Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Hafta I – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Hafta I – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ."— Sunum transkripti:

1 Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Hafta I – 2. Bölüm
Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ

2 İçerik Eğitim Öğrenme Öğrenme Aşamaları Öğretim
Eğitimde Planlamanın Önemi Eğitim Programı

3 EĞİTİM

4 EĞİTİM Seçilmiş ve kontrollü bir çevrenin (özellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlik ve optimum bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir süreçtir. İnsanların diğer insanları belli bir maksatla kültürlemelerine  yada kasıtlı kültürleme sürecine ise eğitim denilmektedir.

5 EĞİTİM Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Eğitim; kişiyi aklı, duyguları ve davranışlarıyla bir bütün olarak ele alan bir oluşturma ve yönlendirme sürecidir

6 EĞİTİM Bireyin davranışında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir. “Eğitim; Yaşamın Kendisidir” 

7 Birey Biyolojik Kültürel Sosyal

8 YAŞANTI Bireyin diğer bireylerle ve çevresiyle etkileşiminin bireyde bıraktığı izlenimdir.

9 DAVRANIŞ Psikologlara göre; organizmanın etkiye karşı gösterdiği tepki veya tepkiye karşı gösterdiği etkidir. Eğitimcilere göre; organizmanın gözlenebilir, ölçülebilir ve istendik olan hareketleridir.

10 İSTENDİK İstendik davranış dendiğinde toplumun bireyden beklentileri,istekleri ve toplumun değer yargılarına göre şekillenen bir oluşumdur. Toplum bunu uygun görür, yok efendim şu davranış toplumda kabul görmez ya da kim ne der durumlarını çok fazla önemsiyoruz. Peki ya birey? O ne olacak? Kişinin istekleri,değer yargıları ve hayattan beklentileri ne olacak?

11 KASIT Tasarlanmış bir değişikliğe ulaştıracak planlamaları yapmak gereğini vurgulamak için kullanılmıştır.

12 EĞİTİM

13 Öğrenme

14 ÖĞRENME Yaşantı sonucu bireyin davranışlarında yada potansiyel davranışlarında oluşan kalıcı izli değişikliklerdir.

15 ÖĞRENME

16 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR

17 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Büyüme : Bireyin bedensel yönüyle ilgilidir. Bedenin boy, kilo ve hacim olarak artması anlamındadır.

18 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Olgunlaşma : Bedensel gelişim sürecinde organların kendilerinden beklenilen işlevlerin yerine getirebilecek düzeye gelmesidir. Bireyin bir bilgiyi davranışı, bedensel ve zihinsel açıdan öğrenme kapasitesine ulaşmasıdır.

19 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Gelişme : Büyüme, olgunlaşma ve öğrenmenin etkileşimi sonucu sürekli ilerleme sağlayan değişmedir. Gelişme = Büyüme + olgunlaşma

20 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Gelişim : Organizmanın bedensel, zihinsel, dilsel, duygusal, sosyal yönden sürekli ilerleme sağlayan değişim sürecidir. Gelişme – Gelişim Ürün Süreç

21 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Hazırbulunuşluk : Bir öğrenmenin gerçekleşebilmesi yada öğrenme yaşantısının etkili olabilmesi için gerekli yeterliğe sahip olma durumudur. Hazırbulunuşluk olgunlaşmanın yanı sıra önceki öğrenmelerini, ilgilerini, tutumlarını, güdülenmişlik düzeylerini, yeteneklerini ve genel sağlık durumunu da kapsayan bir kavramdır.

22 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Yaş : Öğrenme ve yaş arasında bir ilişki vardır ve bu ilişki yaş ilerledikçe yani genç yetişkinlik dönemi aşıldıktan ve yaşlanmaya başlandığı andan itibaren negatif yönlü olur.

23 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Zeka : Problem çözme yetisi Çevreye uyum sağlama Karşılaşılan sorunlara farklı ve hızlı çözümler önerebilme Öğrenme kapasitesi

24 İnsan ve hayvanı birbirinden ayıran temel özellik nedir?
ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR İnsan ve hayvanı birbirinden ayıran temel özellik nedir?

25 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Güdülenme : Organizmayı harekete geçirecek (içsel) uyarıcılardır. Güdüler organizmanın gereksinimlerinden doğmakta ve bunların giderilmesi için harekete geçirmektedir. Güdülenme İçsel Dışsal

26 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Kaygı Kaygı, kişinin dış dünyasından veya iç dünyasından gelen bir uyaranla karşılaştığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel tepkilerdir. Bir başka deyişle kişinin karşılaştığı durum ve olaylar karşısında duyduğu ve engellemekte zorluk çektiği aşırı endişe ve uyarılmışlık halidir. Kaygı, çok hafiften ağır paniğe kadar bir duygu aralığında yaşanabilir. X x x Çok düşük Orta düzey Çok yüksek

27 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Refleks Doğuştan getirdiğimiz ve bir uyarıcıya karşı göstermiş olduğumuz basit, tutarlı ve ani tepkilerdir. Refleks söz konusu olduğunda öğrenmeden söz edilemez.

28 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
İçgüdü: Türe özgü ve karmaşık bir davranış örüntüsü bulunan öğrenme yerine olgunlaşma sonucu gelişen davranışlardır. Mevsim değişikliklerinde kuşların sıcak ülkelere göç etmesi.  Arıların petek ve bal yapması. Örümceklerin avlanmak için ağ kurması.  Balıkların yumurta bırakmak için sıcak denizlere gitmesi. 

29 ÖĞRENME İLE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
Dürtü Organizmanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan fizyolojik kökenli ihtiyaçların organizmayı harekete hazır hale getirmesine dürtü denir. Açlık, susuzluk, cinsellik gibi fizyolojik ihtiyaçlarımızın organizmada rahatsızlık hali yaratması ve organizmanın bu rahatsızlıktan kurtulmak için harekete geçmesi dürtü olarak ifade edilebilir.

30 Öğrenme Yöntemi ile İlgili Öğrenilecek Olanla İlgili
ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN ETMENLER Türe Özgü Hazır Oluş Olgunlaşma Genel Uyarılmışlık Düzeyi ve Kaygı Geçmiş Yaşantılar Dikkat Güdülenme Öğrenenle İlgili Öğrenme Zamanı Ayarlama Öğrenilecek Olanın Yapısı Katılma Geribildirim (Dönüt) Öğrenme Yöntemi ile İlgili Algısal Ayırt Edilebilirlik Anlamsal Çağrışım Kavramsal Gruplandırma Öğrenilecek Olanla İlgili

31

32 EĞİTİM

33

34 ÖĞRETİM

35 ETKİLİ ÖĞRENME VE ÖĞRETME

36 Eğitimde Öğretimde “Planlama” Nasıl Olmalı?

37 EĞİTİM PROGRAMI “belli öğrencileri belli zaman süreci içinde yetiştirmeye yönelik geçerli öğrenme yaşantıları düzenidir”

38 Öğretme-Öğrenme Süreci
EĞİTİM PROGRAMI Hedef Davranış Niçin? İçerik Değerlendirme Ne? Öğretme-Öğrenme Süreci (Eğitim Durumları) Kalite Kontrolü Nasıl?

39 Eğitimin Bileşenleri

40 EĞİTİM

41 EĞİTİM

42 EĞİTİM

43 EĞİTİM

44 EĞİTİM

45 EĞİTİM

46 EĞİTİM

47 EĞİTİM

48 EĞİTİM

49 EĞİTİM

50 EĞİTİM

51 EĞİTİM

52 BİTTİ 


"Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Hafta I – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları