Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlkokul Sağlıklı Beslenme. 27 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NE YAPMALI? NASIL YAPMALI?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlkokul Sağlıklı Beslenme. 27 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NE YAPMALI? NASIL YAPMALI?"— Sunum transkripti:

1 İlkokul Sağlıklı Beslenme

2 27 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NE YAPMALI? NASIL YAPMALI?

3 29 Yeterli ve Dengeli Beslenmek İçin Yapmamız Gerekenler Önemli olan karnının doyması değil, doğru besinleri almaktır. Bunu hep aklında tut. Dışarıdaki yemekler Yerine evde pişen yemekleri tercih et. Çikolata, şeker gibi yapay gıdalar yerine meyve, sebze gibi doğal gıdalar ye. Açıkta satılan, paketli olmayan ürünleri tercih etme.

4 22 Sağlıklı Yaşamak ve Hastalıklardan Korunmak İçin Dikkat! Hareketli ve aktif ol! Doğru besinleri yeteri kadar tüket! Yeterince uyu! Ne çok fazla ne de çok az. Bol bol temiz hava al! Sinirlerine hakim ol!

5 23 Sağlıklı Yaşamak ve Hastalıklardan Korunmak İçin Dikkat! Hiçbir işinde aşırıya kaçma! Bol bol oyun oyna! Yemek seçme! Evde pişen yemekleri tercih et! Teneffüslerde sınıfta durma, bahçeye çık!

6 26 Sağlıklı Yaşamak mı İstiyorsun? Dengeli beslen. Aşırı ve hep aynı yemekleri yemek dengesiz beslenmektir.

7 31 Hastalık da Bizim İçin! Hastalandığımızda doktora gitmeliyiz ve tavsiye ettiği tedaviyi mutlaka sonuna kadar uygulamalıyız. Fakat bundan daha önemlisi hastalanmadan önce sağlığımızı koruyacak önlemleri almaktır. Hastalanmamak için neler yapabiliriz?

8 32 Hastalanmamak İçin Aşılarını yaptır Beslenmene dikkat et Beslenmene dikkat et Güzelce dinlen Kirli havadan sakın

9 33 Hastalanmamak İçin Mevsimine uygun, sağlıklı kıyafetler giy Yaşadığın ortamı temiz tut Nerelerde dolaştığına dikkat et Temizliğine dikkat et Zararlı maddelerden uzak dur

10 34 Okuldayken de Hastalıklardan Korun! Tuvaletlerdeki musluklardan su içme! Tuvaletleri temiz kullan temiz olmadığında görevlilere bilgi ver! Tebeşir ve tahta kalemini sadece yazı yazmak için kullan; onlarla oyun oynayarak üzerini pisletme! Sıranı temiz tut!

11 35 Okuldayken de Hastalıklardan Korun! Derslerde kullanılan araç gereçlerin temizlik ve bakımını yap! Okuldaki alanların düzenli ve temiz tutulması konusunda üzerine düşen görevleri yerine getir! Okulda deprem, yangın gibi olağanüstü durumlara veya sağlık sorunlarına karşı alınan önlemleri öğren! Seyyar satıcılardan açıkta satılan yiyecek satın alma!

12 36 Evde Hayvan Besliyorsak Hem Onun, Hem de Kendi Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalı?

13 37 Hayvanına eziyet etme! Evini ve odanı mutlaka havalandır! Hayvanının aşılarını yaptır! Hayvanını düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götür! Hayvanının dışkı kutusunu temiz tut! Hayvanının egzersiz ve bakım ihtiyaçlarını gider! Hayvanına karşı sorumluluklarını yerine getir!

14 40 Suya Sabuna Dokunmak Lazım Kişisel temizliğe özen göstermek; vücudu, sağlığa zarar verebilecek dış etkenlerden korumak açısından çok önemlidir. Özellikle gerektiğinde ellerin düzgün bir şekilde sabunla yıkanması ve tuvalet sonrası temizlik sağlık açısından büyük önem taşır.

15 41 KİŞİSEL TEMİZLİK İÇİN NE YAPMALI? NASIL YAPMALI? Sağlıklı yaşamak için beslenmeye dikkat ettiğimiz kadar kendi temizliğimize de dikkat etmeliyiz. Çünkü temiz olduğumuz sürece mikroplar vücudumuza ulaşıp bizi hasta edemez. Kendi temizliğimiz için neler mi yapalım?

16 42 Kişisel Temizlik İçin Yapmamız Gerekenler Yemekten sonra, sokaktan ve okuldan geldikten sonra ve tuvaletten çıkınca elimizi yıkayalım. Böylece mikroplardan kurtulalım. Yemekten sonra tabi ki dişlerimizi fırçalayalım, pırıl pırıl olsun. Çocuklar olarak çok koşup çok terliyoruz. Bu nedenle bol bol banyo yapalım, mis gibi kokalım.

17 43 Kişisel Temizlik İçin Yapmamız Gerekenler Dışarıdan eve gelince sabunla ayaklarımızı yıkayalım, bırakalım dinlensinler. Saçlarımızı temiz tutalım, bakımlı olalım. Okuldan eve gelince hemen kıyafetlerimizi çıkaralım, bedenimiz rahat etsin.

18 45 Etkinlik: Hangisi Doğru? Aşağıdakilerden hangisi en doğru, bakalım bulacak mısın? Doğru şıkkı işaretle. EL YIKAMAK A) Ellerimizi sabunsuz yıkamak B) Ellerimizi sabunla yıkamak

19 46 Etkinlik: Hangisi Doğru? Aşağıdakilerden hangisi en doğru, bakalım bulacak mısın? Doğru şıkkı işaretle. EL YIKAMAK A) Ellerimizi hızlıca yıkamak B) Ellerimizi 30’a kadar sayarak yıkamak

20 47 Etkinlik: Hangisi Doğru? Aşağıdakilerden hangisi en doğru, bakalım bulacak mısın? Doğru şıkkı işaretle. BANYO YAPMAK A) Haftada en az bir kere banyo yapmak B) Ayda en az bir kere banyo yapmak

21 48 Etkinlik: Hangisi Doğru? Aşağıdakilerden hangisi en doğru, bakalım bulacak mısın? Doğru şıkkı işaretle. DİŞ FIRÇALAMAK A) Günde 1 kere diş fırçalamak B) Günde 3 kere diş fırçalamak

22 49 BEN TEMİZİM! YA ÇEVREM? Sen temiz olabilirsin ama ya çevren kirliyse? Bu nedenle biz 4 yeri temiz tutmalıyız. 1.Kendimiz, 2.Evimiz, 3.Okulumuz, 4.Çevremiz, dünyamız

23 54 Kim Sevmez Mışıl Mışıl Bir Uyku? Arkadaşlar! Uyku yemek-içmek kadar önemlidir. Uyku sayesinde bedenimiz dinlenir, zihnimiz yenilenir. Çocuklar uyudukça büyürler. Peki çocuklar ne kadar uyumalılar biliyor musunuz? En az 10-12 saat. Gereğinden az ya da çok uyumak sağlıklı değildir. En sağlıklı olan erken uyuyup erken uyanmaktır.

24 55 İyi Bir Uyku İçin … Mümkün olduğunca karanlık bir ortamda uyu! Gün içerisinde bol fiziksel aktivite yap! Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak dur! Uykudan kısa bir süre önce yemek yeme! Gece erken yat! Sabah erken kalk! Akşam yemeğinde hafif şeyler yemeye özen göster!

25 İlkokul Zararsız Teknoloji

26 23 Bağımlılık Nedir? Bağımlılık, insanın bir şeye bağımlı olması, onsuz yaşayamaması, onsuz olduğunda aşırı mutsuz olmasıdır.

27 24 Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesi ni kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir.

28 25 Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Örneğin bir çocuk;... o bir teknoloji bağımlısıdır. Devamlı bilgisayar oyunu oynamak istiyorsa, Oyun oynamadığı zamanlarda aklı hep oyunlarında kalıyorsa, Bilgisayar oyunları yüzünden uykusuz kalıyor, derslerine çalışmıyor ve başarısı düşüyorsa, Bilgisayar, tablet vb. başındayken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyorsa, Bilgisayar, tablet vb. yüzünden arkadaşlarından uzak kalıyor, ailesiyle arası bozuluyorsa, Yemeklerini bile bilgisayar, tablet vb. başında yemek istiyorsa,

29 27 Nasıl Bağımlı Hale Gelinir? Merak ediyorum Arkadaşlarım oynuyor Yapacak hiçbir şey yok Ben onsuz yapamam

30 31 Bir Çocuk Bağımlı Olduğunda; Bilgisayar ve tablet kullanmak artık onun için yemek yemek, su içmek gibi önemli olur. Bu aşamaya gelen çocuklar bilgisayardan ayrı kalamazlar. Ayrı kaldıklarında mutlu olamazlar. Canları dışarı çıkmak, gezmek yerine hep bilgisayar oynamak ister.

31 Ne Zarar Var ki? Teknolojinin, bilgisayarın doğru kullanıldığında pek çok faydası vardır. Ancak aşırı kullanıldığında ciddi zararları olabilir. Teknoloji kullanım süresi arttıkça, çocukların; Beyni tembelleşir. Dikkatini toplaması zorlaşır. Ödev ve işlerini yaparken aklına oyun, tablet gelir. Çok oturdukları için kemikleri güçlü olmaz. Çok oturdukları için kemikleri güçlü olmaz. Arkadaşlık kurma şansı azalır.

32 46 Teknoloji Bağımlısı Olmamak İçin Ekran başında geçirdiğiniz süreyi azaltın. Sizin yaşınızdaki bir çocuğun ekran başında en fazla kalabileceği süre 60 dakika yani 1 saat. Tavsiyem okul zamanında hafta içi hiç bilgisayar ya da tablet açmamanız. Hafta sonu oynamanız daha doğru olur.

33 İlkokul Temiz Hava

34 21 Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı mutsuz olan kişi bağımlıdır.

35 22 Tütün Ürünleri Nelerdir? Tütün bir bitkidir. Sigara, nargile, puro, pipo gibi ürünler tütünden yapılır ve İçlerinde nikotin bulunur.

36 23 Nikotin ve Zararları Bir insan sigara ya da nargile içerek dumanı içine çektiğinde bu duman hem deri hem de akciğerler tarafından emilir. Emilen bu duman beyin damarlarını olumsuz etkiler ve beyin yeteri kadar beslenemez.

37 Biliyor musunuz? Sigaranın içinde 7000’den fazla zehirli ve zararlı madde vardır. Bu maddeler bizim beynimize ve vücudumuza zarar verir.

38 SİGARA DÜNYADAKİ EN BÜYÜK KATİLDİR 13 saniyedeYılda Günde 1 insan 4.9 milyon insan 13 bin insan sigaradan ölüyor. siz bu yazıyı okurken yaklaşık 1 kişi daha sigaradan dolayı öldü bile!

39 26 Sigaranın Arttırdığı Riskler Sigara içenlerde içmeyenlere oranla; Bacak Damarı Hastalığı 2 kat Ülser 2 kat Pankreas Kanseri 2 kat Kalp Hastalığı 3 kat

40 28 Sigaranın Arttırdığı Riskler Sigara içenlerde içmeyenlere oranla; Ani Ölüm 10 kat Bademcik Kanseri 7-11 kat Gırtlak Kanseri 16 kat 1-4 kat Diş Eti Kanseri 5-14 kat Ağız Kanseri 3-30 kat

41 32 Biliyorum çocuklar siz sigara içmiyorsunuz. Ancak sigara içmeyen ama sigara içilen yerlerde bulunan kişilere pasif içici denir. Yani bu kişiler sigarayı ağızlarına almazlar ama sigara dumanı onların ağzından ve burnundan vücutlarına girer.

42 33 Sigaradan çıkan dumanda da birçok zararlı madde vardır. Bu nedenle sigara içilen yerlerde duran çocuklar da sigaradan zarar görürler.

43 34 Sen içmiyorsun. Doğru! Hiç içme! Ama unutma! İçenleri uyar!

44 35 Sigara içilen ortamda durma! Yanında sigara içilmesine izin verme!

45 48 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Sevdiklerimize zarar vermemiş oluruz.

46 42 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Sevdiklerimizin bizim için üzülmelerine sebep olmamış oluruz.

47 43 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Sağlığımızı koruruz.

48 44 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Hastalıklardan uzak, rahat bir hayat yaşarız.

49 46 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Paramız cebimizde kalır.

50 47 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Uzun ve sağlıklı bir hayat süreriz.

51 48 Sigara İçmemenin Faydaları Sigaradan uzak durmanın, hiçbir şekilde sigaraya bulaşmamanın birçok faydası var. Haydi, hep birlikte faydalarını sayalım. Biz birkaç tanesini saydık bile… Sevdiklerimize zarar vermemiş oluruz.

52 Teşekkür ederiz


"İlkokul Sağlıklı Beslenme. 27 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NE YAPMALI? NASIL YAPMALI?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları