazar adına yada bölgesine göre değil, kalite derecesine göre satılır (Supremo en kaliteli kahvedir). Bu kahvenin kalitesine göre dağılımı, mükemmel, iyi yetişmiş, klasik, hafif meyve tadında Latin amerikan kahvesinden, sıradan fermente yan ürün olan meyve tadındaki kahveye doğrudur. Bazı arazi ve kooperatiflerden sağlanan kahve ve özel kurulmuş değirmenlerden elde edilen kahveler gibi botanik türler de bölgeler tarafından satılabilmektedir (Burbon en iyisi). Güney Kolombiya'nın Narino eyaleti, Kolombiya kahvesinin en çok üretildiği yerdir. Kolombiya kahvesi karışık Medellin, Ermeni ve Manizale ile beraber MAM adıyla satılır. Bogota: Kolombiya'nın başkentini çevreleyen bölgelerdeki pazarlama ismidir. Bukaramanga: Kolombiya'daki bir kasaba ismiyle aynıdır. Bu kahve yumuşak kahve tohumundan üretilir. Sumatran kahvesi ile aynı özelliklere sahip olup, ağır gövde, düşük asitliği ve zengin tat tonları vardır. Cucuta: Kolombiya'nın kuzey doğusunda yetişen bir kahve için kullanılan pazar ismidir, fakat genellikle Marakaibo/Venezuela'ya gemiyle gönderilir. Exelso: Kolombiya kahvesinin bir derecesidir ki, en iyi (supremo) ile ikincil iyi (ekstra) kahvenin birleşiminden oluşur. Extra: Kolombiya'nın ikinci en iyi kahvesidir. Narino: Güney Kolombiya'daki bir bölgede istek üzerine üretilen kahvedir. Supremo: Kolombiya'nın en kaliteli kahvesidir.
27
Vietnam Kahve Türleri :Robusta Üretim :11.000.000 torba
Kahve Vietnam'a ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında, Fransız misyonerlerinin Bourbon adasından getirdikleri Arabica ağaçlarını Tonkin civarına ekmeleriyle geldi. Bunu geliştirmeleri sonucunda şu an kahve endüstrisi çok hızlı bir şekilde ilerlemiştir ve bu şekilde Vietnam hızla dünyanın en büyük üreticisi olmaktadır. Bugün, ülkenin güney yarısındaki küçük ekili alanlarda genellikle robusta kahvesi üretilir.Vietnam kahvesi az miktarda asitliği ve dengeli tat dağılımıyla güzel bir uyum içerisindedir. Çoğu kez harmanlamada kullanılır.
28
Etiyopya (Habeşistan)
Kahve çeşidi: Arabica kahvesi Üretim: torba Etiyopya, oldukça karışık bir kahve bölgesidir. En iyi Etiyopya kuru işlenmiş kahve(Harar), orta olgunlukta ve oldukça asitli olmakla beraber meyve ve şarap tadındadır. En iyi yıkanmış Etiyopya kahvesi (Yi gacheffe, Sidamo), hafif, fakat karışık çiçek ve turunçgiller tadına sahiptir. Djimah, Djimma, Jimma: Yıkanarak işlenmiş Djimah kahvesi mükemmel, düşük asitli bir kahvedir. Kuru işlenmiş Djimah kahvesi ise daha küçük taneli olup, hafif ilaç tadında bir kahvedir ve özel bir kahve olarak ticareti yapılmaz. Ghimbi, Gimbi: Batı Etiyopya'daki ıslak işlenmiş bir tür kahvedir. Limu: Güney-merkez Etiyopya'daki ışlak işlenmiş çiçek ve meyve tadındaki, çok güzel kokulu bir kahvenin pazarlamadaki adıdır. Sidamo, Washed Sidamo: Güney Etiyopya'da hafiften orta büyüklüğe doğru farklılaştırılmış, çok güzel çiçek ve meyve tadında, ıslak işlenmiş kahvenin pazarlamadaki adıdır. Yirgacheffe, Yirga Cheffe, Yrgacheffe: Etiyopya'da yıkanmış kahveler arasında en çok tercih edilen kahvedir ki; meyvemsi asitliği bakımından diğerlerinden ayrılan ve yoğun bir tadı olan kahvenin pazarlamadaki adıdır.
29
Endonezya Kahve çeşidi: Arabica, Robusta Üretim: 6.700.000 torba
Endonezya kahvesi, çeşitli kaliteye sahip olup, genellikle Sumatra, Sulawesi, Java yada Timor gibi ada bölgelerinin adı altında pazara sunulur. En kaliteli kahvesi, hoş ve zengin tadı ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır. En kötü kahvesi ise hoş olmayan sertliği ve küfsü kokusu ile kendini gösterir. Bunların dışında diğer kahvelerde toprağımsı bir tat vardır; bazı kahve tiryakileri bundan hoşlanırken bazıları hoşlanmaz. Ankola:. Kuzey Sumatra'da, arabica kahvesinin pazarlamadaki adıdır. Celebes: Sulawesi adasının eski ismidir. Bu kahvenin büyük bir bölümü, Güney-doğu yüksekliklerindeki Toraja ve Kalossi bölgelerinde yetiştirilir. En kalitelisi, dolgun ve zengin tat ve düşük seviyede fakat hissedilebilir asitliği ile diğerlerinden ayrılır. Gayo mountain: Kuzey Sumatra'da Aceh Province'de öğütülerek ihraç edilen kahvenin market ismidir. Islak işlenmiş Gayo dağı kahvesi kusursuz olmaya eğilimli fakat yüksek güç uygulandığında Sumatra profiline sahip olur. Geleneksel olarak işlenmiş Gayo dağı kahvesi, Sumatra'nın Mandheling bölgesinde yetiştirilen kahve ile benzer özelliklere sahiptir. En kaliteli kahve ise, değişik bir tatta, düşük seviyede fakat hissedilebilir asitli bir özellik gösterir. Kalossi: Sulawesi'nin güney-doğu dağlık bölgesinde yetiştirilir. Java, Java arabica: diğer birçok Endonezya kahvesinden farklı olarak, bu kahve küçük çiftliklerde ve genellikle ilkel olarak işlenir. Java kahvesi ise arazilerde ve büyük çiftliklerde yetiştirilir ve modern metotlarla ıslak işlenir. En kalitelisi, diğer Endonezya kahvelerinden daha az zengin karakteristiğe sahiptir, fakat genellikle asitlidir. Yaşlı Java, oldukça kahverengi renktedir; java kahvesinin olgunluğunu gösterir ve orijinal java kahvesine benzer özellikte bir tat oluşturur. Bu kahveler on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda Avrupa'ya geçirilirken gemi içerisinde dikkatsizlik sonucu bekletilerek yıllanmıştır. Lintong, Mandheling Lintong: Endonezya'da, Sumatra'nın en çok beğenilen kahvesinin pazarlamadaki adıdır. Lake Toba şehrinden başlayarak adanın kuzey kutbuna kadar olan bölgede yetiştirilir. Luwak, Kopi Luwak: Endonezya'nın Sumatra kahvesinden farklılık gösteren tek yanı bu kahvenin prosesinin farklı olmasıdır. Luwak/misk kedisi olgun kahveyi yerler ve meyveyi sindirerek, tohumları dışarıya atarlar. Bu çekirdek yada tohumlar kuruduktan sonra toplanır. Kopi Luwak, dünyadaki en pahalı kahvelerden birisidir, bunun nedeni üretiliş şeklinin farklı ve sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır. Sumatra: Endonezya'nın Sumatra adasındaki tek kökenli kahvedir. Yüksek kaliteli Sumatra kahvesinin büyük bir bölümü ya Lake Toba (Mandheling, Lintong) yakınlarında ya da Aceh Province'de, Lake Biwa (Aceh, Gayo Mountain) yakınlarında yetiştirilir. Timor: Timor (doğu ve batı)'daki tek kökenli kahvedir. Timor kahvenin 20. yüzyıl öncesinde klasik bir kökeni vardır. Toraja: Güney-doğu Sulawasi'daki kahvenin market ismidir.
30
Kopi Luwak Kahvesi Prosesi
31
Luwak veya Misk Kedisi
33
Gerçek Kopi Luwak 100 gr. 200$
34
Kahve Tüketimine Dair
36
Hazır Kahve Tüketimi
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.