Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum planı   KOSGEB NEDİR? KOSGEB DESTEKLERİNİ KİMLER ALABİLİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sunum planı   KOSGEB NEDİR? KOSGEB DESTEKLERİNİ KİMLER ALABİLİR?"— Sunum transkripti:

1 Sunum planı KOSGEB NEDİR? KOSGEB DESTEKLERİNİ KİMLER ALABİLİR? KOSGEB DESTEKLERİ   KOBİ TEŞVİKLERİ …………………………………………………………………………………..6 KOBİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR? . KOBİ´lere Yönelik Teşvik Uygulamalarının Amacı Nedir? KİMLER KOBİ SAYILIR . KOBİ İŞLETME TÜRLERİ NELERDİR . KOBİ YATIRIMLARINI DESTEKLEMEYE DÖNÜK BAŞLICA TEŞVİKLER……………………………………14 Teşvik Unsurlarından Hangi KOBİ´ler Yararlanabilir?  KOBİ Teşvik Unsurlarından Faydalanmak İçin Gerekli Olan "Yatırım Teşvik Belgesi" Nasıl Alınır?  Yatırımı Tamamlama Süresi Ne Kadardır?   KOBİ Yatırımlarına Ortaklık Şirketlerinin Fondan Kredi Kullandırılabilmesi İçin Hangi Şartlar Gerekmektedir? KOBİ´lere Yönelik Destek Unsurlarında Nasıl Bir Bölgesel Ayırıma Gidilmiştir? ………………………………………………………………………………………………………..23 KOBİ Yatırımlarında Devlet Yardımları Kapsamında Hangi Destek Unsurları Verilmektedir? KOBİ Teşvik Fonu Kredisinin Tahsis Şartları Nedir? I

2

3 KOSGEB NEDİR? Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş kamu kurumu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan KOSGEB, 12 Nisan 1990 tarihli ve 3624 sayılı yasayla kuruldu.

4 KOSGEB desteklerini kimler alabilir?
KOSGEB'in verdiği eğitimleri alanlar Üniversitelerde KOSGEB'in düzenlediği Girişimcileri Geliştirme programına katılanlar KOSGEB’in işbirliği ve denetimi çerçevesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, İŞKUR, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, belediyeler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları tarafından ulusal ve uluslararası projeler kapsamında düzenlenen girişimcilik eğitimine katılanlar

5 KOSGEB DESTEKLERİ KOBİ Proje Destek Programı
Tematik Proje Destek Programı İşbirliği Güç birliği Destek Programı AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Girişimcilik Destek Programı Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı Kredi Faiz Desteği Laboratuvar Hizmetleri 9.Genel Destek Programı Yurt İçi Fuar Desteği Yurt Dışı İş Gezisi Desteği Tanıtım Desteği Eşleştirme Desteği Bağımsız Denetim Desteği Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Danışmanlık Desteği Eğitim Desteği Enerji Verimliliği Desteği Tasarım Desteği Sınai Mülkiyet Hakları Desteği Belgelendirme Desteği Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği

6 KOBİ TEŞVİKLERİ

7 KOBİ  Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): İki yüz elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan; mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya girişimleri.

8 KOBİ Özellikleri Nelerdir?
Düşük yatırım maliyetleri ile istihdam imkanı oluşturmak. Teknolojik yeniliklere yatkın olmak Az yatırımla çok üretim ve çeşitlilik sağlamak. Yapısı nedeniyle ekonomik dalgalanmaları absorbe etmek ve daha az etkilenmek. Talep değişikliği ve çeşitliliğine daha kolay uyum sağlarlar. Bölgelerarası dengeli kalkınmayı sağlarlar.

9 KOBİ´lere Yönelik Teşvik Uygulamalarının Amacı Nedir?
KOBİ´lere yönelik teşvik uygulamaları, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkınma planları ve yıllık programlarında öngörülen hedefler ile Avrupa Birliği normlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak desteklenmelerini, uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen üretim, kalite ve standartlarını artırmalarını, istihdam yaratmalarını sağlamak amacıyla uygulamaya konmuştur.

10 Kimler KOBİ Sayılır?

11 Mikro İşletmeler: Yıllık 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 1 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir. Küçük İşletmeler: Yıllık 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosu, 8 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir. Orta Büyüklükteki İşletmeler: Yıllık 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık satış hasılatı veya mali bilançosu 40 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir.

12 Kriter​ Mikro Ölçekli , KOBİ ​ Küçük Ölçekli KOBİ ​ Orta Ölçekli Çalışan Personel Sayısı ​ ‹ 10 ​ ‹ 50 ​ ‹ 250​ Yıllık Net Satış Hâsılatı​ ≤ 1 Milyon TL ​ ≤ 8 Milyon TL ​ ≤ 40 Milyon TL​ Yıllık Mali Bilanço Toplamı​ ≤ 8 Milyon TL ​

13 KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?
Bağımsız işletmeler(başka bir işletmenin hissesinin %25 ve daha fazlasına sahip değilse) Ortak işletme (başka bir işletmenin sermaye veya oy hakkının %25-%50 sahip olma ) Bağlı işletmeler(başka bir işletmenin sermeye veya oy haklarının çoğunluğuna sahip olma)

14 KOBİ YATIRIMLARINI DESTEKLEMEYE DÖNÜK BAŞLICA TEŞVİKLER
Kredi ve teminat sorunlarının giderilmesine dönük destek Bilgilendirme ve yönlendirme desteği Faizsiz,geri ödemeli makine ve teçhizat kredisi desteği Nitelikli eleman ve istihdamı için finansman desteği Yazılım,servis ve sunum geliştirme desteği Yurtdışı Pazar araştırma desteği İşletmelerin uluslar arası fuarlara katılmalarını sağlamaya dönük finansman desteği

15 Teşvik Unsurlarından Hangi KOBİ´ler Yararlanabilir?

16 KOBİ teşvik unsurları;
İmalat (çırçır ve entegre olmayan paketleme yatırımları hariç) Tarımsal sanayi (tarım ürünlerini işleyerek değerlendiren ve/veya pazara hazırlamaya yönelik faaliyette bulunan her türlü tarım işletmeleri ile soğuk hava depoları dahil) Turizm (Konaklama tesisleri) Eğitim Sağlık

17 Madencilik Yazılım geliştirme yatırımlarına yönelik faaliyetleri kapsar. Bu yatırım konularında sektörel ve bölgesel kısıtlamalar dikkate alınarak, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığınca yayımlanacak genelgelerle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılmaktadır.

18 KOBİ Teşvik Unsurlarından Faydalanmak İçin Gerekli Olan "Yatırım Teşvik Belgesi" Nasıl Alınır?
KOBİ Teşvik Belgesi almak için yatırımcı tarafından ilk başvuru, Anonim şirketlerce gerçekleştirilecek turizm(konaklama tesisi), eğitim, sağlık ve tarımsal sanayi yatırımları için Türkiye Kalkınma Bankasının, İmalat, madencilik ve yazılım geliştirme yatırımları ile anonim şirket dışındaki diğer gerçek ve tüzel kişilerce gerçekleştirilecek turizm (konaklama tesisi), eğitim, sağlık ve tarımsal sanayi yatırımları için Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ve Sınai Yatırım Bankası A.Ş.nin ilgili birim ve şubelerine yapılmaktadır.

19 KOBİ´lere uygulanan desteklerden yararlanmak üzere yapılan başvurunun aracı banka tarafından kabul edilmesi halinde yatırımcı adına düzenlenecek KOBİ teşvik belgesi için Hazine Müsteşarlığı´na müracaat aracı bankalar tarafından yapılacaktır. 

20 Yatırımı Tamamlama Süresi Ne Kadardır?
KOBİ teşvik belgesinde bina inşaat harcaması öngörülen yatırımlara en fazla iki (2) yıl, diğer yatırımlara ise bir (1) yıl süre verilmektedir. Bu süre içinde tamamlanmayan yatırımlarla ilgili olarak, itfa planında bir değişiklik yapılmaması koşuluyla haklı sebepler dikkate alınarak Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek esaslar çerçevesinde aracı bankalar tarafından 12 aya kadar ek süre tanınmaktadır.

21 Serbest Bölgelerde Yapılacak Yatırımlar İçin Teşvik Belgesi Düzenlenebilir mi?
KOBİ´lerin serbest bölgelerde sadece imalat sektöründe yapacakları yatırımları için KOBİ teşvik belgesi düzenlenebilmektedir. Bu yatırımlar için faizsiz sabit yatırımın aşağıda yer alan oranlarında yatırım kredisi verilmesi öngörülmektedir. Mikro ölçekli işletmeler için % 40, Küçük ölçekli işletmeler için %30, Orta ölçekli işletmeler için %20.

22 KOBİ Yatırımlarına Ortaklık Şirketlerinin Fondan Kredi Kullandırılabilmesi İçin Hangi Şartlar Gerekmektedir? KOBİ yatırımlarına ortaklık şirketlerine, bir önceki yılda KOBİ´lere iştirak edilen toplam sermaye payının %20´sini geçmemek kaydıyla, aracı bankalar kanalıyla Fon´dan kredi kullandırılabilmektedir. Söz konusu şirketlerin bu krediden yararlanabilmeleri için;

23 Toplam sermaye katkısının ödenmiş sermayenin 3 katını geçmemesi,
Sermaye katkısının KOBİ´lerin sabit yatırım projeleri için yapılması ve KOBİ´lerde sermayenin en fazla %25´i kadar olması, KOBİ´lere sermaye payı konulmak suretiyle oluşturulacak ortaklığın en geç 10 yıl içinde sona ereceğine dair aracı bankaya taahhütte bulunulması, KOBİ ile borç alacak ilişkisine girilmemesi, gerekmektedir.

24 KOBİ´lere Yönelik Destek Unsurlarında Nasıl Bir Bölgesel Ayırıma Gidilmiştir?
Destek unsurlarının uygulanması açısından yöreler; gelişmiş, normal ve kalkınmada öncelikli yöreler olmak üzere üçe ayrılmış olup, Gelişmiş Yöre Kapsamındaki İller Normal Yöre Kapsamındaki İller Kalkınmada Öncelikli Yöre Kapsamındaki İller

25 KOBİ Yatırımlarında Devlet Yardımları Kapsamında Hangi Destek Unsurları Verilmektedir?
KOBİ Yatırımları için öngörülebilecek destek unsurları şunlardır: Gümrük Vergisi ve Toplu Konut İstisnası Yatırım İndirimi Katma Değer Vergisi İstisnası Vergi, resim ve harç istisnası, Fondan kredi tahsisi.

26 Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu İstisnası Uygulamasın İçeriği Nedir?
Teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizat ithalatı, yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonundan istisna tutulmuştur.

27 Yatırım İndirimi Oranı:
KOBİ Yatırımlarında Devlet Yardımları Hakkındaki Karar kapsamındaki yatırımlar için uygulanacak yatırım indirimi oranları aşağıda belirtilmektedir. Yatırım İndirimi Oranı: Organize sanayi bölgelerinde, kalkınmada öncelikli yörelerde ve normal yörelerde yapılacak yatırımlar % 100 Gelişmiş yörelerde yapılacak; Ar-ge yatırımları, çevre korumaya yönelik yatırımlar, turizm (konaklama tesisi), eğitim, madencilik, yazılım geliştirme yatırımları, teknoparklarda yapılacak yatırımlar, küçük sanayi sitelerinde ve küçük sanayi sitelerinden oluşan organize küçük sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar % 100

28 Gelişmiş yörelerde yapılacak diğer yatırımlar ise % 60
oranında yatırım indirimlerinden yararlanacaktır Yatırım indiriminde, Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen asgari yatırım indirimi tutarları esas alınmaktadır.

29 Kobilerde Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası
KOBİ teşvik belgesi kapsamında temin edilecek hammadde ve işletme malzemesi KDV istisnası desteğinden yararlandırılmamaktadır.

30 KOBİ Teşvik Fonu Kredisinin Tahsis Şartları Nedir?
KOBİ Yatırımları için aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde KOBİ Teşvik Fonundan yatırım ve işletme kredisi tahsis edilmektedir. Fon kaynaklı krediler; makine ve teçhizat alımı için yatırım kredisi ile hammadde ve işletme malzemesine yönelik olarak işletme kredisi şeklinde kullandırılabilmektedir.

31 Turizm, eğitim ve sağlık yatırımlarında makine ve teçhizat ile birlikte bina inşaat harcamaları da sabit yatırıma dahil olup, bu miktar toplam sabit yatırımın %20´sini geçemez. Ayrıca, bu yatırım konularında tesisat ve tefriş harcamaları da yatırım harcaması olarak kabul edilmektedir. Fondan, imalat ve tarımsal sanayi sektörlerinde yapılacak yatırımlar için faizsiz sabit yatırım tutarında yatırım kredisi tahsis edilmektedir.

32 Kaynakça www. Kosgeb.gov.tr www. bilgihanem.com www.dtajans.com
www. dengemusavirlik.com Vergi teşvik sistemi ve uygulamaları- prof.dr .Filiz Giray

33 Hazırlayanlar; İLHAY CÜMSEN 201220303080 GÖZDE YILMAZ 201210303110
SERTAP GÖLLER


"Sunum planı   KOSGEB NEDİR? KOSGEB DESTEKLERİNİ KİMLER ALABİLİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları